Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Pora na pomidora"

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, mamy dla Was zupełnie nowy, wiosenny konkurs kulinarny!

Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu na pyszne i zdrowe danie dla dzieci w składające się z owoców lub warzyw.
http://kontoredakcyjne.strefa.pl/logo%20pomidor.jpg
Jak wiemy, warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety TWOJEGO DZIECKA, prześlij swój pomysł Z MYŚLĄ O NIM.

Wśród przepisów, które otrzymamy w terminie od 12 czerwca do 2 lipca Jury składające się z dietetyka Alicji Kalińskiej, przedstawiciela redakcji serwisu parenting.pl oraz redaktor naczelnej parenting.pl Doroty Zawadzkiej wybierze 6 (3 z warzyw i 3 z owoców), które zostaną następnie zrealizowane przez członka Jury.

Jury przy wyborze dań weźmie pod uwagę zawartość warzyw lub owoców, walory zdrowotne oraz ciekawy pomysł.

1 osoba otrzyma nagrodę główną - robot wielofunkcyjny firmy Kenwood
2 osoba otrzyma nagrodę dodatkową - blender firmy Braun
4 osoby otrzymają nagrody pocieszenia - bony Sodexo o wartości 200 zł jeden

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Kenwood_robot.jpg
http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Braun_blender.jpg
http://kontoredakcyjne.strefa.pl/bon_sodexo.jpg

Serdecznie zapraszamy do podzielenia się z nami Waszymi wspaniałymi przepisami! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ja bardzo polecam pomidorki z bazylią i miodem. Mój synek je uwielbia,jest proste i szybkie w wykonaniu wiec maluch może nam pomagać:)

7 pomidorków koktajlowych(lub trzy zwykłe),ale więcej radości synek ma z tych malutkich, bazylia, i łyżeczka miodu,troszkę soli.

Pomidorki kroimy na połówki, zasypujemy łyżeczka bazyli, szczyptę soli(dosłownie) odstawiamy na 15minutek pomidorki by puściły sok i dodajemy łyżkę miodu płynnego i gotowe....SMACZNEGO

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zupka-" Zielone witaminki dla chłopczyka i dziewczynki"
- niepełna łyżka ekologicznego naturalnego ryżu
- kilka różyczek brokułów
- kawałek cukini
- 1 łyżeczka mrożonego zielonego groszku
- kawałek pora
- mięsko (kurczak, indyk lub celęcinka)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki kaszy manny
-1-1,5 szklanki wody
- koperek lub pietruszka posiekana do smaku
Umyte i obrane warzywa kroimy na kawałki lub grube talarki. Kalarepę wrzucamy do wrzątku razem z ryżem i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. W połowie gotowania dodajemy pokrojone brokuły, cukinię i groszek, a 5 minut przed zdjęciem z ognia wsypujemy kaszę mannę. Mięso gotujemy osobno, lub gdy nie podejrzewamy alergii razem z warzywami. Ryż powinien być miękki. Teraz wszystko ze sobą miksujemy lub rozdrabniamy widelcem oraz posypujemy koperkiem lub pietruszką.
Smacznego, moja córeczka uwielbia.


http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgjymorw2k.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59914.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość sucrebouche

SŁODKIE MYSZKI MIKI.

Składniki :
- spód biszkoptowy
- 1 cytryna
- mała paczka borówek
- dżem ( smak wedle uznania )
- paczka wiórek kokosowych
- pół śliwki
- odrobinę arbuza
- pół tabliczki czekolady
Sposób przyrządzenia:
Przed rozpoczęciem tworzenia twarzy, należy najpierw rozpuścić pół tabliczki czekolady. Kiedy delikatnie ostygnie na papierze śniadaniowym wylać dwie cienkie linie delikatnie zaokrąglone (jedną dłuższą drugą krótszą), jedną cienką linię dość mocno zaokrągloną, dwa koła bardziej nawet jaja puste w środku oraz dwa nieregularne wypełnione małe trójkąty. Włożyć do lodówki aż do momentu wystygnięcia i nabrania twardej masy. Oto tak przygotowane czekoladowe wzorki będą służyć jako oczy i usta Myszki.

Z biszkoptu odręcznie wykroić nożem głowę Myszka Miki. Następnie biszkopt skropić sokiem z cytryny by stał się wilgotny ale nie mokry i pływający:), posmarować całość dżemem.

