Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł "A'la pizza"
Mój pomysł na zdrowszą wersję który bardzo przypadł do kubków smakowych mojego synka (5lat) który warzyw nie cierpi ale małe kombinację i efekty są :)

Składniki potrzebne do wykonania:
Tortilla kupna/ bądź własno robiona jeśli ktoś potrafi oczywiście druga wersja jak najbardziej wskazana.
Pierś z kurczaka. indyka.
Ser mozzarella minimalna ilość
Ser żółty również minimalnie
Brokuły według uznania
Papryka czerwona/żółta/zielona według uznania
Przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, czosnek minamalne ilości, odrobina soli.

Na sos:
2 pomidory
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
zioła jw.: tymianek, bazylia, oregano. czosnek

Przygotowanie:
Na wstępie pierś z kurczaka myjemy, gotujemy kurczaka bez żadnych dodatków soli, paprykę myjemy obieramy ze skórki, kroimy na paseczki i gotujemy do miękka, brokuły również myjemy kroimy gotujemy również bez soli.
Po przygotowaniu i wystudzeniu wyżej wymienionych składników kurczaka kroimy na małe kawałeczki, tortille obsmażamy na suchej patelni przez około 20 sekund z każdej strony posupując odrobiną ziół tych co wyżej, po czym wyciągamy na talerz, gdzie zaczynamy nakładać odpowiednio farsz na połówkę tortilli.
Ja układam osobiście w ten sposób:
Plasterek sera
Kurczak
brokuły
czerwona papryka
ser mozzarella
i taki placuszek zakrywam drugą połówką, dajemy kolejnie na rozgrzaną patelnię aż do roztopienia sera z obu stron, przekładamy co jakiś czas uważając by nie przypalić.

Przygotowanie sosu:
Pomidory sparzamy, pozbywamy się skórki, miksujemy, bądź widelcem rozdrabniamy, dodajemy przyprawy tymianek, oregano, bazylie, odrobinę soli, pół łyżeczki cukru, pół ząbka czosnku startego wszystko mieszamy.

Po podsmażeniu podajemy na talerzyk z sosem.
Pycha :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja swoi dzieciom podaje owocową sałatkę,zwykłą a smaczną i pełną witamin.
Składniki
kiwi
2 banany
ananas z puszki
mandarynki
2 morele
1 jabłko

Owoce obieram ze skórki,kroję na kosteczkę i wrzucam do miski.Następnie całość mieszam i nakładam do salaterek.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OWOCOWA SAŁADKA DLA NIEJADKA :)
1 banan,
2 kiwi,
świeża morela/brzoskwinia
garść malin i truskawek,
1 jabłko słodkie,
ananas świeży,
garść borówek lub jagód,
rodzynki,
winogrona,
wszystkie owoce oczyścić, pokroić i umieścić w misce- polać sosem i posypać rodzynkami. SMACZNEGO!
DRESSING:
1/4 arbuza, truskawki, jogurt naturalny gęsty
arbuza zmiksować (bez pestek! :)) i dodawać po troszku truskawek (do gęstości) na koniec dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, można też dodać troszkę cukru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Cafe Babilon

Fusilli z fasolką szparagową

SKŁADNIKI:
1/2 opakowania makaronu fusilli
1/2 kg mrożonej fasolki szparagowej
garść rukoli
2-3 łyżki ziaren słoneczniku
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól
parmezan lub inny ulubiony ser do posypania
garść czarnych oliwek (opcjonalnie do ozdoby)

Makaron wstawić do gotowania - ugotować al dente. Fasolkę ugotować (najlepiej na parze) także al dente.

Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.

Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować z oliwą, czosnkiem i słonecznikiem na pesto, doprawić do smaku

Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać fasolkę i makaron, podlać wodą z gotowania makaronu (jeśli będzie taka potrzeba) i delikatnie wymieszać.

Przed podaniem można posypać pokrojonymi oliwkami i startym serem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muffiny z jagodami (zdrowa wersja)

2 ubite białka, 2 banany, 100 g kaszki kukurydzianej, cynamon, orzechy włoskie luk pekany pokrojone nieco, 250 g daktyli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g jagód.

