Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Owsianka smakowita
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół banana
- jabłko
- garść rodzynek
- płaska łyżeczka cynamonu
- płatki migdałowe
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Płatki owsiane gotujemy w wodzie na gęsto. W miseczce rozgniatamy banana, kroimy jabłko w drobną kostkę. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gorące ugotowane płatki owsiane i całość mieszamy. Owsiankę posypujemy rodzynkami, płatkami migdałowymi i startą czekoladą. Podajemy na ciepło. Sycące śniadanie na dobry początek dnia.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kisielek jabłkowo-rabarbarowy
Składniki:
kisiel malinowy w proszku
2 łodygi rabarbaru
1 jabłko
3-4 łyżki cukru
W garnku zagotowujemy ok. 600ml wody. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kosteczkę owoce. Gotujemy 20 minut, aż powstanie kompot.
Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż się rozpuści. Wlewamy go do gotującego się kompotu, mieszając. Gotujemy 2-3 minuty, aż zgęstnieje i słodzimy według uznania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lody Tropikalne
*1 duże dojrzałe mango
*Mała puszka mleczka kokosowego typu light (165ml)
Mango obrać ze skórki i odkroić części jadalne od skórki. Miąższ zmiksować z mleczkiem kokosowym. Powstałą masę przetrzeć przez sito by pozbyć się włóknistych części. Następnie umieścić masę w pojemniczkach do lodów i wstawić je na kilka godzin do lodówki.Jeśli nie posiada się specjalnych pojemniczków do lodów na patyku można użyć małych opakowań po jogurtach, do których po wlaniu masy należy wetknąć łyżeczkę i przykryć je folią aluminiową.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owsianka malinowo-jogurtowa
kubek jogurtu
łyżka miodu,
3 łyżki owsianki,
3 łyżki malin,
kilka płatków migdałowych,
pestki słonecznika,
Jogurt mieszamy z miodem. W miseczce nakładamy warstwę jogurtu, na to sypiemy łyżkę owsianki, następnie łyżkę malin. Następne warstwy układamy w tej samej kolejności: jogurt, owsianka, maliny. Na górę posypujemy uprzednio uprażone płatki migdałowe oraz słonecznik.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzywne szaszłyki

Składniki:

6 patyczków do szaszłyków,
420 g filetu z kurczaka,
2 cukinie,
2 czerwone papryki,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżeczka suszonej chili,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 zmielony ząbek czosnku.
Przygotowanie
Kurczaka, cukinię i paprykę pokrój na małe kwadraciki i powbijaj na przemian na patyczki. W małej miseczce zmieszaj sos sojowy, sok z limonki, chili, kolendrę i czosnek. Wymocz każdy szaszłyk w marynacie i schowaj pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i wrzuć na grilla. Smaż co najmniej 20 minut.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pieczone jabłko z żurawiną i płatkami
idealne na podwieczorek

składniki:

Cynamon i cukier trzcinowy (do smaku)
Jabłko (1 duże, soczyste) .
Płatki owsiane lub kukurydziane ( 2 łyżki)
Żurawina ok. 2 łyżki

Przygotowanie:

Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z żurawiną i płatkami.
Dodać trochę cukru i szczyptę cynamonu do smaku
Zapiec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez ok. 30 minut tak, aby jabłka puściły sok, a płatki stały się miękkie.
Przed podaniem wymieszać i ostudzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owocowe Sushi Maki czyli nietypowy deser po Szkole na Widelcu
OWOCE DESEROWE SUSHI MAKI:

1 szklanka ryżu do sushi
4 łyżeczki octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
4 łyżeczki syropu z dzikiego bzu
skórka otarta z 1 cytryny

1 nektarynka
1 małe kwaskowe jabłko
1 kiwi
1 kawałek arbuza

3-4 arkusze nori (lub kilka płatów papieru ryżowego)
Miód (lub syrop z agawy)

1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki (lub jagody)
2 łyżki brązowego cukru
Ryż płuczemy na sicie zimną wodą, następnie w miseczce moczymy przez 20 minut w świeżej wodzie. Odcedzamy i gotujemy w 1 szklance wrzątku. Zagotowujemy i trzymamy przez 3 minuty na ogniu, często mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na ogniu pod przykryciem przez ok 10 minut, także ciężko mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Łączymy ze sobą syrop z czarnego bzu, szczyptę soli, cukier i ocet winny. Dodajemy do ryżu razem ze skórką cytrynową i mieszamy przez kilka minut przy okazji ochładzając jego ziarna.

