Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
Składniki:
- 1-2 duże brokuły
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
-1 ząbek czosnku
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1 litr ugotowanego bulionu lub może być z kostki (jeśli brak czasu)
- sól, pieprz do smaku
- olej (ja stosuje olej ryżowy, ma neutralny smak)
- 0,5 szklanki mleka

Całość podaje z groszkiem ptysiowym własnoręcznie robionym lub z grzankami.
Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać troszkę oleju i podsmażyć cebulkę, następnie dodać pokrojone ziemniaki i marchew, to wszystko razem poddusić około 5 minut. Dodać brokuły i zalać bulionem. Razem gotować około 25-30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy zupę, aby nie była bardzo gorąca. Następnie całość miksujemy blenderem, aby była jednolita konsystencja. Na koniec dolewamy ok. pół szklanki podgrzanego lekko mleka tak, aby nasza zupa uzyskała piękny jasny zielony kolor.

SMACZNEGO!!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Teresa Szczepanik

Moja córeczka uwielbia zarówno owoce jak kaszę jaglaną dlatego postanowiłam stworzyć duet kaszowo-owocowy i chyba mi się udało, bo córeczce i reszcie domowników bardzo smakuje. Żeby przygotować to pyszne danie wystarczy 30 minut. Do kaszy używam różnych owoców, w przepisie podałam truskawki, jagody i brzoskwinie bo w sezonie najlepiej smakują owoce sezonowe, ale można użyć różnych owoców takich jak dziecko lubi i na które nie ma uczulenia bo na truskawki należy uważać bo bardzo uczulają.
Kasza jaglana z owocami

Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1.5 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 laska wanilii
100 gram śmietanki 30%
3 łyżeczki miodu
2 brzoskwinie
100 gram truskawek
100 gram jagód

Sposób wykonania:
Kaszę sparzyć wrzątkiem i wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem i wodą, dodać łyżeczkę cukru i laską wanili . Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie wywar. Przestudzić, wyciągnąć wanilię i wymieszać ze śmietanką ewentualnie dosłodzić miodem.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem obrać ze skóry , pokroić w kostkę, wymieszać z miodem przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut.
Truskawki opłukać i pokroić w ćwiartki.
Jagody dokładnie umyć i zmiksować na mus z łyżeczką miodu.
Cztery truskawki zostawić do dekoracji , a resztę rozłożyć do czterech salaterek. Połowę kaszy wyłożyć na truskawki, tak aby kasza w niektórych miejscach nie przylegała do ścianek. Troszeczkę brzoskwiń zostawić do dekoracji resztę wyłożyć na kaszę i przykryć pozostałą kaszą w podobny sposób jak truskawki. Wierzch polać musem jagodowym fajnie wygląda jak mus wleci pomiędzy kaszę a ścianki salaterek. Udekorować truskawkami i brzoskwiniami.
Życzę smacznego!!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owocowa owsianka

Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jabłko
0/5 banana
kilka malin
3 łyżki płatków owsianych
łyżka miodu
kilka posiekanych orzechów
2 łyżki z soku z cytryny

Płatki owsiane gotujemy na wodzie, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu . Przestudzoną owsiankę przekładamy do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny, starte na wiórki jabłko, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrojonego w plasterki banana oraz maliny dokładamy do naszej owsianki. Całość posypujemy orzechami oraz polewamy miodem. Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Wiol

Jaglanka inaczej

czas przygotowania: 10 min gotowania + 15 minut pieczenia
można przechowywać w lodówce do 3 dni

szklanka kaszy jaglanej
szklanka mleka (lub wody dla alergików)
garść rodzynek, posiekane suszone morele (opcjonalnie)
4 średniej wielkości jabłka (lub gruszki/ śliwki [suszone namoczone wcześniej]/ brzoskwinie/maliny)
cynamon
masło
opcjonalnie jogurt grecki

