Skocz do zawartości
Forum

vertway

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Wrocław

Osiągnięcia vertway

0

Reputacja

  1. uśmiechy przywiezione z podróży
  2. morze Co jest dalej coś żółtego czy coś zielonego?
  3. Jeżeli na dworze jest 30 stopni, nie nastawiajmy klimatyzacji na 17!
  4. My podróżujemy z trójką, 11, 7 i 3 latka. W tym roku zrobiliśmy już ponad 4000 km (Hiszpania, Francja), ale było super. Apteczka -ważna, picie, przekąski ubrania na zmianę -ważne. Też wyjeżdżamy nocą, żeby część drogi dzieciaczki przespały. Potem trzeba robić częste postoje. Najlepiej na parkingach gdzie są place zabaw, trochę zieleni, restauracja, toalety. U nas może nie ma takich wiele, ale np. we Francji nie ma z tym problemu. Zawsze planujemy jeden dłuższy postój w ciekawym miejscu i troszkę zwiedzamy. Nie więcej, bo nikt w czasie długiej drogi nie ma tyle siły. Super sprawdzają się gry np. we wspólne wymyślanie historyjki( każdy po kolei dodaje jedno zdanie) albo w "jaka to melodia" (ktoś coś nuci reszta zgaduje co to). W tym roku super sprawdziły się tablety z bajkami, grami i piosenkami- starszakom polecam! Jeśli mamy słabe żołądki oprócz leków przeciwwymiotnych warto mieć zamykany kubeczek, mokre chusteczki, wodę i papier kuchenny, bo nie zawsze można zatrzymać samochód natychmiast:)
  5. Lato więc pora na sezonowe owoce. Teraz polecam truskawki, ale do przepisu pasują też inne owoce: jagody, borówki , maliny, brzoskwinie a także egzotyczne jak kiwi czy ananas. Beza Pavlovej 4 duże jajka wiejskie, w temperaturze pokojowej 250 g cukru pudru 2 łyżki skrobi 1 łyżeczka octu winnego 4-5 kropek ekstraktu waniliowego na wierzch: ok. 150 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej oraz owoce Piekarnik nagrzewam do 180 st. Na papierze do pieczenia rysuję koło o średnicy 23 cm. Ubijam białka jaj na średnio-sztywno, dodając po jednej łyżce cukru pudru, zwalniam obroty i dodaję ekstrakt waniliowy i ocet. Piana powinna być biała i błyszcząca. Wierzch posypuję delikatnie skrobią i mieszam delikatnie już bez miksera!. Przekładam na blachę i wygładzam wierzch i boki zgodnie z liniami okręgu. Po wstawieniu do piekarnika natychmiast obniżam temperaturę do 150 stopni. Piekę pełną godzinę. Po tym czasie wyłączam piekarnik i ok. 20 minut nie otwieram drzwiczek. Po 20 minutach uchylam drzwiczki i studzę bezę - całkowicie. Śmietanę ubijam z odrobiną cukru, nie dużo, bo beza jest słodka. W czasie upałów można dodać fix. Smaruję bezę a dzieci układają pokrojone owoce. Pycha, polecam.
  6. Zuzanna i Anastazja na zakupach:)
  7. druga próba piękne siostrzyczki i niedzielny spacerek:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...