Umyte borówki rozłożyć równo na twarzy Mikiego – najpierw pokryć nimi uszy potem troszkę po bokach buzi. Pozostałą część nie pokrytą owocem posypać wiórkami kokosowymi. Umytą śliwkę przekroić na pół pozbyć się pestki umieścić na środku twarzy. Jedną z krótszych cienkich czekoladowych linii ostrożnie (by nie złamać) umieścić nad nosem potem dołożyć "jaja" i wypełnić je nie równymi czekoladowymi trójkącikami. Powstaną oczy. Podobnie zrobić z ustami – jedną cienką linię umieścić pod nosem następnie drugą powstanie uśmiech. Z kawałka arbuza wykroić tak jakby pochyłe serduszko, położyć w środku ust – powstanie język.

I Myszka Miki gotowy.
Smacznego!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry5523

CYTRUSOWY MEKSYK.
Potrzebne produkty:
- banan
- plastry ananasa, z puszki
- mandarynka
- kiwi
- jabłko
- rodzynki
- kolorowa posypka cukrowa
- musli jako piaszczysta ziemia
- wykałaczki

Wykonanie:
Meksykanin. Banana przecinamy w poprzek na pół, tak aby obie części stały pionowo na talerzu. Z jednej części robimy Meksykanina, z drugiej palmę. Aby zrobić klasyczny meksykański kapelusz, na banana nakładamy plaster ananasa. Teraz z rodzynek lub czegoś podobnego należy zrobić oczy, nos i usta. Na uśmiechnięte usta można wyciąć kształt z czerwonego jabłka. Na koniec kapelusz dekorujemy kolorową posypką i pyszny Meksykanin gotowy!
Palma. Liście palmy (z mandarynki), mocujemy do bananowego pnia za pomocą wykałaczek. Pomiędzy liśćmi jako orzechy kokosowe umieszczamy rodzynki, lub np. orzechy laskowe.
Kaktus. Jest równie prosty do wykonania. Obrane kiwi obtaczamy w kakaowej posypce (takie cukrowe „makaroniki”) i gotowe!

Całość rozstawiamy na talerzu, a np. z rozsypanego musli wykonujemy pustynną ziemię.

Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzywny Kociołek
5 pomidorów
cebula
czosnek 1 ząbek
cukinia
papryka czerwona i żółta
bakłażan
tymianek świeży
oilwa z oliwek 2łyżki

Pomidory obrać ze skórki i pokroić /byle jak/, cebulę i czosnek tak samo. Wrzucamy to wszystko na rozgrzaną oliwę do garnka. Dusić z 10 min na małym ogniu, pod koniec dodać poszatkowany tymianek. Zblendować.
Cukienie obraną ze skórki, paprykę oraz bakłażana pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, gdy trochę zmięknie to wrzucić do sosu pomidorowego . Dusić z 10 min . Danie gotowe.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka owocowa:
pół niewielkiego arbuza
truskawki
poziomki
śliwki
brzoskwinie
jabłka
gruszki lub inne owoce w zależności jakie dziecko lubi :-)

Z arbuza wybieramy łyżką miąższ i, odrzuciwszy pestki, kroimy na drobne kawałki. Pozostałe owoce myjemy, osączamy, obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie mieszamy w misce. Możemy lekko skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy i w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem (ale nie jest to konieczne). Sałatkę nakładamy do arbuzowej skorupy, której brzegi można fantazyjne ponacinać w ząbki. Zanim podamy dziecku do jedzenia można schłodzić w lodówce.
Moje dzieci (16 miesięcy i 5 lat) ją uwielbiają. Daje do niej owoce, które oni lubią jeść i znika w mgnieniu oka.
Smacznego :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Agata123

Pizza motyl.

Składniki:
Gotowy okrągły spód do pizzy (lub upieczony samodzielnie),
szynka,
żółty ser,
czerwona i żółta papryka,
kukurydza,
sos pomidorowy.

