Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Jemu chodzilo o to: www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/cholestaza-ciazowa-niebezpieczna-dla-plodu-choroba-watroby_35945.html

Mówił, że narazie objawów nie ma, ale boję się , że się coś pojawi :( właśnie można leczyć lekami, ale jak nie będzie rezultatów to zostaje najgorszy scenariusz. Jestem dobrej myśli, i przechodzę na dietę lepszą żeby odciążyć tą moją wątrobę...

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyskjoy7fhx0es.png

Hej dziewczyny :)
Wszystkie martwiące się - trzymam za Was i za Wasze maluszki kciuki najmocniej jak się da!! Mam nadzieje ze wszystko będzie ok :)

Witam nowe Mamusie, zapiszcie się do tabelek, jedna pod i jedna nad moim suwaczkiem :)))

Miałam mieć dzisiaj wizytę ale mój lekarz się rozchorowal (lekarz tez człowiek :p) i przełożona na przyszły poniedziałek dopiero..

Martynika moje dziewczyny super, właśnie zrobilysmy ciasto na naleśniki. Monia bardzo wzięła do siebie informacje, ze ma być dużo, bo wsypala cały kilogram mąki i będę smażyć chyba do wieczora :D przeslodkie są jak się ciągle witają z brzuszkiem, całują i wymyślają imiona :)) gadały w sumie bardzo szybko, na początku ja nic nie rozumiałam ale one siebie rozumiały doskonale :p jak miały tak ponad dwa latka to już chyba każdy je rozumiał ale gaduly od początku były straszne (po mamie) i nakrecaly non stop, praktycznie buzia im się nie zamykała :p a jak tam Twoje Aniołki? Wiedza juz ze będzie rodzeństwo?? :>

Dołączam zdjęcie dzisiejsze bo dawno nie robiłam a rosniemy jak na drożdżach ;)))

monthly_2015_05/pazdziernikowe-maluchy-2015_29590.jpg

Przerzucam, bo mógł ktoś nie zauważyć w gąszczu postów :)

Ania777
Mamuśki przed 20 tc!!!
Dostałam info od położnej o programie bezpłatnych badań w kierunku konfliktu płytkowego (to nie to samo co serologiczny), mogą z niego skorzystać wszystkie ciężarne między 8 a 20 tc. Nie potrzeba skierowania, wystarczy przyjść z wypełnioną deklaracją ze strony do dowolnego laboratorium współpracującego z programem - lista labów jak i deklaracja na stronie, można też poczytać o tym konflikcie:
konflikt płytkowy

Poza programem takie badanie kosztuje 51zł.

Ja idę w tym tygodniu na badania przed wizytą i skorzystam :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/7dr3e5c.png

Witam wszystkie mamusie i nowe mamusie które zdecydowały się dołączyć. Duużo nas już i oby jeszcze więcej.
Fobianka bardzo ładny brzusio. Mi mój zanika rano a pojawia się wieczorem nawet niektóre osoby twierdzą "ty nie masz brzucha" ja to troszkę inaczej widzę ale niech im będzie.
Od piątku dużo zaległości miałam do czytania ale dałam rade :-)
Niestety nie dałam rady byc na tym usg 4d w Krakowie z różnych powodów (najpierw moje urodziny, nie mąż w pracy w sobote a chciałam z nim jechać a w niedziele znowu urodziny jego chrześniaka i też nie było kiedy jechać) ale nie przejmuje sie bo 27 idziemy na połówkowe i myślę że się dowiem kto mieszka w moim brzuszku.
Motyleczek nie martw się nic wszystko będzie dobrze :-)

Motyleczek po pierwsze to sie nie zamartwiaj!
Same podwyzszone enzymy watrobowe nie swiadcza jeszcze o chorobie, zeby ja zdiagnozowac trzeba zrobic dodatkowe badania czegos tam zolciowego. U mnie tez byly podwyzszone do tego wszystko mnie swedzialo, wiec objawy ksiazkowe ale co, okazalo sie ze te wyniki byly spowodowane zarzywaniem duphastonu a skora bo such swedziala:)
Teraz stosuje luteine i proby watrobowe super. Glowa do gory. Dieta dobry pomysl, ja mialam gorzej bo to co dozwolone w diecie watrobowej zabronione w diecie cukrzycowej i bym nic jesc nie mogla haha.

