Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sylwia Magdalena

200 g makaronu spaghetti,
1 puszka pomidorów konserwowych (400 g) lub ok. 370 g pomidorów,
3 pieczarki,
1 cebula,

1 ząbek czosnku,
starty ser żółty,
bazylia,
oregano,
sól, pieprz.
Pomidory wraz z obraną i pokrojoną w plastry cebulą i pieczarkami wrzucamy do garnka. Dodajemy sprawowany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu aż sos pomidorowy zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut.

W tym czasie zagotowujemy wodę do makaronu. Makaron do spaghetti trzymamy we wrzącej wodzie na niewielkim ogniu ok. 12 minut. Gotowy makaron wyjmujemy na talerz.

Sos do spaghetti zdejmujemy z ognia i odprowadzamy wodę z grzybów. Gęstym sosem polewamy makaron. Wierzch prószymy startym serem żółtym. Doprawiamy niewielką ilością bazylii i oregano.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Sylwia Magdalena

PENNE Z POMIDORAMI
200 g makaronu penne,
1 puszka pomidorów (400 g),
200 g pieczarek,
pół cukinii,
3 łyżeczki kukurydzy z puszki,
1 zielona papryka chili (papryka pepperoni),
2 ząbki czosnku,
60 g sera żółtego,
1/3 szklanki śmietany,
oregano,
sól, pieprz.

Makaron penne wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy sprasowane ząbki czosnku. Smażymy przez chwilę aż staną się złote. dodajemy grzyby. Po paru minutach wrzucamy pokrojoną w półplastry cukinię. Gdy cukinia już zmięknie, dorzucamy sos pomidorowy, pokrojoną w drobne plastry papryczkę chili i kukurydzę. Doprawiamy.

Smażymy ok. 20 minut stale mieszając. Gdy grzyby będą już miękkie, a sos pomidorowy zgęstnieje, dodajemy śmietanę. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-4 minuty.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu pomidorowego. Posypujemy serem, a następnie mieszamy. Przez chwilę smażymy. Zdejmujemy makaron z sosem z patelni i przekładamy na talerz. Gotowe danie z penne możemy posypać jeszcze startym serem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Sylwia Magdalena

KOTLECIKI BROKUŁOWE
1 brokuł,
2-3 gotowane ziemniaki,
1 jajko,
2 łyżki mąki (mniej lub więcej, do zagęszczenia masy),
sól, pieprz,
natka z pietruszki,
bułka tarta,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. Ostudzone rozgniatamy razem z ziemniakami na pure dodajemy jajko, mąkę, zioła i przyprawy do smaku. Wyrabiamy masę, by była jednolita i dość gęsta. Formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Sylwia Magdalena

KOTLETY SOJOWO - ZIEMNIACZANE
pół paczki kotletów sojowych: a’la mielone lub a’la schabowe (ale wtedy trzeba zmielić),
50 g sera feta,
2-3 szklanki mąki + 1 na obtoczenie,
4 małe ziemniaczki,
1 jajko,
bułka tarta,
olej,
sól, pieprz,
czosnek,
bazylia,
mały jogurt naturalny.

Składniki na sos pomidorowy do kotletów:

słoik lub paczka sosu napoli (lub inny pomidorowy)
czosnek,
sól, pieprz.
Kartofle myjemy i gotujemy do czasu aż zmiękną (najlepiej w skórce, a jeśli stare ziemniaki – lepiej gotować obrane).

W tym czasie zabieramy się za soję: jeśli trzeba, mielimy (na bardzo małe kawałeczki, coś jak bułka tarta , jeśli nie, przechodzimy do rzeczy: do soi dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Doprawiamy przyprawami: sól (lepiej jej nie nadużywać, bo sam ser feta jest słony , pieprz, czosnek, bazylia. Do tego dodajemy pół jogurtu. Wszystko razem mieszamy.

