Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Oto najlepszy przepis jaki tylko można sobie wyobrazić (nie tylko dla dzieci ;) ). Przepis na żelkę truskawkowo-bazyliową!
Będą nam potrzebne:
- ok. 700g truskawek (bez szypułek)
- szklanka świeżych liści bazylii
- pół szklanki cukru
- łyżka stołowa soku z cytryny

Na początku należy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na idealnie gładką masę. Następnie tak powstałą masę wlać do garnka i doprowadzić do gotowania, a później zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 5-10 minut aż konsystencja zacznie przypominać żel.
Na blachę do piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać na środek tak sporządzoną masę - polecam wylać na sam środek taką ilość, by zajmowała około połowę powierzchni - a następnie rozprowadzić masę równomiernie po papierze pozostawiając około 1cm od brzegów.
Następna część zależy od tego czym dysponujecie. Jeśli w waszym domu jest dehydrator kuchenny zadanie macie ułatwione. Jeśli jednak takowego brak musicie wstawić tak przygotowaną blachę do piekarnika ustawionego na (uwaga!) 70-80 stopni na 6 godzin. PIEKARNIK MA POZOSTAĆ OTWARTY (najlepiej uchylić lekko drzwiczki) aby wilgoć się ulatniała.
Kiedy nasz żel przestanie być mokry i zacznie pięknie błyszczeć wyjmujemy go z piekarnika i pozwalamy się ostudzić.
Po ostudzeniu żelkę razem z papierem do pieczenia mocno zwijamy w rulon. Dla dzieci polecam pociąć taką rurkę w węższe pasma (tak jak na ostatnim załączonym zdjęciu). Przed podaniem należy żelkę rozwinąć, ściągnąć papier i dla lepszego efektu wizualnego ponownie zwinąć :) SMACZNEGO!!!
(UWAGA UZALEŻNIA!)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2061.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2062.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2063.jpg

Odnośnik do komentarza

Ja proponuję najprostszy w świecie deser, czyli pieczone jabłka. Sezon może i jest na truskawki i czereśnie, ale dzieci uwielbiają jabłka o każdej porze.
5 jabłek podobnej wielkości
garść rodzynek
garść orzechów
szczypta cynamonu,
4 łyżki dżemu
5 łyżek jogurtu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki syropu klonowego

Jabłka umyć i wydrążyć w nich środki do ok 3/4 wysokości jabłka. Pozostałe składniki wymieszać i nakładać do każdego jabłka. Piec w folii lub w naczyniu żaroodpornym ok. 30 min w temp 180 C

Odnośnik do komentarza

Zdrowe danie na ciepło dla malucha to

"Wściekłe winniczki"

ciasto
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek ew olej rzepakowy
300g szponaku świeżego lub mrożonego
natka pietruszki, suszony koperek
olej do smażenia

nadzienie do naleśników:
twarożek naturalny

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą, gdy mamy mrożony szpinak zalewamy gorącą wodą, chwilke czekamy i odcedzamy. Dodajemy do ciasta i miksujemy ( najlepiej i najszybciej blenderem) Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni wylewamy ciasto smażymy z obu stron na runiany kolor. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem, Robimy rulon, Formujemy w kształ ślimaczków.

Ja udekorowałam ślimaczki rzodkiewką, oczy zrobiłam z czarnego pieprzu a czułki z wykałaczek.

Szybko, efektownie i smacznie

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2067.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2068.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza
Gość malutka_57

Zapiekanka ziemniaczana po bolońsku
500g słodkich ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 szalotka posiekana
2 posiekane marchewki
1 posiekana lodyga selera
1 zabek czosnku posiekany
400g krojonych pomidorów z puszki
250g pieczonej czerwonej papryki
450g chudej mielonej wołowiny
150g młodych liści szpinaku
30g startego sera cheddar

Piekarnik na 180st. Słodkie ziemniaki gotować w garnku 15min aż bedą miękkie i odcedzic.
W rondlu rozgrzać 1 lyzke oliwy-wrzucić szalotka, marchewke, seler i czosnek. Smazyc ok 3 min. Włożyć do blendera, dodać pomidory i papryke-zmiksowac na gladki sos.
Do garnka włożyć mięso, smazyc 3-4min aż sie zrumieni. Dodać sos i liście szpinaku. Doprowadzić do wrażenia, przykryc i na mniejszym ogniu gotować 25min. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Słodkie ziemniaki rozgniesc, wymieszać z połowa sera i oliwa. Wyłożyć na mięso, posypac pozostałym serem. Piec 30-40min aż wierzch sie zrumieni. Przed podaniem rozgniesc widelcem.
Smacznego:)

