Moja propozycja atrakcyjnej, pełnej witamin owocowej przekąski dla dzieci to znane każdemu "galaretki w cukrze". Wersja, którą przyrządzam dla małych smakoszy jest jednak o wiele zdrowsza niż ta dostępna w cukierniach. Stanowią świetną alternatywę dla żelków i landrynek. Małe rączki chętnie sięgają po kolorowe kwadraciki, które cieszą się powodzeniem także wśród dorosłych :-)
Owocowe galaretki w cukrze
Składniki:
- 250g truskawek
- 200 g malin
- 3 duże brzoskwinie
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 50 g żelatyny
Do obtoczenia:
- cukier brązowy drobny
- zmielone migdały
Dodatkowo:
-płaskie prostokątne naczynie szklane lub plastikowe.
Wykonanie:
Truskawki, maliny oraz obrane ze skórki brzoskwinie zmielić blenderem na gładką masę w osobnych naczyniach. Podczas mielenia, do każdej porcji owoców dodać po 1/3 części przygotowanego cukru. Do truskawek i brzoskwiń dodać po 1 łyżce soku z cytryny. Zmielone maliny połączyć z jogurtem naturalnym.
1/3 żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, następnie dolewamy ją do truskawek. Na zwilżone zimną wodą naczynie wylewamy ostrożnie masę truskawkową i wkładamy do stężenia do lodówki. (Szybkość tężenia zależy od powierzchni naczynia) W tym czasie rozpuszczamy kolejną 1/3 żelatyny i łączymy ją z masą malinowo-jogurtową. Następnie wylewamy masę na stężałe truskawki i odkładamy do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy brzoskwiniowej, którą następnie wylewamy na stężałą masę z malinami.
Gdy owocowe galaretki dobrze stężeją, kroimy je ostrym, zwilżonym nożem na równe kwadraty (można także wycinać wesołe kształty foremkami). Powstałe w ten sposób trójkolorowe galaretki obtaczamy najpierw w zmielonych migdałach, następnie w drobnym brązowym cukrze. Deser gotowy!
W celu wykonania galaretek możemy wykorzystać dowolne owoce za wyjątkiem kiwi i ananasa. Możemy zupełnie zrezygnować z cukru słodząc masy owocowe dodatkiem zmielonych bananów - polecam :-)