Ugotowane kartofle obieramy ze skórki i dodajemy do naszej soi. Wszystko razem ugniatamy na masę – tak, aby kartofle były dobrze rozgniecione i dobrze zmieszane.

Następnie dodajemy 5 szklanek mąki, mieszamy. Formujemy placuszki. Tniemy ser feta na małe plasterki. Bierzemy 2 placuszki: na wierzch jednego kładziemy plasterek fety, i zamykamy drugim placuszkiem. Całość formujemy i obtaczamy mąką.

Robimy panierkę. Rozbijamy jajko, wlewamy do miseczki i mieszamy, aby żółtko zmieszało się z białkiem. Do drugiej miseczki wsypujemy trochę bułki tartej. Obtaczamy nasze kotlety w jajku, a następnie w mące. Smażymy – najlepiej na małym ogniu, bo bardzo szybko się przypiekają. Jeśli kotlety się rozchodzą na patelni, to należy dodać jeszcze trochę mąką (1-2 szklanki).

Następnie robimy sos. Podgrzewamy na patelni, dodajemy resztę jogurtu. Mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą. Jeśli ktoś chce, można dodać trochę do pikantności – troszeczkę chili lub papryki ostrej.

Polecam z kartoflami lub ewentualnie ryżem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka
Proponuję przepis, który jest :
a) zdrowy
b) smaczny
c) szybki
d) wspomaga odporność

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 cebula lub por albo jedno i drugie
4 pomidory
1 przecier pomidorowy
makaron taki jaki lubią dzieci (my lubimy muszelki)
sos :
400 g śmietany lub jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
sól, pieprz
1 ogórek zielony ( poza sezonem nie dodaję ogórka)
Wszystko miksujemy na jednolity sos.
Przyprawy : szczypta tymianku, szczypta kolendry, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta bazyli i oregano, vegeta do smaku.
Mięso podsmażamy w trakcie solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i kolendrę oraz vegete. Dodajemy na patelnię warzywa starte na tarce oraz pomidory bez skóry drobno pokrojone. Wszystko dusimy (warzywa puszczą sok) około 20-25 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ale nie jest to bardzo konieczne bo możemy dać dużo pomidorów). Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na koniec możemy zrobić dwie wersje :
1 wersja
Do gotowego sosu mięsno warzywnego dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Nakładamy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.
2 wersja
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron , plastry żółtego sera, na to część warzyw z mięsem, na to porcja makaronu, plastry sera żółtego, na to znowu warzywa z mięsem, na koniec makaron i plastry sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku aż ser się roztopi. Mamy pyszną domową zapiekankę. Podajemy polane sosem czosnkowym.
Jest to super danie, które uwielbiają wszystkie dzieci (przetestowane na niejadkach) i co ważne to ilość warzyw możemy modyfikować wg upodobania. To proste i szybkie danie, które można zrobić jednego dnia w formie makaron z sosem a drugiego jako zapiekanka.W zimie daję mrożone warzywa, dodaję paprykę. Można sobie modyfikować wg upodobania i potrzeb. Sprawdza się wtedy kiedy dzieci często chorują. Czosnek wspomaga odporność i działa pozytywnie na cały organizm. Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość beti2270

Witam serdecznie, ja polecam placuszki warzywne.
Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
pół pęczka szczypiorku
natka pietruszki
ząbek czosnku
1 jajko
1 płaska łyżka mąki żytniej lub razowej.
Ziemniaki i marchew zetrzeć, resztę składników posiekać, dodać jajko i mąkę. Doprawić solą, smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Mój synek je uwielbia, dzięki słodkiemu smakowi nadanemu przez marchewkę.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potrawka w kruchym koszyczku
Składniki ciasto:
3 szklanki mąki, 200g zimnego masła, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek zimnej wody, 1 jajko do posmarowania, oliwa.

Składniki mięso:
2 pojedyncze filety z kurczaka, oliwa, sól, pieprz, papryka słodka.