Mleko zagotować W tym czasie kasze zalać wrzątkiem i odstawić by napęczniała (przelanie wrzątkiem pozbawi ją tez charakterystycznej goryczki). Odcedzić i dodać do gotującego się mleka razem z rodzynkami i morelami. Gotować dodatkowe 10 minut na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza jest prawie ugotowana przełożyć połowę do żaroodpornego naczynia. Na nią ułożyć starte na grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem i resztę kaszy. Na wierzch położyć kilka cienkich plasterków masła (ochroni kasze przed wyschnięciem) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.
Podawać ciepłą z jogurtem greckim i ewentualnie sosem owocowym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pełen witamin -POMIDOR
składniki:
pomidory
pół szkl. zielonego groszku
pół szkl . kukurydzy
2 - 3 jajka
2 - 3 łyżki ulubionego serka (my dajemy twarożek) , może być np. żółty
szczypiorek
odrobina soli i pieprz ziołowy
jogurt i łyżka majonezu

sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć , odciąć górę . Wydrążyć , lekko posolić . Jajka gotowane pokroić w kostkę ,ser jeśli jest żółty też , szczypiorek posiekać .
Z jogurtu , majonezu i pieprzu robimy sos.
Groszek, kukurydze , pokrojone jajka i szczypiorek , mieszamy z sosem . Na koniec dodajemy twarożek . Farszem napełniamy pomidory , przykrywamy odciętą czapeczką , dekorujemy (z majonezu na pomidorze możemy zrobić oczy , nos ,buzie . Pod czapeczką włosy ze szczypiorku . Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Wanda Hukaluk

Muffinki marchewkowo-gruszkowe

250g mąki *
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
60g (7 łyżek) cukru (ja użyłam trzcinowego)
60 ml oleju
250 g maślanki lub jogurtu naturalnego**
80g marchewki (jedna duża) startej na grubych oczkach
2 gruszki obrane i pokrojone na kawałki

*) w wersji bezglutenowej można użyć mąki z amarantusa,
**) uzyłam jogurtu greckiego i miałam wrażenia że jest za gęsty. Ciasto wyszło bardzo gęste chociaż i tak ładnie wyrosło.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i sodą. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i maślankę/ jogurt. (Wersja dla leniwych: jajka w całości lekko rozbić i połączyć z resztą płynów). Białko ubić. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką. Dodać utartą marchew i gruszkę. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowych) do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut w 180C. Wyjąć z foremek, ułożyć na kratce i lekko przestudzić (uwaga, gruszki będą bardzo gorące i wolno stygną).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Halina Łajtar

Krem pomidorowo-paprykowy z pieczonych warzyw

duża czerwona papryka
2 duże pomidory
3 ząbki czosnku nie obrane
cebula
duża marchewka
pietruszka
5 łyżek przecieru pomidorowego
bazylia
oregano
oliwa z oliwek

Paprykę i pomidory umyć, przekroić na pół. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w ok 2-3 cm kawałki. Cebule obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą i obsypać ziołami. Piec 30-45 minut w 180C aż warzywa zmiękną.
Przecier pomidorowy wymieszać z 4 łyżkami wody i doprowadzić do wrzenia. Upieczoną paprykę i pomidory obrać ze skórki, czosnek wycisnąć z łupinek (taki pieczony czosnek świetnie nadaje się na kanapki, nie jest juz tak ostry a zyskuje dodatkową słodycz). Wszystkie pieczone warzywa zmiksować, dodać do gotującego się koncentratu i zagrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Wystarczy odłożyć porcję dla maluszka a resztę doprawić wedle uznania i mamy danie dla całej rodziny. Można domieszać trochę jogurtu naturalnego, posypać natką lub swieża bazylią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Grażyna Jeleszuk

Pęczotto - warzywne risotto z pęczaku

szklanka pęczaku
pół litra wywaru z warzyw (lub kurczaka jeżeli to nie będzie wegetariańskie danie)
średnia marchewka i pietruszka
5 pieczarek
por (lub mała cebulka)
ząbek czosnku
pieprz ziołowy, trochę soli,
zioła: oregano, cząber, majeranek
2 łyżki oleju rzepakowego
opcjonalnie: garść zielonego groszku, kukurydzy, paski kolorowej papryki

