Skocz do zawartości
Forum

lucynako

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Lipowa

Osiągnięcia lucynako

0

Reputacja

  1. Naleśnikowy przekładaniec składniki: 1i1/4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 2 jajka 2-3 łyżki oleju 1 jabłko 30 dkg.truskawek 1 serek homogenizowany waniliowy lub truskawkowy 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Do wysokiego naczynia wbić jajka,dodać przesiana mąkę,mleko i wodę - wyrobić mikserem ciasto naleśnikowe.Pod koniec miksowania dodać 2-3 łyżki oleju - ciasto zyska nie tylko dodatkowe wartości odżywcze,ale również ułatwi nam to smażenie naleśników,bo nie trzeba będzie wylewać go na patelnię przed smażeniem każdego krążka.Całość miksujemy aż olej dokładnie połączy się z ciastem.Obieramy jabłko,ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta.Dokładnie mieszamy.Smażymy naleśniki,w razie potrzeby natłuszczamy patelnię tylko(dosłownie) odrobiną margaryny. Truskawki miksujemy lub kroimy w bardzo drobne kawałki i łączymy je z serkiem homogenizowanym. Placki po 3-4 sztuki przekładamy masą serowo-truskawkową(w sezonie mogą to być inne świeże zmiksowane owoce). Oprószamy cukrem pudrem i kroimy w trójkąty.Tak podane naleśniki chętnie zje nasz maluch,nawet niejadek się skusi :)
  2. Wiosenne koreczki składniki: 1-2 zielone ogórki, 25 dkg.twarożku, 2-3 łyżki śmietany, 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek rzodkiewki, kilka liście sałaty, sól i pieprz. wykonanie: Ogórek umyć, wyszorować i pokroić w grubsze plasterki. Do twarożku dodać śmietanę i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rzodkiewkę, umyć, pokroić w plasterki. Na każdy talarek ogórka nałożyć twarożku i na górę plasterek rzodkiewki. Tak przygotowane “koreczki” ułożyć na liściach sałaty i podawać jako przystawkę lub dodatek do wędlin. Smacznego!
  3. Klopsiki ryżowo-szpinakowe w sosie koperkowo - jogurtowym składniki: 25 dkg,ryżu, 25 dkg.szpinaku, 1 średnia cebula, 1 mała czerwona papryka, 2 jajka, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, 3 łyżki majonezu, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka koperku, sól i pieprz do smaku wykonanie: Ryż ugotować na bardzo miękko,aby był kleisty,ostudzić. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.Dodać do tego rozdrobniony szpinak i dusić razem ok.3-5 min.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Masę z warzyw połączyć z chłodnym ryżem,dodać jajka,wymieszać dokładnie całość.Z powstałej masy formować małe klopsiki.Układać na kratce do gotowania na parze i gotować ok.5 min. Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem.Doprawić do smaku solą,pieprzem. Podawać z klopsikami. Smaczny i zdrowy dodatek do jajeczka,mięska lub jako oddzielne danie. Smacznego!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...