Składniki sos:
2 marchewki, 1 czerwona cebula, 1 szklanka mrożonego groszku, 2 szklanki bulionu, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100ml mleka, sól, pieprz.

Przygotowanie ciasto:
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj sól. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i delikatnie kruszymy w palcach łącząc mąkę i masło. Wyrób ciasto dodając partiami wodę. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie mięso:
Filet z kurczaka oczyść i lekko rozbij. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Mięso smaż na patelni z oliwą z dwóch stron. Ostudź mięso i pokrój na kostkę.

Przygotowanie sos:
Marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło i ma wolnym ogniu smaż marchew i cebulę co jakiś czas mieszając. Wsyp mąkę i wymieszaj składniki. Wlej mleko i bulion. Duś 5 minut. Wrzuć groszek i duś ponownie około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty. Dodaj pokrojonego kurczaka i wymieszaj składniki.

Przygotowanie koszyczki:
Metalowe foremki do muffinek wysmaruj oliwą. Podziel ciasto na 2 części. Jedno cześć ciasta rozwałkuj i wytnij krążki. Wyłóż dno z każdych foremek tak aby ciasto wystawało. Uzupełnij koszyczki sosem. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i nałóż na koszyczki. Odetnij nadmiar ciasta i widelcem dociskamy brzegi. Koszyczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Deser z truskawek i bananów w śmietance.

Umyte owoce pokroić w plasterki i ułożyć na przemian na talerzu. Oblać śmietanką 30%, można dodać cukru lub bitej śmietany. Prosty deser, zdrowy a na dodatek jego wygląd przyciąga dzieci. :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2037.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2038.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zagadka67

Składniki

- 2 udka perliczki

- 50 g selera

- pół niewielkiej pietruszki

- ziemniak

- kawałek pora

- listek laurowy

- łyżka mąki

- 3 łyżki oleju

- koperek

- szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Udka umyj, obierz ze skóry. Włóż do rondla, wrzuć oczyszczone, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa (pory pokrój w plasterki). Dodaj listek laurowy. Wlej 100 ml wody. Duś pod przykryciem około 60-80 minut. Wyparowany płyn uzupełnij wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je, oddziel od kości. Pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Dodaj warzywa, olej, dopraw solą i pieprzem. Możesz zagęścić mąką. Przed podaniem posyp koperkiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pyszna surówka z brukselki z rodzynkami dla niejadków
Składniki:
30 dag brukselki
2 cebule
5 dag rodzynków
1 łyżka sosu keczup
1/2 szklanki sosu majonezowego
6 łyżek posiekanej naci pietruszki oraz bazylii
sól
cukier
sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki umyć, osuszyć. Keczup wymieszać z majonezem i posiekaną pietruszką. Obrać cebulę, opłukać, rozdrobnić na szatkownicy. Wymieszać z sosem. Brukselkę umyć, usunąć uszkodzone liście, osuszyć i drobno poszatkować mieszając z sosem. Składniki wymieszać i przyprawić do smaku solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Wyłożyć na salaterkę, posypać rodzynkami. Pychotka!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Placuszki z cukinii

(powyżej 1 roku)

szklanka mąki

jajko

1/2 szklanki mleka

duża cukinia

olej do smażenia

sól

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, roztrzepane jajko i mleko, a następnie wymieszaj. Dodaj startą na grubej tarce cukinię. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką placuszki. Usmaż je z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zupa frykas (od 11 miesiąca)

2-3 średnie ziemniaki

mały por (biała część)

2 szklanki wywaru z warzyw

łyżka masła

4 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki posiekanego szczypiorku

szczypta pieprzu

oczyszczonego pora starannie umyj, posiekaj i zeszklij w garnku na roztopionym maśle, Podlej kilkoma łyżkami wywaru i duś pod przykryciem przez 10 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się pora. Zalej gorącym wywarem z warzyw i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia i gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją na krem. Dopraw szczyptą pieprzu. Wymieszaj ze śmietaną, schłodź w lodówce. Rozlej do miseczek i posyp odrobiną szczypiorku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koktajl w pomarańczowe pasy