Daktyle wrzucany do garnka z 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Do miksera wrzucamy banany i daktyle razem z wodą, miksujemy. W misce mieszamy kaszkę kukurydzianą, orzechy, cynamon, jagody i proszek do pieczenia. Do tej mieszanki dodajemy zmiksowane banany z daktylami, a następnie białka. Mieszamy, nakładamy w foremki i pieczemy ok. godziny w nagrzanym do 180 st. piekarniku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Leniwe na mące pełnoziarnistej z sosem truskawkowym

SKŁADNIKI NA LENIWE:
25 dkg chudego białego sera
2 białka
3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sól
mąka do podsypania

Ser przecisnąć przez praskę, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.

Do sera dodać mąkę, pianę z białek, wymieszać łyżką. Stolnicę dość mocno podsypać mąką, wyłożyć ciasto. Uformować wałek, kroić ukośne kluseczki.

Kłaść na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.

SKŁADNIKI NA SOS:
25 dkg truskawek
1 szklanka jogurtu naturalnego
cukier lub fruktoza do smaku
opcjonalnie kilka listków świeżej mięty

Składniki sosu zmiksować.

Podawać z ugotowanymi kluskami.

Można udekorować listkami mięty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spaghetti z truskawkami

SKŁADNIKI:
25 dkg makaronu
1/2 kg truskawek
20 dkg serka twarogowego
2 łyżki fruktozy lub cukru
10 dkg migdałów
1 łyżka brązowego cukru
1/2 tabliczki białej czekolady

Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Odłożyć około 10 dkg do dekoracji, pozostałe zmiksować z fruktozą i serkiem.

Makaron ugotować al dente.Wystudzić.

Migdały rozdrobnić w blenderze (można też pokroić) i uprażyć na wolnym ogniu z łyżką brązowego cukru. Wystudzić.

Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Makaron wymieszać z dwoma-trzema łyżkami masy truskawkowej, wyłożyć na talerze lub do dużej miski i polać pozostałym sosem. Posypać migdałami i startą czekoladą i udekorować pozostałymi truskawkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lasagne z cukinią, brokułami i bakłażanem.
Składniki:
-makaron lasagne
-cukinia
-bakłażan
-brokuł
-150g sera pleśniowego
-2 łyżki oliwy
-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Cukinię (bez obierania) i bakłażan kroję w plastry.Na rondlu rozgrzewam tłuszcz i podsmażam warzywa na półtwardo.Makaron gotuję w osolonej wodzie.Śmietanę mieszam ze startym na tartce serem.Żaroodporne naczynie smaruję tłuszczem układam na przemian makaron,warzywa i ser.
Zapiekam 15 min,w 180°C
Zapiekane pomidory
– 4 dojrzałe pomidory
– 1 łyżka masła,
– 2 ząbki czosnku,
– szczypta soli, pieprzu.
Wykonanie:
Pomidory kroję na pół i posypuję solą i pieprzem. Ząbki czosnku siekam i układam na pomidorach. Wkładam je do żaroodpornej formy, na nich kładę płatki masła. Piekę w temperaturze 180°C aż zmiękną (ok. 15 min). Podaję do potraw z ziemniaków lub do pulpetów.

-


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość weroonia 180

Skladniki;
1 opakowanie zielonego mrozonego groszku.
1/2 opakowania mrozonej marchewki miniaturowe baby.
1 opakowanie krakersow cebulowych.
1 peczek dymki ze szczypiorkiem
1 szklanka śmietany
jajka
2 łyżki masła
2 opakowania serka almette z czosnkiem
sok z cytryny
cukier
sól,pieprz
kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania :
1. Dymkę oczyścić umyć posiekać drobno razem ze szczypiorkiem i podsmażyć na szklisto na maśle . 2. Mrożony groszek wsypać do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości . Osączyć, ostudzić i zmiksować ze śmietaną i żółtkami . Dodać podsmażoną dymkę , pokruszone krakersy _część zostawić do dekoracji_ miniaturowe marchewki oraz pianę z białek . Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą pieprzem cukrem.
3. Masę przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec 5 minut
4.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i wyłożyć na talerz. Wierzch i boki posmarować serkiem i obłożyć krakersami . Udekorować zostawionymi do dekoracji marchewkami , groszkiem i kawałkami natki pietruszki .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość weroonia 180

