Warto spróbować.
Sałatka: Szparagi-Pomidory-Mozarella
3 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
1/2 kg świeżych szparag
1 ogórek – obrany i pokrojony w plastry
7 pomidorów pokroić
2 małe żółte pomidory pokroić
1 czerwona cebula pokroić
1/2 szklanki oliwek pokroić
1/4 szklanki kaparów
3/4 szklanki świeżgo sera mozarella w kostkach
1/4 szklanki octu
Przyrządzenie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Chleb w kostkach zalewamy oliwa z oliwek połączoną z czosnkiem i czekamy chwilkę aż chleb nasiąknie. Doprawić solą i pieprzem.
Piec w nagrzanym piekarniku, około 15 minut, przewrócić kostki chleba w połowie. Pozostawić chleb do ostygnięcia.
Szparagi ugotować we wrzącej wodzie, ok 3 minut. Następnie schłodzić w zimnej wodzie i osuszyć.
Pociąć szparagi i wymieszać z ogórkiem, pomidorami czerwonym, żółtymi, cebulą, oliwkami, kaparami, mozzarellą i chlebem.
Połączyć ocet i 1/4 szklanki oliwy z oliwek, doprawić solą i pierzem, skropić tą mieszanką pozostałe składniki i wymieszać.
Odstawić na 20 min i gotowe :)