Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Hej:)
Monmonka,oczywiscie masz racje,to stare wydanie:) Ale jednak tysiace matek korzystalo z tych rad,az strach pomyslec... biedne dzieci. Moj brat ma trzylatka,wiec myslalam,ze to nowe wydanie. A bratowa wpatrzona w ta ksiazke jak w biblie. To tez dobry przyklad,jak diametralnie zmieniaja sie zalecenia i ciekawe jaka za kilka lat bedzie ocena naszych metod. Wiec chyba jednak intuicja jest ponadczasowa,a metody too tylko wskazowka:) Jak zwykle namieszalam i przepraszam:))))
Amelka i Zuzia niezle akrobatki:) Ja wczoraj probowalam wytlumaczyc R.,ze juz czas obnizyc materac,ale on uwaza,ze nie ma opcji,zeby Maly wypadl,brak slow. Nie odezwalam sie,bo nie chce sie klocic,a tak pewnie by sie skonczylo,gdybymprobowala postawic na swoim. Ostatnio tez polozyl spiacego Igora na brzegu lozka,polozyl mu za plecami jaśka i stwierdzil,ze na pewno nie spadnie. Zero wyobrazni.
Calineczka,brak slow na tesciowa. Moja na szczescie nie angazuje sie zbytnio,bardziej na pokaz,pewnie znowu beda pretensje,jak Mlody poplacze sie w Swieta na widok babci,bo jej nie zna.
Milego dnia:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Witamy się i my. u nas dziś pogoda popsuła się a tak mi było dobrze spędzać całe dnie na działce. Ehh. Dobrze że chociaż trochę złapaliśmy słoneczka. Wozimy się już w spacerowce. Nareszcie mały zaakceptował nowa limuzynę. Nie wiem czy nadrobie ale życze wszystkim dużo zdrówka i uśmiechu. Ja teraz muszę bardzo pilnować Wiktora bo to co on wyprawia to przechodzi moje najśmielsze oczekiwania. Moja mama jest przerażoną momentami. Myślała że on tylko leży haha. I w końcu zaczęła mu wychodzić dolną jedynka. Już widać takie ziarnko ryżu. Ciekawe jak długo to potrwa. Pozdrawiamy i miłego dnia dla Was

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56404.jpg

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png

AAA już wiem, czemu u nas niżej jest materacyk, mimo, że na trzecim najwyższym poziomie. My mamy łóżeczko 70x140, które z czasem można zmienić w tapczanik i my mamy ten najwyższy poziom w połowie wysokości łóżeczka :)

Co do suplementacji wit. D3, to jak się pytałam tydzień temu o zwiększenie dawki to pani pediatra powiedziała, że po 6 miesiącu suplementuje się od 400-600 j.m., ale żeby nie zwiększać do 600, jeśli nie ma ku temu żadnych wskazań.

Mila_mi, co do wyobraźni Twojego R., to brawo za zabezpieczenie dziecka jaśkiem. U nas Zuzia rzuca jaśkami, a jest dość drobna, także domyślam się co musi Igor robić z takimi jaśkami ;)
No i bardzo dobrze, że wkleiłaś ten fragment książki. Niech to będzie taka mała przestroga, jakie bzdury można spotkać w literaturze, niby mądrej. Pierwsze wydanie książki jest z 1989 roku, także trzeba uważać, bo oni co kilka lat aktualizują informacje i powstaje nowe wydanie, czasem totalnie odbiegające od poprzednich ;) I tak jak napisałaś - najważniejsza intuicja, a ja jeszcze dodam, że duuużo miłości, a to co w książce traktujmy jak wskazówki, szczególnie, że każde dziecko jest zupełnie inne, ma swój charakter, swoje indywidualne potrzeby i nawyki :)
Ja czasami wklejam, jakieś fragmenty z tej książki, ale tylko te które wydają mi się rozsądne i takie, które mogłyby faktycznie pomóc. A co do Twojej bratowej, to żal dziecka, jeśli ona stosowała się do tych metod ze starego wydania...

Monmonka, sliczne te ubranka.Zuzka bedzie wystrojona:)U nas podobnie z rzucaniem jaśkami i klinowaniem nóżek między szczebelkami.

Agnes, super zdjecia.Wlasnie zdalam sobie ze nie mam ani jednego zdjecia jak karmię Lilę, a to bylaby fajna pamiątka.Muszę to nadrobić:)My też sie czasem karmimy w parku, no ale zeby nie gorszyc spoleczeństwa golym cyckiem to szukamy ławki na odludziu:)Ludzie chyba nadal lepiej przyswajają widok gołej dupy na bilbordach.