Por lub cebulkę obrać i posiekać. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pęczak i smażyć na średnim ogniu ok 2 minut mieszając tak by wszystkie ziarna pokryły się warstewką tłuszczu. Wlać czerpak wywaru, dodać starte na tartce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekany czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Przykryć. Gotować ok 20-30 minut do miękkości pęczaku co jakiś czas mieszając i podlewając czerpakiem wywaru w miarę wchłaniania go przez pęczak. Pod koniec gotowania dodać zioła i doprawić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koktajl bananowo- selerowy
1 lub 2 banany
2 szklanki liści selera
1 filiżanka wody
Wszystkie składniki trzeba dokładnie zmiksować i od razu spożyć
Koktajl szpinakowy
2-3 szklanki świeżego szpinaku
Pół szklanki kiełków rzeżuchy oraz lucerny
Sok ze świeżej cytryny
6 daktyli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
Szklanka wody
Zmiksować i od razu wypić

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ZUPA MARSJAŃSKA
Moje dziecko nie lubi ,,zieleniny,, więc u mnie sprawdził się marsjański pomysł na witaminy;). Nawet najbardziej zatwardziały przeciwnik warzyw polubi tę zupę!

Składniki:
7 średnich młodych ziemniaków
woda
80 dag świeżego szpinaku lub 3 paczki (283 gramy każda) mrożonego, porcjowanego szpinaku, rozmroź (nie odlewaj wody)
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wywaru z ziemniaków i szpinaku
śmietana lub keczup do dekoracji

Wykonanie:
1. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Przełóż ziemniaki do garnka i zalej wodą.
2. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą prawie gotowe. 5-10 minut przed końcem gotowania dodaj szpinak (i wodę ze szpinaku, jeśli używasz mrożonego). Odcedź, zachowując wywar.
3. Miksuj partiami (w każdej partii trochę szpinaku, ziemniaków oraz wystarczająco dożo mleka i wody). Przelej kolejne porcje do dużego garnka lub miski.
4. Dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku. Żeby zupa była rzadsza, dolej więcej wywaru.
5. Przelej do miseczek. Możesz dodać do każdej porcji śmietanę lub keczup i zamieszać delikatnie łyżką.
6. Podawaj z gwiazdkowymi grzankami.

Gwiazdkowe grzanki
1. Opiecz chleb w tosterze
2. za pomocą foremki do pieczenia ciasteczek wytnij w toście gwiazdki
3. Posyp zupę grzankowymi gwiazdkami


http://dzidziusiowo.pl/zabki/img5-100_qertyioasdfhf_1_Klaudia_+ma+12+z%B1bk%F3w.jpg

http://dzidziusiowo.pl/php/img2-18082011030_1348645257_Klaudia_2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka Biedronka
Składniki: arbuz, ser feta, rukola; sos: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, pieprz.
Fantazyjnie wyciąć formę z arbuza w kształcie biedronki. Miąższ pokroić w kostkę, schłodzić w lodówce. Fetę pokroić w kostkę. Rukolę umyć, osuszyć. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki. W dużej misce ułożyć rukolę i polać ją sosem, wymieszać. Dodać pokrojony arbuz i fetę, delikatnie wymieszać. Przełożyć do "biedronki". Podawać od razu. Smacznego!

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2390.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolorowa bomba owocowa

składniki :
2 galaretki truskawkowe ,
szkl . truskawek
duży jogurt truskawkowy + 3 łyżeczki żelatyny
2 galaretki agrestowe ,
szkl . agrestu ,
duży jogurt o smaku kiwi + 3 łyżeczki żelatyny
2 galaretki leśne ,
szkl . owoców leśnych (jagody , poziomki , jeżyny ) ,
duży jogurt leśny + 3 łyżeczki żelatyny
przygotowanie :
Warstwa czerwona :
galaretkę rozpuścić w 3 szkl. wody, gdy zacznie się ścinać wymieszać z odpowiednio przyszykowanymi owocami . Przelać do pucharków , (salaterek , ładnie też wygląda ten deser w wysokich szklankach ) schłodzić . W tym czasie namoczyć 3 łyżeczki żelatyny i podgrzać w mikrofalówce . Spienić mikserem jogurt , wymieszać z lekko przestudzoną żelatyną , wylać na stężałą galaretkę . Schłodzić. Tak samo postąpić z warstwą zieloną i jagodową . Do deseru można dodać biszkopciki . Pracochłonne ale warto . Smacznego .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OWOCOWA SAŁATKA W POMARAŃCZOWYCH MISECZKACH