Odnośnik do komentarza
Gość rybeczka30

Czekoladowo-migdalowy krem gruszkowy
70g migdalow
6 suszonych daktyli bez pestek
100g posiekanej gorzkiej czekolady
2 bardzo dojrzałe gruszki (obrane, oczyszczone z gniaz nasiennych, pokrojone na cwiartki)

Migdaly, daktyle i 250ml wody zmiksowac-aż powstanie płyn podobny do mleka. Przelać przez sito do garnka.
Dodać czekoladę, podgrzewać na małym ogniu 2-3 min aż czekolada sie rozpusci. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia.
Gruszki włożyć do blendera, zmiksowac na mus.
Czekolade rozłożyć do 4 miseczek, na wierzchu położyć po lyzce musu gruszkowego. Przed podaniem chodzić w lodówce co najmniej przez 1godzine aż stezeje.

Odnośnik do komentarza

Trójkolorowy koktajl owocowy

Truskawki
Kiwi
Banany
Mango
jogurt naturalny duży

Zacznijmy od tego, że nie podaję dokładnej ilości owoców, gdyż trudno mi ocenić ile ich potrzeba na konkretną liczbę osób, w związku z czym przepis ten będzie czymś w rodzaju „know-how”.
Wszystkie owoce myjemy i obieramy, ale to chyba oczywista oczywistość. Zaczynamy od truskawek. Wrzucamy wszystkie do… hmm tutaj mam problem bo nie wiem jak się nazywa ta część robota kuchennego – według fachowej nazwy to mikser kielichowy, ale chyba wiadomo o co chodzi. Dodajemy trochę jogurtu naturalnego i miksujemy, tak by były dosyć gęste. Tak przygotowane truskawki wlewamy do wysokich szklanek, mniej więcej do 1/3 wysokości.
Następnie identycznie postępujemy z bananami i mango, oczywiście koniecznie trzeba wcześniej umyć urządzenie. Po zmiksowaniu bardzo powoli i delikatnie wlewamy do szklanek (do 2/3 wysokości), tak by nie wymieszało się z truskawkami.
Kolejny krok to powtórzenie wcześniejszych punktów, tym razem miksując kiwi. Uzupełniamy szklankę do pełna, bardzo uważając na niewymieszanie z wcześniej wlanymi składnikami. Ogólnie bardzo ważne jest by poszczególne części koktajlu były bardzo gęste, ale jednocześnie płynne.
Przygotowany koktajl wkładamy na kilkanaście minut do lodówki, po czym możemy go skonsumować, dając swojemu organizmowi potężną bombę witaminową.

Smacznego!!!
Daniel

Odnośnik do komentarza

Zupka warzywna
Składniki:
- biała część pora
- duża pietruszka
- 3 średnie marchewki
- łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- koperek
- 2 łyżki ryżu
Wykonanie:
Pora, pietruszkę i marchew pokroić w krążki. Zalać wodą (1-1,5 szklanki), dodać oliwę i gotować do miękkości. Wyjąć kilka marchewkowych plasterków i podzielić na mniejsze części (można rozdrobnić widelcem). Resztę warzyw gdy znaczna część wody się wygotuje zmiksować blenderem. Dodać marchewkę rozdrobnioną, koperek i natkę pietruszki, wymieszać. W oddzielnym naczyniu (może być na bulionie) ugotować ryż. Dodać do zupy i wymieszać. Zupę można podawać z mięsem drobiowym. Doskonała dla małych dzieci, jest aromatyczna i uczy gryźć.

Odnośnik do komentarza

Krem z marchewek i jabłek.

Zakupy:
5 marchewek
1 jabłko
1 mała pietruszka
2 łyzki masła (nie margaryny!)
ok 0,5 litra bulionu warzywnego

+ natka pietruszki do ozdoby

1. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kawałki. Jabłko pokroić uprzednio usuwając gniazdo nasienne. Nie obierać ze skórki.

2. Roztopić masło, dodać do niego warzywa i jabłko. Lekko podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu ok 25 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Gotowe danie wrzucić do blendera i zetrzeć na krem.