Wykonanie:

Okrągły spód do pizzy przekrój na pół. Przełóż połówki tak, żeby zaokrągloną częścią były zwrócone ku sobie. Każdą z połówek podziel na jeszcze dwie nierówne części (patrz na zdjęcie).
Każdą z części pizzy posmaruj sosem pomidorowym (lub innym według uznania).
Nakładaj na każdą z części pizzy pokrojoną szynkę i utarty ser.
Czerwoną paprykę przetnij na pół. Z jednej z połówek odetnij dwa "plastry". Każdy z nich ułóż na większych kawałkach pizzy. Do środka paprykowych kółek nasyp kukurydzę. Ozdób nią również dolne skrzydełka.
Z żółtej papryki wytnij kilka paseczków. Ułóż je na brzegach skrzydeł.
Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 20 min.
Gdy danie będzie gotowe - dodaj swemu motylkowi głowę i czułki z papryki.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dankol5

Tort z jarzynami

Składniki: - duża pierś z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- szklanka ziaren kukurydzy (może być mrożona)
- 2 pomidory
- por
- 2 szklanki różyczek brokułów
- szklanka różyczek kalafiora
- 6–8 plastrów żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- bazylia, oregano
- słodka papryka

Ugotuj ryż. Mięso opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Posyp solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Krótko podduś na oliwie i zdejmij je z patelni. Zeszklij na niej posiekanego pora (białą część). Mięso wymieszaj z porem i dopraw do smaku ziołami (bazylia, oregano). Brokuły i kalafior podgotuj – muszą pozostać chrupkie. Ugotuj też kukurydzę. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną oliwy i rozłóż w nim 1/3 ugotowanego ryżu, potem połowę ilości kurczaka z porem, kukurydzy, różyczek brokułów i kalafiora. Ułóż jeszcze raz te same warstwy. Wierzch nakryj pozostałym ryżem. Ułóż na nim plasterki pomidora, posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i ziołami. Piecz w piekarniku w 180°C ok. 25 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmij i od razu połóż ser, by się rozpuścił. Możesz posypać posiekanym szczypiorkiem, natką i koperkiem.

Smacznego!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość iianisiaii

Pyszna sałatka owocowa z miodem - SKŁADNIKI:
-1 kawałek arbuza
-1 kawałek melona
-1 śliwka słodka duża
-1 gruszka
-parę kulek winogrona
-1 łyżka orzechów
-miód kwiatowy prawdziwy kilka łyżek

PRZYGOTOWANIE:
Arbuza i melona kroimy w kosteczkę średniej wielkości. Gruszkę obieramy kroimy w kwadraciki. Śliwkę kroimy w półksiężyce. Winogrona przekrawamy na pół. Owoce mieszamy układamy w salaterce. Orzechy siekamy nożem. Sałatkę chłodzimy w lodówce przed podaniem polewamy miodem i posypujemy.

Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zupka z buzią:)
Składniki :
1 marchewka
kawałek dyni
1 ziemniaczek
3 łyżki ryżu
listek masełka

Warzywa gotujemy ,dodajemy ryż a na końcu masełko.Wszystko miksujemy na zupkę- krem.
Podajemy na płaskim talerzy ,gdyż można łatwo namalować buzię na zupce. Moje dziecko ją uwielbia!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewelina O.

Piuree dla niemowlaka z mango, marchewką i dynią od 7 miesiąca.
składniki:

1/2 jabłka,
1 średnia marchew,
2 duże kostki mrożonej lub świeżej dyni
6 małych kosteczek mrożonego mango,
100 ml wody,
1 łyżeczka oliwy lub masła ,
ewentualnie troszkę kleiku ryżowego.

Jabłko, marchew umyć, obrać cienko ze skórki. Wstawić 100 ml wody w małym rondelku, doprowadzając do wrzenia. W między czasie jabłko i marchew ścieramy na drobnych, jarzynowych oczkach. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy mrożoną dynię.Gotujemy dalej do miękkości dyni. Pod koniec gotowania wrzucamy kosteczki mango. Czekamy aż mango się rozgotuje i wyłączamy gaz. Dodajemy oliwę, mieszamy i zagotowujemy jeszcze raz. Zostawiamy do przestygnięcia. Gdy jest chłodne przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Może być na jednolitą papkę lub z lekkimi grudkami. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy odrobinę kleiku. Dokładnie mieszamy i gotowe. Można je podawać jako deser lub jako część dania obiadowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składniki

4 duże marchewki
1 papryczki chili
500 ml bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 duże ziemniaki
masło
1 cebula
3 ząbki czosnku
śmietana
grzanki
pietruszka
sól,pieprz

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulą i chili wraz z pokrojoną marchewką,czosnkiem,ziemniakami i przyprawami dusimy na patelni. Kiedy warzywa będą już miękkie,za pomocą blendera rozdrabniamy wszystko na drobno,do powstałej masy dodajemy dwie łyżki koncentratu. Mieszamy i dolewamy bulion,doprawiamy do smaku a na koniec zabielamy śmietaną. Grzanki zrobiłam z 3 kromek chleba, przypiekłam na patelni posypane czosnkiem granulowanym.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1632.jpg