Witaminy w owocach, czyli sałatka owocowa:
Rolę miski pełni z wdziękiem skórka pomarańczowa
Osobiście ozdobnie przeze mnie wydrążona
Liczi, banany, jabłka, kiwi, winogrona
I inne przez dziecko owoce preferowane
Misternie w kostkę zostały posiekane
A jako słodki dodatek - kleks bitej śmietany
My taką sałatkę po prostu uwielbiamy :)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zupa krem czyli zupa z siedmiuset groszków
2 kubki (lub siedemset kulek) zielonego groszku
cebulka
łyżka masła
3 kubki wody
marchewka
pietruszka
por
sól,pieprz
2 łyżki śmietanki
Umyj warzywa. Obierz ze skórki i pokrój w talarki. Zagotuj wodę ze szczyptą soli ,gdy zacznie wrzeć wrzuć warzywne talarki .Gotuj je 10 minut aż będą miękkie .
Obierz cebulkę i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulkę aż się zeszkli.
Wyjmij ugotowane warzywa a do wywaru wrzuć groszek i zeszkloną cebulę .Gotuj kilka minut aby groszek zmiękł. Gdy trochę przestygnie wyłóż kilkadziesiąt groszków do dekoracji .Pozostałe zmiksuj. Rozlej zupę do miseczek.Do każdej porcji dodaj łyżkę śmietanki i kilka groszków .


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OWOCOWE SZASZŁYKI

Kuchnia to dla dziecka kraina niesamowita,
Bogactwo kolorów, smaków i aromatów – po prostu elita.
Wspólne pichcenie to dla malucha niezwykła przygoda,
Która radości maluchowi oraz rodzicowi doda.
To miejsce wspaniałe do eksperymentowania,
Spędzamy wspólnie czas i powstają pyszne dania.
I nie przejmuję się , że kuchnia wygląda jak miejsce dotknięte tsunami,
To dla mnie przyjemny i zabawny czas spędzony z maluchami.
Fartuszek już przygotowany dla malucha,
Czas by przekąska niedługo wskoczyła do naszego brzucha.
OWOCOWE SZASZŁYKI to szybkie i proste danie,
Które jest zdrowe i smakuje niesłychanie.
Truskawki i malinki zostały już zerwane,
Banany przez dzieciaków są obierane.
Truskawki oczywiście tracą szypułki,
Zakupiono borówkę z górnej półki.
Winogrona z kiści są odrywane,
Kiwi ze skórki jest obierane.
Mandarynki są obierane,
I na ćwiartki przedzielane.
Wszystkie te owoce do miseczki lądują,
I tam na nabijanie oczekują.
A więc w miseczce różne owoce się znajdują,
i dzieciaki same właśnie decydują,
jaki owoc na patyczku nabity będzie
czy to truskawka, malinka, winogrono czy kiwi będzie.
Rączki malucha chętnie działają,
Patyczki szybko się wypełniają.
Więc usprawnia się precyzja i skupienie,
I co najważniejsze kulinarne myślenie.
OWOCOWE SZASZŁYKI w mik powstają.
I właśnie najbardziej oczekiwana chwila nadchodzi,
Przygotowany rarytas do brzuszka wskakuje- „wchodzi”.
Na koniec nie pozostaje nic innego,
Jak po prostu życzyć Smacznego!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Resztkowa Tarta
Ciasto:
1 jajko
60 ml ciepłej wody
70 ml oliwy
2 niepełne szklanki mąki
sól
Jajko roztrzepujemy , mieszamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto - do gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Farsz:
pomidor
pieczarki
mieszanka fasolek
2 jajka
ser żółty

Pomidor, pieczarki i fasolkę lekko podsmażamy na masełku. Jajka gotujemy. Ser kroimy w cienkie paseczki.

Zalewa:
3 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól
koperek
czosnek granulowany do smaku

Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, jogurt , przyprawy i posiekany koperek. Mieszamy.

