Leniwe na mące pełnoziarnistej z sosem truskawkowym
SKŁADNIKI NA LENIWE:
25 dkg chudego białego sera
2 białka
3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sól
mąka do podsypania
Ser przecisnąć przez praskę, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
Do sera dodać mąkę, pianę z białek, wymieszać łyżką. Stolnicę dość mocno podsypać mąką, wyłożyć ciasto. Uformować wałek, kroić ukośne kluseczki.
Kłaść na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.
SKŁADNIKI NA SOS:
25 dkg truskawek
1 szklanka jogurtu naturalnego
cukier lub fruktoza do smaku
opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
Składniki sosu zmiksować.
Podawać z ugotowanymi kluskami.
Można udekorować listkami mięty.