(powyżej 1 roku)

3 pomarańcze

2 szklanki naturalnego jogurtu

2 łyżeczki miodu

szczypta cynamonu

Pomarańczę sparz, obierz ze skórki, podziel na cząstki, usuń włókna i pestki. Zmiksuj z połową jogurtu. Do pozostałego jogurtu dodaj miód i cynamon, dokładnie wymieszaj. W szklance układaj warstwami: najpierw jogurt, potem koktajl z pomarańczą. Udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Deser ryżowy z kiwi i śmietanką

(bez jajek)

(powyżej 1 roku)

1-2 dojrzałe kiwi

1 ˝ szklanki ugotowanego ryżu (ciepłego)

cukier waniliowy

słodka śmietanka

Ciepły ryż wymieszać z cukrem waniliowym i śmietanką. Pozostawić do ostygnięcia. Kiwi obrać i pokroić drobniutko i dodać do ryżu. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu lub po oziębieniu w lodówce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kremowa zupa ze świeżych pomidorów i ziemniaków
Składniki:
700g dojrzałych pomidorów
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka oliwy
3 łyżki masła
kilka łodyżek szczypiorku
odrobina cukru
sól
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz, wytnij twardy trzpień. Pokrój na kawałeczki. Odłóż połówkę pomidora pozbawioną ziarenek. Ziemniaki umyj, obierz. Następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. 2 łyżki masła i łyżkę oliwy rozgrzej w garnku. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ziemniaki. Wlej szklankę wody i duś do zmięknięcia ziemniaków. Dorzuć pomidory i duś aż się rozgotują. Dolej 4 szklanki wody i zagotuj. Przypraw solą i odrobią cukru. Zupę ostudź i zmiksuj blenderem. Jeżeli zupa jest za gęsta możesz rozrzedzić ją do odpowiedniej konsystencji dolewając wody. Po zmiksowaniu zupę ponownie podgrzej. Śmietankę wlej do miseczki. Zmieszaj z kilkoma łyżkami zupy. Wlej całość do garnka z zupą. Zestaw garnek z kuchenki. Dołóż łyżkę masła i wymieszaj. Odłożony miąższ z połówki pomidora pokrój w kosteczkę. Nalej zupę do miseczki i posyp kostkami pomidora. Możesz udekorować paskami szczypiorku. Gotowe!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziecinny koktajl
Składniki:
300 g mrożonych mieszanych owoców (jagód, truskawek, malin, itp.)
230 ml jogurtu o smaku truskawkowym
1 banan, pokrojony w plasterki
230 ml mleka
0,5 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Do blendera włożyć owoce, wlać jogurt truskawkowy, dodać banana, mleko oraz cukier. Przykryć i zmiksować na gładko. Wlać do szklanek. Koktajl gotowy!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bananowe babeczki z odrobiną słodyczy

Składniki:
2 banany
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki majonezu
160 ml mleka
czekoladowe groszki

Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia. Banany pokroić w plasterki i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do bananów dodać majonez, mleko, oraz roztrzepane jajka, wymieszać i następnie dodać składniki suche. Wszystko energicznie wymieszać by składniki się połączyły. Na końcu wsypać czekoladowe groszki i wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do foremek na muffinki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika. Piec przez 30 min. Mniam!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z pomidorów