Omlet owsiany z szynką :
Składnkiki na dwie porcje
- jajka
- łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- sól
po pól strąka czerwonej i żółtej papryki
- 1 mała marchew
- 5 dag groszku cukrowego
- kawałek pora
- 10 dag szynki
- sól , pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane wsyp do miseczki i zalej śmietanką odstawić na 10 minut
2. Przygotować jarzynkę . Papryki umyć usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić . Marchew oskrobać i pokroić w małą kostkę . Pora oczyścić i pokroić w plasterki . Groszek cukrowy pokroić w małe kawałki .
. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju włożyć pokrojone warzywa ,zamieszać i podsmażyć . Dodać pokrojoną w słupki szynkę . Doprawić do smaku i odstawić w ciepłe miejsce.
4. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli . Dodać do płatków owsianych wymieszać . Na patelni rozgrzać olej wlać masę jajeczną i poruszać patelnią tak aby masa jajeczna równomiernie się rozlała po całej powierzchni patelni. Usmażyć omlet podważając brzegi , aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła .
5. Gotowy omlet zsunąć z patelni na talerz . Obłożyć usmażonymi warzywami . Po wierzchu posypać natką pietruszki i złożyć na pół . Podzielić na dwie porcje i od razu podawać .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość evelinek13

Pyszne śniadanie moich bliźniaczek:
2 szkl. wrzątku
szczypta kurkumy
1 łyżka kaszy jaglanej
szczypta cynamonu
3łyzki syropu z agawy
3-4 łyżki łamanego owsa (pinhead oatmeal) (ew. ok. 8 łyżek płatków owsianych "surowych", nie poddanych wcześniej obróbce termicznej)
szczypta soli
1 lub 1 1/2 łyżki soku z cytryny (lub mniej, do smaku)
wg uznania owoce - my dodajemy suszone sliwki i morele ze wzgledu na czeste zparcia u dzieci
Do wrzątku wsypać kurkumę.
Po chwili kaszę jaglaną i cynamon.
Odczekać minutę, dodać owies (lub płatki owsiane),Gotować z 15 minut na spokojnym ogniu,Po tym czasie dodać sok z cytryny i wrzątek , dodać owoce i poslodzic syropem z agawy
smacznego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa Mróz

Ja polecam s zapiekane zparagi z sosem z sera feta lub z pesto z pistacji.
Składniki:
• pęczek szparagów
• duża garść drobno posiekanej pietruszki
• skórka otarta z jednej cytryny
• odrobina startego imbiru
• łyżka otrąb owsianych
• łyżka oliwy
• sól do smaku

Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 20-25 minut.

Sos do szparagów:

Składniki:
• 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• 2 łyżki fety light
• szczypta soli
• duża szczypta posiekanej pietruszki
Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.

Przygotowujemy pesto- miksujemy:
• dwa pęczki pietruszki
• pęczek bazylii
• 2 ząbki czosnku
• sól do smaku
• 8 pomidorków suszonych
• olej spod suszonych pomidorów plus oliwa z oliwek
• 2 duże garście pistacji

http://fotozrzut.pl/zdjecia/674bf649ae.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja polecam prawdziwe dziecięce szaleństwo czyli KEBAB
Oto składniki:
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa do kebaba
- około 5-6 łyżek oleju
Dodatki:
- około ćwierć małej główki młodej kapusty
- 1 ogórek świeży
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 czerwonej cebulki
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 kubka śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku (można więcej, zależy od upodobań )
- chlebki pita lub nan

