Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

"Wiosenna sałatka owocowa"
Potrzebujemy:
-kiwi
-banana
-arbuza (z usuniętymi pestkami)
-truskawki
-wyciśnięty sok z pomarańczy
-cynamon
Kiwi, banan, arbuz oraz truskawki kroimy na małe kawałeczki, polewamy sokiem z pomarańczy i lekko posypujemy cynamonem do smaku.

Jest to sałatka, która na słoneczne dni dobrze doda dziecku energii.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość MonikaAntos

Risotto z warzywami

Składniki:

4 małe cukinie
3 marchewki
kawałek selera
2 małe cebule
mały kawałek pora
4 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
pomidory w puszce BIO
5 łyżek oliwy z oliwek
200 ml wody
sól
pieprz
suszony czosnek

Cukinię obrałam (polecam ze skórką) i pokroiłam na kawałki ok 2-3 cm. Marchewkę i seler obrałam i pokroiłam w plasterki. Cebulkę i czosnek pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie, ok 5 min. Do cebulki i czosnku dodałam marchewkę, seler, por, cukinie, przyprawy. Wszystko zalałam wodą i dusiłam na wolnym ogniu ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam ryż. Do uduszonych warzyw dodałam pomidory z puszki i całość dusiłam jeszcze ok 5 min.
Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC. Wymieszałam warzywa z ryżem i przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika na ok 30 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ramona8

Bigosik maluszka
~~~~~~~~~~~~~~~~
35 dag białej kapusty
10 dag cebuli
40 dag ziemniaków
35 dag marchwi
10 dag selera
0,5 łyżki mąki
2 łyżki jogurtu
1,5 łyżki masła
Przyprawy
Warzywa kroimy w kosteczkę a kapustę w piórka .Podlewamy wodą dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.Na masełku robimy delikatną zasmażkę, dodajemy do warzyw , na koniec śmietankę.Podajemy z pieczywem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pyszny deser truskawkowy z kasza manną

30dag truskawek (lub innych owoców które nadają się do miksowania)
Pół szklanki kaszy manny
śmietanka 30% mały kubeczek
listki mięty do dekoracji

Truskawki (lub inne owoce) miksujemy kilka odkładamy do dekoracji,
kaszkę mannę gotujemy na gęsto i studzimy,
śmietanę ubijamy.
Do ubitej śmietany dodajemy delikatnie kaszkę manną i mieszamy łyżką.
Do przezroczystych pucharków nakładamy na zmianę warstwę kaszki ze śmietaną i warstwę musu.
Ostatnią warstwę kaszki dekorujemy pokrojonymi w połówki truskawkami i miętą. Pychota!!!!! a moje dziecko to uwielbia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gośka gotuje

ZUPKA Z BROKUŁÓW Z KRÓLIKIEM
około 100 g mięso z królika
2 różyczki brokuł
sól morksa
woda
maslo
1 ziemniak
Mięso myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękkie, dodajemy ziemniaka-obranego, umytego i pokrojonego w kostkę. Pod koniec wrzucamy brokuła. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy mięso i oddzielamy je od kości. Do warzyw dodajemy troszkę masełka i mięso. Wszystko dobrze miksujemy.
można zamrażać.
Smaczności :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tarta z cukinią :)

kolorowa i bardzo smaczna

Składniki tarta : 1,5 szklanki mąki, 120g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 50ml wody

Składniki : 1 cukinia, 1 bakłażan, 2 marchewki, 150ml śmietany 12%, 1 jajko, 100g startej mozzarelli, olej , sól, pieprz.

Przygotowanie ciasto : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.

Przygotowanie : Do kubka wlej śmietanę dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj sól i pieprz. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie plasterki- jeśli będą szerokie przekrój na pół (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw wtedy paseczki wyjdą jednakowej grubości). Układaj paseczki obok siebie. Całość posmaruj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20-25 minut.

Jeśli nie masz obieraczki a warzywa nie są pokrojone bardzo cienko warto wcześniej usmażyć na patelni grillowej(bez tłuszczu). ( po 1 min z każdej strony)

Nic tak jak kolor nie powala mojego Fabisia

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2077.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka owocowa w arbuzie.
Świeża sałatka to najlepszy sposób na wzmocnienie organizmu.