* Podawać udekorowane natką pietruszki.
* W tosterze możemy opiec tosty, które podamy z gotowym już kremem.

Odnośnik do komentarza

Warkoczyk Wikinga
Składniki:
Farsz:
0,5 kg łososia,
3 papryki kolorowe,
20 dag pieczarek,
30 dag pomidorków koktajlowych,
utarty ser zółtego około 20-30dkg,
2 cebule czerwone,
sól, pieprz, natka pietruszki, koperek, bazylia,
Ciasto:
kostka masła,
3 szklanki mąki,
woda
(zagniatamy ciasto i rozwałkować na kwadrat około 30x30)
Sposób przygotowania:
Łososia i warzywa kroimy w kostkę lub miksujemy, przyprawiamy, mieszamy. Na przygotowane ciasto rozkładamy farsz po środku, ciasto nacinamy ukoście w odstępach 3cm, zaplatamy warkoczyka (dzieci mają wielką frajdę jeśli wykonają to za nas:) ). Układamy w formie smarujemy białkiem z jajka wierzch warkoczyka. Pieczemy około 30 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę przez kolejne 30 minut w temp. około 170 stopni. Polecam dla dzieci, które twierdzą, że nie lubią ryb i warzyw ;) Smacznego;)

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2071.jpg

Odnośnik do komentarza

Jak wiadomo - dzieci kochają ketchup. Dodają go w zasadzie do wszystkiego, co tylko możliwe. Nie jestem jednak przekonana do dawania dzieciom produktów zawierających chemię i konserwanty. Nosząc więc pod swoim serduszkiem malutką fasolkę, postanowiłam nauczyć się robić własny, najpyszniejszy na świecie ketchup! ;) I tak powstał specjalnie dla mojego jeszcze nienarodzonego maleństwa i wszystkich dzieci znajomych cudowny i zdrowy ketchup bananowy! ;)

"Domowy ketchup bananowy"

Składniki:

5 bardzo dojrzałych bananów
5 dojrzewających w słońcu pomidorów
5 laseczek selera naciowego
5 ząbków czosnku
2 niewielkie cebule
pęczek świeżej bazylii
2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 łyżeczki soli morskiej
1 czerwona papryka
1 szklanka rodzynek
1 szklanka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidory, banany oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy.

Dodajemy startą cebulę, ząbki czosnku, pieprz, sól oraz rodzynki.

Dorzucamy pokrojoną paprykę oraz ocet balsamiczny.
Całość dusimy pod przykryciem przez piętnaście minut.

Następnie miksujemy na gładki sos, na najwyższych obrotach.
Doprowadzamy do wrzenia.
Chwilę przed przełożeniem do słoików lub butelek dodajemy drobno posiekany pęczek bazylii, można jeszcze raz zmiksować. ;) *

Ketchup przelewamy do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno zakręcamy.
Stawiamy na zakrętce.

*Jeśli komuś zależy na idealnie gładkiej strukturze, może przetrzeć dodatkowo przez sitko.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2073.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość skobelska

Zupka duet jarzynki z soczewicą

Składniki:
- pół marchewki
- pół małego ziemniaka
- kilka łyżeczek brokułów
- kawałek cukinii bez pestek lub kabaczka
- 20 g mięsa z kurczka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- płaska łyżeczka kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej soczewicy
- szklanka wody

Sposób przygotowania Umyte i obrane warzywa pokrój na grube talarki. Włóż do wrzątku. Soczewicę umyj, dodaj do warzyw. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Dodaj pokrojone brokuły, cukinię lub kabaczek. Gotuj kolejne 10 minut, a jeśli trzeba - dolej wody. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę manną, dodaj olej. Osobno ugotuj mięso - około 30 minut. Ugotowane warzywa wraz z częścią wywaru zmiksuj z mięsem, a następnie połącz z pozostałym wywarem warzywnym aż do uzyskania konsystencji papki. Ponownie zagotuj

Odnośnik do komentarza

Zupa z cukinii i sera
danie zdrowe, szybkie i niedrogie co jest bardzo istotne przy dzieciach.
Jeśli chcemy zatrzymać wszystkie ważne składniki, cukinii NIE należy obierać!

Składniki:
50 dkg cukinii,
3 łyżki masła,
sok z połówki cytryny,
1 litr wywaru z warzyw,
10 dkg serka topionego,
sól, pieprz mielony, papryka.

