Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dariolka195

Jest to danie które córka lubi chyba najbardziej:)

RISOTTO Z WARZYWAMI

*troszkę cukinii
*marchewka
*kilka różyczek brokuła
*0,5 szkl ryżu może być brązowy
*koperek
*troszkę mięsa z królika

Marchewkę obieram i trę na tarce o grubych oczkach.Cukinię obieram i kroję w kosteczkę.Do marchewki i cukinii dodaję różyczki brokuła i zalewam małą ilością wrzątku,tak aby przykryło warzywa i gotuję 5 min.Odcedzam.W powstałym wywarze warzywnym gotuje ryż.do ugotowanego ryzu dodaję warzywa i łyżeczkę oliwy z oliwek.Duszę lekko.Następnie dodaję ugotowane,drobno posiekane mięso z królika i posypuję koperkiem.

Naprawdę polecam:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dariolka195

Dziś przygotowałam córeczce KOKTAJL SPRYCIARZA z truskawek z własnego ogródka.Samo zdrowie.

*2 szkl truskawek
*1 l soku bananowego
*1 banan
*2 łyżki cukru trzcinowego

Do blendera wkładam odszpatułkowane truskawki,cukier i zalewam sokiem bananowym.Całości dokładnie miksuję.Banan siekam bardzo drobniutko i mieszam go z koktajlem truskawkowym.Przelewam do szklanek i dekoruje dowolnie:)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1954.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dariolka195

Deserek ten jak tylko zaowocują nasze domowe borówki przygotowuję dla córki i dla najmłodszych naszych gości którzy często u nas bywają.Zalecany jest od 2.roku życia.

BORÓWKOWA PIANKA

*1 szkl krowiego mleka
*20 dag borówek
*2 łyżeczki żelatyny
*2 łyżeczki cukru pudru
*2 łyżki śmietanki

do przegotowanego mleka dodaję rozpuszczoną żelatynę.mieszam,studzę a następnie wsypuję cukier puder.borówki myję i miksuję.łączę je z mlekiem śmietanką i żelatyną.przelewam do pucharków.wstawiam do lodówki do zastygnięcia.można potem je polać gęstym sokiem owocowym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedyne danie które mój synek zjada chętnie i jeszcze chce dokładkę
SKŁADNIKI:
* Młoda mała kapusta
*2 marchewki
* 1 jabłko
* 1 cebula
* świeży koperek
*1 jedna kostka rosołowa
* do smaku sól i pieprz
PRZYGOROWANIE:
Kapustkę drobno siekam i mieszam z również drobno pokrojona cebulką. Całość mieszam i odstawiam na 30min. Pozostałe składniki ścieram na drobnej tarce. Wszystko razem wrzucam do garnka i dodaje małą ilość wody. Gotuje pod przykryciem około 1 godzinki i przyprawiam do smaku. Podaje z ziemiczkami. PALCE LIZAĆ


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chrunchellowa pizza owocowa

na 1 sztukę:

wafel chrunchella Kupiec
3 łyżki serku homogenizowanego albo gęstego jogurtu naturalnego
1 śliwka
4 czereśnie
1/3 banana
4 truskawki
(ilość owoców możemy oczywiście zmieniać)

Wafel chrunchella smarujemy serkiem albo jogurtem i ukałdamy pokrojone owoce. Z czereśni wyciągamy pestki - kroimy jak oliwki ;), banany kroimy jak żółty ser w paseczki, truskawki jak pieczarki w plasterki. Reszta dowolnie :)

Doskonała przekąska na drugie śniadanie :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1969.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Puszyste chmurki z poziomkami

2 szklanki poziomek (lub ile mamy)
4 łyżki mąki
4 jajka
1 łyżeczka oleju (chyba, że mamy patelnię do smażenia bez tłuszczu)
0,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, następnie dodajemy mleko i 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka w osobnym naczyniu ubijamy na pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy jeszcze chwilę. Do masy z żółtek przekładamy pianę z białek i lekko mieszamy łyżką. Wrzucamy opłukane poziomki. Na rozgrzana patelnię z tłuszczem wykładamy łyżką malutkie placuszki. one będą tak „puchły” na patelni, trzeba podglądać je od spodu żeby się nie przypaliły, po chwili obracamy na drugą stronę.