Zuzia-2010
Lilcia-2015

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z Truskawek ,jabłek ,bananów

SKŁADNIKI
kilkanaście truskawek
1 jabłko
2 banany
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki oleju sezamowego

Przepis:
1. truskawki , jabłka i banany dokładnie myjemy. Następnie kroimy je na plasterki.
2. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą sos sojowy, cukier, sok z cytryny, sól i olej sezamowy.
3. Do miski wkładamy wymieszane truskawki , jabłka i banany polewamy sosem.
Gotowe!

SMACZNEGO

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owocowy Raj

1 Jabłko
1 Banan
1 Kiwi
1 Pomarańcza
5 Truskawek

Wszystkie owoce myjemy, obieramy, kroimy fantazyjnie i układamy na talerzu półmisku i zachęcamy dzieci do jedzenia!


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kama_2012

Przepis na Serniczki jagodowe:
składniki:
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 szklanka jagód,
2/3 szklanki cukru pudru,
200 ml śmietanki kremówki ,
4 łyżeczki żelatyny,
40 dag sera 2x zmielonego,
Wykonanie:
Jagody opłukać i osączyć,zmiksować. Połączyć z serem,cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatyne rozpuścić w niewielkiej ilości wody ( 4 łyżki). Dodać 2 łyżki masy jagodowo-serowej, a następnie połączyć z pozostałą masą. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą jagodową. masę przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na noc.Smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łatwe, zdrowe buraczkowe- czyli pyszny barszczyk!

4 średniej wielkości buraki, szczypta soli, płaska łyżeczka cukru, śmietana 18%, kartofelki- np: 5 średniej wielkości.

Buraczki obieramy, kroimy na ćwiartki, wsadzamy do garnka, w którym gotuje się około litra wody, wsypujemy sol i cukier,
w tym czasie gotujemy kartofelki, ugotowane ugniatamy.
Barszczyk gotujemy około pół godzinki, wyciągamy 1 buraczka- 4 ćwiartki , trzemy na tarce i wsadzamy do barszczyku, w miedzy czasie zatrzepujemy mała gęstą kwaśna śmietana 18%, nie gotujemy już, tylko odstawiamy,
ugniatamy ugotowane kartofelki, dajemy na talerz i zalewamy aksamitnym pysznym barszczykiem.- bez większych kawałków burak ów.:)
smacznego:))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nadziewana cukinia

Składniki:
- 2 cukinie,
- cebula,
- 1 marchewka
- 2–3 pomidory,
- koperek,
- 20 dag gotowanego mięsa wołowego lub drobiowego,
- jajko,
- 2–3 łyżki mleka,
- 5 dag masła,
- sól, pieprz

Cukinie obierz, przekrój wzdłuż, wydrąż nasiona. Gotowane mięso zmiel, dodaj jajko, 2–3 łyżki mleka, obraną startą marchewkę przypraw i wymieszaj.W miedzy czasie podsmaż na maśle lekko cebulkę. Nałóż nadzienie do połówek cukinii. Do naczynia żaroodpornego włóż podsmażoną cebulę. Ułóż na niej cukinie, podlej wodą, duś pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec dodaj do sosu obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dopraw do smaku i posyp danie koperkiem. Smacznego:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

TORT JARZYNOWY

Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- szklanka ziaren kukurydzy (może być mrożona)
- 2 pomidory
- por
- 2 szklanki różyczek brokułów
- szklanka różyczek kalafiora
- garść startego żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- bazylia, oregano
- słodka papryka

Ugotuj ryż. Mięso opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Posyp solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Krótko podduś na oliwie i zdejmij je z patelni. Zeszklij na niej posiekanego pora (białą część). Mięso wymieszaj z porem i dopraw do smaku ziołami (bazylia, oregano). Brokuły i kalafior podgotuj – muszą pozostać chrupkie. Ugotuj też kukurydzę. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną oliwy i rozłóż w nim 1/3 ugotowanego ryżu, potem połowę ilości kurczaka z porem, kukurydzy, różyczek brokułów i kalafiora. Ułóż jeszcze raz te same warstwy. Wierzch nakryj pozostałym ryżem. Ułóż na nim plasterki pomidora, posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i ziołami. Piecz w piekarniku w 180°C ok. 25 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmij i od razu posyp serem, by się rozpuścił. Możesz posypać posiekanym szczypiorkiem, natką i koperkiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ZUPKA POMIDOROWA