Owoce obieramy i kroimy w słupki 0,5 cm słupki. Skraplamy je sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Układamy Nori na macie do zawijania sushi. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy cienko ryż. Na jednym brzegu układamy owoce równolegle do brzegu którym będziemy zwijać sushi. Owoce można dodatkowo skropić odrobiną miodu lub syropu z agawy czy kwiatów czarnego bzu.
Chwytając za brzeg maty do zawijania zaczynamy zawijanie sushi. Tworzymy rulonik i dobrze go dociskamy. Dalej zawijamy sushi pomagając sobie matą i znów dobrze dociskamy. Odkryty brzeg nori smarujemy odrobiną wody i dokładnie sklejamy całą roladę.

Te same czynności powtarzamy z resztą składników.
Roladki kroimy na 2 cm plastry za pomocą ostrego, zamoczonego w zimnej wodzie noża. Sushi Maki układamy na płasko na talerzu.
By przygotować sos, wrzucamy porzeczki do rondla bez wcześniejszego rozmrażania, wsypujemy cukier i dusimy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Studzimy.
Owocowe sushi Maki podajemy z miodem i sosem z czarnej porzeczki.

Do wersji z papierem ryżowym owoce i ryż przygotowujemy identycznie. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 5 sekund w szerokiej misce z letnią wodą. Układamy papier na talerzu i układamy ryż i owoce na jednym brzegu koła, ale ok 2 cm bliżej jego środka, niż w przypadku sajgonek Instrukcja zwijania sajgonek jest to przeważnie umieszczona na opakowaniu, ciężko ją wyjaśnić słowami.
Farsz zawijamy ściśle w papier ryżowy według instrukcji. Gotowe ruloniki od razu kroimy na 4 porcje i ustawiamy pionowo na talerzu. Podajemy podobnie jak sushi maki z sosem i miodem.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1886.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1887.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1888.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1889.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1890.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomysł na II śniadanie dla naszych niejadków.
PAN POMIDOREK:

Składniki

miks sałat
4 pomidorki,
oliwa,
Sól,
1 kostka twarogu,
3 łyżki śmietany,
1 cebula,
sok z limonki,
oliwki zielone,
kiełbasa salami

Pomidorki średniej wielkości myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z dolnej części wydrążamy pomidorka. Twaróg mieszamy z śmietanką, posiekaną cebulką i solą do smaku. Nakładamy do pomidorka serek. Nakrywamy drugą częścią pomidorka. Język robimy z kawałka salami. Oczy z oliwek. Pana pomidorka układamy na miksie sałat i kropimy oliwa z oliwek. Sałatę solimy i doprawiamy sokiem z limonki do smaku.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1895.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WITAMINOWY KOKTAJL DLA NASZYCH MILUSIŃSKICH :) :
2 dojrzałe, słodkie banany
2 pomarańcze
4 miękkie kiwi
ok. 8-10 truskawek
dojrzałe mango
mały jogurt naturalny
pół szklanki mleka
Każde z owoców osobno miksujemy. Do bananów, dodatkowo wlewamy mleko
W wysokiej szklance układamy kolejne warstwy owoców zaczynając od bazy mleczno-bananowej.
NIEBO W GĘBIE :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1896.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lody pełne witamin.
SKŁADNIKI:

250 g truskawek,
100 g cukru pudru,
1 jajko,
300 g jogurtu naturalnego,
około 7 plastikowych kubeczków i tyle samo łyżeczek.
WYKONANIE:

Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu.
W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać pozostały jogurt, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałeczki truskawki. Zamieszać łyżką.
Masę ze zmiksowanych truskawek i jogurtu jako pierwszą wlać do kubeczków, zamrozić przez około pół godziny. Po tym czasie wbić w nią łyżeczki i zalać drugą masą – tą z kawałeczkami truskawek.
W ten sposób otrzymamy lody dwukolorowe i połowy będą różnić się w smaku.
Pozostawiamy w zamrażalniku przez parę godzin, aż się dobrze zamrożą. Przed degustacją ocieplamy kubeczki w dłoniach – lody łatwiej będzie wyciągnąć.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1897.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

*** RABARBAROWE RISOTTO POD PIERZYNKĄ Z TRUSKAWEK ***

Składniki:
20 dag pokrojonych truskawek
20 dag posiekanego rabarbaru
10 dag serka mascarpone
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
ekstrakt z wanilii