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie do kebaba wymieszanej z olejem. Odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie oczyścić wszystkie warzywa i dokładnie je umyć, po czym posiekać drobno kapustę, paprykę pokroić w kostkę, cebule w piórka, pomidorki koktajlowe przekroić na pól, a ogórka w półplasterki nie obierając go ze skórki. Dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Śmietanę wymieszać z majonezem dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 min. Wszystkie warzywa pokrojone przełożyć do miski i wymieszać. Zamarynowane piersi z kurczaka obsmażyć na złoty kolor. Kiedy mięso jest już gotowe podgrzać pite lub nan (ja robię to w kuchence mikrofalowej). Przełożyć pite na talerz i po kolei wyłożyć niewielką ilość warzyw, na to mięso, polać sosem czosnkowym, następnie znowu warzywa, troszkę mięsa i sosy. Jak kto woli złożyć chlebek na pól lub po prostu zostawić kebab otwarty Smakuje mniamuśnie i stanowi wielką radość dla dzieci!!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciasto nektarynkowe

4 sparzone nektarynki, 1 nektarynka nie sparzona do dekoracji, 6 jaj, 250 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej, płatki migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g miodu, olej kokosowy do natłuszczenia blaszki, blaszka 21 cm, papier do pieczenia.

Wbijamy do blendera 6 jaj, dodajemy miód i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy pokrojone nektarynki ze skórką i blend ujemy na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę migdałową i blendujemy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. z termoobiegiem na 15 min. Następnie wyjmujemy i układamy na nim pokrojoną w ósemeczki nektarynkę a brzegi posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika na 1 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone w środku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Faszerowane ziemniaczki

Składniki:
Kilka średnich ziemniaków-
Mięsko mielone z kurczaka
Ser Gouda lub Edamski
Kilka małych pieczarek.
1 cebulka
Przyprawy do smaku.

Ziemniaczki wstępnie gotujemy, kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środek,mięsko mielone,cebulkę i pieczarki smażymy na patelni,następnie faszerujemy przygotowane wcześniej ziemniaczki.Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na jakieś 7-10 min.
Jednym słowem palce lizać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka warzywna

Składniki:
świeża rzodkiewka, sałata,ogórek,pomidor, papryka, cebulka, szczypiorek, śmietana,jajko gotowane ,sól, chleb

Wszystkie warzywa, oraz jajko kroimy w małą kostkę, mieszamy wszystko ze sobą. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany,oraz troszkę soli do smaku. Sałatkę dzieci jedzą z chlebem
Sałatka jest kolorowa i zdrowa, a dzieci chętnie ją jedzą.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kostrzewka23

Owocowa fantazja:
- 2 banany
- 2 brzoskwinie
- około 10 truskawek
- 1 kiwi
- około 20 dag poziomek lub malin
- jogurt naturalny
Owoce kroimy w plasterki, dodajemy do nich dwie łyżki miodu , nastepnie wlewamy jogurt i delikatnie mieszamy.
Szybko, smacznie, kolorowo, a przede wszystkim zdrowo :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ulubione danie mojej córki -KULECZKI W SOSIE POMIDOROWYM z makaronem
PRZEPIS DLA RODZICA :

Składniki :
• 400g mielonej wołowiny
• pęczek pietruszki
• 1 łyżka oliwy
• 1 ząbek czosnku
• sól i pieprz
na sos pomidorowy:
• 4 pomidory (SPARZONE I OBRANE ZE SKÓRKI), lub pomidory w puszce
• 1 łyżka oliwy
• 2 ząbki czosnku
• świeża bazylia (LUB PIETRUSZKA OPCJONALNIE)
• 50 g sera żółtego (NP.PARMEZANU)
• sól i pieprz

WYKONANIE :
• Łączymy mięso z przyprawami, formujemy małe kuleczki (jak klopsiki).Następnie w rondlu gotujemy sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek (chwilkę dosłownie), dodajemy pomidory ( mogą być z puszki), doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy
na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną bazylię.Wykładamy nasze kuleczki do żaroodpornego naczynia i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Posypujemy całość startym serem. Pieczemy przez 20-30 min w temp. 180 C. Podajemy z makaronem spaghetti. Danie posypujemy parmezanem.

Ten sam przepis dla POCIECHY :

Nadeszła smaku pora
na danie z pomidora
na wołowe kuleczki
z makaronowej beczki.

Dopraw je pieprzem i solą
niech się w rękach miętolą
dodaj posiekaną pietruszkę
oraz oliwy jedną pełną łyżkę.

