Sałatka z pomidorów
Składniki:
500 g dojrzałych, pokrojonych na plastry pomidorów
szczypta cukru
1 cytryna
3 cebulki dymki, pokrojone na plasterki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej mięty
pędy świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ułożyć plastry pomidorów na dużym półmisku, posypać cukrem. Przekroić cytrynę wzdłuż na dwie połowy. Jedną odłożyć, drugą pokroić na 4 podłużne kliny. Mocno trzymając wszystkie kliny razem, skórką ku górze, pokroić je na desce wraz ze skórką w poprzeczne plasterki. Usunąć pestki. Rozłożyć cienkie kawałki cytryny na pomidorach, a następnie posypać całość posiekaną dymką, kolendrą i miętą. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny. Skropić nim sałatkę. Przed podaniem ozdobić łodyżkami mięty.