Do wyciągnięciu ciasta z lodówki , wałkujemy je na cienką warstwę. Nakładamy na blachę , nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy na 10 min. do pieca nagrzanego na 180 stopni.
Do tym czasie wyciągamy tartę, zdejmujemy folię i nakładamy farsz - przysmażony pomidor, pieczarki, fasolki, na górę nakładamy pokrojone , ugotowane jajka i żółty ser. Zalewamy śmietana z jajkiem i jogurtem. Na górę można posypać odrobiną koperku.

Zapiekamy w tej samej temp. jeszcze przez 20-25 minut.
Podajemy z ulubioną sałatką :)

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2403.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pyszny obiadek na parze
Przygotuj: folię aluminiową, garnek do gotowania na parze
Składniki:
- Pierś z kurczaka z kostką
-2 świeże marchewki
- 2 świeże pietruszki
- 0, 5 papryki czerwonej
- 0, 5 papryki żółtej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 średni kalafior
- 3 pomidory
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka w proszku, po 1 ziarnku ziela angielskiego i jałowca zemleć, 0, 5 liścia laurowego
- zioła: gałązka szałwii, mięty, majeranku

Odcinamy kość od mięsa, pierś myjemy osuszamy i obsypujemy z każdej strony przyprawami. Układamy przygotowane mięso na foli, dodajemy na nie czosnek pokrojoną w plastry cebulę i paprykę- solimy warzywa, następnie pokrojona w plastry papryka, marchewka i pietruszka w całości i kalafior w różyczkach- solimy polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Całość szczelnie zawijamy folią i wkładamy do garnka niech dusi się na parze. Podczas duszenia sprawdzamy czy dobrze przyprawiliśmy do smaku, można też polać oliwą z oliwek, zawsze szczelnie zawijamy folią. Podczas duszenia wytworzy się smaczny sosik którym polejemy mięso na talerzu. Podając mięsko nie zapomnij o świerzych pokrojonych pomidorach -posyp je listkami mięty
Zupka
- 4 młode ziemniaki
- ¼ szklanki kaszy jaglanej
- po 2 średnie marchewki i pietruszki
- 0,5 szklanki groszku cukrowego
- 3 duże ogórki kiszone
- po 0,5 papryki: czerwonej, zielonej, żółtej
- 4 duże czerwone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, łodyga lubczyku
- zioła: mięta, szałwia
- szczypiorek
Kostkę z piersi umyć włożyć do garnka, ziemniaki obrać umyć pokroić i dobrze wypłukać, włożyć do garnka zalać wodą, kaszę dobrze wypłukać i dodać do garnka, posolić. Wszystko zagotować zebrać pianę i dodać resztę składników- startą marchew i pietruszkę, groszek cukrowy, czosnek, przyprawy, pokrojoną w plastry paprykę. Gotować na małym ogniu pod koniec gotowania dodać starte ogórki i obrane i pokrojone w plastry pomidory zagotować (pomidory możesz zamienić na przecier pomidorowy). Jeśli ktoś lubi można zubkę podbić mąką z przecierem pomidorowym lub śmietanką. Posypać pokrojonymi ziołami i szczypiorkiem.
Według mojego synka to najlepsze dania na upały, często do mięska robimy mizerię z ogórków i jogurtu naturalnego.
Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Królewskie śniadanie.
Gdy wczesnym rankiem pierwsze promyki słońca nieśmiało zaglądają przez okno, to jest to znak, że nadeszła pora na dzień pełen radości, dziecięcej beztroski i szaleństw. Jak sprawić, by naszym Milusińskim nie zabrakło energii? Przepis jest prosty! Trzeba zacząć od śniadania w królewskim wydaniu!
Jak na prawdziwego króla przystało, na stole pojawi się coś z zamierzchłych czasów. Ale nie bójcie się, doprawimy to nutką nowoczesności! Co zagości w królewskim menu? Kasza pęczak – staropolska królowa stołów, niesłusznie zapomniana, bo jest pyszna, zdrowa i sycąca!
Kasza na śniadanie? Oho, będą protesty… Ale tylko do pierwszej łyżeczki, gwarantuję!