FOBIANKA moje maja 21mc i zrozumialy, ze mama ma w brzuszku dzidzi jak to mowia ale uwazaja, ze tatus tez ma dzidzi w brzuszku:) One miedzy soba to super sie dogadauja, maja teraz faze wymuszania histeria ale ja nie z tym co sie daja, wiec poki co w tym starciu ja wygrywam:)
A tak to sa najslodszymi dziecmi na swiecie i bardzo je kocham, chyba bardziej od meza ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/5djyugpjir57gby3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/190f97313d.png

Martynika,bliźniaki zapewne są cudowne ale jeszcze są to maluszki,jak Ty sobie poradzisz kochana,dziewczyny pewnie będą chciały dzidzia do zabawy,duzocierpluwosci i uwagi będziesz potrzebowała
Gdybyś kiedyś potrzebowała pomocy to daj znać. Uwielbiam dzieci,przynajmniej raz wvtyg mam wolne to może się prztdam. Oczywiście to tak na marginesie.
Pozdtawiam,a jak Julka?

oleczka wiem, że przez telefon tylko niektórym się udaje, dlatego najlepiej zrobić to na komputerze. Musisz kliknąć na wolne pole dwa razy, albo kliknąć raz i wtedy u góry masz taki pasek i tam wpisujesz dane :)

Martynika nie wiem jak będzie u Ciebie, ale u mnie wymuszanie trwa do dzisiaj, też się nie daje, ale teraz mają czas, w którym wiedzą już czego chcą i nie wahają się tego domagać :D co do brzuszka to jak się najedzą to mówią, że same mają w brzuszku dzidzię tak jak np. dziadek :D
i ja też je kocham mocniej od niemęża, to w końcu moje aniołki najwspanialsze! :))

A ja mam problem i to trochę duży.
Zdecydowałam dzisiaj że w końcu zrobie pożądek w szafie z moimi butami i jak ją otworzyłam to się przeraziłam. A mianowicie kocham buty i duużo ich mam bardzo różnych i teraz już sama nie wiem co zrobić z tymi na obcasie mniejszym-większym na platformie. I tu mam pytanie:
czy chodzicie jeszcze w butach na obcasie, platformie czy już nie?? Niby przesąd jest że nie chodzi się w butach na obcasie w ciąży bo dziecko będzie w przyszłości niskiego wzrostu. Jak to jest u was z tym?

Dziękuję za rady i pocieszenie ;) myślę, że będzie dobrze.

Co do butów ja słyszałam, że jak lubisz to chodz ale kwestia czy brzuszek ci nie przeszkadza i czy kręgosłup ci nie siadzie...

Ja tez uwielbiam obcasy ale zrezygnowałam, bo boje sie ewentualnej przewrotki albo skręcenia nogi hehe. Po za tym czytałam, że nawet wskazane są takie do 5 cm obcas czy koturn ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyskjoy7fhx0es.png

Fobianka jaki piękny masz brzuszek :)

Co do witamin to biorę Pregna Plus :)

kochanowska1 ja nie unikał butów na obcasach ;) na codzień biegsm w trampkach albo balerinach, ale jak jest okazja to imw szpilkach pomykam...

