Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Gość arturp0606

OMLET WŁOSKI Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI:
• 1 średnia cukinia
• 4 jajka
• 4 łyżki tartego parmezanu
• 5 łyżek oliwy
• ¼ czerwonej papryki
• Szczypta suszonego oregano i czosnku granulowanego
• Sól, pieprz
Ponadto:
• 20 dag gotowanej szynki
• 1 duży pomidor
• 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój w plasterki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oregano. Jajka ubij z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i startym parmezanem a następnie dodaj cukinię.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wlej masę jajeczną z cukinią. Smaż kilka minut, aż lekko się zetnie. Następnie dodaj paprykę i przewróć na druga stronę.
Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj obrany i pokrojony drobno pomidor. Duś razem 2-3 minuty. Omlet zsuń na talerz, pokrój na porcje. Podawaj z podsmażona szynką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2317.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Faszerowane pomidorki
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- mięsko (kurczak, indyk, królik)
- ryż lub kasza gryczana
- marchewka
- cukinia
-cebula
-czosnek
- sól, pieprz, świeża natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
1. Ugotować ryż (kaszę gryczaną). 2. Mięsko ugotować w wodzie, po ostudzeniu pokroić drobno.
3. Pomidory zalewamy wrzątkiem 4-5 sek., obieramy ze skórki, odcinamy górę pomidora i wydrążamy środek.
4. Nadzienie do pomidorków: do garnka wrzucamy ryż (kaszę gryczaną), mięsko, wydrążony środek pomidorków, drobno pokrojoną cukinię i dla smaku troszkę drobno pokrojonej cebulki i czosnku. Jeśli dziecko jest starsze troszkę soli i pieprzu. Dusimy wszystko 5-10 min. na koniec dodajemy natkę pietruszki lub koperek.
5. Pomidorki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Dla starszych dzieci wierzch pomidorka można posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż ser się roztopi.
Smacznego!


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość BeataBe

ja nie jestem mamą z góry powiem-aaale dobre pare lat zajmowałam sie dziećmi znajomych a ,że sama uprawiam ogródek i kocham wyłącznie co świeże i naturalne dlatego polecę coś co wymyśliłam sama dla niejadków warzyw i wstręciuchów marchewki -najświeższą najlepsza na obecny letni czas i najbardziej witaminowa zupkę ,którą mozna podać na zimno czy na ciepło-mianowicie zupka pomidorowo-marchwiowa na warzywno-mięsnym wywarze z swieżą piersia z kurczaka i makaronikiem bądż kluseczkami.Warunek jest jeden marchew i pomidorki z żadnych puszek czy supermarketów tylko działkowe bądż z rynku .Fajnie jak warzywka niektóre wybiora dzieci same -to dla nich wielka frajda,ze mogą zaszaleć i być potrzebne .
Bierzemy garnek z wodą i wrzucamy warzywa-seler zielony(całość),por pokrojony w krążki-mięsko płuczemy i dodajemy do wywaru i także z odrobina soli i łyżką masła.Gdy wywar z mięskiem będzie gotowy dodajemy zmiksowane 2 marchewki i 3 średnie pomidorki pokrojone w ósemki i to wszystko podgotywujemy -mięsko wyjmujemy na deseczkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy ponownie do garneczka ..Proszę wtedy posmakować ową zupkę ja dodaję często jeszcze odrobinę soli ,mozna dodać naturalny jogurt ale ja niedawałam wcale i na koniec siekaną pietruszkę i makaronik(od mam zależy czy makaronik będzie swojski czy kupny ) Myśmy z dziećmi koleżanki mieli 2 godziny czasu więc zrobiliśmy w formie zabawy swojski makaronik na deseczkach .Zupkę taką pierwszy raz robiłam z dobre 3 lata temu dzieciom którymi sie opiekowałam i bardzo im smakowała chociaż były antypatycznie nastawione do marchwi i wszelkich warzyw jednak kochały pomidorki.. a do picia uwielbiały wprost z sokowirówki sok z buraczków marchewki(której niewidziały) selery naciowej jabłka i pory oczywiście schłodzony a ozdobą była Pani pietruszka z zielona fryzurą.. Aż dziwiłam się,że dzieci które były zawsze za chipsami i colą oraz krakersami w krótki okres wprowadzając zabawę w kuchni nauczyłam jeść i pić produkty zdrowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najlepszym rozwiązaniem na to, by dziecko, które nie przepada za owocami czy warzywami, a zaczęło je jeść jest wybranie się na zakupy z dzieckiem i poproszenie go o to, by sam wybrał te produkty, które chciałby zjeść. I tak oto w moim koszyku znalazły sie: banan, kiwi i leśne jagody. Natomiast z działki: świeże truskawki. Pora pomyśleć co z tego zrobić:) Koktajl! Nic trudnego! O dziwo, dziecko z chęcią pomaga przy jego wykonaniu, bo przecież samo wybrało składniki:) Wystarczy wszystkie owoce zmiksować, dodać szklankę mleka i gotowe:) Powstaje pyszny koktajl, o pięknym kolorze, które dziecko z chęcią wypija. A właśnie o to nam chodziło:) Warto sztuczkę z zakupami wykrzystać przy wprowadzeniu do menu naszego milusińskiego warzyw. Pomidor i ogórek ponownie wylądowały w moim koszyku zakupowym. Znowu nasuwa się pytanie: co z tego zrobić:) Uzgodniłam, że stworzymy tortillę warzywną, więc dokupiliśmy do niej gotowe placki. Wystarczy pokroić warzywa, dodać kukurydzę, czerwoną fasolkę, ser, przyprawy wedle uznania dziecka oraz ketchup. Danie jest błyskawicznie gotowe i można je natychmiast po zapieczeniu skonsumować lub zjeść na zimno. Smacznego:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość slowik_ania

