Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

ZUPA SZPINAKOWA Z ZIOŁAMI

SKŁADNIKI:
• ¾ kg świeżego szpinaku
• 2 kostki bulionowe
• 3 ziemniaki
• ½ pęczka natki
• ½ pęczka szczypiorku
• po kilka listków mięty i bazylii
• 1 szklanka śmietany 22%
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij korzonki, osącz i przełóż do garnka. Zalej 6 szklankami zimnej wody. Wkrusz kostki bulionowe.
Obierz, opłucz o pokrój na niewielkie kawałki ziemniaki. Dodaj je do zupy. Natkę oraz szczypiorek opłucz, drobno posiekaj. Umyj także po kilka listków mięty i bazylii. Część ziół odłóż do dekoracji, resztę wsyp do garnka ze szpinakiem. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Ugotowaną zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zapraw śmietaną. Ponownie ustaw na kuchence i podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Przed podaniem udekoruj odłożonymi ziołami.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2149.jpg

Odnośnik do komentarza

KREM Z KALAFIORA I MARCHEWKI

SKŁADNIKI:
• 1 średniej wielkości kalafior
• 1 cebula
• 3 duże marchewki
• 1 łyżka masła
• 1,5 l bulionu (może być z kostki)
• ¼ pęczka koperku
• ¼ łyżeczki curry w proszku
• ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obierz, opłucz. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę posiekaj. Kalafior podziel na różyczki.
W garnku na maśle lekko podsmaż cebulę, wlej wrzący bulion, dołóż marchewkę i kalafior. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut). Kilka ugotowanych różyczek kalafiora odłóż do dekoracji.
Resztę warzyw w zupie zmiksuj na krem, dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę przelej na talerze i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora oraz koperkiem. Zupę przed podaniem posyp groszkiem ptysiowym.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2150.jpg

Odnośnik do komentarza

ZAPIEKANE POMIDORY

SKŁADNIKI:
• 80 dag pomidorów
• 1 kulka mozzarelli
• 4 łyżki posiekanej bazylii
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 4-6 ząbków czosnku
• 1 cebula
• 3 łyżki ziaren słonecznika
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki oliwy
• Sok z połowy cytryny, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Ułóż jedną warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Oprósz solą i pieprzem. Posyp posiekanym czosnkiem, cebulą pokrojoną w piórka, bazylią i natką pietruszki. Skrop sokiem z cytryny i oliwą.
Na warstwę pomidorów zetrzyj na grubej tarce mozzarellę. Wierz posyp ziarnami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj przez 10-15 minut, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj ze świeżą bagietką.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2151.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2152.jpg

Odnośnik do komentarza

KREM PIETRUSZKOWY Z GRUSZKĄ

SKŁADNIKI:

• ½ kg pietruszki
• 1 gruszka
• 2 szklanki mleka
• po ½ łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
• oliwa, sól, pieprz, natka pietruszki
• po 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Pietruszkę obieram i kroję w plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną pietruszkę oraz zioła i na bardzo małym ogniu duszę je przez około 5 minut. Następnie dodaję obraną i pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duszę przez kolejne 5 minut.

Do garnka wlewam gorącą wodę, ma być jej tyle, aby przykryła zawartość garnka. Garnek przykrywam i gotuję przez około 20-25 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.

W międzyczasie na suchej patelni prażę orzechy i ziarna dyni i słonecznika. Do miękkich pietruszek dodaję dwie szklanki mleka i całość miksuję na gładki krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę rozlewam na talerze i posypuję uprażonymi ziarnami i orzechami oraz posiekaną natką pietruszki. Podaję z ciemnym pieczywem

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2153.jpg

Odnośnik do komentarza

PLACKI Z BURAKA Z SAŁATKĄ Z RUKOLI

SKŁADNIKI:
• 50 dag buraków
• 1 cebula
• 2 garście rukoli
• 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
• 2 łyżki masła
• 2 jajka
• 10 dag sera koziego
• 3 łyżki cieniutkich płatków żółtego sera
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• ok. ½ szklanki mąki
• ocet balsamiczny, olej, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Buraki dokładnie wyszoruj. Ugotuj w lekko posolonej wodzie. Osącz, wystudź, obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
Na 2 łyżkach masła podsmaż posiekana cebulę, dodaj buraki i duś 5 minut. Przestudź. Wbij 2 jajka, dodaj 10 dag sera koziego i ½ szklanki mąki. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Z masy na oleju usmaż placki. Przekładaj na bibułę w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj sałatkę: przebierz ukolę, odetnij twarde ogonki. Rukolę wymieszaj z orzechami i płatkami żółtego sera. Skrop oliwą i octem balsamicznym, lekko posól. Sałatkę podziel na porcje. Podawaj razem z burakami. Każda porcję udekoruj łyżką śmietany.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2154.jpg

Odnośnik do komentarza

ROLADKI Z FARSZEM MARCHEWKOWO- POROWYM

SKŁADNIKI:
• ½ kg piersi z kurczaka
• 1 marchewka
• 1 por
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonych ziół
• Sól, pieprz, masło
Do panierowania:
• 1 jajko
• Mąka i bułka tarta
• Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1cm, Następnie rozbijamy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy solą i pieprzem.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki.

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy warzywa, przyprawiamy mieszanką suszonych ziół, solą i pieprzem, dusimy aż zmiękną.

Na każdy kawałek piersi nakładamy farsz, ciasno zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2155.jpg

Odnośnik do komentarza

KREM Z CUKINII Z SZYNKĄ I JAJKIEM

SKŁADNIKI:
• 1 porcja rosołowa (np. korpus i 2 skrzydełka)
• 2 marchewki
• ½ pora
• 1 cukinia
• 15 dag szynki
• 2 łyżki masła
• ½ pęczka koperku
• 1 szklanka śmietany
• 3 jajka
• Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Porcję rosołową oczyść i opłucz, włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, odszumuj. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Pora umyj i pokrój w cienkie krążki. Cukinie umyj i pokrój w plasterki.
Do wywaru wrzuć marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii i gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmij porcję rosołową i całość zmiksuj na krem. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanym maśle. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Zupę rozlej na talerze, dodaj podsmażoną szynkę i pokrojone jajka. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2156.jpg

Odnośnik do komentarza

RISOTTO Z BOTWINKĄ

SKŁADNIKI:
• 35 dag ryżu
• 1 pęczek botwinki
• 1 czerwona cebula
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 5 rzodkiewek
• 1 serek wiejski
• Olej, sól, pieprz
• 1 litr bulionu (może być z kostki)

PRZYGOTOWANIE:
Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i botwinkę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Następnie dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Zalej łyżką wazową bulionu i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.
Kiedy ryż będzie już miękki, wyłącz palnik, dodaj jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2157.jpg

Odnośnik do komentarza

MARCHEW W SZYNCE NA KUSKUSIE

SKŁADNIKI:
• 6 marchewek
• 2 szklanki kaszy kuskus
• 10 dag żółtego sera
• 1 litr bulionu warzywnego
• 6 plastrów szynki
• 2 jajka
• 4 łyżki kremówki
• 5 dag masła
• ½ pęczka natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kuskus wsypać do miski zalać gorącym bulionem. Odstawić na 5 minut, spulchnić widelcem.
Marchewki obrać, gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie, wyjąć na talerz i lekko przestudzić. Następnie marchewki zawinąć w plastry szynki.
Kaszę wymieszać z jajkami, śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć marchewki.
W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i smażyć około minuty. Marchewki polać masłem, posypać startym żółtym serem i posiekana natką pietruszki. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200oC.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2158.jpg

Odnośnik do komentarza

KREM CUKINIOWY Z RICOTTĄ

SKŁADNIKI:
• 3 cukinie
• 1 cebula
• 1-1,5 litra bulionu warzywnego
• 100 ml śmietany 12 proc.
• 10 dag sera risotta lub tłustego twarożku
• 20 dag pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki oliwy
• Sok z cytryny
• 1-2 ząbki czosnku
• Szczypta chilli, koperek, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w plasterki. Cebule i czosnek obrać, opłukać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem. Podsmażyć na złoty kolor, stale mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty, mieszając.
Zalać warzywa bulionem (tak aby przykryły cukinię, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zestawić z ognia, lekko ostudzić, następnie zmiksować.
Zupę wymieszać ze śmietaną oraz ricottą i mocno podgrzać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chilli, solą oraz pieprzem.
Zupę rozlać na talerze, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych, posypać posiekanym koperkiem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2159.jpg

Odnośnik do komentarza

WIŚNIOWY MUS

SKŁADNIKI:
• 1 szklanka czerwonego słodkiego wina
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka miodu
• 75 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• ½ szklanki śmietanki 30 proc.
• 30 dag makaronu np. kolanka
• płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE:
W garnku o grubym dnie, na małym ogniu zagotuj wino ze szklanka wody. Wsyp cukier puder i dodaj miód. Dołóż wiśnie, zwiększ ogień, poczekaj aż całość ponownie zawrze. Następnie ponownie zmniejsz płomień i gotuj około 10 minut. Od czasu do czasu mieszając.
Po 10 minutach wlej wodę (kilka łyżek) wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej.
Gotuj 2-3 minuty, a następnie zdejmij garnek z ognia i całość zmiksuj na gładką masę (2-3 łyzki wiśni odłóż do dekoracji). Następnie dodaj śmietankę i całość podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i osącz.
Wlej mus na talerze. Do każdego włóż po porcji makaronu i kilka wiśni. Można posypać płatkami migdałowymi.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2160.jpg

