Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Sałatka z pomidorem dla malucha i dużucha :)
Bardzo prosta w przygotowaniu - świetny pomysł na szybkie danie dla niecierpliwych...

Składniki:
świeża sałata z działeczki
3 pomidory pokrojone na ósemki
szczypiorek
pietruszka
koperek
oliwki - ilość wg uznania :)

Sałatkę polewamy sosem.

Oto jak przygotować niezbędny sos...

Składniki sosu:
6 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju
5 łyżeczek cukru trzcinowego
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżeczki soli
180ml oleju tłoczonego na zimno
180ml octu jabłkowego
2 łyżeczki zielonej pietruszki
2 łyżeczki kopru

Sos może stać w lodówce nawet miesiąc czasu.

Polecam! Bardzo zdrowa sałatka na letnie upały i nie tylko. Jak już wspomniałam można ją bardzo szybko przygotować. W załączeniu zdjęcie :)

Bon Apetit!

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2428.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Deser lodowo-owocowe orzeźwienie lata
Dzieci uwielbiają lody, żeby zachęcić je do jedzenia owoców można je przemycić w takim oto deserze z chęcią zjedzą .
2 gruszki
2 gałki lodów śmietankowo-truskawkowych
Kilka kulek czarnej porzeczki
Kilka kulek borówki
7 malin
1 morela
20 truskawek
15 gron winogrona białego
5gron winogrona Czernego
4 śliwki węgierki duże
Mięta świeża
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
1 cytryna
2 kostki czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka

Gruszki wydrążamy i skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniały. Następnie grillujemy je na grillu elektrycznym około 5minut z obu stron. Śmietanę kremówkę ubijamy. Do żelatyny zki dodajemy 2 łyżki zimnej wody a następnie jak napęcznieje dodajemy gorącą wodę i rozpuszczamy. Jak ostygnie dodajmy do śmietany razem z cukrem. Na talerzu szprycą wyciskamy śmietanę i układamy na niej różne kwiatki z owoców. Truskawki kroimy na plastry i robimy kwiatka .To samo ze śliwkami ścinamy boki i układamy w rozetę. Maliny dekorujmy borówkami. Z winogrona nacinanym listki i układamy w kwiatka. Na grillowane gruszki układamy 2 gałki lodów, dekorujemy czarną porzeczką. 10 truskawek blenderujemy i wylewamy sos truskawkowy na talerz. Czekoladę rozpuszczamy dodajemy mleko i pokrojone truskawki 2 sztuki szypułkami moczymy w czekoladzie i układamy na gruszce. Smacznego

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2429.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z ogródka mojej babci
składniki
Świeży ogórek,
rzodkiewka,
szczypiorek,
odrobina natki pietruszki,
dwa listki sałaty,
kawałki żółtej papryki lub dwa ziarenka kukurydzy.

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyj i osusz.
Z pęczka szczypiorku utnij końce o długości około 10 cm. Rozłóż je na dole talerza - będzie to zielona trawa.
Ogórek pokrój w talarki. Wytnij z niego również łodygę i listki kwiata. Ułóż na talerzu płatki i łodygę. Połówka rzodkiewki posłuży do zrobienia środeczka.
Przygotuj dwie rzodkiewki. Każdą z nich pokrój na osiem kawałków. Z nich również ułóż dwa kwiaty. Kawałeczki żółtej papryki (lub ziarenka kukurydzy) umieść w środku rzodkiewkowych kwiatów.
Dwa nieduże listki sałaty ułóż na dole półmiska, gdzie - niegdzie dodaj natkę pietruszki.
Przekrój rzodkiewkę na pół. Z każdej połówki (za pomocą małego noża) zrób biedronkę i ułóż na listkach sałaty.
Z ulubionego sosu do sałatek możesz zrobić chmurki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Śniadanie dla niejadka na wesoło
2 jajka
1 pomidor duży
1 ogórek
Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
7 oliwek czarnych
4 rzodkiewki
Kawałek mozzarelli albo innego sera białego
1 pomidor suszony
1 plaster sera topionego
1 kromka chleba pszennego
Masło
3 liście Sałaty
Sos vinegrette

