Zapiekanka
Proponuję przepis, który jest :
a) zdrowy
b) smaczny
c) szybki
d) wspomaga odporność
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 cebula lub por albo jedno i drugie
4 pomidory
1 przecier pomidorowy
makaron taki jaki lubią dzieci (my lubimy muszelki)
sos :
400 g śmietany lub jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
sól, pieprz
1 ogórek zielony ( poza sezonem nie dodaję ogórka)
Wszystko miksujemy na jednolity sos.
Przyprawy : szczypta tymianku, szczypta kolendry, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta bazyli i oregano, vegeta do smaku.
Mięso podsmażamy w trakcie solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i kolendrę oraz vegete. Dodajemy na patelnię warzywa starte na tarce oraz pomidory bez skóry drobno pokrojone. Wszystko dusimy (warzywa puszczą sok) około 20-25 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ale nie jest to bardzo konieczne bo możemy dać dużo pomidorów). Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na koniec możemy zrobić dwie wersje :
1 wersja
Do gotowego sosu mięsno warzywnego dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Nakładamy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.
2 wersja
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron , plastry żółtego sera, na to część warzyw z mięsem, na to porcja makaronu, plastry sera żółtego, na to znowu warzywa z mięsem, na koniec makaron i plastry sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku aż ser się roztopi. Mamy pyszną domową zapiekankę. Podajemy polane sosem czosnkowym.
Jest to super danie, które uwielbiają wszystkie dzieci (przetestowane na niejadkach) i co ważne to ilość warzyw możemy modyfikować wg upodobania. To proste i szybkie danie, które można zrobić jednego dnia w formie makaron z sosem a drugiego jako zapiekanka.W zimie daję mrożone warzywa, dodaję paprykę. Można sobie modyfikować wg upodobania i potrzeb. Sprawdza się wtedy kiedy dzieci często chorują. Czosnek wspomaga odporność i działa pozytywnie na cały organizm. Smacznego