Placuszki są puszyste i leciutkie, dosłownie rozpływają się w ustach, nie trzeba gryźć!
Każde dziecko będzie zachwycone i myślę, że jest to lepsza opcja na słodki deser niż kupny batonik ;)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1971.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CRUNCHELLA Z TUSKAWKAMI I BRĄZOWYM CUKREM

wafel Crunchella Natural pszenno-ryżowy
truskawki
jogurt naturalny
cukier waniliowy

Truskawki obieramy, myjemy, wrzucamy do blendera.
Dodajemy jogurt naturalny i odrobinę cukru waniliowego.
Miksujemy, ale nie na koktajl tylko tak by zostały większe kawałki.
Masę truskawkową nakładamy na wafel, dekorujemy całymi truskawkami.
Uwaga! Deser należy przygotowywać tuż przed podaniem, bo wafle mogą szybko rozmięknąć.

Fantastyczny deser dla dzieci, może także stanowić pyszne drugie śniadanko albo podwieczorek. Mój synek się zachwyca!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1972.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składniki

(na ok 20 sztuk)

0,5 kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
200 ml szklanki ciepłego mleka
ciepła woda
ok 50 g margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli soli
jagody
cukier
kilka łyżek cukru

Drożdże mieszamy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, trochę mąki.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy, dorzucamy margarynę, jajka i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto, a jeśli jest za gęste czy za suche dodajemy ciepłej wody, tak by ciasto było jednolite i gładziutkie. Potem ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie odrywamy po kawałku i formujemy w palcach okrągłe placuszki. Na takie ugniecione placki nakładamy łyżkę jagód i podsypujemy lekko cukrem. Brzegi zlepiamy, formujemy kulkę i odkładamy na posypany mąką blat.
Ja robię pampuchy po prostu na garnku - zakładam bawełnianą ściereczkę na garnek, przymocowuję gumką recepturką i kładę na nią kluski. W środku garnka oczywiście wrze mała ilość wody. Pod przykryciem czekamy aż wyrosną (w zależności od wielkości około 5-8 min.)

Potem już tylko według gustu polewamy śmietaną czy jogurtem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1973.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PIEROGI Z SEREM O AROMACIE POMARAŃCZY W CIEPŁYM SOSIE TRUSKAWKOWYM Z NUTĄ WANILII

mąka 0,5 kg
1 jajko
0,5 łyżki oleju
szczypta soli
ciepła woda

0,5 kg.twarogu
1 żółtko
3 łyżki cukru
skórka pomarańczowa 2 łyżki

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podlewamy po trochu ciepłą wodą tak by ciasto stało się jednolitą, gładką masą.

Formujemy małe kawałki, następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy szklaną koła.

Farsz:
Twaróg (ja używam gotowy, już zmielony, jak do sernika) łączymy z żółtkiem, cukrem, i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy.

Na każde koło ciasta nakładamy łyżką farsz i sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 3 minut.

Sos truskawkowy z nutą wanilii : truskawki wrzucamy do rondelka, zasypujemy 4 łyżkami cukru pudru i dodajemy pół łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz trochę wyciśniętej cytryny. Gotujemy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec rozmiksowujemy blenderem.

Pierogi podajemy polane gorącym sosem truskawkowym.

Można traktować jako obiad lub słodki deser czy podwieczorek.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1974.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ryż z truskawkami na ciepło

ryż
twaróg
jogurt naturalny
truskawki
cukier brązowy
cynamon

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostudzenia.
Truskawki wrzucamy do rondelka, dosypujemy ok. 1 łyżki cukru brązowego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po około 10 minutach truskawki powinny puścić sok i zmięknąć. Mieszamy i zostawiamy na chwile do przestudzenia, tak by lekko zgęstniały.
Ryż mieszamy z 3 łyżkami twarożku (samymi grudkami) i łyżką jogurtu.
Dookoła ryżu nakładamy truskawkową ciepłą "konfiturę", ryż obficie obsypujemy cynamonem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1975.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Arbuzowy kosz... niespodzianek ;)

Wspaniała egzotyczna sałatka owocowa zachęcająca do zjedzenia już samym swoim widokiem :)
Chyba największe niajadki chętnie pojadłyby z takiego koszyka :)