Przygotowanie:
1. Pokrojone truskawki przełożyć do miseczki odstawić.
2. Posiekany grubo rabarbar zalać szklanką wody i gotować przez kilka minut. Dodać 1 łyżeczkę cukru.
3. W rondelku zagrzać mleko, dodać do niego masło, a następnie podgotowany wcześniej ryż. Gotować ok. 2 minuty, ciągle mieszając tak, aby ryż wchłonął nieco mleka i był gęsty. Na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy na lekkim ogniu, póki serek się nie roztopi. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
4. Po zdjęciu z ognia dodajemy rabarbar i mieszamy. Rozkładamy do salaterek, na wierzch wykładamy truskawki. Deser smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Voila! :)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1904.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klopsiki gryczane.

Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej (100 gram),1 cebula,1 marchewka, 1 pietruszka,1 ząbek czosnku,1 plaster centymetrowy selera,1 jajko,2 łyżki mąki ziemniaczanej,sól do smaku,kilka łyżek bułki tartej oraz trochę oleju do pieczenia klopsików.

Przygotowanie:
Kaszę ugotować i ostudzić.Marchew,seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki,czosnek przeciśnąć,cebulę pokroić w drobną kostkę.Tak przygotowane warzywa osolić i dusić do miękkości aż odparują.Następnie kaszę połączyć z warzywami , mąką ziemniaczaną ,jajkiem i dobrze wymieszać.Z tak przygotowanej masy formować klopsiki ,obtaczać je w bułce tartej i piec na oleju na złoty kolor.Podawać z ziemniakami lub puree ziemniaczanym.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1905.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomidorki z ziarnem

Już pierwszego dnia w szkole Zeniu wymieniał literki
C, B, E, K i PP wzbudzając podziw pani nauczycielki.

Zeniu! Dlaczego tylko tyle i nie po kolei?
To nie abecadło, a bogactwo pomidorka. Proszę pani!

Niech pani słucha, słuchajcie chłopcy i dziewczyny
W świeżych owocach i warzywach mieszkają witaminy.

Babcia opowiadała mi o nich fajną bajkę w ogrodzie.
Mówiła, żebym jadł to co rośnie, a nie chipsy, które są w modzie.

Nazbierała pomidorków mały koszyczek, cebulkę białą i drugą ciemną jak śliweczka
Paprykę ze szklanego domku, zielony koperek, taki mały jak traweczka.

W domu z szafy wyjęła ziarno dyni i słonecznika
Butelkę z lnianym olejem, trochę ziół i pieprzu ze słoika.

Pomidorki mim pokroiła, gorącą wodą sparzyła
Zeniu to po to, aby ci się skórka nie przykleiła – mówiła.

Cebulki też pokroiła, koperek posiekała i wszystko wymieszała.
Wrzuciła nasiona, dolała oleju i miskę talerzem zakryła.

_Słodycz masz w oczach, a sól jest we wszystkim, co w ogrodzie i na łące.
Babcia mówiła, że nie po trzeba białych proszków w naszej sałatce.

A wiecie , że w pomidorkach są także minerały, które organizm lubi mieć,
Potrzebny bardzo potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt oraz miedź.

Kiedy z babcią ze spaceru wróciliśmy sałatka na nas czekała
Pachnąca, smaczniutka, w swoim soczku na talerzyku sobie pływała.

Jedliśmy wolno, z uśmiechem na twarzy
Zawsze szczęśliwi, bo ogród nam darzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolorowa warzywna tarta
- około 80 gram masła
- niepełna szklanka mąki krupczatki i mąki tortowej pół na pół
- 2 żółtka jaja kurzego
- pół łyżeczki soli jodowanej
- 2 szklanki pokrojonych w małe kawałki warzyw ( np. brokuły, pomidory, cukinia, por marchew)
- 1 mała gałązka rozmarynu ( oregano, bazylii)
- duża szczypta gałki muszkatołowej w proszku
-60-80 ml mleka modyfikowanego następnego