Odnośnik do komentarza

KNEDLE SEROWE ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:
• 50 dag białego sera
• 50 dag ziemniaków
• 2 jajka
• 25 dag mąki
• 40 dag mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego szpinaku
• 1/3 szklanki rodzynek
• 2 ząbki czosnku
• Sok z cytryny, sól, pieprz
Ponadto:
• 6 łyżek masła
• 3 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak mrożony rozmroź. Szpinak świeży przebierz, opłucz, blanszuj 5 minut, grubo posiekaj. Przygotowany szpinak dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jeszcze ciepłe zmiel z białym serem. Dodaj jajka, szczyptę soli i stopniowo wsyp mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż porcję szpinaku i zlep knedle.
Knedle wkładaj partiami do posolonego wrzątku, zagotuj pod przykryciem i gotuj jeszcze 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Osącz, polej bułką tartą zrumieniona na maśle.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2161.jpg

Odnośnik do komentarza

DESER RYŻOWY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI:
• 3 szklanki mleka
• ½ szklanki ryżu
• 3 łyżki rodzynek
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 25 dag truskawek
• 2-3 łyżki cukru
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• Kilka truskawek i listki mięty lub melisy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Mleko wlej do garnka, wsyp cukier waniliowy i zagotuj a następnie wsyp ryż. Zmniejsz płomień i gotuj ryż do miękkości, często mieszając aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki zdejmij garnek z ognia, dosyp rodzynki, wymieszaj i pozostaw ryż pod przykryciem aby wchłonął całe mleko.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i zmiksuj z cukrem na gładka masę. Truskawkowy mus przełóż do garnka i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w ¼ szklanki wody i wlej do gotującego się musu truskawkowego, chwilę gotuj. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
W pucharkach układaj warstwami ryż, polej sosem truskawkowym, ponownie warstwę ryżu i sos. Udekoruj truskawkami i listkami mięty lub melisy.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2163.jpg

Odnośnik do komentarza

OWOCOWY RAJ Z RODZYNKAMI

SKŁADNIKI:
• 3 duże jabłka
• 4 owoce kiwi
• 2 duże banany
• 5 plasterków ananasa z puszki
• 3 mandarynki
• sok z cytryny
• 1 garść rodzynek
• 2 łyżki miodu
• listki mięty lub melisy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obrane banany pokrój w plasterki, kiwi w kostkę. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Jabłka i banany skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Krążki ananasa osącz z syropu i pokrój w kostkę. Owoce połącz w misce, dodaj namoczone wcześniej i starannie osączone rodzynki. Miód rozprowadź kilkoma łyżkami przegotowanej letniej wody. Polej sałatkę, delikatnie wymieszaj. Udekoruj listkami mięty lub melisy.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2164.jpg

Odnośnik do komentarza

FASZEROWANE POMIDORY I OGÓRKI

SKŁADNIKI:
• 3 strąki kolorowej papryki
• 1 mała cukinia
• 1-2 małe ostre papryczki chilli
• 10 dag ryżu
• 1 jajko
• 1 posiekany ząbek czosnku
• świeża kolendra
• 4 pomidory
• 2 ogórki
• 20 dag sera żółtego
• Sól, pieprz, curry, sok z połowy limonki, olej

PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą. Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z połowy limonki, solą, pieprzem oraz curry.
Pomidory i ogórki umyć. Z pomidorów ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ogórki pokroić na ćwiartki i wydrążyć miąższ. Warzywa napełnić przygotowanym farszem i posypać startym żółtym serem. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2165.jpg

Odnośnik do komentarza

HISZPAŃSKA TORTILLA

SKŁADNIKI:
• 4 jajka
• 1 mała cukinia
• ½ czerwonej papryki
• 2 łyżki czarnych oliwek
• Olej do smażenia
• Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię przekrój wzdłuż na połowę, pokrój na talarki. Paprykę pokrój w kostkę. Oliwki osącz, pokrój. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cukinię i paprykę, przesmaż, mieszając, podduś. Jajka ubij z solą i pieprzem. Do warzyw na patelni dodaj oliwki, wymieszaj. Zalej masą jajeczną, wymieszaj. Smaż pod przykryciem, aż masa się zetnie. Potem obróć omlet na drugą stronę i dosmaż.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2166.jpg