Arbuza długopisem dzielimy na ćwiartki, po środku wyodrębniamy pasek na "rączkę", po jego dwóch stronach wycinamy dwie ćwiartki (łącznie z tym co pod rączką). Dno koszyka wydrążamy łyżką. W środku robimy sałatkę z pokrojonego w kosteczkę arbuza, ananasa, dorzucamy białe i ciemne winogrono i borówki amerykańskie. Pycha! Można podawać do miseczek z jogurtem albo owsianym crunch'em.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1979.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla młodego młoda botwinka ;)

mały kawałek szpondra
małe skrzydełko kurczaka
3 młode marchewki
1 młoda pietruszka
pęczek botwinki i dodatkowo 2 małe buraczki
pół cytryny
mały pojemniczek śmietany 18%
pół pęczka kopru
wiejskie jaja

Z mięsa i startej na grubych oczkach włoszczyzny gotujemy wywar. Dodajemy starte tak samo buraczki. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, a wrzucamy posiekaną drobno botwinkę. Ważne by porządnie umyć i wypłukać liście. Gotujemy do miękkość, potem dodajemy śmietanę (rozrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, a potem powoli wlewamy). Na koniec obsypujemy aromatycznym koprem i podajemy z jajkiem albo młodymi ziemniaczkami :)

Mój dwuletni synek uwielbia ten obiad!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1987.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zupa krem w kolorze słońca

kawałek dyni (ja jesienią mrożę i mam na cały rok)
1 łyżka kukurydzy mrożonej
1-3 ziemniaczki (1 duży albo 3 malutkie młode)
natka pietruszki - posiekana 1 łyżka
mała łyżeczka oliwy
szczypta słodkiej papryki

Warzywka gotujemy w małej ilości wody, niemal dusimy, do miękkości. Pod koniec dodajemy oliwę i miksujemy. Dodajemy paprykę, mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żytnie penne z sosem pomidorowym

garść żytniego penne
łyżka oliwy
puszka obranych pomidorów (w pełni lata można skorzystać z surowych, mocno dojrzałych)
kilka listków bazylii
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta czosnku w proszku
ew. odrobina cukru do smaku

Makaron gotujemy al dente. Pod koniec dodajemy pół łyżki oliwy żeby się nie posklejał.Pomidory zagotować w garnku, dodać ,listki bazylii i zmiksować. Dodać jogurt, doprawić delikatnie czosnkiem. Jeśli jest za kwaśny to można odrobinę złagodzić cukrem. Można dodać kilka kropli oliwy.

Makaron z sosem może stanowić samo w sobie już danie, można do tego dołożyć także np. pulpeta z mięsa mielonego.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Burgery z zielonego groszku
z pieczonym burakiem i orzechami

Składniki:
-1/2 kg lub 2 puszki zielonego groszku
-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-1 duża marchewka
-1/2 pęczka natki pietruszki
-4 łyżki płatków owsianych
-2 łyżki mielonego lnu (jako substytut jajka)
-garść orzechów włoskich
-3/4 szklanki otrębów (ja użyłam żytnich)
-2 łyżki oliwy z oliwek

-sól morska (lub sos sojowy)
-pieprz
-trochę mąki, np. ziemniacznej lub kukurydzianej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Groszek przepłukać zimną wodą i przesypać do miski.
2. Na patelni zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wszystko razem dusić kilka minut. Dodać do groszku.
3. Płatki owsiane namoczyć chwilę w 3 łyżkach wody i dodać do reszty składników.
4. Dodać dwie łyżki mielonego lnu. Ma on właściwości wiążące, zatem burgery będą zwarte.
5. Wszystko razem rozmieszać i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
6. Orzechy rozdrobnić i dodać do masy wraz otrębami (można także zmielić na mączkę, jednak drobne kawałki tworzą ciekawszy efekt). Przyprawić solą (lub sosem sojowym) i pieprzem. Dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę.
7. Jeżeli masa na burgery jest zbyt mokra i źle się formuje, skontrolować jej konsystencję dodając stopniowo mąkę np. ziemniaczaną lub kukurydzianą.
8. Formować burgery. Można je obtoczyć w otrębach, płatkach owsianych, słoneczniku czy też bułce tartej - wedle uznania - jednak nie jest to koniecznością. Ja użyłam otrębów żytnich.

Smażyć z obu stron na NIEWIELKIEJ ilości oleju, aż będą rumiane. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można także upiec.

