Warkoczyk Wikinga
Składniki:
Farsz:
0,5 kg łososia,
3 papryki kolorowe,
20 dag pieczarek,
30 dag pomidorków koktajlowych,
utarty ser zółtego około 20-30dkg,
2 cebule czerwone,
sól, pieprz, natka pietruszki, koperek, bazylia,
Ciasto:
kostka masła,
3 szklanki mąki,
woda
(zagniatamy ciasto i rozwałkować na kwadrat około 30x30)
Sposób przygotowania:
Łososia i warzywa kroimy w kostkę lub miksujemy, przyprawiamy, mieszamy. Na przygotowane ciasto rozkładamy farsz po środku, ciasto nacinamy ukoście w odstępach 3cm, zaplatamy warkoczyka (dzieci mają wielką frajdę jeśli wykonają to za nas:) ). Układamy w formie smarujemy białkiem z jajka wierzch warkoczyka. Pieczemy około 30 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę przez kolejne 30 minut w temp. około 170 stopni. Polecam dla dzieci, które twierdzą, że nie lubią ryb i warzyw ;) Smacznego;)