Odnośnik do komentarza

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:
• 25 dag mąki
• 3 jajka
• 500 ml mleka
Nadzienie:
• 3 jabłka
• 2 średnie pory
• 1 papryczka chilli
• podwójny filet z kurczaka
• 4 łyżki rodzynek
• 4 łyżki posiekanych orzechów
• natka pietruszki, sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Do mleka wbij jajka, przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut, aby mąka spęczniała.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na oleju. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pory oczyść, pokrój w półplasterki. Papryczkę oczyść z nasionek i posiekaj. Na oleju zeszklij pory, dodaj papryczkę, jabłka, rodzynki, orzechy i kilka łyżek wody. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Przykryj, duś na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dodaj usmażone mięso.
Usmaż na patelni naleśniki. Smaruj je gorącym nadzieniem, posypuj natką i zwijaj w roladki.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2167.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Karolina Kornacka

Danie to też deser :) A wiec polecam serdecznie
ciasto pomidorowo-czekoladowe.

Składniki:
2 szkl mąki pełnoziarnistej,
1/2 szkl mąki pszennej,
1/2 szkl kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczki sody,
350g dojrzałych pomidorów- malinówek,
1 3/4 szklanki ciemnego muscovado
3 jajka,
1/3 szkl oleju
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąki i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia,sodę i sól. Obrane pomidory blendujemy. W dużej misce ucieramy jajka i cukier, na puszystą masę. Na przemiennie dodajemy do nich mąkę oraz olej. Pod koniec miksowania dodajemy pomidory. Następnie paprykę, esencję waniliową i sól. Przekładamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez 50-60 min. Po ostudzeniu smarujemy czekoladą z odrobiną chilli.

Rada. Najlepiej dodać również większe kawałki pomidora np. kostkę. Aby smak był bardziej wyczuwalny.

Karolina Kornacka z bloga http://www.quchniakaroli.pl/2013/06/ciasto-pomidorowo-czekoladowe.html

karolina@quchniakaroli.pl

Odnośnik do komentarza

Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem, podawana z sosem pomidorowym i ziemniaczkami.

Piersi z kurczaka obmywamy, oraz dzielimy na dość grube kawałki - nie rozbijamy młotkiem, za to przecinamy w połowie tworząc "kieszonki". Następnie do małego garnuszka siekamy szpinak, dodajemy odrobinę mleka i gotujemy do uzyskania gładszej konsystencji - pod koniec gotowania dodajemy do smaku czosnek, odrobinke soli i pieprzu do smaku. Farsz mamy już gotowy - wypełniamy nim kurczakowe kieszonki, do środka możemy też włożyć trochę sera - moja córeczka to uwielbia. Pierść obtaczamy następnie w jajku i posypujemy bułeczką tartą, piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkladamy piersi, a w międzyczasie robimy pastę - moja córeczka uwielbia sosy a ja wolę robić naturalnie niż podawać jej kupne. Do sosu wrzucam posiekane pomidory, gotują na wolnym ogniu, bez skórki. Do pomidorków dodaję bazylie, cebulkę, zioła prowansalskie i mieszam aż konsystencja będzie kremowa, gładka. Kiedy zobaczymy, że pierść się już dopieka gotujemy ziemniaczki.
Ot cały sekret przepycznego, pięknie wyglądającego i pachnącego obiadku. Moja córeczka zajada się aż się małe uszka trzęsą :)

Odnośnik do komentarza

"Pora na zwalczanie cykora"
Składniki:
3 główki białej oraz główka czerwonej cykorii
10 dag szynki,
10 dag żółtego sera,
2 mandarynki,
5 dag orzechów włoskich,
3 łyżki szczypiorku.
Sos: szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, cebula, curry, pieprz sól.
Cykorie umyć i podzielić na nieduże kawałki, szynkę i żółty ser pokroić w zapałki, mandarynki rozebrać na cząstki, a orzechy i szczypiorek drobno posiekać. Następnie wszystkie składniki połączyć, wlać sos i starannie wymieszać.
Smacznego! :)

Odnośnik do komentarza

Muffinki z warzywami

1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki wody
po 1/3 strączka papryki żółtej, zielonej, czerwonej
3 różyczki brokuła (porozdzielane na mniejsze kawałki)
ok. 150g filetu z piersi indyka lub kurczaka
60g sera żółtego
sól , słodka papryka w proszku (do smaku)

Brokuła blanszujemy, a resztę warzyw kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Filet kroimy w drobną kostkę, solimy i dorzucamy do warzyw na paltelnię i smarzymy. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, sól, proszek, paprykę) w drugiej mokre ( jajko, wodę, oliwę). Dodajemy mokre do suchych oraz warzywa i mięso. Wszystko mieszamy i przekładamy po łyżce ciasta do foremek na muffiny, posypujemy startym serem i pieczemy około 30min w 210C. Możemy podać z domowym ketchupem.

