Doskonałym zamiennikiem dla frytek, których nadużywanie przez dzieci jest niestety w dzisiejszych czasach plagą mogą być smażone, panierowane krążki cukinii. Mój syn uwielbia je i wciąż nazywa frytkami.:)
Potrzebujemy 7 składników:
1. 1/4 szklanki suchej bułki tartej
2. 1/4 szklanki startego świeżego parmezanu
3. 1/4 łyżeczki soli
4. 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
5. szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
6. 2 łyżki mleka bez tłuszczu
7. 2 i 1/2 szklanki cukinii w plastrach (około 2 małe cukinie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do ok. 200°C.
Wymieszać w misce pierwsze 5 składników. Wlać mleko do płytkiej miski. Maczać plastry cukinii w mleku, a następnie w przygotowanej mieszance. Obtoczone plastry umieścić na ruszcie żaroodpornym lub naczyniu do grillowania.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut lub do momentu, gdy cukinie są rumiane i chrupiące. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO!