Resztkowa Tarta
Ciasto:
1 jajko
60 ml ciepłej wody
70 ml oliwy
2 niepełne szklanki mąki
sól
Jajko roztrzepujemy , mieszamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto - do gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Farsz:
pomidor
pieczarki
mieszanka fasolek
2 jajka
ser żółty
Pomidor, pieczarki i fasolkę lekko podsmażamy na masełku. Jajka gotujemy. Ser kroimy w cienkie paseczki.
Zalewa:
3 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól
koperek
czosnek granulowany do smaku
Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, jogurt , przyprawy i posiekany koperek. Mieszamy.
Do wyciągnięciu ciasta z lodówki , wałkujemy je na cienką warstwę. Nakładamy na blachę , nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy na 10 min. do pieca nagrzanego na 180 stopni.
Do tym czasie wyciągamy tartę, zdejmujemy folię i nakładamy farsz - przysmażony pomidor, pieczarki, fasolki, na górę nakładamy pokrojone , ugotowane jajka i żółty ser. Zalewamy śmietana z jajkiem i jogurtem. Na górę można posypać odrobiną koperku.
Zapiekamy w tej samej temp. jeszcze przez 20-25 minut.
Podajemy z ulubioną sałatką :)