Składniki:
• Arbuz
• 3 twarde owoce kiwi
• 3 brzoskwinie
• Po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
• 20 dag wiśni
• 20 dag truskawek
• 15 dag poziomek
• Limonka
• Listki świeżej mięty
• 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
• Arbuza przetnij na pół, z miąższu powycinaj kuleczki małą półokrągłą łyżeczką. Przy skórce pozostaw około 2cm miąższu. Wydrążoną łupinę arbuza powycinaj tworząc ozdobny wzorek przy brzegu. Wstaw ją do lodówki na godzinę.
• Lionkę sparz wrzątkiem. Z limonki zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niej wyciśnięty sok oraz cukier puder. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
• Owoce (oprócz kiwi) umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz. Kiwi obierz cieniutko i pokrój w plasterki. Winogrona oderwij od gałązek. Brzoskwinie pokrój na pół, usuń pestki i, miąższ pokrój na cząstki. Wiśnie wydryluj lub każdą przekrój na pół i delikatnie usuń pestki. Truskawki pozbaw szypułek i przekrój na pół. Tak przygotowane owoce włóż do miski, całość polej sokiem z limonki i wymieszaj delikatnie, aby nie rozgnieść owoców.
• Arbuza wyjmij z lodówki, odlej sok, który się w nim zebrał i bardzo delikatnie wypełnij go mieszankę owoców. Całość udekoruj listkami mięty. Sałatkę podawaj mocno schłodzoną.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2078.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka owocowa w ananasie.
Pyszna, kolorowa i pełna witamin.

Składniki:
• 2 świeże ananasy
• 2-3 duże jabłka
• 4 dojrzałe kiwi
• 2 banany
• 1 pomarańcza
• 2 brzoskwinie
• Po 15 dag jasnych i ciemnych winogron
• Rodzynki
• 2 łyżki miodu płynnego
• ¼ szklanki przegotowanej wody
• Sok wyciśnięty z jednej cytryny
• Świeża melisa do dekoracji
Przygotowanie:
• Ananasy przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Przy skórce pozostaw około 1,5 cm miąższu.
• Jabłka umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
• Kiwi i banany obierz ze skóry, pokrój w talarki.
• Winogrona umyj, osusz, oderwij od gałązek. Większe kulki przekrój na pół.
• Brzoskwinie umyj, osusz, pokrój na pół, usuń pestki i, miąższ pokrój na cząstki.
• Pomarańczę obierz ze skóry. Pokrój ją na plastry. Jeśli błony w niej są wyjątkowo grube, podziel pomarańczę na cząstki, a następnie usuń błony.
• Jabłka i banany skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
• Pokrojone owoce połącz, dodaj rodzynki. Przegotowaną wodę wymieszaj z miodem. Uzyskanym w ten sposób sosem polej owoce, wymieszaj.
• Owocową sałatką wypełnij połówki ananasa. Udekoruj listkami melisy.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2079.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kuskus na słodko.

Składniki:
• 20 dag kaszy kuskus
• 3 czerwone grejpfruty
• 2 pomarańcze
• 5 dag rodzynek
• 5 dag moreli suszonych
• 2 łyżki płynnego miodu
• Łyżka miękkiego masła
• Szczypta cynamonu i imbiru
• 2-3 łyżki płatków migdałowych
• Szczypta soli
• Kilka migdałów

Przygotowanie:
• Rodzynki i morele przekrój na pół. Zagotuj w rondelku szklankę wody. Na wrzącą wodę wrzuć imbir, cynamon oraz bakalie. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie osącz bakalie na sicie.
• Grejpfruty i pomarańcze sparz, a gdy ostygną, wytrzyj do sucha. Owoce przekrój na pół i ostrożnie wydrąż miąższ. Skórki z grejpfruta zachowaj. Miąższ z pomarańczy i grejpfrutów pokrój w niewielką kostkę (wcześniej koniecznie usuń gorzkie błonki)
• Kuskus zalej wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu. Dodaj też odrobinę soli i miękkie masło. Lekko wszystko przemieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Gdy kasza spęcznieje, zdejmij przykrywkę i jeszcze raz przemieszaj.
• Gdy kuskus trochę przestygnie dodaj osaczone bakalie, płynny miód, płatki migdałowe, pokrojone pomarańcze oraz grejpfruty i wymieszaj. Gotową sałatkę nakładaj do wydrążonych połówek grejpfruta i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno posypane cynamonem, imbirem i udekorowane całymi migdałami.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2080.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tęczowe krakersy.
