Burgery z zielonego groszku
z pieczonym burakiem i orzechami
Składniki:
-1/2 kg lub 2 puszki zielonego groszku
-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-1 duża marchewka
-1/2 pęczka natki pietruszki
-4 łyżki płatków owsianych
-2 łyżki mielonego lnu (jako substytut jajka)
-garść orzechów włoskich
-3/4 szklanki otrębów (ja użyłam żytnich)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól morska (lub sos sojowy)
-pieprz
-trochę mąki, np. ziemniacznej lub kukurydzianej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Groszek przepłukać zimną wodą i przesypać do miski.
2. Na patelni zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wszystko razem dusić kilka minut. Dodać do groszku.
3. Płatki owsiane namoczyć chwilę w 3 łyżkach wody i dodać do reszty składników.
4. Dodać dwie łyżki mielonego lnu. Ma on właściwości wiążące, zatem burgery będą zwarte.
5. Wszystko razem rozmieszać i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
6. Orzechy rozdrobnić i dodać do masy wraz otrębami (można także zmielić na mączkę, jednak drobne kawałki tworzą ciekawszy efekt). Przyprawić solą (lub sosem sojowym) i pieprzem. Dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę.
7. Jeżeli masa na burgery jest zbyt mokra i źle się formuje, skontrolować jej konsystencję dodając stopniowo mąkę np. ziemniaczaną lub kukurydzianą.
8. Formować burgery. Można je obtoczyć w otrębach, płatkach owsianych, słoneczniku czy też bułce tartej - wedle uznania - jednak nie jest to koniecznością. Ja użyłam otrębów żytnich.
Smażyć z obu stron na NIEWIELKIEJ ilości oleju, aż będą rumiane. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można także upiec.
Dodatki - jakie tylko dusza zapragnie! Ja użyłam:
-bułki
-ogórek
-pomidor malinowy
-plasterki pieczonego buraka (polecam, polecam, polecam!)
-cebula
-sałata
-ser (w wersji niewegańskiej)
-keczup (jogurt, musztarda, czy nawet oliwa - cokolwiek!)
Wiadomo: przekrojone bułki podpiekamy w piekarniku, smarujemy sosem, kładziemy burgera i dodatki (na jakie tylko mamy ochotę), zastanawiamy się, czy damy radę tak szeroko rozdziawić usta i pałaszujemy ze smakiem!