Dodatki - jakie tylko dusza zapragnie! Ja użyłam:
-bułki
-ogórek
-pomidor malinowy
-plasterki pieczonego buraka (polecam, polecam, polecam!)
-cebula
-sałata
-ser (w wersji niewegańskiej)
-keczup (jogurt, musztarda, czy nawet oliwa - cokolwiek!)

Wiadomo: przekrojone bułki podpiekamy w piekarniku, smarujemy sosem, kładziemy burgera i dodatki (na jakie tylko mamy ochotę), zastanawiamy się, czy damy radę tak szeroko rozdziawić usta i pałaszujemy ze smakiem!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1989.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podstawa to wykorzystanie organicznych produktów(bez soli i przetworzonych produktów...blaa). Mój przepis na szybkie danie bogate w proteiny, które moje dzieci wcinają z trzęsącymi się uszkami:

1 świeży banan,
karob(mączka chleba świętojańskiego) 1,5 łyżeczki,
3/4 szklanki mleka,
łyżka orzechów laskowych lub orzechów nerkowca,
łyżeczka nasion słonecznika(łuskanych oczywiście),
porcja brązowego ryżu,
1 lub 2 łyżki suszonych owoców(posiekane śliwki, żurawina itp)

Gotujemy ryż według standardu, pozostałe składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż wszystko będzie gładziutkie:) Wykładamy ryż na talerz i polewamy musem ze zdrowych składników. Wołamy dzieciaki - patrzymy jak wpylają z uśmiechem - naturalnie słodkie danie, idealne zamiast słodyczy, lodów i innych przetworzonych niezdrowych produktów, którymi często uczulamy nasze dzieci. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękujemy za zwrócenie uwagi.

Być może jednak to autor oryginalnego przepisu zamieścił go u nas, wtedy ma do niego prawo. Bardzo prosimy o opinię autora wpisu z przepisem na Cytrusowy Meksyk: ~ostry5523

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"pora na pomidora" to jest to co mamusia i synuś lubią najbardziej :-).
Pomidorek nadziewany kaszką jaglaną z dodatkiem jaka i pietruszki.
składniki:
*4 duże pomidory
* 3 łyżki kaszki jaglanej
* dwa jajka
* pietruszka, szczypiorek,
* sól, pieprz, oregano, bazylia.
Pomidorki opróżniamy z miąższu. Kaszę gotujemy dodajemy ugotowane pokrojone jajko i pokrojony miąższ z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem dodajemy zioła (pietruszka, bazylia, oregano) wszytko mieszamy nakładamy do wydrążonych pomidorów, wkładamy na 10 min do piekarnika i gotowe :-)). Pycha !!! Smacznego dla mam i ich maluszków !!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koktajl owocowy z płatkami owsianymi, idealny na II śniadanie- opcja dla maluchów powyżej 1 roku życia

Składniki:

-20g- 40g płatków owsianych błyskawicznych
-1 banan
-1 jabłko
-1 kiwi
-50g truskawek

Sposób wykonania:

-owoce dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszamy
-banana i kiwi obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera
-z jabłek usuwamy gniazda nasienne i wraz ze skórką kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera
-z truskawek usuwamy szypułki i również wrzucamy do blendera
-teraz do owoców wsypujemy płatki owsiane, zamykamy blender i wszystko miksujemy do momentu aż uzyskamy koktajl.
Tak przygotowany koktajl możemy wlać do kubeczka z grubszą słomką lub przełożyć do miseczki i nakarmić nim naszą Pociechę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"OWOCOWA BOMBA"
w dowolnej ilości :
-jabłka
- banany
- kiwi
- truskawki
- czereśnie
- wiśnie
- winogrono.
sposób wykonania:
jabłka kiwi i banany obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, truskawki po umyciu oczyszczamy z szypułek i kroimy w słupki; czereśnie i wiśnie po umyciu oczyszczamy z pestek i kroimy na pół winogrono po umyciu kroimy podobnie jak czereśnie i wiśnie.

Wszystkie owoce mieszamy ze sobą i nakładamy do pucharków.

Dodatkowo można przyozdobić bitą śmietaną.