Imbir, widzę, że u Ciebie juz akcenty wiosenne,ładnie:)))Ja nawet w tym tygodniu nie mialam glowy do tego zeby ogarnac temat palmy na niedziele:/Chyba pojdziemy z badylem czy inna rózgą;)

Sliczna Amelka, bardzo fajne ujęcie:)

Spoznione zyczenia dla Emilki, gwizdki naszej:*Oby zdrowko juz zawsze dopisywalo i rozwijala sie tak cudnie i z takim usmiechem:*

Dziewczyny, jakie zabawki na teraz polecicie?Przymierzam sie do jakiegos zakupu bo grzechotki są juz passe;)Myślalam o jakims stoliku edukacyjnym, bo mozna wyjac z niego nozki i dac np dziecku do łóżeczka zeby sie nawet na leżąco bawilo.Myślalam tez o uczniaczku, dzbanuszku na klocuszek a jak zacznie siedziec to jakas piramidke.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Mind tez staram sie cyca nie wywalac :), karmilam tez na uczelni u męża co prawda skitralam sie w rogu na krzeselku podczas rozdania tych dyplomow ale szla jakas pani i obdarowala mnie szerokim uśmiechem, na poczatku kp nie mialo dla mnie takiej magii to przyszlo z czasem i teraz kocham to robic i jestem z tego mega dumna :).
AAAa i podlaczam sie do pytania o zabawki bo tez musze już jej powimieniac...

Tak sobie mysle o Emilce ... taka byla malenka kruszynka i strach o nią byl na koniec ciązy a teraz ?? stoi już i chce chodzic :D rozrabiaka mały... Całusy dla Emilki :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Gość kariiiiii

Madzikcz dziekujemy z Miskiem za pamiec i rowniez zyczymy Emilce wszystkiego najlepszego:)ciesze sie ze jestescie juz w domu wiedzialam ze emilka sie szybko pozbiera,u nas zebow brak ani widu ani slychu no i my jestesmy na etapie przekrecania o obrotow nadal:)
wszystkie dzieciaczki piekne i urocze szczegolnie te plci pieknej:)chlopcy tez ale jak to dziewczynki te wszystkoe kokardki i kwiatki dodaja jednak uroku;)

Gość kariiiiii

mamo joasi jak jest krew w kupce to jednal skontaktowalabym sie z lekarzem.
wspolczuje wam dziewczyny chorych maluchow tych starszych tez,sama to przerabiam tylko u nas jedno od drugiego lapie wiec czasami mini szpital jest w domu i zeby nie latac od pokoju do pokoju to wszystkie dzieciaki zbieram w jednym:)
zdrowka wam zycze bo swieta maja byc cieple:)ja juz po lorzadkach swiatecznych teraz tylko przyjemnosci czyli zakupy i gotowanko:)

Chorym dzieciaczkom dużo zdrowka! Mamusiom sily i spokoju.

Madzik fantastycznie, ze jestescie juz w domku. Wiedziałam, ze Emi szybko sie pozbiera.

Maaag, sytuacja z sadem.. brak komentarza.. mam nadzieję, ze mąż i była dojdą do porozumienia i zakonczycie jak najprędzej tą sprawę.

MilaMi, czy to fragment z ksiazki "Jak znecac się nad dzieckiem?".. makabra.. jak bys nie wrzucila zdjec to bym nie uwierzyła..

Wszystkim zmagajacym się z tesciowymi duzo cierpliwosci.

Iwa wypoczywaj ile się da :)

Agnes, piękne zdjecia :) ja tez kocham kp :)

Ja mam nerwa w zwiazku z moją pracą.. az mnie żołądek rozbolal dzisiaj..
Tosia daje mi niezle w kosc ostatnio.. zachowuje się czasem jak typowa nastolatka.. :/
Stasiowi przebija się górna jedynka. Ma sredni apetyt ostatnio. Ale zrobił sie taki fajny.. jak chce sięgnąć zabawke to tak bedzie kombinował az mu się uda. Podkurcza nogi pod brzuszek bo zauważył, ze to trocher przesuwa go do przodu. Kręci się w kółko na brzuchu. Wędruje do tylu. I zaczął świadomie wykorzystywać umiejetnosc obracania sie. Pare razy puknal się glowa o podloge gdy obracalsie z brzucha na plecy i teraz robi to tak ostrożnie, ze mam ubaw z niego. Balansuje na boku z jedną ręką w powietrzu, pomaga sobie łapać równowagę nogą i delikatnie kładzie głowę na podłodze. Muszę go nagrac i Wam to pokazac :)

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56428.jpg

Gość Szczęściaraaaa

Mindtricks święte słowa z tym karmieniem w miejscu publicznym. Nie wiem co to ludziom przeszkadza i co w tym obrzydliwego ale lepiej nie "męczyć innych".