Witam,
proponuję szybką i łatwą pizzę warzywną.
Najprościej kupujemy ciasto francuskie i pieczemy według przepisu. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy serkiem bieluchem naturalnym (wcześniej w miseczce mieszamy z przyprawami które lubimy, używamy np. sól, bazylia, czosnek, pieprz, koperek itp.) Na to kroimy w kostkę pomidory, trzemy na tarce marchewkę, po sparzeniu kalafiora i brokuła dajemy małe różyczki. I już gotowe, wystarczy pokroić w kostkę i podawać milusińskim czy gościom jako przekąska.
Smacznego!!
Skład:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 serki np. bieluch czy philadelfia
2 pomidorki
2 marchewki
1/3 kalafiora
1/3 brokuła
przyprawy i zioła według uznania do serka
może być por sparzony,
plasterki pieczarek lekko obsmażone na masełku

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość okulary

Zupa jarzynowo-ryżowa na mleku
1 l mleka,15 dkg rzepy,15 dkg marchwi,10 dkg pora,15 dkg ziemniaków,10 dkg ryżu,3 dkg masła,sól,cukier.
Rzepę,marchew,oraz por,po usunięciu
zielonych części starannie umyć,oczyścić zetrzeć na tarce o dużych otworach.Warzywa razem z połową ilością masła oraz małą ilością wody dusić około 15 minut.Ziemniaki umyć, obrać,opłukać pokroić w kostkę i włożyć do warzyw.Gotować razem na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.Całość przetrzeć przez sito,wlać przegotowane gorące mleko.Włożyć resztę masła i dokładnie wymieszać.Zupę doprawić do smaku solą i cukrem.Zalać na nią na talerzach ugotowany osobno ryż.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Deser owocowy.

Składniki:
2 banany
2 kiwi
2 jabłka
2 gruszki
10 truskawek
2 śmietany kremówki
1 mleczna czekolada
1 sos o dowolnym smaku
cukier

Opis:
Owoce opłukać i pokroić w kostke.
Kremówki ubić i dosypać do nich 3 łyżki cukru, później znowu ubijac do uzyskania śmietany. Owoce włożyć do 2 pucharków włożyć na nie bitą śmietaną potrzeć na to czekoladę i włożyć po 3 kawałki, na końcu polać sosem.
SMACZNEGO!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

NADZIANE JABŁUSZKA
Składniki:
- 5 dużych jabłek,
- 3 łyżki rodzynek,
- 5 łyżek posiekanych orzechów,
- 5 łyżek śmietany,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- skórka z cytryny,
- pół łyżeczki masła.

