Skocz do zawartości
Forum

Lisooowa1

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Rabka Zdrój

Osiągnięcia Lisooowa1

0

Reputacja

  1. Ziemniaczane łódeczki -8 ziemniaków -2 marchewki -pół cukinii -1 pietruszka -1 pomidor -kilka różyczek kalafiora -czerwona papryka -pół kostki masła -sól, pieprz, olej -ulubione przyprawy -25 gr startego żółtego sera Obrane ziemniaki pokroić na pół i w każdej połówce wydrążyć środek tak żeby powstały łódeczki.Gotować ok. 15 min w osolonej wodzie. Marchewkę,cukinię, pietruszkę, pomidor (bez miąższu), paprykę, wydrążone kawałki ziemniaków, pokroić w drobną kosteczkę, kalafior rozdrobnić. Dusić na maśle do miękkości(cukinię dodać na końcu), przyprawić do smaku. Pokroić i dodać szczypiorek. Napełnić farszem wydrążone ziemniaki, posmarować olejem i piec w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w piekarniku ok.30-40 min w temp 190 stopni. 10 min przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
  2. Ryż zapiekany z jabłkami i bananem -20 dag ryżu -2 jabłka średniej wielkości -1 duży banan -0,5 litra mleka -cynamon -łyżka cukru - 0,5 paczki cukru waniliowego -kilka plasterków masła Ryż ugotować na mleku z cukrem waniliowym. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy cynamonem a banany kroimy w półplasterki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek, warstwę bananów i ponownie ryż. Na górę dajemy kilka plasterków masła. Całość posypujemy cynamonem i łyżką cukru. Zapiekać ok. 20 min w temp. 180 stopni
  3. naleśnikowe sakiewki z niespodzianką ciasto na 8 naleśników: -2 szklanki mąki -2 jajka -1,5 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -sól - olej do smażenia farsz: -1 mały brokuł -1 marchewka -160 g żółtej fasolki szparagowej - 200 g sera feta - 100 g chudej szynki -wiązka szczypiorku (kilka gałązek nie siekać) - starty ser żółty -masło Marchewkę pokroić w plasterki, fasolkę na niewielkie kawałki i razem gotować ok. 10 min w posolonej wodzie.Po tym czasie dodać brokuł podzielony w różyczki i gotować jeszcze ok. 6 min. Wyciągnąć warzywa z wody, dodać do nich ser feta, szynkę pokrojoną w kosteczkę i posiekany szczypiorek. Wymieszać farsz i nakładać po łyżce na naleśniki. Sakiewki związać szczypiorkiem i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Posypać startym serem. Zapiekać ok. 10 min w temp.200 stopni. Smacznego!:) pysznie smakuje polane ketchupem
  4. roladki drobiowe z nadzieniem brokułowym -pół fileta z kurczaka -brokuł -2 woreczki ryżu -125 gr mozzarelli -sól,pieprz -masło i olej -jajko -bułka tarta Gotować brokuł w osolonej wodzie, mozzarelle zetrzeć na tarce i dodać do niej kilka rozdrobnionych różyczek brokuła.Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Fileta pokroić na plastry, cienko rozbić i doprawić. Rozłożyć równomiernie masę brokułową na mięso. Zwinąć w roladki. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Ryż ugotować. Pozostałego brokuła rozdrobnić widelcem i podsmażyć na maśle. Wymieszać z ryżem i podawać do roladek :)
  5. pasztet z cukinii i pieczarek -2 średnie cukinie -150 gr pieczarek -1 średnia marchew -1 duża cebula -2 duże ząbki czosnku -4 jajka -2 szklanki bułki tartej -200 g sera żółtego gouda -3/4 szklanki oleju -1 łyżka tymianku -2 łyżki sosu sojowego -pieprz, sól -szczypta gałki muszkatołowej -szczypta ostrej papryki -1/2 łyżki masła Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na chwilkę i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać. Cebulę i pieczarki dusić na maśle do zarumienienia. Przestudzić. Do cukinii dodać pieczarki, marchew, ser , jajka, bułkę tartą, przeciśniety przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut.
