Skocz do zawartości
Forum

kataszyna

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Gdańsk

Osiągnięcia kataszyna

0

Reputacja

  1. Dzieci chętnie jedzą to, co dorośli. Dlatego można im zaserwować kolorowe pizzerinki z ulubionymi bohaterami,a na pewno z uśmiechem spałaszują je w mgnieniu oka! :) Przepis na ciasto do pizzy: - 0,5kg mąki pszennej - 1/3 kostki drożdży 100-gramowych - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 1 duża łyżka oliwy - 3 łyżki ciepłego mleka Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Połączyć z resztą składników, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu ciasta, uderzyć w nie pięścią, zagnieść i uformować małe cienkie krążki Ciasta. Sos pomidorowy: - 4 pomidory - bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku Pomidory obrać ze skórki, zgnieść na miazgę, zagotować z przyprawami. Posmarować spody z ciasta cienką warstwą. Wykończenie: Na spodach wysmarowanych sosem pomidorowym ułożyć pokrojone pieczarki, tarkowany ser żółty i kolorową dekorację z warzyw. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
  2. Jak wyczarować wyraz zachwytu na twarzy nawet największego "warzywnego niejadka"? Odpowiedź jest bardzo prosta: zaserwować przysmak o zaskakującym i fantazyjnym kształcie! Przepis niezwykle banalny, a uśmiech dziecka- bezcenny! I moc warzywnych witamin, którą ze sobą niesie- nieoceniona! "Wąż Warzywny" Składniki na szpinakowo-pietruszkowe naleśniki: - 2 jajka - 1 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka mąki pszennej - pęczek świeżej pietruszki - 300g szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Jajka, mleko, wodę, sól i mąkę połączyć w gładkie ciasto. Zmiksować szpinak i pietruszkę oraz oliwę na papkę. Do ciasta dodać 3/4 szpinakowo-pietruszkowo mieszanki i dokładnie wymieszać. Odlać 1/4 tak powstałego ciasta do drugiej miski i wymieszać z resztą warzywnej masy. Jasnozielone ciasto wylewać na rozgrzaną i natłuszczona oliwą patelnię i szybko wylewać na nim łyżką wzorki z ciemnozielonego ciasta- tak jak pokazano na zdjęciu. Składniki na farsz: - 1 mała cukinia - 1 czerwona papryka - 1 mały świeży ogórek szklarniowy - 1/2 puszki kukurydzy - 2 małe cebule - 4 młode marchewki - 2 ząbki czosnku - 4 duże pomidory - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - ser mozzarella - sól, pieprz, oregano, bazylia Cukinię obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę, obranego ogórka i młodą marchewkę pokroić w kostkę. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Cukinię, paprykę, ogórek, marchewkę, cebulę, czosnek i kukurydzę włożyć do garnka i dusić aż do miękkości. W osobnym garnuszku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać rozdrobnione na miazgę pomidory, koncentrat i przyprawy. Zagotować, aż do zgęstnienia. Do powstałego sosu dodać duszone warzywa i dokładnie wymieszać. Wykończenie: Ułożyć naleśniki tak, by nachodziły na siebie i nałożyć na środek kopiasto farsz warzywny i posypać pokrojonym serem mozzarella tak, jak pokazano na zdjęciu. dokładnie zawinąć i delikatnie zsunąć na tacę, formując kształt węża. Z tyłu i z przodu z dodatkowych naleśników i farszy uformować cienki ogon i głowę. Z rzodkiewki i oliwek zrobić oczy i nos, a z papryki język. Udekorować tacę i podawać!
  3. Jak wyczarować wyraz zachwytu na twarzy nawet największego "warzywnego niejadka"? Odpowiedź jest bardzo prosta: zaserwować przysmak o zaskakującym i fantazyjnym kształcie! Przepis niezwykle banalny, a uśmiech dziecka- bezcenny! I moc warzywnych witamin, którą ze sobą niesie- nieoceniona! "Wąż Warzywny" Składniki na szpinakowo-pietruszkowe naleśniki: - 2 jajka - 1 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka mąki pszennej - pęczek świeżej pietruszki - 300g szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Jajka, mleko, wodę, sól i mąkę połączyć w gładkie ciasto. Zmiksować szpinak i pietruszkę oraz oliwę na papkę. Do ciasta dodać 3/4 szpinakowo-pietruszkowo mieszanki i dokładnie wymieszać. Odlać 1/4 tak powstałego ciasta do drugiej miski i wymieszać z resztą warzywnej masy. Jasnozielone ciasto wylewać na rozgrzaną i natłuszczona oliwą patelnię i szybko wylewać na nim łyżką wzorki z ciemnozielonego ciasta- tak jak pokazano na zdjęciu. Składniki na farsz: - 1 mała cukinia - 1 czerwona papryka - 1 mały świeży ogórek szklarniowy - 1/2 puszki kukurydzy - 2 małe cebule - 4 młode marchewki - 2 ząbki czosnku - 4 duże pomidory - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - ser mozzarella - sól, pieprz, oregano, bazylia Cukinię obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę, obranego ogórka i młodą marchewkę pokroić w kostkę. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Cukinię, paprykę, ogórek, marchewkę, cebulę, czosnek i kukurydzę włożyć do garnka i dusić aż do miękkości. W osobnym garnuszku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać rozdrobnione na miazgę pomidory, koncentrat i przyprawy. Zagotować, aż do zgęstnienia. Do powstałego sosu dodać duszone warzywa i dokładnie wymieszać. Wykończenie: Ułożyć naleśniki tak, by nachodziły na siebie i nałożyć na środek kopiasto farsz warzywny i posypać pokrojonym serem mozzarella tak, jak pokazano na zdjęciu. dokładnie zawinąć i delikatnie zsunąć na tacę, formując kształt węża. Z tyłu i z przodu z dodatkowych naleśników i farszy uformować cienki ogon i głowę. Z rzodkiewki i oliwek zrobić oczy i nos, a z papryki język. Udekorować tacę i podawać!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...