Przygotowanie:
Jabłka należy wydrążyć. Wymieszać bakalie, śmietanę, miód oraz skórkę. Powstałym nadzieniem należy wypełnić jabłka, położyć na nie odrobinę masła i posypać brązowym cukrem. Następnie jabłka wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy ok. 15 minut.

Idealny deser, zwłaszcza w zimowe wieczory, pełne mrozu i chłodu.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BANANY POD BIAŁĄ KOŁDERKĄ

Składniki:
- 5 bananów,
- 450 gram białego twarożku,
- 150 ml naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki miodu,
- mieszanka bakalii (rodzinki, orzechy, figi, morele itp.).

Miksuje twarożek, jogurt oraz miód, a banany obieram i przekrajam na połówki, na wierzch kładę masę, a następnie dodaje do niej mieszankę ulubionych bakalii.

To ulubiony deser mojego przedszkola, przepyszny i zdrowy!


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

NADZIANE POMIDORKI

Składniki:
- 5 dużych pomidorów,
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 125 ml kefiru,
- 150 gram szpinaku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
Zmiksować ziemniaki wraz kefirem, następnie podzielić mieszankę na trzy części. Do jednej dodajemy koncentrat, a do drugiej pyszny szpinak. Pomidory myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy oraz posypujemy natką pietruszki. Do naszym pomidorków dodajemy nadzienie raz białe, innym czerwone czy zielone. Pomidory wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na ok. 15 minut.

Idealne danie na zdrowy obiad!


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

STATECZKI SYNUSIA

Składniki:
- 5 papryk ( żółte, czerwone),
- 1 średnie jabłko,
- 3 łyżki kukurydzy prosto z puszki,
- 1 por,
- 3 pomidory,
- 4 rzodkiewki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:
Papryki należy dokładnie umyć, przekroić wzdłuż oraz dokładnie wydrążyć. Jabłko myjemy, a następnie trzemy je na tarce. Por oraz rzodkiewki drobno kroimy. Jabłko,rzodkiewkę, pomidor oraz kukurydzę łącze z porem. Napełniam połówki papryki powstałą sałatką po czym polewam je jogurtem.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ania Kopeć

Szybkie kolorowe danie z makaronem
składniki:
makaron np kokardki
mozzarella
tuńczyk lub wędzony łosoś
pomidory
Jak przygotować: bardzo prosto :)
Makaron gotujemy, tu proponuje kokardki bo ładnie wygląda i będzie atrakcyjne dla dzieci i, może być tez makaron kolorowy tylko zwrócić uwagę żeby nie był barwiony sztucznie
następnie krojami pomidory w kawałeczki mogą być nie za małe kwadraciki
tak samo kroimy mozzarelle
dodajemy tuńczyka, albo możne być np wędzony łosoś
doprawiamy bazylią
mniam mniam smacznego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Roladki z twarogiem.

Składniki:
• Główka kapusty
• Pęczek szczypiorku
• Puszka zielonego groszku
• 40 dag mielonego twarogu
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki gęstej śmietany
• Pieprz, sól
• Cukier
Sos:
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 100 ml majonezu
• ½ łyżeczki curry
• Ząbek czosnku
• Łyżka oliwy

Przygotowanie:
• Kapustę oczyść, wytnij głąb i w całości obgotuj w dużej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody (5-7 min). Wyjmij, ostudź, podziel na liście. Małe listki posiekaj ze szczypiorkiem (kilka wąsów szczypioru zostaw do zawiązania roladek).
• Groszek odcedź.
• Twaróg rozetrzyj dokładnie widelcem, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, śmietaną, groszkiem, kapustą ze szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku.
• Farsz nakładaj na środek dużych liści kapusty, zwiń, obwiąż szczypiorem, ułóż na półmisku.
• Jogurt wymieszaj z majonezem, curry, zmiażdżonym czosnkiem i oliwą, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej roladki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2329.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z cykorią.
Radosne kolory i zdrowe warzywa. pycha!