  6. pierogi z bułek i pieczarek -5 kajzerek -1 jajko -1/2 l mleka -bułka tarta -olej do smażenia farsz: -30 dag pieczarek -15 dag zółtego sera -cebula -sól, pieprz Bułki przekroić na pół i wyskubać środek. Każdą połówkę moczyć w mleku( od strony skórki). Pieczarki i ser zetrzeć na dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Przyprawione pieczarki i cebulę dusić na maśle do odparowania wody. Wystudzić. Dodać ser i miąższ, doprawić i wymieszać. Połówki bułek nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron. Podawać z barszczem czerwonym :)
  7. ciasto cytrynowe z fasoli -1 puszka wypłukanej białej fasoli -ok. 4 łyżek cukru -4 jajka -1 łyżka oliwy -2-3 łyżki soku z cytryny + starta skórka z cytryny -2 łyżki maku -1 płaska łyżeczka świeżo tartego imbiru -1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmiksować blenderem fasolę na jak najgładszą pastę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sok z cytryny i skórkę, mak i oliwę. Ubić na sztywno białka. Wymieszać szybko ⅓ piany z białek z masą fasolową. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy i piec 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarnika. Ciasto będzie gotowe gdy wbijemy patyczek i będzie suchy :)
  8. Wypasione parówki składniki: -4 parówek -pół puszki kukurydzy -1 pomidor -pól czerwonej papryki -pół cebuli -2 łyżki śmietany -1 jajko -sól, pieprz -oliwa -starty ser żółty Kroimy w kostkę cebulę i paprykę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone w ćwiartki pomidory. Dusimy do momentu aż pomidory wytworzą gładki sos. W kubeczku mieszamy jajko ze śmietaną solą i pieprzem. Wlewamy zawartość kubka do warzyw. Parówki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem. Zapiekamy 15-20 minut w temp. 180 stopni. Dzieci uwielbiają tak sprytnie przemycone warzywa :)
  9. makaron w serowym sosie składniki: -20 dag kolorowego makaronu -20 dag fasolki szparagowej -20 dag marchewek -10 dag groszku z puszki -10 dag kukurydzy z puszki -sól sos beszamelowy -2 masła -2 łyżki mąki -1,5 szklanki mleka -sól, biały pieprz, gałka muszkatałowa,20 dag startego żółtego sera Makaron gotujemy, marchewki obieramy i kroimy w 4 cm słupki, fasolkę szparagową też kroimy w 4 cm kawałki, kukurydzę i groszek płuczemy. Warzywa dusimy w niewielkiej ilości wody. Sos beszamelowy - do roztopionego masła dodaje mąkę i powstaje zasmażka. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do zgęstnienia. Doprawiamy według upodobań. Dodajemy ser i mieszamy cały sos. Podajemy z makaronem i warzywami :)
  10. panierowana cukinia z serem składniki: - cukinia - kilka plastrów sera żółtego -1 jajko -0,5 szklanki mleka -5 łyżek mąki -łyżeczka słodkiej papryki -0,5 łyżeczki czosnku -sól, pieprz -olej Cukinię pokroić w plastry (ok. 1 cm grubości). W misce wymieszać mąkę z jajkiem i mlekiem. Cukinię doprawić przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Po obróceniu na drugą stronę położyć na cukinię plasterek sera. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Proste i smaczne :) polecam!
  11. Dziękuję bardzo, dane wysłane :)
  12. Witam, jestem wdową wychowującą 3 wspaniałych dziewczyn, które już dorastają i niebawem wylecą z rodzinnego gniazda. Nieraz siedząc przy kawie rozmyślałam nad tym co będzie dalej. Niestety za każdym razem dochodziłam do jednego wniosku, a mianowicie, że moje życie już niczym mnie nie zaskoczy i, że wszystko zmierza ku gorszemu. Lecz nadszedł dzień, że zakochałam się na nowo i moje życie nabrało kolorów tęczy. Teraz czuję się piękniej i młodziej, jednak wiem, że czas w miejscu nie stoi i odbija swój ślad na mojej cerze. Właśnie dlatego chciałabym przetestować MATRICIUM by móc jak najdłużej być pewną swojej wartości i codziennie widzieć w lustrze dojrzałą lecz promiennie wyglądającą kobietę. MATRICIUM z pewnością utwierdziłby mnie w przekonaniu, że miękkość i jędrność skóry nie musi kończyć się po 40 roku życia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...