Skocz do zawartości
Forum

plomien777

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Łasieczniki

Osiągnięcia plomien777

0

Reputacja

  1. Kasia 8 lat i jej dinozaury.
  2. Ile zdjęć można zgłosić do konkursu?
  3. Przyjaciele Mai Filip i Gucio
  4. kolorowe kanapeczki naleśniki z serem i owocami nadziewane paróweczki omlet z zielonym groszkiem zapiekanki
  5. Deser porzeczkowy. Wszyscy domownicy zajadają go ze smakiem. Składniki: • 15 dag mieszanych kolorowych porzeczek (czerwonych, białych i czarnych) • 1 banan • Sok z cytryny • 1 opakowanie budyniu śmietankowego • 1 opakowanie cukru waniliowego • ¾ litra mleka • Cukier puder • 1mieta do dekoracji Przygotowanie: • Porzeczki przebierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz na sicie, a następnie oberwij z gałązek. Umyty banan obierz ze skórki, pokrój w plasterki, skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. • Proszek budyniowy rozprowadź w niepełnej szklance zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj. Na wrzątek wlewaj cienkim strumieniem rozdrobniony budyń. Gotuj, ciągle mieszając, jeszcze 2-3 minuty. • Budyń odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 60 minut (lub na kilkanaście minut do zamrażalnika). • W tym czasie owoce posyp do smaku cukrem pudrem, odstaw na kilkanaście minut, by lekko puściły sok. • Zimny i lekko stężały budyń przelej do wysokiego naczynia. Dodaj plasterki banana oraz opakowanie cukru waniliowego. Miksuj mikserem ustawionym na najwyższe obroty 2-3 minuty. Półpłynną masę śmietanowo- bananową rozlej do szklanych pucharków. Ponownie odstaw do lodówki do schłodzenia. • Zimny deser wyjmijmy lodówki. Na wierzchu każdej porcji rozłóż część posłodzonych porzeczek. Na koniec deser skrop sokiem, który puściły owoce i udekoruj listkami mięty.
  6. Ciasto bananowe. Cała rodzinka je uwielbia a najbardziej moje maluchy. Składniki: • 2 galaretki cytrynowe w proszku • Galaretka bananowa lub pomarańczowa w proszku • 6 dojrzałych bananów • 15 dag masła • 30 dag cukru • Żółtko • 25-30 dag herbatników Przygotowanie: • Galaretki cytrynowe i bananową rozpuścić oddzielnie w połowie zalecanej w przepisie ilości wody, wystudzić. • Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę. • Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, wymieszać z miazgą bananową i wystudzonymi galaretkami cytrynowymi. • Herbatniki pokruszyć, ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 26cm, przełożyć na nie masę bananową i wstawić do lodówki. • Gdy masa zupełnie stężeje, ułożyć na wierzchu pozostałe 2 banany pokrojone w plasterki. • Zalać wystudzoną galaretką bananową.
  7. Zupa z cukinii. Składniki: • 50dag cukinii • 1,5l wywaru z kości i warzyw • 2 łyżki masła roślinnego • 2 ziemniaki • Łyżka ryżu • 2 cienkie parówki • Pół szklanki śmietany • Łyżka mąki • Natka pietruszki • Curry • Majeranek, czosnek • Przyprawa do zup • Pieprz, sól Przygotowanie: • Cukinie umyć (większe obrać), pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem, dusić do miękkości. • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem i gotować. Gdy będą na wpół ugotowane, włożyć opłukany ryż i razem ugotować. • Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, połączyć z cukinią i ziemniakami. Dolać śmietanę wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić.
  8. Chłodnik litewki z botwinką. Składniki: • 250 ml soku z buraków • 250 ml kwaśnej śmietany • 500 ml maślanki • Szczypta soli • Szczypta cukru pudru • 1 pęczek koperku • 1 pęczek szczypiorku • 1 ogórek sałatkowy • 1 pęczek rzodkiewek • 2 jajka ugotowane na twardo • 2 łyżki posiekanej botwinki. Przygotowanie: • Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę. • Posiekane warzywa oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie posiekaną botwinkę włożyć na 2 minuty do wrzącej, lekko posolonej wody. Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku. • Jajka obrać ze skorupek, następnie grubo posiekać. Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek i botwinki. Zalać przygotowanym chłodnikiem. • Udekorować kawałkami warzyw i natką pietruszki.
  9. Kremowa zupa porowa. Składniki: • 2 pory • 2 cebule • 3 kostki serka topionego (po 10 dag każdy) • 1 łyżka oleju • 750 ml bulionu warzywnego • 4 parówki drobiowe • 4 gałązki natki • Sól, pieprz • długie wykałaczki Przygotowanie: • Cebulę obrać, posiekać. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, 5 dag odłożyć, resztę wraz z cebulą zeszklić na oleju. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 2-3 minuty. Dołożyć serki topione, mieszać, aż całkiem się rozpuszczą. • Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dodać pory gotować 5 minut. Parówki pokroić w grube, ukośne plasterki. Nabić na wykałaczki na przemian z listkami natki. Zupę doprawić. Rozlać do miseczek, na każdej położyć parówkowy szaszłyk.
