ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
Składniki:
- 1-2 duże brokuły
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
-1 ząbek czosnku
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1 litr ugotowanego bulionu lub może być z kostki (jeśli brak czasu)
- sól, pieprz do smaku
- olej (ja stosuje olej ryżowy, ma neutralny smak)
- 0,5 szklanki mleka
Całość podaje z groszkiem ptysiowym własnoręcznie robionym lub z grzankami.
Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać troszkę oleju i podsmażyć cebulkę, następnie dodać pokrojone ziemniaki i marchew, to wszystko razem poddusić około 5 minut. Dodać brokuły i zalać bulionem. Razem gotować około 25-30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy zupę, aby nie była bardzo gorąca. Następnie całość miksujemy blenderem, aby była jednolita konsystencja. Na koniec dolewamy ok. pół szklanki podgrzanego lekko mleka tak, aby nasza zupa uzyskała piękny jasny zielony kolor.
SMACZNEGO!!!!