Skocz do zawartości
Forum

vegeslowfood

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Szczecin

Osiągnięcia vegeslowfood

0

Reputacja

  1. Burgery z zielonego groszku z pieczonym burakiem i orzechami Składniki: -1/2 kg lub 2 puszki zielonego groszku -2 cebule -1 ząbek czosnku -1 duża marchewka -1/2 pęczka natki pietruszki -4 łyżki płatków owsianych -2 łyżki mielonego lnu (jako substytut jajka) -garść orzechów włoskich -3/4 szklanki otrębów (ja użyłam żytnich) -2 łyżki oliwy z oliwek -sól morska (lub sos sojowy) -pieprz -trochę mąki, np. ziemniacznej lub kukurydzianej (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Groszek przepłukać zimną wodą i przesypać do miski. 2. Na patelni zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wszystko razem dusić kilka minut. Dodać do groszku. 3. Płatki owsiane namoczyć chwilę w 3 łyżkach wody i dodać do reszty składników. 4. Dodać dwie łyżki mielonego lnu. Ma on właściwości wiążące, zatem burgery będą zwarte. 5. Wszystko razem rozmieszać i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 6. Orzechy rozdrobnić i dodać do masy wraz otrębami (można także zmielić na mączkę, jednak drobne kawałki tworzą ciekawszy efekt). Przyprawić solą (lub sosem sojowym) i pieprzem. Dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę. 7. Jeżeli masa na burgery jest zbyt mokra i źle się formuje, skontrolować jej konsystencję dodając stopniowo mąkę np. ziemniaczaną lub kukurydzianą. 8. Formować burgery. Można je obtoczyć w otrębach, płatkach owsianych, słoneczniku czy też bułce tartej - wedle uznania - jednak nie jest to koniecznością. Ja użyłam otrębów żytnich. Smażyć z obu stron na NIEWIELKIEJ ilości oleju, aż będą rumiane. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można także upiec. Dodatki - jakie tylko dusza zapragnie! Ja użyłam: -bułki -ogórek -pomidor malinowy -plasterki pieczonego buraka (polecam, polecam, polecam!) -cebula -sałata -ser (w wersji niewegańskiej) -keczup (jogurt, musztarda, czy nawet oliwa - cokolwiek!) Wiadomo: przekrojone bułki podpiekamy w piekarniku, smarujemy sosem, kładziemy burgera i dodatki (na jakie tylko mamy ochotę), zastanawiamy się, czy damy radę tak szeroko rozdziawić usta i pałaszujemy ze smakiem!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...