Skocz do zawartości
Forum

didi100

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Pilzno

Osiągnięcia didi100

0

Reputacja

  1. Pyszny obiadek na parze Przygotuj: folię aluminiową, garnek do gotowania na parze Składniki: - Pierś z kurczaka z kostką -2 świeże marchewki - 2 świeże pietruszki - 0, 5 papryki czerwonej - 0, 5 papryki żółtej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - oliwa z oliwek - 1 średni kalafior - 3 pomidory - przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka w proszku, po 1 ziarnku ziela angielskiego i jałowca zemleć, 0, 5 liścia laurowego - zioła: gałązka szałwii, mięty, majeranku Odcinamy kość od mięsa, pierś myjemy osuszamy i obsypujemy z każdej strony przyprawami. Układamy przygotowane mięso na foli, dodajemy na nie czosnek pokrojoną w plastry cebulę i paprykę- solimy warzywa, następnie pokrojona w plastry papryka, marchewka i pietruszka w całości i kalafior w różyczkach- solimy polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Całość szczelnie zawijamy folią i wkładamy do garnka niech dusi się na parze. Podczas duszenia sprawdzamy czy dobrze przyprawiliśmy do smaku, można też polać oliwą z oliwek, zawsze szczelnie zawijamy folią. Podczas duszenia wytworzy się smaczny sosik którym polejemy mięso na talerzu. Podając mięsko nie zapomnij o świerzych pokrojonych pomidorach -posyp je listkami mięty Zupka - 4 młode ziemniaki - ¼ szklanki kaszy jaglanej - po 2 średnie marchewki i pietruszki - 0,5 szklanki groszku cukrowego - 3 duże ogórki kiszone - po 0,5 papryki: czerwonej, zielonej, żółtej - 4 duże czerwone pomidory - 1 ząbek czosnku - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, łodyga lubczyku - zioła: mięta, szałwia - szczypiorek Kostkę z piersi umyć włożyć do garnka, ziemniaki obrać umyć pokroić i dobrze wypłukać, włożyć do garnka zalać wodą, kaszę dobrze wypłukać i dodać do garnka, posolić. Wszystko zagotować zebrać pianę i dodać resztę składników- startą marchew i pietruszkę, groszek cukrowy, czosnek, przyprawy, pokrojoną w plastry paprykę. Gotować na małym ogniu pod koniec gotowania dodać starte ogórki i obrane i pokrojone w plastry pomidory zagotować (pomidory możesz zamienić na przecier pomidorowy). Jeśli ktoś lubi można zubkę podbić mąką z przecierem pomidorowym lub śmietanką. Posypać pokrojonymi ziołami i szczypiorkiem. Według mojego synka to najlepsze dania na upały, często do mięska robimy mizerię z ogórków i jogurtu naturalnego. Smacznego
×
×
  • Dodaj nową pozycję...