Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej nieobecności:)
W niedziele wróciliśmy z urlopu i dopiero teraz udało mi się nadrobić zaległości (50stron-ale naskrobałyście!:-)).

Zuzia, trochę spóźnione życzenia z okazji ślubu: wszystkiego naj, naj, najlepszego na nowej drodze życia!

Co do wagi u mnie jest na razie 1,5 kg na plusie (22 tydzień według daty z OM, 23 z ostatniego usg). Lekarz nie widzi w tym nic złego, więc i ja się nie przejmuję. Tym bardziej, że wciągam wszystko na co mam ochotę, uzupełniam witaminkami a dziecię prawie o tydzień starsze/większe niż wynika to z OM.

A! jeszcze nie pisałam ale chwilę przed wylotem miałam połówkowe! Dziecię całe i zdrowe tylko... siusiak mu odpadł:-D ale z mężem mieliśmy miny! Przez 2 m-ce zdążyliśmy się przyzwyczaić do Konradka, cały czas myśleliśmy o dzidziusiu jak o chłopcu, wszyscy naokoło mówili, że chłopiec, lekarze od 4 m-ca też a tu niespodzianka - 90% dziewczynka:-D
Na wszelki wypadek dalej wstrzymujemy się z wyprawką i czekamy do 24.06 na kolejne usg, niech nam to jeszcze potwierdzą, zanim mąż nakupi stos różowych sukienek:-D

Witajcie przyszłe mamusie :-) Również mam termin na październik, dokładnie na 28, ale z powodu niewydolności szyjki mogę urodzić wcześniej. To moja druga ciąża, mam już 4letniego synka, tym razem w brzuszku rośnie córcia :-) Na początku postaram się ogarnąć treści na forum, a z tego co widzę to wątek jest bardzo popularny :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwtv73ojghzm7x.png

Jesli chodzi o zapinanie pasów to ja ich nie zapinam. Robie aktualnie prawo jazdy i mnie pas uciska co powoduje dyskomfort. Boje sie to fakt ale myślę ze lepiej jak zapinac ich nie bede. Hmm ja mam wizyte 9 czerwca i mam dostać potwierdzenie płci malenstwa ;) jak na razie jest dziewczynka i ja juz sie na to przygotowalam ale wiadomo lekarze bywaja omylni wiec zobaczymy czy tym razem sie to potwierdzi ;)

Trzeba mieć zaświadczenie żeby w pasach nie jeździć? Ja myślalam ze to tak normalnie, wg ustawy czy innego przepisu można. A co do tych adapterów to strasznie drogie! Ja podziękuję jednak za to :)

Macie jakiś mega dobry przepis na coś z brokułami? hmm.. jakiś makaron? taka mam ochotę, a pomysłu brak...

ide dzis na swoje połówkowe!!!! W sobotę u prywatnego gin. Lekarz dopatrzył sie parki :-) dał 80-90 % mam nadzieje ze dzis lekaze mi to potwierdza. Dzieci spore bo ok. 340g i 310g i 16 cm długie sporo na 19 tyg i 1 dz. Dziewczynka ponoć większa. Lezą sobie na wskrzyz. Ale pewnie juz inaczej bo codziennie widzę jak sie przemieszczają. Stercza mi takie górki po cm wysokości i sobie wędrują w rożne miejsca brzucha. Cos wspaniałego. Zwłaszcza jak dwie naraz zaczną mi brzuch w dwóch rożnych kierunkach rozciągać. Trzymajcie kciuki za moja wymarzona parke !!

Cześć Mamusie,
dziś z dzidziem albo dzidzią zaczęliśmy 20 tydzień, jeszcze drugie tyle i będziemy razem :) W 18+6 poczułam wieczorem pierwsze kopniaczki i od tamtej pory czuję je codziennie, zwłaszcza jak wieczorem położę się już do spania. Moja doktorka mówi, że cały dzień jak się ruszam to kołysam maleństwo i ono sobie śpi, a jak ja odpoczywam, to dzidzi szaleje - i to zgadza się u mnie w 100%.
Co do wagi to pierwsze 3 miesiące schudłam 3 kg, dziś mając 4,5 miesiąca przytyłam 4 kg, czyli w sumie od początku bilans +1kg. Wyraziłam swoje obawy na jednej z wizyt i pani doktor powiedziała, że to jest ok, byle jeść wartościowe pokarmy, a jak nie daje rady, to łykać witaminy i od miesiąca łykam codziennie Femibion Natal 2 Plus.
Usłyszałam też, że 2 miesiące temu doktorka miała pacjentkę, która na początku ciąży ważyła 54kg, a do porodu 42kg i wszystko było ok. Kobieta przez całą ciążę podobno wymiotowała, nawet wody nie mogła normalnie się napić, ale wszystko było ok.
Z mojego podwórka: moja mama przytyła ze mną w ciąży 6 kg (do porodu ważyła 58kg), a z moją siostrą przytyła 20kg. Każda ciąża jest inna i jak tylko badania są w normie to nie ma co się wagą martwić.