Do ugotowania zupy potrzebne będą:
* porcja rosołowa mięsa z indyka lub kurczaka
* marchewka
* pietruszka i natka pietruszki
* seler
* sól
* woda
* pomidory sparzone bez skórek
* 2 łyżki śmietany
* ewentualnie makaron lub ryż

Do garnka wkładamy mięso, pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Całość delikatnie solimy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wywar jest już gotowy dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy przez następne 15 minut, a później miksujemy. W międzyczasie wyławiamy mięso, kroimy je na małe porcje i wrzucimy je do zupy - (będzie bardziej pożywna). Na koniec wlewamy zupę do miseczki robimy malutkie kropeczki ze śmietany.
Zupę można podać z ugotowanym makaronem dla dzieci w śmiesznych kształtach lub ryżem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pulpeciki mięsno-warzywne

6 łyżek stołowych ugotowanego ryżu.
Włoszczyzna-najlepiej paski.
Mięso mielone z kurczaka.
Natka pietruszki.
Bulion warzywny bądź drobiowy.
1 jajko
Bułka tarta bądź kasza manna.

Ryż i włoszczyznę należy ugotować(w razie potrzeby włoszczyznę można delikatnie posiekać na mniejsze kawałki),Następie trzeba połączyć surowe mięsko,posiekaną natkę ,jajeczko,ryż,włoszczyznę i stopniowo dodawać do tego bułki tartej lub kaszy manny i formować małe kuleczki,które wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego lub drobiowego.Gotować tak około 5-7 min.
Pulpeciki można podawać z sosem pomidorowym lub koperkowym.My jednak najchętniej jemy je bez niczego:)
To danie podawałam mojemu synkowi w wieku około 11 miesięcy i bardzo mu smakowało i smakuje po dziś dzień.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owocowa rozkosz:)
Składniki:
1. Pomarańcze 2 szt
2. Banan 2 szt
3. Jabłko 2 szt
4. Kiwi 1 szt
5 Winogrono 50 g
6. Miód 1 łyżka stołowa
7. Orzechy włoskie 20 g
8. Sok z jednej cytryny
9. Sok jabłkowy 50 ml
Sparzyć i wycisnąć cytrynę połączyć z sokiem jabłkowym, rozpuścić w tym miód. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na kawałki. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać do pomarańczy, połową zalewy pokropić i wymieszać. Jabłka obrać wydrążyć gniazda, pokroić w kostkę, dodać do owoców i zalać pozostałą częścią zalewy. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 min. W tym czasie posiekać na duże kawałki orzechy włoskie, pokroić winogrona na połówki (usunąć pestki), kiwi obrać i pokroić w plasterki.
Przed podaniem sałatkę przybrać orzechami włoskimi, winogronami oraz plastrami kiwi.
SMACZNEGO:)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość SYLWIA FRYZJERECZKA

KOKTAJL BANANOWY
* 3 DUŻE BANANY
* 2 SZKLANKI MLEKA 3,2%
* 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY 30%
* SOK Z 1/3 CYTRYNY (UWAGA NA PESTKI)
* 3-4 LYŻKI CUKRU
* SZCZYPTA CYNAMONU
MIKSUJEMY WSZYSTKO
LEPSZE I ZDROWSZE OD LODÓW
COŚ NA UPALNE DNI
SMACZNEGO :):)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sałatkowy puchar dla księcia lub księżniczki
Składniki:
1 gruszka
10 gr rodzynki
50 gr (bukiet sałat np.lodowa,karbowana i roszponka)
1 łyżka cukier
1 łyżka masło
1 szczypta cynamonu
sól do smaku
Do dekoracji:
1 szt cebula biała
1 szt pomidorki koktajlowe