Jajka gotujemy na twardo. I robimy z nich np.postacie. Nakrycie Głowy robimy z pomidorka żółtego i kawałka ogórka. Oczy robimy z oliwek. Bierzemy słomkę do picia , przekrawamy oliwek na pół i słomką wycinamy Małe kołka które posłużą nam na oczy dla naszych myszek z rzodkiewki, jajek, i kropki biedronki także zrobimy z oliwek. Nosy wycinamy z ogórka zielonego, usta z pomidora. Ręce robimy z oliwek. Biedronkę tworzymy z pomidora dużego, kropki tak jak pisałam, nogi nacinamy paski oliwki, głowa z połówki oliwki. Myszki wycinamy z rzodkiewek dużych. Nacinamy 2 miejsca na czubku rzodkiewki wkładamy w nacięcia 2 plastry które posłużą nam za uszy. Oczy robimy z kropkę z oliwki, usta i nos nacinamy nożykiem. Sałatkę przygotowujemy z Sałaty strzępiastej, pomidorków koktajlowych, oliwek, sera mozzarela, może być inny ser to zależy jakie dziecko co lubi. Polewamy sosem vinegrette. Z rzodkiewki wycinam kwiatka i układamy na sałatce. Chlebek smarujmy masłem i obkładamy go plastrem sera. Talerz dekorujemy oliwkami i liści sałaty.
Nawet największy niejadek nie oprze się takiemu śniadaniu

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2430.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieci chętnie jedzą to, co dorośli. Dlatego można im zaserwować kolorowe pizzerinki z ulubionymi bohaterami,a na pewno z uśmiechem spałaszują je w mgnieniu oka! :)

Przepis na ciasto do pizzy:
- 0,5kg mąki pszennej
- 1/3 kostki drożdży 100-gramowych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża łyżka oliwy
- 3 łyżki ciepłego mleka

Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Połączyć z resztą składników, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu ciasta, uderzyć w nie pięścią, zagnieść i uformować małe cienkie krążki Ciasta.

Sos pomidorowy:
- 4 pomidory
- bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku

Pomidory obrać ze skórki, zgnieść na miazgę, zagotować z przyprawami. Posmarować spody z ciasta cienką warstwą.

Wykończenie:
Na spodach wysmarowanych sosem pomidorowym ułożyć pokrojone pieczarki, tarkowany ser żółty i kolorową dekorację z warzyw. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

monthly_2013_07/konkurs-pora-na-pomidora_2431.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeglądałam dodane powyżej przepisy i niestety muszę stwierdzić, że potrawy które byłyby odpowiednie dla kilkumiesięcznego szkraba to prawdziwa rzadkość. Dlatego też postanowiłam podać kilka sprawdzonych przepisów na dania dla najmłodszych:)

SORBET MALINOWY - po 18 miesiącu życia
Składniki:
30 dag świeżych malin
20 dag cukru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Owoce umyć, zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez gęste sitko,aby oddzielić pestki, przełożyć do miski i mrozić przez ok. 2 godziny. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na gładką, puszystą masę i ponownie zamrozić. Danie jest gotowe do spożycia po upływie 2 godzin.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domowy kisiel owocowy - p 6 miesiącu

Składniki:
pół szklanki świeżych lub mrożonych owoców, np. malin lub truskawek
pół szklanki wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka miodu(o ile maluszek nie jest uczulony)

Przygotowanie:
Owoce umyć(lub odstawić do rozmrożenia), potem zmiksować, dodać miód, wymieszać. Połowę wody zagotować. W pozostałej części wody wymieszać mąkę ziemniaczaną tak by nie było grudek. Wlać do gotującej się wody ciągle mieszając. Dodać zmiksowane owoce i miód.Wymieszać.Wlać do salaterek. Podawać p ostygnięciu.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zupa krem z kalafira- po 8 miesiącu życia

