Zupa z cukinii i sera
danie zdrowe, szybkie i niedrogie co jest bardzo istotne przy dzieciach.
Jeśli chcemy zatrzymać wszystkie ważne składniki, cukinii NIE należy obierać!
Składniki:
50 dkg cukinii,
3 łyżki masła,
sok z połówki cytryny,
1 litr wywaru z warzyw,
10 dkg serka topionego,
sól, pieprz mielony, papryka.
Przygotowanie:
Cukinię umyć (dla dzieci można obrać ze skórki), usunąć pestki , pokroić na małe kawałki i zeszklić je na gorącym maśle.Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać
sok z cytryny i wywar warzywny.Dodać serek topiony i gotować aż się rozpuści.
Zupę podawać z grzankami.
Cukinia zawiera:
- dość sporo wody, której szczególnie potrzeba podczas letnich dni,
- potas niezbędny do prawidłowej pracy mięśni,
- witaminy C, A, B6, minerały i ryboflawinę,
- kwas foliowy
a także obniża ciśnienie krwi i jest niskokaloryczna.
Smacznego !