Składniki:
500 g dojrzałych, pokrojonych na plastry pomidorów
szczypta cukru
1 cytryna
3 cebulki dymki, pokrojone na plasterki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej mięty
pędy świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ułożyć plastry pomidorów na dużym półmisku, posypać cukrem. Przekroić cytrynę wzdłuż na dwie połowy. Jedną odłożyć, drugą pokroić na 4 podłużne kliny. Mocno trzymając wszystkie kliny razem, skórką ku górze, pokroić je na desce wraz ze skórką w poprzeczne plasterki. Usunąć pestki. Rozłożyć cienkie kawałki cytryny na pomidorach, a następnie posypać całość posiekaną dymką, kolendrą i miętą. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny. Skropić nim sałatkę. Przed podaniem ozdobić łodyżkami mięty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis na pyszną sałatkę owocową , którą moje dzieci bardzo lubią .
składniki :
ok.10sztuk truskawek
2 łyżki jagód
banan
pomarańcza
1 brzoskwinia z puszki
plaster ananasa z puszki
cytryna – sok z ćwiartki cytryny
serek homogenizowany waniliowy
sposób przygotowania:
Banana i pomarańczę obrać ze skórki, truskawki i jagody umyjć, brzoskwinie i
ananasa odsączyć .
Owoce pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Dodać serek i dokładnie wymieszać.
Podawać najlepiej schłodzone.
Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomidorowa zupka
Składniki:
1 duży pomidor
1 średnia marchewka
1 pietruszka
cebula
łyżeczka oliwy
majeranek
pieprz ziołowy
dodatkowo: kasza kukurydziana
Wykonanie:
Pomidor obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy na drobno. W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy pomidora, marchew, pietruszkę i podlewamy szklanką wody, dodajemy odrobinę majeranku. Dusimy wszystko do miękkości (ok. 10-15 minut). Doprawiamy pieprzem ziołowym. Całość miksujemy dokładnie blenderem.
Zupę można podać z kostkami z kaszy kukurydzianej: kaszę kukurydzianą gotujemy na gęsto w wodzie doprawionej solą. Możemy wymieszać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeszcze gorącą przekładamy na płaski półmisek warstwą około 1cm. Studzimy (będzie sztywna). Wystudzoną kroimy w prostokąty i podajemy do zupy. Dobrze komponuje się z pomidorowym smakiem. Moja córeczka uwielbia to połączenie i ta frajda maczania w zupie...


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość babydelfi

Kotleciki z kaszy z warzywami

2 woreczki kaszy jęczmiennej lub gryczanej, jak kto lubi,
3-4 marchewki,
1-2 pietruszki
kawałek selera,
cebula,
jajko (białko ubite na pianę),
czerstwa bułka,
tarta bułka,
oliwa,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki,
Kaszę należy ugotować, warzywa obrać i również ugotować. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i podsmażmy na oliwie. 1 woreczek ugotowanej kaszy, oraz ugotowane warzywa, mielimy przez maszynkę do mięsa, Dodajemy do tego pozostały woreczek nie zmielonej kaszy, podsmażoną cebulkę, i bułkę namoczoną w mleku oraz pianę ubitą z białka. Wyrabiamy jak na normalne kotleciki mięsne. doprawiamy pieprzem, solą i gałką, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie, do zrumienienia z obu stron. Kotleciki zamiast smażyć, można upiec w piekarniku, są równie smaczne.

Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym. Do naturalnego jogurtu, dodaję dużą ilość poszatkowanego koperku

Smaczne, dobre i pożywne, a moje warzywne niejadki, przynajmniej mają co nieco warzyw przemycone w tych klopsikach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doskonałym zamiennikiem dla frytek, których nadużywanie przez dzieci jest niestety w dzisiejszych czasach plagą mogą być smażone, panierowane krążki cukinii. Mój syn uwielbia je i wciąż nazywa frytkami.:)

Potrzebujemy 7 składników:

1. 1/4 szklanki suchej bułki tartej
2. 1/4 szklanki startego świeżego parmezanu
3. 1/4 łyżeczki soli
4. 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
5. szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
6. 2 łyżki mleka bez tłuszczu
7. 2 i 1/2 szklanki cukinii w plastrach (około 2 małe cukinie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do ok. 200°C.
Wymieszać w misce pierwsze 5 składników. Wlać mleko do płytkiej miski. Maczać plastry cukinii w mleku, a następnie w przygotowanej mieszance. Obtoczone plastry umieścić na ruszcie żaroodpornym lub naczyniu do grillowania.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut lub do momentu, gdy cukinie są rumiane i chrupiące. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

SMACZNEGO!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rosołek pomidorowy z pieczoną papryką - Mmmm Pychaa...