Składniki:
• Pół szklanki kiełków rzodkiewki
• Pęczek rzodkiewki
• 3 cykorie
• Pomidorki koktajlowe
• Pęczek szczypiorku
• Pół pęczka natki pietruszki
• Sól, pieprz
• Sos jogurtowy
Przygotowanie:
• Cykorie oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, po czym oddzielić liście. Końce liści odciąć na długość 4cm i wyłożyć nimi brzegi 4 talerzy. Pozostałe liście pokroić w paski.
• Pół pęczka rzodkiewki pokroić w plasterki, drugą połowę posiekać.
• Szczypiorek i natkę posiekać.
• Sos jogurtowy wymieszać z kiełkami rzodkiewki oraz pozostałymi składnikami.
• Doprawić solą i pieprzem.
• Sałatkę ułożyć na talerzach wyłożonych cykorią, udekorować połówkami pomidorków i plasterkami rzodkiewki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2330.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogórki z groszkiem i orzechami.
Składniki:
• 4 młode ogórki
• 10dag zmielonego zielonego groszku (świeżego lub z puszki)
• 3 jabłka
• 2 małe cebule
• 15dag zmielonych orzechów włoskich
• 2-3 łyżki sklarowanego masła
• Szklanka śmietany 22-proc.
• Łyżeczka przyprawy warzywnej
• Po kilka posiekanych listków mięty i melisy
• Sok z cytryny
• Cukier
• Pieprz, sól

Przygotowanie.
• Z ogórków odkroić końce i łyżeczką lub nożem wydrążyć miąższ z nasionami (przy ściankach powinna zostać minimum pół centymetrowa warstwa miąższu). Włożyć ogórki na 2 minuty do lekko posolonego wrzątku, osączyć na sicie, przelać zimną wodą i osuszyć.
• Cebulę i jabłka obrać, pokroić na dość grube plastry. Na łyżce rozgrzanego masła zeszklić cebulę, dodać groszek, wydrążony miąższ ogórków i zioła. Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut.
• Dodać jabłka, dusić jeszcze 8-10 minut, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą.
• Wystudzoną masę zmiksować z orzechami i napełnić nią wydrążone ogórki. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego, podlać śmietaną doprawioną przyprawą warzywną, skropić pozostałym masłem, przykryć i zapiekać 20-30 minut w 180 stopniach.
• Gotowe ogórki pokroić w poprzek na 3-4 kawałki, udekorować groszkiem i listkami mięty. Podawać gorące z pieczywem i sałatką z pomidorów.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2331.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zielone pierogi.

Składniki:
• 15 dag szynki
• Pomidorki koktajlowe
• Łyżka oleju
Ciasto:
• 40 dag mąki
• 2 jajka
• Łyżka oleju
• Szczypta soli
• 10 dag mrożonego szpinaku
Farsz:
• 10dag białego sera półtłustego
• 10 dag fety
• 5 dag suszonych pomidorów w oleju
• Żółtko
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
• Połącz mąkę, jaja, dobrze odciśnięty szpinak, olej i szczyptę soli, dodając tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto. Owiń je w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
• Rozkrusz biały ser, a fetę pokrój. Połącz oba sery i rozetrzyj. Suszone pomidory pokrój i dodaj do serów. Wbij żółtko, dopraw i dokładnie wymieszaj.
• Ciasto rozwałkuj na posypana mąką stolnicy. Foremką wytnij serca, po dwa na każdy pieróg. Na połowę serc wyłóż porcję farszu. Przykryj drugim sercem, zlep brzegi i przygnieć je widelcem.
• Zagotuj osoloną wodę. Wlej do niej łyżkę oleju. Ostrożnie wkładaj pierogi i gotuj około 7 minut.
• Pierogi podawaj z pomidorkami koktajlowymi i plasterkami szynki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2332.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z młodej kapusty.