Co będzie nam potrzebne?
- 4-5 łyżek kaszy pęczak (ok. 70g),
- 1 łyżka jogurtu bałkańskiego, naturalnego (ok. 25g),
- 5 sztuk migdałów nieblanszowanych (ok. 7g),
- 5 sztuk orzechów laskowych (ok. 7g),
- pół łyżeczki słonecznika łuskanego (ok. 3g),
- szczypta siemienia lnianego (ok. 1g),
- szczypta zarodków pszennych (ok. 1g),
- 0,5 – 1 łyżeczki miodu (ok. 10g) – zależy od słodkości owoców,
- 50g malin,
- 50g jeżyn,
- 50g truskawek.

Kaszę pęczak ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, a potem przełożyć do szczelnego naczynia i zawinąć w ciepły koc (ten etap można pominąć i podać kaszę tuż po ugotowaniu).

Orzechy laskowe i migdały przepłukać wodą, a następnie drobno posiekać. Przełożyć na patelnię, dodać słonecznik i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić.

Sos owocowy: drobno pokrojonemaliny, jeżyny i truskawki włożyć do garnka, dodać łyżkę wody. Gotować na wolnym ogniu, aż do rozpadnięcia się owoców (około 15 minut). Trzeba uważać, by owoce nie przywarły do dnia i nie przypaliły się. Następnie przetrzeć przez sitko (lub użyć blendera). Do przestudzonego sosu dodać miód.

Tuż przed podaniem:
Gorącą kaszę pęczak przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką jogurtu bałkańskiego. Następnie polewamy lekko podgrzanym sosem owocowym. Na wierzch dodajemy uprażone migdały, orzechy i słonecznik, po czym oprószamy danie szczyptą siemienia lnianego i zarodków pszennych.

Pyszne, zdrowe i sycące śniadanie w iście królewskim wydaniu. Jedzcie, póki ciepłe! ;) Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Naleśnikowy przekładaniec
składniki:
1i1/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
2 jajka
2-3 łyżki oleju
1 jabłko
30 dkg.truskawek
1 serek homogenizowany waniliowy lub truskawkowy
2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wbić jajka,dodać przesiana mąkę,mleko i wodę - wyrobić mikserem ciasto naleśnikowe.Pod koniec miksowania dodać 2-3 łyżki oleju - ciasto zyska nie tylko dodatkowe wartości odżywcze,ale również ułatwi nam to smażenie naleśników,bo nie trzeba będzie wylewać go na patelnię przed smażeniem każdego krążka.Całość miksujemy aż olej dokładnie połączy się z ciastem.Obieramy jabłko,ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta.Dokładnie mieszamy.Smażymy naleśniki,w razie potrzeby natłuszczamy patelnię tylko(dosłownie) odrobiną margaryny.
Truskawki miksujemy lub kroimy w bardzo drobne kawałki i łączymy je z serkiem homogenizowanym.
Placki po 3-4 sztuki przekładamy masą serowo-truskawkową(w sezonie mogą to być inne świeże zmiksowane owoce). Oprószamy cukrem pudrem i kroimy w trójkąty.Tak podane naleśniki chętnie zje nasz maluch,nawet niejadek się skusi :)

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2408.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomidorowe plastry w cieście

2 pomidory bez skórek
2 jajka
pół szklanki mleka
3-4 łyżki śmietany
łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Jajka z mlekiem, śmietaną i mąką miksujemy na gładkie ciasto. Pomidory kroimy w grubsze plastry, osuszamy je na ręczniku papierowym i lekko posypujemy ziołami. Następnie zanurzamy plastry w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja atrakcyjnej, pełnej witamin owocowej przekąski dla dzieci to znane każdemu "galaretki w cukrze". Wersja, którą przyrządzam dla małych smakoszy jest jednak o wiele zdrowsza niż ta dostępna w cukierniach. Stanowią świetną alternatywę dla żelków i landrynek. Małe rączki chętnie sięgają po kolorowe kwadraciki, które cieszą się powodzeniem także wśród dorosłych :-)

Owocowe galaretki w cukrze
Składniki:
- 250g truskawek
- 200 g malin
- 3 duże brzoskwinie
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 50 g żelatyny
Do obtoczenia:
- cukier brązowy drobny
- zmielone migdały
Dodatkowo:
-płaskie prostokątne naczynie szklane lub plastikowe.