Zapach zakręci nam w nosku
kiedy dodam ząbek czosnku
nic nie zostało nam teraz
jak dodanie startego sera.

Nadeszła sosu chwila wielka
pomidory wrzuć do rondelka
czosnek przeciśnij przez praskę
niech na naszą zda się łaskę.

Kropelek kilka oliwy nalej
na wolnym ogniu gotuj dalej
teraz bazylię równo posiekamy
wrzucamy do sosu i czekamy.

Do żaroodpornego wkładamy naczynia
aromatyczny sos oraz okrągła wołowina
posypujemy to startym żółtym serem
zapiekamy pilnie pod rodzica sterem.

W tym czasie gotujemy razowy makaron
aby naszemu daniu nadać zdrowy ton
już tylko zapach dzieciom dech zapiera
wszak najlepszą przyprawą jest atmosfera.

SMACZNEGO!Tekst linka

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1759.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warto spróbować.
Sałatka: Szparagi-Pomidory-Mozarella
3 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
1/2 kg świeżych szparag
1 ogórek – obrany i pokrojony w plastry
7 pomidorów pokroić
2 małe żółte pomidory pokroić
1 czerwona cebula pokroić
1/2 szklanki oliwek pokroić
1/4 szklanki kaparów
3/4 szklanki świeżgo sera mozarella w kostkach
1/4 szklanki octu
Przyrządzenie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Chleb w kostkach zalewamy oliwa z oliwek połączoną z czosnkiem i czekamy chwilkę aż chleb nasiąknie. Doprawić solą i pieprzem.
Piec w nagrzanym piekarniku, około 15 minut, przewrócić kostki chleba w połowie. Pozostawić chleb do ostygnięcia.
Szparagi ugotować we wrzącej wodzie, ok 3 minut. Następnie schłodzić w zimnej wodzie i osuszyć.
Pociąć szparagi i wymieszać z ogórkiem, pomidorami czerwonym, żółtymi, cebulą, oliwkami, kaparami, mozzarellą i chlebem.
Połączyć ocet i 1/4 szklanki oliwy z oliwek, doprawić solą i pierzem, skropić tą mieszanką pozostałe składniki i wymieszać.
Odstawić na 20 min i gotowe :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieci zwykle przepadają za pomidorową, ale ja znalazłam przepis na mocno pomidorową zupkę w stylu włoskim, którą kochają wszystkie częstowane nią dzieci:

Przepis na POPPO POMODORO

składniki:

- pęczek bazylii
- kilka ząbków czosnku
- pomidory lub 3 puszki pomidorów z puszki z Lidla pokrojonych
- do smaku: pieprz świeżo mielony, sól morska
- opcjonalnie: jogurt grecki
- ciabatta
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

w rondelku smażymy posiekane ząbki czosnku z posiekaną bazylią, smażymy kilka minut na oliwie. Następnie do garnka wlewamy pomidory z puszki (lub posiekane pomidory obrane ze skórki), dodajemy czosnek i bazylię i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Na koniec wlewamy gorący wywar do małych miseczek i kawałki ciabatty, zalewamy pieczywo kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy garść posiekanej bazylii, całość zalewamy oliwą z oliwek i podajemy.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1772.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owocowy Przekładaniec
Moim dzieciom najbardziej smakuje to co mogą razem ze mną przygotować :)
Składniki
1.Czyste rączki
2.Świerze owoce - 2 banany
- 1 gruszka
- winogrona
- truskawki
3.Jogurt Naturalny
4.Głodne brzuszki :)
Wykonanie:
Myjemy rączki i owoce. Obieramy gruszkę i banany ze skórki. Wszystkie owoce kroimy na mniejsze kawałki.
W pucharkach układamy najpierw warstwę owoców następnie kładziemy jogurt naturalny.I tak na zmianę
aż do wypełnienia pucharków.
Smacznego :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1777.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1778.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1779.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1780.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1781.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1782.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1783.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OWOCOWE SZALEŃSTWO
3 banany
ćwiartka arbuza (powyciągać pestki:) )
2-3 brzoskwinie (lub puszka)
puszka mandarynek
borówki
jabłuszko
kiwi 2 sztuki (o ile są słodkie:) )
ananas ( świeży lub jak nie ma to 1 puszka)
mały serek waniliowy danio
oczywiście można dodać wiele innych owoców wedle gustu naszych dzieci i pominąć te które im nie smakują:) , wszystkie owoce kroimy w małą kosteczkę , troche odsączamy z soku i dodajemy serek waniliowy mały tyle tylko by owoce były lekko nim muśnięte. Można dodać również orzeszki, pestki dyni, czy jakąś kolorową posypkę.
Spróbujcie, jest pyszna:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Dagmara Łuczak