Z masła, mąki, soli i 1 żółtka wyrabiamy kruche ciasto. Formę do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto, wyklejając naczynie. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Warzywa oprócz pomidorów, gotujemy bez soli 5-10 minut. Blachę z ciastem umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Podpiekamy, aż się zarumieni. Z przygotowanego według opisu na opakowaniu mleka modyfikowanego, gałki muszkatołowej i żółtka przyrządzamy sos. Podgotowane warzywa i pomidory wkładamy na ciasto, dodajemy posiekane listki ziół i zalewamy sosem. Pieczemy jeszcze 20-25 minut.


http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgjymorw2k.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59914.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość gosia6913

a o to moj przepis:
-warzywa najlepiej z ogrodu takie jak(kukurydza,czerwona papryka,brokuly,zolta i sielona fasolka szparagowa,marchewka w krazkach i ziemniaki w krazkach
-mieso mielone
-przyprawy:sol pieprz kostka rosolowa
-makaron
-1,5szkl wody
_

przygotowanie:
warzywa ugotowac na parze tak aby sie nie rozpadly,oddzielnie gotujemy mieso mielone z przyprawami w ktorym powstaje bulion mozemy dodac makaron albo ugotowac go oddzielnie... do miesa wrzucamy makaron i warzywa, delikatnie mieszamy i dodajemy pol szklanki wody z rozrobiona maka, w ten sposob robi nam sie barszo pyszny sosik i gotowe;) a wiec smacznego:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawijańce z ciasta francuskiego z piersią z kurczaka, szpinakiem, fetą i startą marchewką

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 podwójna pierś z kurczaka
0,5 opakowania fety
200 - 250 gram szpinaku (najlepszy nie rozdrobniony – całe liście, ja najczęściej używam mrożonego)
1 starta marchewka
Łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy : rozmaryn, papryka ostra, sól, czosnek, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić na kilka nie za dużych i za grubych części – wrzucić do marynaty z oliwy, papryki, rozmarynu. Podpiec na patelni do momentu aż mięso zbieleje, ale nie wysuszy.
Szpinak wrzucić na patelnię, jak się podpiecze wrzucić do niego pokrojoną w kostkę fetę, startą marchewkę, na koniec doprawić czosnkiem i pieprzem.
Ciasto francuskie pokroić w pionowo na 4 równe części, każdą część naciąć od góry i dołu na 3 paski, środek pozostawić bez nacinania tak żeby zmieścił się farsz – nakładamy kolejno podpieczoną pierś z kurczaka a na nią szpinak z fetą i marchewką. Na koniec zawijamy ciasto tymi ponacinanym paskami, tak żeby cały farsz się zakrył. Piec w piekarniku 10 – 12 minut w 200 st. C.
Podawać z mieszanką sałat, pomidorkiem, oliwkami, papryką, kukurydzą - tak naprawdę wg uznania :) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiosenna zupka

- 1 cukinia
- 2 ziemniaczki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- świeży koperek
Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Kroimy wedle uznania. Ja wszystko przekrajam na pół, bo im mniej rozdrobnione w trakcie gotowania warzywa tym mniej witamin z nich "ucieka". Zalewam wrzącą wodą, tak aby wszystkie warzywa były przykryte i gotuje. Po około 10 minutach dodaje do tego obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany koperek i gotuję przez kolejne 10 minut. Następnie ugotowaną zupkę blenduje do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Do tak ugotowanej zupki zamiennie dodaje np. rozdrobnione mięsko z indyka wcześniej ugotowane na parze lub rozdrobnione żółtko jajka kurzego.
Mój 9 miesięczny synek uwielbia tą zupkę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RYBA Z MASŁEM I WARZYWAMI
Skladniki : 200g morszczuka, łyzka soku z cytryny, 50g masła, 2-3 gałązki koperku i szczypiorku, poł ząbka czosnku, 100g marchewki, 100g groszku cukrowego
PRZYGOTOWANIE: Szczypiorek i połowe koperku posiekaj, czosnek przepuść przez praskę, wymieszaj z masłem. Owiń je folią i wstaw do lodówki. rybę pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny,obłóż koperkiem,zawiń w folię,włóz do garnka, podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 20minut. Warzywa oczyść,pokrój,włóż do rondla i zalej wodą( tak aby zakryć warzywa). Gotuj ok. 15minut. Przełóż na talerz, ułóż na nich rybę. Podawaj z ziołowym masłem.
Smacznego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOLOROWY OBIADEK
Na niebieskim talerzu formuje rozne elementy i powstaje:
- z żółtej papryki - słonce
- plaster pomidora moze byc słońcem zachodzącym za polami ułożonymi z fasolki szparagowej
- z ziemniakow, ryżu lub makaronu - chmurki
- z sałaty - trawa (na ktorej jest samochod)
- z krążkow pokrojonej marchewki - koła samochodu
- z czerwonej papryki - karoseria
- z groszku - światła
- ze smażonego bakłażanu - szyby
- z brokułow - zielony las
- z ryby lub mięsa - gleba, z której wyrasta las
- z ziemniakow, ryżu - glowe czlowieka
- z pomidora - kapelusz
- z rzodkiewki - ubranie czlowieka
- z marchewki i groszku - oczy i usta
- z fasolki - rece i nogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 zielony ogórek
2 pomidory
odrobinę świeżego koperku
kilka plasterków szynki
żółty ser
jogurt naturalny lub majonez (my preferujemy gęsty jogurt grecki)