Bliźniaki.pl
eewelinkapolecam brokuły, seler naciowy i papryka na parze do tego makaron, zielone pesto, pomidorki cherry, czarne oliwki i wymieszaj to z majonezem. Pycha i super na zaparcia brokuły jak miotła dla jelit. Ale nie rozgotuj warzyw na parze niech beda pol twarde. Polecam. Sama se to wymyśliłam ale maz i rodzina uwielbiają.
Zapomniałam o mozarelli. :-) heh najważniejsze.

Ja znowu gotuje brokuly do tego podsmazam platki migdałów na patelni zeby sie zarumienily i do tego sos czosnkowy wlasnej roboty z jogurtu naturalnego, dwóch lyzek majonezu i oczywiscie czosnek wycisniety. U mnie czosnku duzo bo kazdy woli takie bardziej ostre :)

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Witam wszystkie mamusie wten upalny dzień :) nadchodzą upały, ja otwieram szafę i okazuje się, że nie mam nic na upały tzn bluzki mam, gorzej z dołem, w sukienki też już raczej się nie mieszczę :( wyszłam więc na zakupy i wstąpilam do lumka i znalazłam spódnice h&m z takim pasem rozciągliwym jak na ciążę :) a zapłaciłam całe 8 zł :) pochwalę się swoim brzuszkiem oraz nową spódnicą :) sezon letni czas zacząć :) aha, w sobotę mamy połówkowe, już nie mogę się doczekać gdy znowu zobacze córcie:)

http://www.suwaczki.com/tickers/atdckrhm9kp324op.png

Aż apetyt na sałatkę brokułową dostałam, ja robię taka prostą, brokuł i jajka do tego sos czosnkowy jaki kto lubi. Mój mąż ją uwielbia. Albo inna warstwową: brokuł, na to kukurydza, ser feta w kostkę pokrojony, wszystko polane sosem z jogurtu greckiego i pikantnej musztardy (najbardziej lubię ta z PEGAZA Piekielną), a wszystko posypany uprażonym słonecznikiem.

Tekst linkatabelka Tekst linkahttp://www.suwaczki.com/tickers/3jgxvfxm399gon9a.png]Tekst

Oj ja też po przerwie dużo nadrabiania miałam. Witam nowe Mamusie. No i wszystkim gratuluje odkryć pomiędzy nogami ;)

Spóźnione ogromne życzenia na nowej drodze zuzia.be! Pamiętam jak na początku ciąży pisałaś o przygotowaniach do ślubu, a tu proszę, już po wszystkim, jak ten czas leci! :)

My jakoś się tułamy, ostatnio pisałam Wam o tym, że miałam straszny tydzień, teraz jest już odrobinkę lepiej, pogodziłam się z tym, że co ma być to będzie. Kilogramów nadal 5,5-6 na plusie. Synek rośnie, wczoraj tak kopał po 23, że tatuś w końcu poczuł ruchy na brzuchu :)

Jeśli chodzi o pasy, ja po warsztatach bezpieczny maluch zapinam pasy jak przystało, lecą akurat tak, że nic mi nie uciska.

Przez ostatnie kilka dni wytargałam ze strychu worki z ubrankami po córce i zaczęłam przeglądanie co się nadaje. Okazuje się, że bardzo dużo mam uniwersalnych ciuszków i trochę się nazbiera, na początek większość mam, może kilka bodziaków na uzupełnienie tylko dołożę. Aż mi się łezka w oku zakręciła, kiedy to było jak ona była taka malutka (a ma raptem dopiero 2 lata i 8 miesięcy...) i że znowu będziemy to przechodzić :)

No i w końcu są truskawki w normalnej cenie, całą 3 jemy je na kilogramy!! :)

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c15nmjagfd6bq.png

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9uay3luwocfhs.png

Blizniaki.pl a nie mowilam, ze to parka bedzie:)
Jak to wszystko opisujesz to sobie moja ciaze przypominam, az tak dziwnie, ze teraz tylko.jedno w brzuchu :)
Luiza ja tez w sobote mam polowkowe nie moge sie doczekac choc pewnie w sb stresik bedzie.
Oslonka super,ze im powiedzialas:)
Ja tez mam juz niestety bole, miednicy, bioder i kregoslupa ehh mialam nadzieje, ze pozniej to nastapi...

