Faszerowane pomidorki
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- mięsko (kurczak, indyk, królik)
- ryż lub kasza gryczana
- marchewka
- cukinia
-cebula
-czosnek
- sól, pieprz, świeża natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
1. Ugotować ryż (kaszę gryczaną). 2. Mięsko ugotować w wodzie, po ostudzeniu pokroić drobno.
3. Pomidory zalewamy wrzątkiem 4-5 sek., obieramy ze skórki, odcinamy górę pomidora i wydrążamy środek.
4. Nadzienie do pomidorków: do garnka wrzucamy ryż (kaszę gryczaną), mięsko, wydrążony środek pomidorków, drobno pokrojoną cukinię i dla smaku troszkę drobno pokrojonej cebulki i czosnku. Jeśli dziecko jest starsze troszkę soli i pieprzu. Dusimy wszystko 5-10 min. na koniec dodajemy natkę pietruszki lub koperek.
5. Pomidorki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Dla starszych dzieci wierzch pomidorka można posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż ser się roztopi.
Smacznego!