Skocz do zawartości
Forum

Mimblabla

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Kraków

Osiągnięcia Mimblabla

0

Reputacja

  1. Jak przekonać dziecko do zieleniny? W tym celu stworzyłam intrygujący "Marsjański deser" Składniki: - 3 dojrzałe banany - 3 garście zieleniny (szpinak, pokrzywa, natka pietruszki) - 1/3 avocado -25 g żelatyny - pół szklanki gorącej wody Wykonanie: Zieleninę dokładnie miksujemy blenderem z niewielkim dodatkiem wody. Dodajemy pokrojone banany i avocado, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dolewamy do zielonej masy. Całość rozlewamy do sylikonowych foremek na babeczki lub do niewielkich miseczek zwilżonych wcześniej zimną wodą. Wkładamy do lodówki. Kiedy marsjańskie galaretki całkowicie stężeją, wyciągamy je z foremek. Galaretki mają tak ciekawą formę, że dekoracja nie jest konieczna. Można jednak wykorzystać różnokształtne foremki lub udekorować deser według uznania dziecka, żeby jeszcze bardziej go uatrakcyjnić. Smacznego!
  2. Moja propozycja atrakcyjnej, pełnej witamin owocowej przekąski dla dzieci to znane każdemu "galaretki w cukrze". Wersja, którą przyrządzam dla małych smakoszy jest jednak o wiele zdrowsza niż ta dostępna w cukierniach. Stanowią świetną alternatywę dla żelków i landrynek. Małe rączki chętnie sięgają po kolorowe kwadraciki, które cieszą się powodzeniem także wśród dorosłych :-) Owocowe galaretki w cukrze Składniki: - 250g truskawek - 200 g malin - 3 duże brzoskwinie - 2 łyżki soku z cytryny - 150 ml jogurtu naturalnego - 0,5 szklanki cukru brązowego - 50 g żelatyny Do obtoczenia: - cukier brązowy drobny - zmielone migdały Dodatkowo: -płaskie prostokątne naczynie szklane lub plastikowe. Wykonanie: Truskawki, maliny oraz obrane ze skórki brzoskwinie zmielić blenderem na gładką masę w osobnych naczyniach. Podczas mielenia, do każdej porcji owoców dodać po 1/3 części przygotowanego cukru. Do truskawek i brzoskwiń dodać po 1 łyżce soku z cytryny. Zmielone maliny połączyć z jogurtem naturalnym. 1/3 żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, następnie dolewamy ją do truskawek. Na zwilżone zimną wodą naczynie wylewamy ostrożnie masę truskawkową i wkładamy do stężenia do lodówki. (Szybkość tężenia zależy od powierzchni naczynia) W tym czasie rozpuszczamy kolejną 1/3 żelatyny i łączymy ją z masą malinowo-jogurtową. Następnie wylewamy masę na stężałe truskawki i odkładamy do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy brzoskwiniowej, którą następnie wylewamy na stężałą masę z malinami. Gdy owocowe galaretki dobrze stężeją, kroimy je ostrym, zwilżonym nożem na równe kwadraty (można także wycinać wesołe kształty foremkami). Powstałe w ten sposób trójkolorowe galaretki obtaczamy najpierw w zmielonych migdałach, następnie w drobnym brązowym cukrze. Deser gotowy! W celu wykonania galaretek możemy wykorzystać dowolne owoce za wyjątkiem kiwi i ananasa. Możemy zupełnie zrezygnować z cukru słodząc masy owocowe dodatkiem zmielonych bananów - polecam :-)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...