Nowe mamusie witam i ja serdecznie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/5djyugpjir57gby3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/190f97313d.png

Piszecie o jedzeniu aż zglodnialam ☺ uwielbiam sałatkę na ciepło: kolorowy makaron, ugotowane brokuły, papryka pokrojona w kostke, ugotowana pierś z kurczaka również pokrojona w kostkę i do tego sos czosnkowy ☺ pycha ☺ a teraz na obiadek zjem kaszę pęczak ze szpinakiem ☺ witaminki dla maleństwa

A mnie właśnie puszczają do domu po 4 dniach obserwacji moich skurczy... Szyjka się troszkę skróciła ale nie jest źle. Najbliższe 2 tyg mam leżeć! +aspargin, nospa, Luteina d/p i relanium. Skurcze czuje cały czas tylko trochę słabsze. Synka obejrzeli na usg i wszystko jest OK, ale boje się czy mu te wszystkie prochy nie zaszkodzą. To dopiero koniec 20tc. Dziewczyny dbajcie o siebie, oszczędzajcie się, bo potem leżeć nawet kilka dni to jest coś okropnego.
Nowe dziewczyny witam serdecznie, zwłaszcza Andzie - tez mam już 3 córki w podobnym wieku:-)

Witam kochane.
Dziś upał straszny, a ja już nie mam co na siebie włożyć. Wszystko przyciasne. Kupilam bluzeczkę luźną i przewiewną, a w starych getrach 3/4 poluzowałam gumkę, bo nie była wszyta. Pierwsza ciaza przypadła tak że brzuch był dopiero na jesień, dlatego teraz cieżko coś znależć w szafie.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

karola22
Miewam normalny okres ze jem ale też nie jakiś dużo. I okres kiedy np zjem pół kanapki i jestem na jedzona i mogę zjeść dopiero drugie pół wieczorem. Zaciska mi się gardło i koniec nie zjem więcej taki stan jak się człowiek nażre jak świnka. Mięso w ogóle odpada. Jak zjem to jeszcze trochę gotowanego. Staram się jeść wartościowe rzeczy skoro jem mało. Widać za mało. Eh mam nadzieję że to chwilowe problemy i pod koniec ciąży będę się bać wejść na wagę z drugiego powodu :)

To faktycznie nie wygląda ciekawie. Musisz o tym lekarzowi powiedzieć. Może chociaż owoce spróbuj. Ciężko coś doradzić.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

No-apetyty to masz szerokohoryzontalne ;-)
Ja przed chwil a uraczyłam się truskawkami z jogurem naturalnym-i mała zaczyna się przemieszczać.Wczoraj rzadko ją czułam -w nocy od 3 waliła-albo czkała-nie wiem ze 2 godziny spać nie dała...
4mama pilnuj się kochana-maludy nasze muszą jeszcze sporo czasu spędzić w brzuszkach:-)

Dziś potwornie swędzą mnie sutki i piersi -no chodzę i się drapię.
Córa nastoletnia się pochorowała,ma ropne migdały,mąż pojechał na cały dzień w Polskę-chyba poszperam na allegro za ciuchami ciażowymi -bo mam braki w garderobie.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yn0fw410c.png

Witam was wszystkie i każdą z osobna.
Czytam tak o tych waszych problemach z apetytem i przypominają mi się moje walki z głodem na przeróżnych dietach :P także przykro nie doradzę bo jestem żarłok :)
Ale mam takie oto pytanie, pisałyście wcześniej o stawianiu macicy, nie mogę tego znaleźć a chciałam zapytać na jaki czas wam twardnieje? Mi dziś rano pierwszy raz sama macica tak stwardniała na dosłownie minutę że aż bolało a czym ustąpiło i mały kopał jak nigdy. I teraz pytanie czy to to? kurcze lekarza mam dopiero na 16stego a nie wiem czy to groźne?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgejk704zuf.png