Składniki:
• 1 mała główka młodej kapusty
• Pęczek koperku
• 3 pomarańcze
• Kwaśne soczyste jabłko
• Sól, pieprz
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• Łyżka miodu

Przygotowanie:
• Kapustę oczyść, opłucz, cienko poszatkuj. Koperek umyj, osusz (kilka gałązek zostaw do dekoracji) i drobno posiekaj. Pomarańcze wyszoruj pod bieżącą gorącą wodą. 2 sztuki przekrój na pół, wydrąż środki, podziel je na cząstki, wykrawając białe błonki i pokrój w kostkę. Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
• Kapustę wrzuć do miski, lekko posól, ugnieć i odstaw na 15 minut, aby zmiękła. Po tym czasie dodaj do kapusty pokrojony koperek oraz kawałki pomarańczy i jabłka.
• Przygotuj sos: połącz sok z pomarańczy i cytryny, dodaj miód i oliwę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
• Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Podawaj od razu w połówkach pomarańczy, udekorowaną koperkiem. Sałatka jest dobrym dodatkiem do mięs.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2333.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka warzywna.
Składniki:
• 1 pomidor
• 1 cebula biała
• 1 cebula czerwona
• 1 cukinia
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki żółtej
• 2 ziemniaki ugotowane na półtwardo
• 8 jajek
• 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
• ¼ łyżeczki oregano
• ½ łyżeczki soli
• Pieprz czarny mielony do smaku
• 2 łyżki masła
• ½ szklanki startego sera mozzarella
• 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
• Suszone pomidory zalać łyżką oliwy i odstawić.
• Pomidor przeciąć na pół, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki.
• Cebule i cukinię obrać i pokroić w plastry.
• Paprykę pokroić w kosteczkę.
• Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć do miękkości i szklistości.
• Dodać plastry ziemniaka, suszone pomidory namoczone w oliwie i pozostałe przyprawy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
• Jajka roztrzepać w misce na jednolitą masę. Dodać pokrojonego pomidora oraz sól i pieprz do smaku.
• Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć masę warzywna i równomiernie rozprowadzić.
• Zalać masą jajeczną z pomidorami.
• Powierzchnię posypać serem.
• Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i zapiec.
• Pokroić w kwadraty i udekorować natką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2334.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brokuły w cieście.
Brokuły w cieście smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Składniki:
• 50 dag brokułów
• ¾ szklanki jasnego piwa
• Jajko
• Ostra papryka w proszku
• Szklanka mąki
• Duże opakowanie jogurtu greckiego
• 2-3 łyżki majonezu
• 2-3 ząbki czosnku
• ½ pęczka posiekanego koperku
• ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
• Gotowy sos tysiąca wysp
• Tłuszcz do smażenia
• sól
Przygotowanie:
• Brokuły umyj, podziel na różyczki.
• W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj 2 minuty.
• Przełóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą, następnie osącz.
• Do jogurtu dodaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz natkę i dokładnie wymieszaj.
• Do miski wbij jajko, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, odrobinę ostrej papryki oraz piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
• W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Różyczki brokułów nabij pojedynczo na widelec i zanurzaj w przygotowanym cieście. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do zarumienienia. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
• Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem lub użyj gotowego (np. Sos Tysiąca Wysp).

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2335.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 4 jaja
• 50 dag mrożonego szpinaku
• 25 dag sera feta
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• Łyżeczka masła
• Gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
• Natka pietruszki

Przygotowanie:
• Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki zalej ¾ szklanki wrzątku, przemieszaj łyżką, po chwili dolej ¼ szklanki zimnej wody. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie wbij jajko i zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki. Wtedy ciasto przykryj i pozostaw tak na pół godziny.
• Przygotuj farsz: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie osącz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj szpinak, smaż jeszcze kilka minut. Kiedy odparuje cały płyn zdejmij z ognia, przestudź. Wbij 3 jajka i dodaj pokruszony ser.
• Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką powycinaj krążki. Na środku każdego nałóż porcję farszu. Krążki składaj na pół, brzegi dociśnij ząbkami widelca.
• Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i od razu podawaj.
• Polej stopionym masłem i posyp posiekaną natką pietruszki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2336.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Naleśniki ze szpinakiem.