Są pyszne i kolorowe
Składniki:
• Opakowanie krakersów
• 10 dag startego drobno łagodnego żółtego sera
• 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 4 łyżki majonezu
• 2 owoce kiwi
• 2-3 mandarynki
• 5 dag orzechów włoskich
• Sól, pieprz

Przygotowanie:
• Owoce obrać, kiwi pokroić w półplasterki, mandarynki podzielić na cząstki.
• Orzechy rozłupać, podzielić na kawałki.
• Z natki, sera, majonezu, soli i pieprzu zrobić gładką pastę.
• Posmarować nią krakersy.
• Ozdobić kawałkami owoców i orzechów.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2081.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owocowe koreczki.
Pyszne, kolorowe i pełne witamin.

Składniki:
• 2 pomarańcze
• melon
• po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
• 2 kiwi
• Ananas
• 2 brzoskwinie
• 20 dag truskawek
• Listki mięty
Przygotowanie:
• Owoce umyj i osusz.
• Melon obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc na kostki.
• Usuń pestkę z brzoskwiń i pokrój je na kawałki.
• Kiwi obierz i pokrój w grube półplasterki.
• Ananasa obierz i pokrój w kostkę.
• Nadziewaj na każdą szpadkę: kawałek melona, ciemne winogrono, kawałek kiwi, kostkę ananasa, plasterek banana, kawałek brzoskwini, jasne winogrono, truskawkę i listek mięty.
• Wbij szpadki z owocami w pomarańczę.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2082.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jabłka faszerowane czerwoną kapustą.
Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, a także świetną samodzielną potrawą wegetariańską.
Składniki:
• ½ główki czerwonej kapusty
• 7 jabłek
• 2 cebule
• Sok z połowy cytryny
• Mały słoik majonezu
• Sól, pieprz

Przygotowanie:
• Kapustę oczyścić i drobno poszatkować.
• Cebulę obrać i posiekać.
• Jabłka umyć, osuszyć. Trzy sztuki pokroić na kawałki, a pozostałe wydrążyć.
• Kapustę połączyć z cebulą i pokrojonymi jabłkami, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem.
• Przygotowaną sałatką napełnić wydrążone jabłka, wstawić do lodówki i schłodzić.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2083.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomidory ze szpinakiem.
Ta przekąska to samo zdrowie.

Składniki:
• 4 duże pomidory
• 5dag sera feta
• 10dag mrożonego szpinaku
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanka ugotowanego białego ryżu
• 1 łyżka masła
• Pieprz, sól
• Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
• Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć.
• Cebulę obrać, posiekać.
• Czosnek obrać, drobno posiekać.
• Pomidory umyć, osuszyć, następnie odkroić im wierzchy („czapeczki”) i ostrożnie wydrążyć nasiona.
• Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dołożyć szpinak, smażyć 3-4 minuty.
• Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
• Szpinak lekko przestudzić, potem wymieszać z fetą i ugotowanym ryżem.
• Nadzienie nakładać do pomidorów, przykryć je odciętymi „czapeczkami”.
• Zapiekać około 10 minut w 200 stopniach.
• Podawać z sosem majonezowym.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2084.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami.
Kolorowa i pyszna.
Składniki:
• 60 dag filetów z piersi kurczaka
• Główka sałaty
• 15 dag pomidorków koktajlowych
• 2 puszki mandarynek
• 15 dag mrożonego groszku
• 2 łyżki oleju
• Słoik majonezu sałatkowego
• Kubek jogurtu
• 2 łyżki curry
• 5 dag solonych orzeszków ziemnych
• Sól, pieprz

Przygotowanie;
• Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim mięso, na silnym ogniu, z obu stron przez 5 minut. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 15 minut.
• Groszek wrzucić na posolony wrzątek, gotować 5 minut. Przelać zimną wodą.
• Mandarynki osączyć, sok zachować.
• Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
• Majonez wymieszać z jogurtem, curry, ½ szklanki soku z mandarynek. Przyprawić solą i pieprzem.