Deserek jest bardzo prosty w wykonaniu a udział dziecka w jego przyrządzeniu zwiększy jego apetyt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy dobrze wiemy jak dzieci uwielbiają słodycze, a warzyw i owoców unikają jak ognia. Moja propozycją skierowana jest do małych łasuchów, które jak moja córka uwielbiają słodycze.
Jednak słodkość, która proponuję jest bardzo zdrowa i skrywa w sobie marchew, figi i sok jabłkowy.

Ciasto figowo - marchewkowe

25 dag mąki pszennej razowej
35 dag marchwi, startej na drobnej tarce
25 dag suszonych fig
1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
3 jajka
10 dag masła
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Figi drobno posiekać i ugotować w soku jabłkowym (ok. 30 min). Odcedzić i zmiksować. Jajka ubić mikserem wraz z masłem na pulchną masę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ziele angielskie, marchew i figi. Dokładnie wymieszać. Ciasto piec w temp. 160 stopni około 45 min.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koktajl truskawkowy
Składniki :
1 szklanka truskawek ( lub więcej wg upodobania)
1/3 melona żółtego drobno pokrojonego (smaczny jest również bez melona)
mleko kokosowe 1/2 szklank1 ( lub 1 szklanka wiórków kokosowych i 2 szklanki wody)
2- 3 daktyle suszone(lub mniej albo więcej wg upodobania).

Truskawki i melon miksujemy w blenderze, dodajemy daktyle, miksujemy. Na końcu dodajemy mleko kokosowe. Jest to pyszny koktajl również dla alergików i cukrzyków. Możemy go również zamrozić i uzyskamy sorbet lodowy.
Jeśli nie mamy mleka kokosowego ale mamy wiórki kokosowe to możemy takie mleko zrobić sami. Szklankę wiórków zalewamy 1 szklanką wrzątku, odstawiamy na około 10 minut, następnie blendujemy aż do rozdrobnienia wiórków. Dopiero wtedy dolewamy drugą szklankę wody, blendujemy . Przelewamy przez bawełniana ściereczkę i dokładnie wyciskamy. To co zostanie na ściereczce możemy wykorzystać jako peeling do ciała. Nic się nie zmarnuje. Mleko przechowujemy 24 h w lodówce. Smacznego.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2016.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość meqism

Hiszpanskie gazpacho z arbuzem:
- 4 pomidory
- miąższ z polowy arbuza
- 1 duży ogórek, bez skóry i pestek
- 1 czerwona cebula
- 250 g posiekanych winogron bez pestek
- 3 łyżeczki posiekanych liści mięty
- 1 obrany ząbek czosnku
- oliwa extra virgin
- sól morska i czarny pieprz
- 3 łyżeczki miękkiego sera koziego
- troche oliwy i posiekanej miety do dekoracji
- kostki lodu

Wszystkie skladniki (lacznie z kostkami lodu, ale oprocz koziego sera) zmiksowac za pomoca blendera. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem doprawić arbuzowe gazpacho octem winnym, żeby zrównoważyć słodki smak owoców. Ułożyć na wierzchu kozi ser, skropić jeszcze trochę oliwą i posypać miętą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owocowy zawrót głowy zatem proponuję deser, który na pewno zasmakuje każdemu małemu szkrabowi =)
Składniki:
200g truskawek
jedno małe jabłko
suszone morele 35g
naturalny serek homogenizowany 135g
Przygotowywanie:
Owoce myjemy i obieramy: jabłko ze skórki, truskawki ze szypułek. Jedną połowę jabłka kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki zaś drugą w plasterki pozostawiamy do dekoracji. Dwie truskawki pozostawiamy do dekoracji natomiast resztę przekrajmy wzdłuż na 4 części i przekładamy do mineczki. Owoce w miseczce zalewamy połową naturalnego serka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy resztę homogenizowanego serka i dekorujemy pozostałymi owocami oraz morelami. Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Sylwia Magdalena

BOTWINKA
pęczek botwinki
marchewka
pietruszka
mały seler
pęczek koperku
rzodkiewka do dekoracji
listek laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
cytryna
dwa ząbki czosnku
nastawiamy wodę w dużym garnku, wrzucamy pokrojoną botwinkę, marchewkę, pietruszkę, seler, obrane ząbki czosnku (w całości), ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy do miękkości. doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. można dodać trochę cukru, podawać z pokrojoną w plasterki rzodkiewką i koperkiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...