Ścieramy na tarce ogórka (mniej więcej ćwiartkę) solimy i czekamy aż "puści sok".

W tym czasie kroimy resztę ogórka i pomidory w kostkę. Pomidory możemy pozbawić środków, żeby sałatka była bardziej "ścisła", ale wcale nie musimy:) Plastry szynki i część sera również kroimy na małe kawałki. Drugą część sera ścieramy na tarce.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, odsączamy starte ogórki i łączymy je z jogurtem, dodająć szczyptę pokrojonego drobno koperku. Sosik wstawiamy na chwilę do lodówki (kwadrans w zupełności wystarczy), a potem łączymy wszystkie pokrojone składniki z sosem, dodajemy odrobinę pieprzu, na wierzchu posypując startym serem i znów do lodówki, choć można oczywiście zjeść od razu:)

Sałatka rewelacyjnie smakuje z ciepłą bułką pita, tostami czy opiekanymi bułkami i - wbrew pozorom - jest bardzo sycąca.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1934.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Puree warzywne ze schabem i bazylią:

różyczka kalafiora
różyczka brokuła
marchewka
mały ziemnniak
10g gotowanego schabu
masło/oliwa z oliwek

Warzywa ugotować na parze. Pod koniec gotowania lekko opruszyć bazylią. Mięso ugotować oddzielnie. Składniki połączyć i rozdrobnić na puree.

A do popicia:

Kompot z rabarbaru:

5 łodyg rabarbaru
cukier/miód
1 l wody
ew. truskawki

Do dużego garnka wlewamy 1 l wody, dorzucamy rabarbar i wsypujemy 2 garści cukru. Jeśli mieliśmy gruby rabarbar to dodajemy również wstążkę z obranych żyłek. Całość gotujemy 20 min. Ważne, aby nie rozgotować rabarbaru. Na samym końcu dosypujemy jeszcze cukru, w zależności od potrzeb. Ewentualnie jak ktoś lubi można dodać 30 dag truskawek.

Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jarzynowa fantazja (zupka)
-½ średniej marchwi,
-mały ziemniak,
-mały burak,
-mała pietruszka,
-ćwiartka jabłka,
-różyczka kalafiora,
-łyżeczka oliwy,
-2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
-100 ml wody.
Warzywa myjemy, obieramy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy(blender) lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
Smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość js28

Składniki (na 4 porcje):
• 2 pomarańcze
• 2 banany
• 3 kiwi
• 1 jabłko
• 2 łyżki rodzynek
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka cukru pudru
• ew. płatki migdałowe do ozdoby
Owoce umyć, obrać i oczyścić. Pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Dodać rodzynki, posypać cukrem pudrem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Schłodzić w lodówce. Rozłożyć do pucharków i posypać płatkami migdałowymi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

TRUSKAWKOWA KASZKA MANNA
Oto szybki i prosty sposób na pyszną, pożywną, bogatą w błonnik, wapń i witaminy przekąskę, którą z wielką chęcią zje każdy maluch.
Składniki:
- 1/2 mleka krowiego
- kasza manna (błyskawiczna)
- truskawki ok. 10 szt
-szczypta cukru do smaku
Wykonanie: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Truskawki myjemy, dodajemy do mleka i wszystko miksujemy blenderem na jednolity płyn. Gdy doprowadzimy do wrzenia, dodajemy kaszę manną ciągle mieszając.. Gdy zgęstnieje wykładamy do miseczek i chłodzimy. Na koniec podajemy z kawałkami truskawek, dekorujemy listkiem mięty. SMACZNEGO :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...