Ciasto nektarynkowe
4 sparzone nektarynki, 1 nektarynka nie sparzona do dekoracji, 6 jaj, 250 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej, płatki migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g miodu, olej kokosowy do natłuszczenia blaszki, blaszka 21 cm, papier do pieczenia.
Wbijamy do blendera 6 jaj, dodajemy miód i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy pokrojone nektarynki ze skórką i blend ujemy na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę migdałową i blendujemy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. z termoobiegiem na 15 min. Następnie wyjmujemy i układamy na nim pokrojoną w ósemeczki nektarynkę a brzegi posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika na 1 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone w środku.