Składniki:
Ciasto:
• 75 dag szpinaku świeżego
• 20 dag mąki pszennej
• ½ litra mleka
• 3 jaja
• ¼ łyżeczki mielonego imbiru
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Sól
• Tłuszcz do smażenia
Farsz:
• 15 dag szynki gotowanej lub z indyka
• 5 dag orzechów włoskich posiekanych
• 5 dag ostrego żółtego sera
• Łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
• Szpinak oczyścić z ogonków, starannie umyć. Zalać niewielką ilością wrzątku i gotować przez 5 minut, odcedzić, zmiksować.
• Mąkę przesiać przez sito, zmiksować z mlekiem, imbirem, szczyptą soli i gałką muszkatołową, odstawić na 45-60 minut.
• Jaja rozbić, roztrzepać, wlać do ciasta, dodać przygotowany szpinak, wymieszać.
• Rozgrzać patelnię, wysmarować tłuszczem i usmażyć naleśniki.
• Ser utrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu starannie połączyć.
• Placki nasmarować farszem, zwinąć w rulon lub koppertę. Zrumienić z obu stron.
• Podawać jako samodzielne danie z dowolnym sosem i sezonową surówką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2337.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gazpacho.

Składniki:
• 50 dag dojrzałych pomidorów
• Ogórek
• 2 kromki białego pieczywa bez skórki
• Po jednej papryce żółtej, zielonej i pomarańczowej
• Biała cebula
• 2 ząbki czosnku
• Świeża papryczka chili
• 4 szklanki schłodzonego soku pomidorowego
• 2 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki oliwy
• Szczypta cukru
• Sól, pieprz
• Kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:
• Pieczywo namocz w wodzie, odciśnij.
• Pomidory sparz wrzącą wodą, zdejmij z nich skórkę.
• Cebulę i ogórka obierz.
• Papryki oraz papryczkę chili przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz.
• Wszystkie warzywa posiekaj w drobną kostkę (8 łyżeczek przełóż do miseczki i odstaw w chłodne miejsce).
• Pozostałe warzywa włóż do dużej miski, wlej sok pomidorowy, dodaj chleb i zmiksuj całość blenderem. Dodaj ocet winny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
• Gazpacho powinno być gęste, jeśli nie jest – dodaj więcej chleba.
• Gotową zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
• Gazpacho rozlej do miseczek, do każdej włóż po 2 łyżeczki odłożonych warzyw, udekoruj listkami świeżej bazylii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2338.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kremowa zupa porowa.

Składniki:
• 2 pory
• 2 cebule
• 3 kostki serka topionego (po 10 dag każdy)
• 1 łyżka oleju
• 750 ml bulionu warzywnego
• 4 parówki drobiowe
• 4 gałązki natki
• Sól, pieprz
• długie wykałaczki

Przygotowanie:
• Cebulę obrać, posiekać. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, 5 dag odłożyć, resztę wraz z cebulą zeszklić na oleju. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 2-3 minuty. Dołożyć serki topione, mieszać, aż całkiem się rozpuszczą.
• Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dodać pory gotować 5 minut. Parówki pokroić w grube, ukośne plasterki. Nabić na wykałaczki na przemian z listkami natki. Zupę doprawić. Rozlać do miseczek, na każdej położyć parówkowy szaszłyk.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2339.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chłodnik litewki z botwinką.

Składniki:
• 250 ml soku z buraków
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 500 ml maślanki
• Szczypta soli
• Szczypta cukru pudru
• 1 pęczek koperku
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 ogórek sałatkowy
• 1 pęczek rzodkiewek
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 2 łyżki posiekanej botwinki.

Przygotowanie:
• Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę.
• Posiekane warzywa oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie posiekaną botwinkę włożyć na 2 minuty do wrzącej, lekko posolonej wody. Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku.
• Jajka obrać ze skorupek, następnie grubo posiekać. Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek i botwinki. Zalać przygotowanym chłodnikiem.
• Udekorować kawałkami warzyw i natką pietruszki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2340.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...