• Sałatę wymieszać z mandarynkami, groszkiem i połówkami pomidorków koktajlowych. Polać sosem. Ułożyć plastry mięsa i posypać orzeszkami.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2085.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BABECZKI Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
• 30 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• 15 dag masła
• Jajko
• konfitura morelowa
• Owoce: winogrono, mandarynki, kiwi, truskawki

WYKONANIE:
1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Wyciąć z ciasta kółka (najlepiej szklanką) i nałożyć je na posmarowane masłem, ustawione ciasno obok siebie foremki do babeczek. Odciąć nadmiar ciasta przesuwając wałkiem po foremkach.
3. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Na zimne babeczki rozsmarować podgrzaną konfiturę morelową i ułożyć rozdrobnione owoce.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2086.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomidory z fetą.

Składniki:
• 150g sera feta
• 4 pomidory
• 1 cebula dymka
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• ½ pęczka natki pietruszki
• Świeżo mielony pieprz
• Listki bazylii
Przygotowanie:
• Pomidory umyj, odetnij górę, delikatnie wydrąż i ponacinaj w kwiatki.
• Do miski wsyp pokrojony miąższ pomidorów, posiekaną cebulkę i natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę ser feta.
• Delikatnie wymieszaj, dopraw pieprzem oraz polej oliwą z oliwek.
• Tak uzyskana sałatkę włóż do wydrążonych pomidorów.
• Całość udekoruj listkami bazylii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2087.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomidorowe miseczki.
Radosne kolory i zdrowe warzywa. Pycha!

Składniki:
• 6 pomidorów
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek rzodkiewki
• 1 ogórek
• 1 jabłko
• 3 młode marchewki
• Majonez do dekoracji
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
• Szczypiorek opłukać i drobno posiekać.
• Rzodkiewki, ogórek, jabłko, marchewki i pomidory umyć pod bieżącą wodą. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórek, marchewki i jabłko w niewielką kostkę.
• Z pomidorów odciąć wierzchy, po czym wydrążyć środki. Następnie miąższ pokroić i wymieszać ze szczypiorkiem, marchewką, ogórkiem oraz jabłkiem.
• Doprawić do smaku solą i pieprzem, całość skropić oliwą z oliwek.
• Wydrążone pomidory napełnić sałatką. Brzegi za pomocą szprycy udekorować majonezem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2088.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Roladki z bakłażana.
Smakują wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
• Duży bakłażan
• ½ żółtej papryki
• ½ czerwonej papryki
• Torebka ryżu
• Natka, dymka
• Cebula
• Sól, pieprz
• oliwa
• cytryna

Przygotowanie:
• Bakłażana cienko pokroić wzdłuż i posolić. Odstawić na dwie godziny.
• Ugotować ryż na sypko.
• Papryki pokroić na cienkie paski, cebulę posiekać. Podsmażyć razem na oliwie na patelni. Dodać posiekaną natkę i ugotowany ryż. Wymieszać.
• Plastry bakłażana osączyć, posmarować z obu stron oliwą i podpiec na patelni. Farsz zawijać w plastry i związać je dymką.
• Roladki można jeść na zimno lub krótko zapiec skropione oliwą z roztartym czosnkiem i sokiem z cytryny.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2089.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szybkie spaghetti z brokułami.

Składniki:
• Makaron spaghetti
• Śmietana
• Brokuły
• Nieduża czerwona cebula
• Łyżeczka pieprzu cytrynowego
• Sól
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
Przygotowanie:
• Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
• Do wrzącej i osolonej wody wstawić brokuły.
• Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieprz cytrynowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć przez chwilę mieszając.
• Wlać śmietanę, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
• Podawać z makaronem na wierzch ułożyć różyczki brokułów.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2090.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spaghetti ze szpinakiem.

Składniki:
• ½ opakowania makaronu spaghetti
• ½ kg świeżego szpinaku
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Śmietana
• Kilka łyżek wody
• 10 dag żółtego startego sera typu ementaler
• Oliwa lub olej do smażenia
• Gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
• Kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:
• Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
• Szpinak starannie umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
• Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę na szklisto i posiekany czosnek.
• Do niedużego garnka wlewamy śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzamy wolno do zagotowania i utrzymujemy spokojne wrzenie. Wrzucamy świeżo startą gałkę muszkatołową, następnie starty ser, który musi się rozpuścić. Cały czas mieszamy zawartość drewniana łyżką. Powinna stać się jednolita i dość gęsta.
