Zawijańce z ciasta francuskiego z piersią z kurczaka, szpinakiem, fetą i startą marchewką
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 podwójna pierś z kurczaka
0,5 opakowania fety
200 - 250 gram szpinaku (najlepszy nie rozdrobniony – całe liście, ja najczęściej używam mrożonego)
1 starta marchewka
Łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy : rozmaryn, papryka ostra, sól, czosnek, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić na kilka nie za dużych i za grubych części – wrzucić do marynaty z oliwy, papryki, rozmarynu. Podpiec na patelni do momentu aż mięso zbieleje, ale nie wysuszy.
Szpinak wrzucić na patelnię, jak się podpiecze wrzucić do niego pokrojoną w kostkę fetę, startą marchewkę, na koniec doprawić czosnkiem i pieprzem.
Ciasto francuskie pokroić w pionowo na 4 równe części, każdą część naciąć od góry i dołu na 3 paski, środek pozostawić bez nacinania tak żeby zmieścił się farsz – nakładamy kolejno podpieczoną pierś z kurczaka a na nią szpinak z fetą i marchewką. Na koniec zawijamy ciasto tymi ponacinanym paskami, tak żeby cały farsz się zakrył. Piec w piekarniku 10 – 12 minut w 200 st. C.
Podawać z mieszanką sałat, pomidorkiem, oliwkami, papryką, kukurydzą - tak naprawdę wg uznania :) .