1.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
2.Cebulę przekroić na pół i ugotować na parze (ok.15 minut).
Po tym czasie z jednej połówki wyjąć środek, można też wykroić mały otwór i włożyć do niego pomidorka, tak by przypominał brylant na pucharze.
Drugą połówkę tak zciąć, żeby po postawieniu na nią pucharu - nie zsuwał się (patrz foto).
3.Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasiennie, a nastąpnie pokroić na ósemki.
4.Na patelnie wsypać cukier,nie mieszać, położyć na niego gruszki, dodać masło.Posypać szczyptą cynamonu. Smażyć chwilę na dużym ogniu, tak by cukier się skarmelizował, a gruszki nabrały lekko brązowego koloru. Dodać rodzynki i smażyć jeszcze chwilę razem.
5.Bukiecik sałat opłukać, wysuszyć, dodać do niego skarmelizowane gruszki z rodzynkami i wymieszać.Następnie przełożyć sałatkę do pucharku z cebuli.
Podawać od razu.
Sałatka ta zazwyczaj smakuje dzieciom ze względu na jej słodkawy smak i delikatne liście młodej sałaty.
Smacznego dla wszystkich małych księciów i księżniczek.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_1699.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RACUSZKI Z DYNI
składniki-
-1/2 kd dyni,
- 10 dag mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli ,ewentualnie też pieprzu ,jak dla starszaków,
- 30 dag mrożonych borówek lub jagód leśnych,
- cukier,
- olej do smażenia,
- wiórki ze skórki pomarańczowej
Dynię ścieram na grubych oczkach tarki, dodaję mąkę,jako, sól i ewentualnie pieprz do smaku.Mieszam. na rozgrzany olej kładę łyżką niewielkie placuszki i smażę z obu stron. Borówki czy jagody rozgotowuję, dosładzam delikatnie,ale to nie jest konieczne i mieszam z wiórkami ze skórki pomarańczy ( też można bez tego) i podaję do usmażonych placuszków. danie bardzo szybkie i lubiane przez moje łobuziaki.
KORECZKI ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW LUB MŁODEJ CUKINII
składniki-
- 2 długie ogórki zielone,
- ok 15-20 dag szynki,
- pęczek młodych rzodkiewek,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub pół szklanki homogenizowanego twarożku śmietankowego,
- pęczek koperku,
- kukurydza z puszki,
- sól.pieprz do smaku.
Szynkę siekam w kosteczkę, umyte rzodkiewki i koperek ( w solonej wodzie,żeby względnie robaczki niewidoczne gołym okiem zniszczyć) drobno kroję, kukurydze osączam z zalewy, mieszam z solą i ew pieprzem. ogórki lub cukinię ( wolimy cukinię), myję, osuszam dokładnie i nożykiem do warzyw obieram tak,ze powstają dekoracyjne paseczki na wierzchu,ale to niekoniecznie, raczej dla efektywnego wyglądu, można całkiem obrać.odkrawam końce i kroję na koreczki jakieś 4-5cm, wykrawam gniazda nasienne, najlepiej łyżką do wyjmowania pestek z jabłek, bo to dość trudne.Odstawiam,żeby sok ściekł. przygotowany farsz łączę z jogurtem czy twarożkiem, mieszam i nadziewam koreczki, ozdabiam gałązkami koperku i do lodówki.
ZAPIEKANE FASZEROWANE POMIDORY
skłądniki-
- podłużne twarde pomidory, około 1 kg,
- 30dag mięsa mielonego drobiowego,
- cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 5-10 dag żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku
Pomidory przekrawam wzdłuż i wydrążam tak, żeby powstały miseczki.na oleju smażę mięso mielone i cebulka w kosteczkę pokrojoną, dodaję koncentrat i dusze około 5 minut. ser ścieram na tarce z małymi oczkami n a pierzynkę. ser mieszam z farszem mięsnym. tym farszem napełniam pomidorki i układam na blasze natłuszczonej odrobiną oleju, zapiekam w 180 stopniach na termoobiegu około 20 minut.
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI
składniki-
- około kg ziemniaków,
- 40 dag mąki pszennej,
- jajko,
- sól-szczypta,
- 60 dag węgierek,
- 5 łyżek masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- listki mięty czy melisy do dekoracji
Ziemniaki gotuję w skórkach, obieram, mielę w maszynce do mięsa, dodaję mąkę, jajko, sól i wyrabiam gładkie ciasto. słiwki myję, osączam i usuwam pestki, kroję na pół. ciasto dzielę na kawałeczki i formuje krążki, nadziewam śliwką, zlepiam. wrzucam na osolony wrzątek i jak się zagotują jeszcze ze 3 minuty gotuję na wolniejszym ogniu, wyjmuję łyżką cedzakową. polewam rozgrzaną na patelni bułką tarta na masełku. ozdabiam listami mięty z ogródka.


http://fajnamama.pl/suwaczki/7zx85kc.pnghttp://emotikona.pl/gify/pic/10zyrafa.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...