Składniki:
1. 2 czerwone papryki
2. 1 porcja rosołowa ( proponuję korpus i 3 skrzydełka)
3. 1 cebula, sól
4. 3 marchewki
5.1 pietruszka
5. 1/4 selera
6.3-4 duże pomidory
7. pieprz, cukier
8. 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Papryki umyć, osuszyć i pozostawić w całości. Ułożyć na blaszce pokrytej pergaminem i opiekać w piekarniku ok 15-20 min. w temp. 180 st. Wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowego woreczka - do przestudzenia.

Porcję rosołową opłukać i zagotować z 2 l wody i pół łyżeczki soli.Wrzucić opieczoną cebulę, marchewki pokrojone w plasterki, pietruszkę i seler. Całość gotować na małym ogniu ok. 30 min. pod przykryciem.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Miąższ pokroić i wrzucić do zupy. Papryki obrać - usunąć gniazda i również dodać do rosołku. Gotowac jeszcze ok. 10 min.

Usunąc z wywaru pietruszkę, seler i cebulę. Zupkę zmiksuj na gładki krem, ponownie ustaw na palniku.Dopraw solą, pieprzem, cukrem, drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną maggi. podawać z makaronem

Pyszne, zdrowe i gotowane warzywa to samo zdrowie dla naszych dzieci. i jak się okazuje rosół wcale nie musi byc taki sam - monotonny. Może też smakować zupełnie inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ewik71

Witam,
na zdrowy obiadek polecam
zupa krem z brokółów
1 brokuł
2 łyżki masła klarowanego
3 ziemniaki
1 marchewka
3-4 szklanki bulionu warzywnego
kilka łyżek śmietany - opcjonalnie
Brokół podzielić na różyczki, umyć i krótko podsmażyć na maśle.
Zagotować bulion
ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze części - ugotować do miękkości w bulionie.
Do bulonu z podgotowanymi ziemniakami imarchewką dodać brokół. Jeszcze raz zagotować. Lekko przestudzić i zmiksować na krem. Przed podaniem miżna udekorować śmietaną lub płatkami migdałowymi.
Po takiej zupce miłym akcentem będzie pyszny zdrowy deserek:
czyli owocowe szaszłyczki. Aby nie przerazić małych smakoszy szaszłyczki robimy w wersji mini - czyli na wykałaczkach. Wybieramy dojrzałe zdrowe owoce sezonowe w kontrastowych kolorach np. teraz biorę truskawki, winogrona, banan oraz bzoskwinię. Małe cząstki nadziewam po kawałku a truskawki i winogrona w całości. Dla urozmaicenia można roztopić kilka kostek czekolady ( my używamy do tego kominka zapachowego ) i owoce moczyć w czekoladzie przed zjedzeniem.
Każdy maluch uwielbia takie danie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krem z dyńki

składniki:
-chudy rosołek ugotowany z dużą ilością warzyw (marchewka,cebulka,pietruszka,seler itd)
-jedna średnia dynia-najlepiej orzechowa
-ewentualnie-ziemniaczki,cukinia

Do ugotowanego rosołu wrzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki dynię i gotujemy do miękkości. Jeśli mamy mało dyni można dodać ziemniaczki lub cukinię-wtedy zupka jest gęstsza. Kiedy wszystkie warzywa sa już miękkie, rozdrabniamy je blenderem na gęsty krem (ja wyjmuję seler,na pewno zostawił już swój smak w wywarze ;) )
Zmiksowana zupa tworzy gęsty złoty lub pomarańczowy krem, można go podać z grzankami,w wersji dla rodziców- przyprawiony olejem z pestek dyni.
Voila-oto wspaniała zdrowa zupka dla całej rodzinki !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...