Przygotowanie:
Cukinię umyć (dla dzieci można obrać ze skórki), usunąć pestki , pokroić na małe kawałki i zeszklić je na gorącym maśle.Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać
sok z cytryny i wywar warzywny.Dodać serek topiony i gotować aż się rozpuści.
Zupę podawać z grzankami.

Cukinia zawiera:
- dość sporo wody, której szczególnie potrzeba podczas letnich dni,
- potas niezbędny do prawidłowej pracy mięśni,
- witaminy C, A, B6, minerały i ryboflawinę,
- kwas foliowy
a także obniża ciśnienie krwi i jest niskokaloryczna.
Smacznego !

Odnośnik do komentarza

Ulubiona zupa "POMARAŃCZOWA"
Składniki:
- woda
- 1 seler w korzeniu
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 szalotka
- 6 dojrzałych pomidorów (w sezonie zimowym pomidory w puszce)
- 2 ząbki młodego czosnku
- tymianek
- zielona pietruszka
- sól, pieprz do smaku

Warzywa (seler, pietruszka, marchew, szalotka, czosnek) obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, seler naciowy, i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Wyławiamy seler naciowy, liść laurowy i ziele angielskie. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Miksujemy całość i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Posypujemy nią zupę. Podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego.
Moje dziecko mogło by taką zupę jadać codziennie po kilka talerzy :)

Odnośnik do komentarza

Sałatka z warzyw

1/2 brokuła
1 szkl. zielonego groszku
1/2 kalafiora
1 szkl.fasolki szparagowej
3 marchewki
- powyższe składniki lekko ugotować i pokroic na średniej wielkośći kawłki, brokuły i kalafior podzielić na różyczki
dodać :
3 - gotowane jajka - pokrojone w łudki
następnie nałozyć cienko majonez i posypać :
1/2 szkl.słonecznika łuskanego.
udekorować świeżą lub gotowaną marchewką
Smacznego.

Odnośnik do komentarza

Bomba witaminowa…

Kiwi, owoc dobrze znany
Dobrodziejstwo od Natury
Jest przeze mnie doceniany
Z niego robię więc mikstury

Dżemy, ciasta i sałatki
Które mocno sobie cenię
Dobrodziejstwa Ziemi Matki
Które dla mnie są natchnieniem

Niby facet nie potrafi?
To są jakieś stare dzieje
Już nie stoi i się gapi
Tylko z kiwi wciąż szaleje

A ja dzisiaj ten rarytas
W smoothie tutaj proponuję
Ten zielony pyszny frykas
Bombę witaminową serwuje...

Pytasz ile? czego dodać
Zaraz chętnie ci odpowiem
Musisz mikser przygotować
I składniki, pyszne, zdrowe…

Awokado, garść szpinaku,
I brzoskwinie z sokiem całym
Winogrona dla posmaku
Z jogurcikiem, ach wspaniałym.

Potem jeszcze sok jabłkowy
I hamp hearts naturalne
Bo nasiona te z konopi
To dodatki niebanalne...

To jedyna bomba w świecie
Która radość wielką daje
uzależnia wręcz od siebie
a dla dzieci jest wręcz rajem…

Więc polecam ją maluszkom
W dzień pogodny czy też słotę
Niech odkryją smaki świata
I poznają co to smoothe!!!

Odnośnik do komentarza

Kolorowe ptasie mleczko.
3 różnokolorowe galaretki (kolory np.: oranż, czerwony, zielony) w proszku, 900 ml wody, 6 łyżek cukru kryształu, po 100 g pokrojonych i utartych: malin lub truskawek, brzoskwiń i kiwi, 1,5 litra mleka.
Galaretki osobno rozpuścić według przepisu - w gotowanej wodzie, tle że każdą w 300 ml wody, dodając po 2 łyżki cukru, starannie wymieszać i wystudzić. Do czerwonej wrzucić maliny lub truskawki, do zielonej - kiwi, do pomarańczowej - brzoskwinie. Ostudzone zmiksować blenderem - każdą z 0,5 litra mleka. Do głębokiego naczynia wlać najpierw masę czerwoną, schłodzić, potem zieloną, znowu schłodzić, potem pomarańczową i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Kolory i owoce można dobierać dowolnie i mieszać ze sobą, np. do galaretki z owoców leśnych można dołożyć jagody lub jeżyny, do cytrynowej - banany lub zmiksowany melon.