  10. Gazpacho. Składniki: • 50 dag dojrzałych pomidorów • Ogórek • 2 kromki białego pieczywa bez skórki • Po jednej papryce żółtej, zielonej i pomarańczowej • Biała cebula • 2 ząbki czosnku • Świeża papryczka chili • 4 szklanki schłodzonego soku pomidorowego • 2 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oliwy • Szczypta cukru • Sól, pieprz • Kilka listków bazylii do dekoracji Przygotowanie: • Pieczywo namocz w wodzie, odciśnij. • Pomidory sparz wrzącą wodą, zdejmij z nich skórkę. • Cebulę i ogórka obierz. • Papryki oraz papryczkę chili przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz. • Wszystkie warzywa posiekaj w drobną kostkę (8 łyżeczek przełóż do miseczki i odstaw w chłodne miejsce). • Pozostałe warzywa włóż do dużej miski, wlej sok pomidorowy, dodaj chleb i zmiksuj całość blenderem. Dodaj ocet winny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. • Gazpacho powinno być gęste, jeśli nie jest – dodaj więcej chleba. • Gotową zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. • Gazpacho rozlej do miseczek, do każdej włóż po 2 łyżeczki odłożonych warzyw, udekoruj listkami świeżej bazylii.
  11. Naleśniki ze szpinakiem. Składniki: Ciasto: • 75 dag szpinaku świeżego • 20 dag mąki pszennej • ½ litra mleka • 3 jaja • ¼ łyżeczki mielonego imbiru • Szczypta gałki muszkatołowej • Sól • Tłuszcz do smażenia Farsz: • 15 dag szynki gotowanej lub z indyka • 5 dag orzechów włoskich posiekanych • 5 dag ostrego żółtego sera • Łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: • Szpinak oczyścić z ogonków, starannie umyć. Zalać niewielką ilością wrzątku i gotować przez 5 minut, odcedzić, zmiksować. • Mąkę przesiać przez sito, zmiksować z mlekiem, imbirem, szczyptą soli i gałką muszkatołową, odstawić na 45-60 minut. • Jaja rozbić, roztrzepać, wlać do ciasta, dodać przygotowany szpinak, wymieszać. • Rozgrzać patelnię, wysmarować tłuszczem i usmażyć naleśniki. • Ser utrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu starannie połączyć. • Placki nasmarować farszem, zwinąć w rulon lub koppertę. Zrumienić z obu stron. • Podawać jako samodzielne danie z dowolnym sosem i sezonową surówką.
  12. Pierogi ze szpinakiem i serem feta. Składniki: • 3 szklanki mąki • 4 jaja • 50 dag mrożonego szpinaku • 25 dag sera feta • 1 cebula • 4 ząbki czosnku • Łyżeczka masła • Gałka muszkatołowa • Sól, pieprz • Natka pietruszki Przygotowanie: • Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki zalej ¾ szklanki wrzątku, przemieszaj łyżką, po chwili dolej ¼ szklanki zimnej wody. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie wbij jajko i zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki. Wtedy ciasto przykryj i pozostaw tak na pół godziny. • Przygotuj farsz: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie osącz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj szpinak, smaż jeszcze kilka minut. Kiedy odparuje cały płyn zdejmij z ognia, przestudź. Wbij 3 jajka i dodaj pokruszony ser. • Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką powycinaj krążki. Na środku każdego nałóż porcję farszu. Krążki składaj na pół, brzegi dociśnij ząbkami widelca. • Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i od razu podawaj. • Polej stopionym masłem i posyp posiekaną natką pietruszki.
  13. Brokuły w cieście. Brokuły w cieście smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno. Składniki: • 50 dag brokułów • ¾ szklanki jasnego piwa • Jajko • Ostra papryka w proszku • Szklanka mąki • Duże opakowanie jogurtu greckiego • 2-3 łyżki majonezu • 2-3 ząbki czosnku • ½ pęczka posiekanego koperku • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki • Gotowy sos tysiąca wysp • Tłuszcz do smażenia • sól Przygotowanie: • Brokuły umyj, podziel na różyczki. • W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj 2 minuty. • Przełóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą, następnie osącz. • Do jogurtu dodaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek oraz natkę i dokładnie wymieszaj. • Do miski wbij jajko, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, odrobinę ostrej papryki oraz piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. • W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Różyczki brokułów nabij pojedynczo na widelec i zanurzaj w przygotowanym cieście. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż do zarumienienia. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. • Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem lub użyj gotowego (np. Sos Tysiąca Wysp).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...