Pyszny obiadek na parze
Przygotuj: folię aluminiową, garnek do gotowania na parze
Składniki:
- Pierś z kurczaka z kostką
-2 świeże marchewki
- 2 świeże pietruszki
- 0, 5 papryki czerwonej
- 0, 5 papryki żółtej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 średni kalafior
- 3 pomidory
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka w proszku, po 1 ziarnku ziela angielskiego i jałowca zemleć, 0, 5 liścia laurowego
- zioła: gałązka szałwii, mięty, majeranku
Odcinamy kość od mięsa, pierś myjemy osuszamy i obsypujemy z każdej strony przyprawami. Układamy przygotowane mięso na foli, dodajemy na nie czosnek pokrojoną w plastry cebulę i paprykę- solimy warzywa, następnie pokrojona w plastry papryka, marchewka i pietruszka w całości i kalafior w różyczkach- solimy polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Całość szczelnie zawijamy folią i wkładamy do garnka niech dusi się na parze. Podczas duszenia sprawdzamy czy dobrze przyprawiliśmy do smaku, można też polać oliwą z oliwek, zawsze szczelnie zawijamy folią. Podczas duszenia wytworzy się smaczny sosik którym polejemy mięso na talerzu. Podając mięsko nie zapomnij o świerzych pokrojonych pomidorach -posyp je listkami mięty
Zupka
- 4 młode ziemniaki
- ¼ szklanki kaszy jaglanej
- po 2 średnie marchewki i pietruszki
- 0,5 szklanki groszku cukrowego
- 3 duże ogórki kiszone
- po 0,5 papryki: czerwonej, zielonej, żółtej
- 4 duże czerwone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, łodyga lubczyku
- zioła: mięta, szałwia
- szczypiorek
Kostkę z piersi umyć włożyć do garnka, ziemniaki obrać umyć pokroić i dobrze wypłukać, włożyć do garnka zalać wodą, kaszę dobrze wypłukać i dodać do garnka, posolić. Wszystko zagotować zebrać pianę i dodać resztę składników- startą marchew i pietruszkę, groszek cukrowy, czosnek, przyprawy, pokrojoną w plastry paprykę. Gotować na małym ogniu pod koniec gotowania dodać starte ogórki i obrane i pokrojone w plastry pomidory zagotować (pomidory możesz zamienić na przecier pomidorowy). Jeśli ktoś lubi można zubkę podbić mąką z przecierem pomidorowym lub śmietanką. Posypać pokrojonymi ziołami i szczypiorkiem.
Według mojego synka to najlepsze dania na upały, często do mięska robimy mizerię z ogórków i jogurtu naturalnego.
Smacznego