Odnośnik do komentarza

Pyszna sałatka z porem, jabłkiem i mandarynką

Składniki:
Por – 1 szt
Mandarynki – 4 szt
Jabłko – 1 szt.
2 łyżki jogurtu naturalnego

Por pokroić w cienkie paseczki, sparzyć pod przykryciem ok. 3 min. Wystudzić. Mandarynki ostrożnie ze obrać ze skórek, tak żeby zachować całe cząstki. Jabłko pokroić w drobne słupki. Całość ostrożnie wymieszać z jogurtem. Smacznego.

Odnośnik do komentarza

Lato więc pora na sezonowe owoce. Teraz polecam truskawki, ale do przepisu pasują też inne owoce: jagody, borówki , maliny, brzoskwinie a także egzotyczne jak kiwi czy ananas.
Beza Pavlovej
4 duże jajka wiejskie, w temperaturze pokojowej
250 g cukru pudru
2 łyżki skrobi

1 łyżeczka octu winnego
4-5 kropek ekstraktu waniliowego

na wierzch: ok. 150 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej oraz owoce

Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Na papierze do pieczenia rysuję koło o średnicy 23 cm.

Ubijam białka jaj na średnio-sztywno, dodając po jednej łyżce cukru pudru, zwalniam obroty i dodaję ekstrakt waniliowy i ocet. Piana powinna być biała i błyszcząca. Wierzch posypuję delikatnie skrobią i mieszam delikatnie już bez miksera!.
Przekładam na blachę i wygładzam wierzch i boki zgodnie z liniami okręgu.

Po wstawieniu do piekarnika natychmiast obniżam temperaturę do 150 stopni. Piekę pełną godzinę.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i ok. 20 minut nie otwieram drzwiczek.
Po 20 minutach uchylam drzwiczki i studzę bezę - całkowicie.
Śmietanę ubijam z odrobiną cukru, nie dużo, bo beza jest słodka. W czasie upałów można dodać fix. Smaruję bezę a dzieci układają pokrojone owoce. Pycha, polecam.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2074.jpg

Odnośnik do komentarza

Deser mojego dziecka ulubiony?
Kisiel własnoręcznie z mamcią zrobiony.
O tej porze kiedy bez liku truskawek
przy kuchni frajda większa niż przy stosie zabawek.
Truskawki - najsłodsze - potrzebujemy;
oprócz tego jagody, maliny - to miksujemy.
Całą tę masę w rondelku podgrzewam,
dla ułatwienia wodą podlewam.
W słoiczku mąka ziemniaczana
z wodą będzie szybko wymieszana.
Jak tylko owoce zaczynają parować
ze słoika miksturę trzeba tam dodać.
I teraz szybko - mieszamy, mieszamy,
a na talerzu owoców dokładamy.
Pamiętajmy, aby były dokładnie umyte.
Teraz już tylko kisielem muszą być przykryte.
Szybko, słodko, smacznie, zdrowo;
Całą rodziną zajadamy nałogowo.

Odnośnik do komentarza

Witam,
Polecam:
Cytrynowy placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 125 ml mleka
- 60 g miodu
- szczypta soli
- 3 jajka
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
Ponadto:
- 400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła, roztopionego
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyrobić krótko jeszcze raz.
Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).
Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.
SMACZNEGO:)

Odnośnik do komentarza

Kopytka z warzywami i soczewicą dla malucha

-2 ziemniaki (ugotować, przecisnąć przez praskę)
-2 żółtka
-2 łyżki mąki ryżowej
Z podanych składników zagnieść ciasto i ugotować kluski.

-150 ml bulionu warzywnego (warzywa z bulionu marchew i pietruszkę pokroić w kostkę)
- 2 łyżki soczewicy czerwonej (ugotować według przepisu na opakowaniu)
Połączyć składniki. Wszystko razem zagotować. Dodać natkę pietruszki i łyżeczkę mąki ziemniaczanej aby zagęścić sos. Będzie lepiej trzymała się na kopytkach.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Gość gwiazdka70

Witam.
Polecam salatke z awokado i melona.
Przepis:
2 awokado
1 melon
1 ogorek salatkowy
2 pomidory
ser marcapone
sos vinegret
Awokado i melona obrac i pokroic w kostke.Ogorek i pomidor w kostke.ser w kostke.Skladniki wymieszac i polaczyc z sosem vinegret. Salatka jest orzezwiajaca.Mozna ja ulozyc na polmisku z salata.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...