Klopsiki gryczane.
Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej (100 gram),1 cebula,1 marchewka, 1 pietruszka,1 ząbek czosnku,1 plaster centymetrowy selera,1 jajko,2 łyżki mąki ziemniaczanej,sól do smaku,kilka łyżek bułki tartej oraz trochę oleju do pieczenia klopsików.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować i ostudzić.Marchew,seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki,czosnek przeciśnąć,cebulę pokroić w drobną kostkę.Tak przygotowane warzywa osolić i dusić do miękkości aż odparują.Następnie kaszę połączyć z warzywami , mąką ziemniaczaną ,jajkiem i dobrze wymieszać.Z tak przygotowanej masy formować klopsiki ,obtaczać je w bułce tartej i piec na oleju na złoty kolor.Podawać z ziemniakami lub puree ziemniaczanym.