• Makaron wyłożyć na talerze, dna wierzch położyć uduszony szpinak . Całość polać sosem, udekorować paseczkami sera i listkiem bazylii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2091.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis na zdrowe i szybkie danie dla malucha jak i rodziców to Warzywny filet z kurczaka

Składniki: 1 filet z kurczaka,1 serek topiony,pół cebula, mała cukinia,kilka pieczarek,1 łyżeczka płatków owsianych i kaszy kukurydzianej,2 małe jaja, mała marchewka, oliwa,1 pomidor najlepiej świeży z ekologicznych upraw,odrobina soli i pieprzu oraz świeże oregano.

Wykonanie:Rozciąć filet na pół by powstały ładne plastry. Następnie je rozbić, tak by nie było dziur. Przyprawić i odstawić. Przygotowujemy farsz: rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną w drobną kostkę warzywa i smażymy.Na koniec dodajemy pomidora i przyprawy i zostawiamy do wystudzenia.Wbijamy jajko do wystudzonego farszu oraz dodajemy serek topiony.Wyrabiamy na jednolitą masę i takim farszem nadziewamy filet zawijamy w rulon obtaczamy w jajku i w panierce w postaci kaszki połączonej z płatkami. Smażymy po 2-3 min z każdej ze stron.Żeby mięso nie było surowe w środku podczas smażenia wlewamy na patelnię ciepłą wodę i przykrywamy folią aluminiową. Parujemy 2-3 min i folię odkrywamy.Do dania podajemy surową marchew potartą na tarce z dodatkiem jabłuszka.
Smacznego

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2092.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CHRUPOJADKI
1 PACZKA CHRUPOJADKÓW
1 JORUGT OWOCOWY LUB NATURALNY
1 GARŚĆ MALINEK
1 GARŚĆ JAGÓDEK, BORÓWEK (LUB INNE OWOCE)
CHRUPOJAKDA SMARUJEMY JOGUTREM I NA TO MALINKI I BORÓWECZKI MNIAM, MNIAM PYCHOTKA !!!
ŚWIETNY DESEREK NA GORĄCE DNI, MOJE DZIECIAKI GO UWIELBIAJĄ-:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosia M.

Babeczki biszkoptowe z owocami

Do miski wbijamy jajka i cukier.
Ubijamy na pianę.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku w 180 C, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy.
Układamy owoce jakie tylko chcemy i jakie lubią nasze pociechy i zalewamy tężejącą galaretką. Dzieci je uwielbiają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOKTAIL OWOCOWY:
Bohaterami tego smakołyku są OWOCE : TRUSKAWKA, BANAN, MALINA :)
]
Składniki:
• 10 dg truskawek, 10dg malin
• kefir
• 2 banany
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki cukru waniliowego

Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zmiksować ( "zblendować" wszystkie składniki -owoce)
i schłodzić napój w lodówce. Możemy przyozdobić listkiem mięty. Jest to bardzo zdrowa kompozycja, truskawki- mega przeciwutleniacz,banany- błonnik, cała masa witamin :C, B …i wiele innych. No i kefir-żywe kultury bakterii. Idealny miks na lato. Dzieciaki uwielbiają ten napój :)
----------------------------------------------------------------------

Wersja dla dzieciaków :

Chciałabym poczuć się kapitanem za sterem
dla mojej córki miksować danie blenderem
prawdziwym smakołykiem na upalne pory
jest schłodzony koktajl owocowo-kefirowy.

Więc wszystkie owoce miksujemy pieczołowicie
dodajemy zdrowy miód aby było smakowicie,
na pewno dzieci napój wypiją z ogromną rozkoszą
bo wiedzą, że owoce dużo dla zdrowia wnoszą.

Truskawki, banany, a także maliny
najwięcej mają w sobie witaminy
a błonnik i żywe kultury bakterii
służą do zdrowej przemiany materii.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2093.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dzastmi

Francuski motylek:
½ opakowania mrożonego ciasta francuskiego
Marchewka
½ pora
Kapusta pekińska
Kiełki fasoli
Papryka czerwona
Pomidor
Białko jaja
Mąka
Sól
Olej
Warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oleju przyprawiając solą, bazylią i oregano. Podlać wodą i dusić ok 5 minut. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Na środku ciasta położyć warzywa i zwinąć je w rulon. Piec w piekarniku w 180 stopniach, przez ok. 20 minut. Pomidora pokroić w plastry i po wyjęciu roladki z piekarnika plastry pomidora ułożyć po bokach niczym skrzydła motyla.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...