Moja córa ma zapalenie spojówek, na szczęście sód zatarcia oka brudnymi raczkami, a nie wirusowe... Przynajmniej nie załapię ;) ale jakby nie patrzeć do końca tygodnia 24h jestem z nią w domu i już dzisiaj się zaczęło "mamo, mamo, mamo..." ;)

http://fajnamama.pl/suwaczki/wea8hfr.png

Wydaje mi sie ze w koturnach takich niższych można chodzić bo one są stabilne ;) ale za szpilki podziękuję ;)

Bylam dzisiaj w biedronce i kupiłam ta duza paczke pieluch i chusteczki bo są tanie ;) zagladnijcie sobie do biedry ;)

Ja w przesądy nie wierzę i nie przyszłoby mi do głowy by się nimi kierować :)

N obcasach dużo nigdy nie chodziłam, więc teraz też głównie na płaskim, ale jak Cię nogi ani kręgosłup od obcasów nie bolą to śmiało :)
Potem z brzuszkiem trzeba tylko uważać, bo zmienia się środek ciężkości i łatwiej o utratę równowagi.

Ja mam na lato sandałki na koturnie, takie dosyć stabilne i wygodne i myślę, że będę w nich chodzić jak kręgosłup pozwoli :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/7dr3e5c.png

Witam dzisiaj po dlugim ciezkim dniu jezdzenia i siedzenia u lekarzy w kolejkach na NFZ :D jezdzilam z mamą bo prawie nie slyszy tak ja uszy bola. Ale sprawa wyjasniona jakos dalysmy rade. Jadlam dzisiaj caly dzien prawie w samochodzie. Teraz usmazylam sobie rybke i ja wszamalam i normalnie tak mi sie buzka usmiecha ze jak szalona :D

Jezeli chodzi o buty to ja zbytnio tez nie chodze na obcasach, szpilkach czy kotunach ale mam jedne takie tampkowate baleriny na koturnie niskiej. I powiem wam ze w niczym lepiej mi sie nie chodzilo do konca ciazy tylko w nich. Moze dlatego ze kupilam je na rynku za 10zł :D
Teraz tez bede chodzic chyba chociaz sa biale ale zawsze do czegos beda mi pasowac.
A chodzi przewaznie o to jak to dziewczyny pisza zeby nie nadwyręzac kregoslupa bo zmienia nam sie juz srodek ciezkosci oraz zeby nie zakrecilo nam sie w glowie i upasc. Bo tego by chyba zadna z nas nie chciala zeby upasc w ciazy i potem sie zamartwiac o dziecko.

Oczywiscie dzisiaj u nas pogoda super okolo 25 stopni, ale nie dla mnie super bo obnizylo sie cisnienie i mnie odrazu tez spadlo i co ? A no powrocil bol glowy. A do neurologa mam na 23 czerwca. Wiec chyba predzej glowa mnie przestanie bolec. Mam nadzieje ze wytrzymam.
A co do WCC to powiem szczerze ze slyszalam kiedys o tym ale nie pomyslalam zeby robic proby watrobowe. CHyba ze mialam robione sposrod tych badan a nie wiem. Ale dowiem sie juz zapisuje na karteczce.

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Motyleczek będzie dobrze!!

Co do witamin to ja biorę Femibion Natal 2 Plus. Chociaż mi ginekolog powiedziała że jak mam dobre wyniki krwi to nie muszę łykać codziennie.

Co do diety w ciąży to ja zakazanych rzeczy typu surowe mięso, sery pleśniowe itp.to oczywiście unikam ale słodycze i fast food jem jeśli mam na nie ochotę. Ale nie ukrywam że troszkę się pilnuje i nie kupuje sobie jakiś chipsów, paluszków, napojów gazowanych... Ale jak mnie najdzie na colę to ja pije;) co do alkoholu to powiedziałam że nie wezmę do ust ani łyka i wiem że nie będę miała z tym problemu.

Jeśli chodzi o picie wody to piję z miętą i cytryna i od zawsze to uwielbiam.

W te zabobony nie wierzę i jak mam jakieś ważne wyjście to ubieram szpilki. Chociaż ostatnio przez ból pleców mam na to coraz mniejsza ochotę.

Dziewczyny a planujecie zapisać się do szkoły rodzenia? Czy raczej uważacie to za zbędne?