Gulaszek warzywny mamma mia zielona pietruszka :)

Składniki:
1 pierś z króliczka
1 mała cukinia
1 mała papryka czerwona(na piękną skórę)
1 mała papryka żółta
1 pomidorek malinowy
1 duża marcheweczka(na piękną skórę )
1 ząbeczek czosnku(na większą odporność maluszka)
kilka gałązek szczypiorku(na zdrowe oczka)
kilka gałązek zielonej pietruszki
kilka listków bazylii z przydomowego ogródka
kilka gałązek świeżego majeranku (na lepsze trawienie)
kilka kropel oliwy z oliwek
troszkę wody
Nie dodajemy przypraw typu:sól ,pieprz,gdyż ich smaki zostały zastąpione świeżymi ziołami.
Mięsko z króliczka kroimy i delikatnie podsmażamy ,ale dosłownie chwilkę na kilku kroplach oliwy ,podlewamy wodą i dusimy ok 20-30 minut pod przykryciem.Następnie kroimy w kosteczkę wszystkie warzywa i stopniowo dodajemy do mięska,najpierw marcheweczkę,gdyż jest najtwardsza,po ok 10 minutach wrzucamy resztę warzyw i dusimy kolejne 15-20 minut.Na koniec wciskamy ząbek czosnku,podarte zioła,szczypiorek.Podajemy bez dodatków lub z np kaszą jaglaną.Mniejszym dzieciaczkom możemy zmiksować gulaszek a większym zostawić w takiej postaci jak po zakończeniu gotowania.Życzymy smacznego wszystkim małym warzywnym łasuchom :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Rycerzz

Sos waniliowy z gruszkami i owocami
Składniki:
- 0.5 l mleka
- 40g cukru
- 1/2 laski wanilii
- 3 żółtka
- 15g mąki ziemniaczanej
- 2 gruszki
- Pół cytryny
- wszystkie owoce jakie lubimy (najlepiej jagodowe)
- orzechy włoskie/laskowe
- śmietana 30 lub 36%
- bazylia, mięta
Przygotowanie;
- Rozmieszać na jednolita maskę 1/2 filiżanki mleka z mąką ziemniaczaną i żółtkiem
- Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i miąższem laski wanilii
- Wymieszać z zawiesiną, krótko zagotować
- Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek
- Gotować w syropie cukrowym z dodatkiem soku cytryny (żeby nie ściemniały) mniej więcej 5 minut (aż bd miękkie)
- W blenderze owoce wymieszać na jedną masę z ziołami, może być z odrobiną mleka(ale nie koniecznie)
- Jeśli mamy śmietanę 30% to ubić, jeżeli 36% to wymieszać delikatnie z sokiem owoców. Tak aby było nadal gęste
- Orzechy zmielić lub posiekać (mogą być w całości)
- Gruszki ułożyć, polać całe sosem waniliowym, do środka włożyć nadzienie z owoców posypać orzechami i udekorować (można polać, też sosem z owoców)

SMACZNEGO!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koktajl owocowy
Składniki:
- 1/2 szklanki zimnego zsiadłego mleka ewentualnie jogurtu naturalnego
- kilka truskawek
- garść czereśni lub wiśni
- jagody
- łyżka otrąb pszennych
- odrobina cukru do smaku (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie blenderem. Pić zaraz po zrobieniu. Do koktajlu mogą być użyte dowolne owoce sezonowe, dobrze smakuje z bananem i gruszką. Jako pożywne śniadanie można łączyć z chlebem razowym bądź grahamką. Nie tylko dla dzieci.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...