Wykonanie:
Truskawki, maliny oraz obrane ze skórki brzoskwinie zmielić blenderem na gładką masę w osobnych naczyniach. Podczas mielenia, do każdej porcji owoców dodać po 1/3 części przygotowanego cukru. Do truskawek i brzoskwiń dodać po 1 łyżce soku z cytryny. Zmielone maliny połączyć z jogurtem naturalnym.
1/3 żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, następnie dolewamy ją do truskawek. Na zwilżone zimną wodą naczynie wylewamy ostrożnie masę truskawkową i wkładamy do stężenia do lodówki. (Szybkość tężenia zależy od powierzchni naczynia) W tym czasie rozpuszczamy kolejną 1/3 żelatyny i łączymy ją z masą malinowo-jogurtową. Następnie wylewamy masę na stężałe truskawki i odkładamy do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy brzoskwiniowej, którą następnie wylewamy na stężałą masę z malinami.
Gdy owocowe galaretki dobrze stężeją, kroimy je ostrym, zwilżonym nożem na równe kwadraty (można także wycinać wesołe kształty foremkami). Powstałe w ten sposób trójkolorowe galaretki obtaczamy najpierw w zmielonych migdałach, następnie w drobnym brązowym cukrze. Deser gotowy!
W celu wykonania galaretek możemy wykorzystać dowolne owoce za wyjątkiem kiwi i ananasa. Możemy zupełnie zrezygnować z cukru słodząc masy owocowe dodatkiem zmielonych bananów - polecam :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak przekonać dziecko do zieleniny? W tym celu stworzyłam intrygujący
"Marsjański deser"

Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 garście zieleniny (szpinak, pokrzywa, natka pietruszki)
- 1/3 avocado
-25 g żelatyny
- pół szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Zieleninę dokładnie miksujemy blenderem z niewielkim dodatkiem wody. Dodajemy pokrojone banany i avocado, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do zielonej masy.
Całość rozlewamy do sylikonowych foremek na babeczki lub do niewielkich miseczek zwilżonych wcześniej zimną wodą.
Wkładamy do lodówki.
Kiedy marsjańskie galaretki całkowicie stężeją, wyciągamy je z foremek.
Galaretki mają tak ciekawą formę, że dekoracja nie jest konieczna. Można jednak wykorzystać różnokształtne foremki lub udekorować deser według uznania dziecka, żeby jeszcze bardziej go uatrakcyjnić. Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość RafałB

Komu szpinak kojarzy się z bezkształtną papką, niech koniecznie wypróbuje poniższy przepis:
Pomidory nadziewane zielonym ryżem :)
4 pomidory duże, 30 g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ryżu, 1 łyżka oliwy, oregano, słodka papryka w proszku, sól.
Odciąć czubki pomidorów. Wydrążyć miąższ, posolić wnętrza pomidorów. Ugotować ryż, zblanszować szpinak. Połączyć ryż z posiekanym szpinakiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wymieszać. Napełnić pomidory, przykryć odkrojonymi czubkami i włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Zapiekać przez ok. 15 min. w temp. 150 st. Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolorowe szaszłyczki

0,5 kg polędwiczek wieprzowych
4 pomidory
12 główek pieczarek
żółta papryka
Marynata: 100 ml oliwy, sok z 1 cytryny, 1 cebula, rozmaryn, sól, pieprz.

Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę ok. 2 cm.
Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, posiekaną cebulą, rozmarynem i odrobiną pieprzu. Mięso wkładamy do marynaty na min. 1 godz. (najlepiej na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso solimy i nadziewamy na szaszłykowe szpadki naprzemian z papryką pokrojoną w kostkę, główkami pieczarek i ćwiartkami pomidorów.
Pieczemy na ruszcie lub na patelni grillowej ze wszystkich stron. W trakcie pieczenia smarujemy kilka razy marynatą.
Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...