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

CHŁODNIK WAKACYJNY

*pół ogórka
*0,5 pęczku szczypiorku
*0,5 pęczku koperku
*1 ząbek czosnku
*1 szkl kefiru (najlepiej z probiotykami)
*30 ml śmietany

Ogórka dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.Zielenine drobno posiekać.Czosnek zmiażdżyć.Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i kefirem.I gotowe:)

Odnośnik do komentarza

1 duży pomidor
1/2 kostki twarożku chudego
1/2 zielonego ogórka
1 papryka żółta
1 jako na twardo
Pomidora myjemy i ścinamy mu daszek i drelujemy
twarożek ucieramy i dodajemy startego na grubej tarce ogórka zielonego i troszkę szczypiorku,do smaku sczyptę soli, tak przygotowana masą twarogową nadziewamy pomidora.
Z papryki żółtej wykrawamy dwa lub trzy okregi i nakładamy na pomidora aby wygladał jak w "paski' ,jajko obieramy skarwamy mu daszek i przykrywamy pomidora , do daszku z jaka wbijamy wykrojone z resztek pomidora paski lub trójkaty tak aby powstały"uszy" Raczki można pomidorkowi dorobić z pasków zielonego ogórka.W ten sposób mamy ciekawe i kolorowe danie, które nasz maluszek chetnie zje.

Odnośnik do komentarza

Owocowy chłodnik.
Składniki:
* pół szklanki jagód,
* 1 łyżka czarnych porzeczek,
* pół szklanki malin,
* 2 łyżki poziomek,
* 1 plasterek cytryny,
* 1 laska cynamonu,
* woda,
* pół łyżki cukru (lub miodu).

Przygotowanie:
Owoce przebrać, umyć pod bieżącą wodą. Umyte zalać wodą, dodać plasterek cytryny i cynamon. Zagotować. Następnie dodać cukier, zamieszać i gotować na wolnym ogniu około 8 minut. Po tym czasie przestudzić.

Lody owocowe:
Składniki:
* 1 duży, dojrzały banan,
* po łyżce mrożonych: malin, jeżyn, truskawek i porzeczek,
* świeże listki mięty.

W misce za pomocą miksera rozdrobnić banana. Następnie wrzucić mrożone owoce i rozetrzeć na puszystą masę. Gotowe lody w kilka chwil, bez konieczności mrożenia. Udekorować listkami świeżej mięty.

Brokułowe kotleciki:
Składniki:
* 1 średniej wielkości brokuł,
* 2 nieduże ziemniaki,
* szczypta soli i pieprzu,
* bułka tarta,
* tłuszcz do smażenia,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 1 jajko.

Przygotowanie:
Brokuł umyć, podzielić na cząstki i ugotować w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Po przestudzeniu za pomocą praski do ziemniaków rozgnieść brokuł i ziemniaki. Dodać do masy jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć pozostały tłuszcz na ręczniku papierowym. Podawać z zieloną sałatą.

I nasz absolutny hit ostatnich kilku dni. Córa uwielbia, a i mnie smakuje.
Zupa z zielonego groszku. Syn sąsiadki mówi "kosmiczna".
Składniki:
* włoszczyzna: kawałek marchewki, kawałek pietruszki i nieduży kawałek selera,
* 1 żółtko,
* 1,5 łyżki zielonego groszku,
* oliwa z oliwek (niepełna łyżeczka),
* grzanki, jako dodatek do zupy,
* woda.

Obraną, umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować aż jarzyny zmiękną. Dodać groszek i gotować około 5-8 minut. Po tym czasie całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać żółtko i oliwę z oliwek. Ponownie zagotować. Przestudzić.

Pozdrawiam,
senninha@vp.pl

Odnośnik do komentarza

panierowana cukinia z serem
składniki:
- cukinia
- kilka plastrów sera żółtego
-1 jajko
-0,5 szklanki mleka
-5 łyżek mąki
-łyżeczka słodkiej papryki
-0,5 łyżeczki czosnku
-sól, pieprz
-olej

Cukinię pokroić w plastry (ok. 1 cm grubości). W misce wymieszać mąkę z jajkiem i mlekiem. Cukinię doprawić przyprawami.

Na patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Po obróceniu na drugą stronę położyć na cukinię plasterek sera. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Proste i smaczne :) polecam!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...