Składniki:
150 gram świeżego lub mrożonego kalafiora
2 ziemniaki
marchewka
łyżeczka masła
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obierać i ugotować razem z kalafiorem w szklance wody. Koperek posiekać. Marchewkę włożyć do kubeczka, dodać dwie łyżki wywaru i zmiksować. Do pozostałej zupy dodać łyżeczkę masła, zmiksować. Dodać koperek i wymieszać. Smacznego:)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koktajl owocowy - p 10 miesiącu

Składniki:
2 szklanki jogurtu naturalnego
dojrzały banan
3 słodkie mandarynki
łyżka miodu
Przygotowanie:
Banana i mandarynki starannie umyć, obrać, pokroić w cząstki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt naturalny oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smacznego:)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skro pora na pomidora to

POMIDORY Z NIESPODZIANKĄ
8 średnich pomidorów
2 mozarelle
1 op. sera feta
ok. 20 oliwek
świeża bazylia
pieprz

* Z pomidorów odkroić daszek i wydrążyć miąższ
* Sery pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, bazylię w paski
* Całość razem wymieszać, doprawić pieprzem i nadziać wcześniej przygotowane pomidory
* Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kochani,

przypominamy, że konkurs został zakończony. Pod uwagę będą brane przepisy przesłane do 23:59 02.07.2013 r. Dziękujemy za wszystkie nadesłane przepisy.

Wybór najlepszych przepisów z pewnością będzie trudny!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mysie przekąski
Składniki:
Jajka
Jogurt naturalny
Szczypiorek
Rzodkiewka
Pietruszka
Marchewka
Koperek
Twarożek
Rzeżucha
Tuńczyk
Pomidor
Ogórek
Seler
Jabłuszko
Ziemniaczek

Przekąskę tą można wykonać na wiele sposobów, początek jest bardzo łatwy i każda wersję zaczynamy tak samo. Możemy wykonywać ją z dzieckiem, na pewno będzie wiele radości oraz uśmiechu
1. Gotujemy jajka na twardo
2. Ugotowane jajko dzielimy na pól
3. Wyciągamy żółtko
4. Napełniamy jajko odpowiednim farszem
1 wersja jajeczka nadziewane twarożkiem i szczypiorkiem
Twarożek rozdrabniamy łączymy z łyżeczka jogurtu naturalnego dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, rzeżuchę ewentualni jeżeli dziecko lubi drobno posiekaną natkę pietruszki.
2 wersja jajeczka nadziewanego tuńczykiem
Tuńczyka rozdrabniamy mieszamy go z żółtkiem dodajemy natkę pietruszki, oraz łyżeczkę jogurtu naturalnego. Wszystko mieszamy razem i nadziewamy jajeczko.
3 wersja jajeczka na wiosennie
Ogórka pomidorka oraz rzeżuchę kroimy na drobną kosteczkę, dokładamy żółtko oraz łyżkę jogurtu naturalnego, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku możemy dodać również szczypiorek.
4 wersja jajeczka a’la sałatka jarzynowa
Marchew, seler, pietruszkę, ziemniczek gotujemy, drobno siekamy dodajemy drobno posiekane jabłuszko mieszamy razem z żółtkiem oraz jogurtem naturalnym
5 wersja jajeczek
Tuńczyka mieszamy z żółtkiem oraz jogurtem naturalnym możemy dodać odrobine szczypiorku .
Wersji może być bardzo dużo, są uzależnione od tego co dane dziecko lubi, tak więc włączamy wyobraźnie, łączymy produkty które lubi nasze dzieci i do dzieła
Na koniec do ozdobienia naszych myszek bierzemy marcheweczkę ucinamy ją w okrągłe talarki przecinamy na pół i to będą nasze uszka, ogonek to oczywiście szczypiorek, noski robimy z rzodkiewki wycinamy podłużne paseczki i „wciskamy je do środka tak aby z jajeczek wychodziła czerwona końcówka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziewczyny zamiast tak bezczynnie czekać na te wyniki zapraszamy do popisania na forum a wyniki cóż wcześniej czy później się pojawią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...