Trójkolorowy koktajl owocowy
Truskawki
Kiwi
Banany
Mango
jogurt naturalny duży
Zacznijmy od tego, że nie podaję dokładnej ilości owoców, gdyż trudno mi ocenić ile ich potrzeba na konkretną liczbę osób, w związku z czym przepis ten będzie czymś w rodzaju „know-how”.
Wszystkie owoce myjemy i obieramy, ale to chyba oczywista oczywistość. Zaczynamy od truskawek. Wrzucamy wszystkie do… hmm tutaj mam problem bo nie wiem jak się nazywa ta część robota kuchennego – według fachowej nazwy to mikser kielichowy, ale chyba wiadomo o co chodzi. Dodajemy trochę jogurtu naturalnego i miksujemy, tak by były dosyć gęste. Tak przygotowane truskawki wlewamy do wysokich szklanek, mniej więcej do 1/3 wysokości.
Następnie identycznie postępujemy z bananami i mango, oczywiście koniecznie trzeba wcześniej umyć urządzenie. Po zmiksowaniu bardzo powoli i delikatnie wlewamy do szklanek (do 2/3 wysokości), tak by nie wymieszało się z truskawkami.
Kolejny krok to powtórzenie wcześniejszych punktów, tym razem miksując kiwi. Uzupełniamy szklankę do pełna, bardzo uważając na niewymieszanie z wcześniej wlanymi składnikami. Ogólnie bardzo ważne jest by poszczególne części koktajlu były bardzo gęste, ale jednocześnie płynne.
Przygotowany koktajl wkładamy na kilkanaście minut do lodówki, po czym możemy go skonsumować, dając swojemu organizmowi potężną bombę witaminową.
Smacznego!!!
Daniel