Witam,
Polecam:
Cytrynowy placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 125 ml mleka
- 60 g miodu
- szczypta soli
- 3 jajka
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
Ponadto:
- 400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła, roztopionego
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyrobić krótko jeszcze raz.
Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).
Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.
SMACZNEGO:)