Mamy stolik edukacyjny i Maciuś go uwielbia. W ogóle wszelkie grajaco- świecące zabawki.
A jak jesteśmy u Mamy siostra daje mu klocki wafle i jest zachwyt, wyogladane, wymuldane na wszystkie strony. Ja chowam część zabawek i jak wyjmę za jakiś czas to jest wielkie zainteresowanie jak nowa.
Kochane ja już 2 miesiące temu obnizylam lozeczko. Milami może obniż sama. Nie ma co ryzykować, jakoś bardzo to nie utrudnia życia. Siostra wypadła jak byla w wieku naszych Kurczakow i mam uraz. Ale cudem spadła na lozko.
Cos nam się katar przyplatal. Maciuś dziś spał raz w ciągu dnia o 11... I poszedł spać na noc o 20.20.
Byłam wczoraj w Pepco ale radość kupować takie cuda Maluszkom.
Maciuś jest taki cudowny ostatnio. Jestem najszczęśliwsza na świecie.

Agness piękne foty :) Jak mam bardzo mało zdjęć z Małym i żałuję, trzeba to nadrobić!

Mila_mi - to książka to jakiś horror, przeczytałam wytłumaczony druk i końcówkę i jestem w szoku! Rozumiem że nie chcesz spiec z mężem, ja wiele rzeczy robie za jego placami ale koniec końców wychodzi ze zrobiłam dobrze i tez jest zadowolony :) Ale jakbym najpierw zagadala to była by kłótnia ;-) Chociaż ostatnio lepiej nam idzie. Spróbuj sama obniżyć łóżeczko ;-)

Współczuję męczących tesciowych!

U nas tez dziąsła napuchniete dwa miesiące, w nocy pobudki a nowych zębów nie widać :(
A tak w ogóle to Błażej skończył dziś 6 miesięcy :D Miałam Wam rano napisać ale cały czas coś... Pogoda fatalna. Wyszliśmy po pieluchy do Biedronki bo jest teraz promocja na mega pudełka i oczywiście zaczęlo padać i wiać brrrrrr.
Mamy też zapas Pantsow ale zauważyłam że są mało wygodne przy mega kupie... tzn. ciężko to zdjąć żeby niczego nie upaprać a szczerze mówiąc robie to wszędzie tylko nie na przewijaku ;-)

Na kontroli wodniaka okazało się że wchłonąl się dziadyga i mamy z tym spokój :)

Zapomniałam co jeszcze miałam napisać. Ciekawe jak u Jureczki? Może nas czyta?

Spokojnych nocy!

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56432.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56433.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ko4mkw3ce.png

Mamo Joasi, może bez paniki, ale ja bym na Twoim miejscu nie słuchała tej dr, tylko jutro udała się do szpitala albo innego lekarza.

Mała, sto lat dla Błażeja! :-)
Bardzo ciesząca wiadomość, że wodniak to już przeszłość ;-)

Moja wariatka właśnie zamiast spać, turla się w łóżeczku i kopie wszystko co się da. Że ją stopy nie bolą, bo łomocze o szczebelki strasznie. Ja leżę obok łóżeczka i puszczam jej kołysanki z tableta, a ona nieustanne ADHD. Kiedy to dziecko się zmęczy...?

Wszystkiego najwspanialszego dla Blazejka :)!!! Dużo zerówka i rośnij duży !!:)
Charlotte cudny ten Twój Stas !:)
Monmonka moja tez dopiero co zasnęła. S dzisiaj w ciągu dnia spała może 1,5 h. Jak na nią to mega mało. Ja próbuje ja usypiać a ta głowa kręci na wszystkie strony :p
Miałam się pochwalić to się chwale prezentami z wygranej :) ! Te mokasynki średnio mi się podobają, chciałam inne ale pozwolono mi wybrać tylko kolor a decyzje o modelu podjęli sami choć w opisie konkursu było ze do wygrania dowolna para mokasynów :p ale jak to się mówi darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda hehe :p
Mężul właśnie dzwonił ze będzie koło 2 w domku. Biedny od 14 jedzie. On to się kilometrów w życiu narobi. No cóż. Taka praca. Ja już się kładę spać. Dobrej nocki Mamusie :*

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56434.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_56435.jpg

Mamo Joasi Franek tez raz miał malutkie nitki krwi w kupie ale minęły. Nie panikowalam, więcej się nie powtórzyło. Na Twoim miejscu bym poczekala czy się powtórzy a nie szla od razu do lekarza, bo może nic nie stwierdzić. Może za mocno cisnela kupkę i jej jakaś żyłka pękła. Ale jakby krew była w każdej kupie to do lekarza koniecznie. Obserwuj.

Dużo zdrowia dla Błażejka!! Chyba razem z Franusiem są najmłodsi, Franek miał pół roczku przedwczoraj :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72855.png

Dobry wieczór.
Wszystkiego naj naj dla malych solenizantów:)
Wpadlam tylko wam powiedziec ze od rana meczymy sie z goraczka 39. Masakra spadla max do 37.5 a pozniej znowu do gory. Ibum jej daje i zrobilismy badanie moczu i wszystko ok. Rana nie wyglada zle ale jutro idziemy do naszego chirurga zeby zobaczyl bo moze cos sie dzieje. Ja juz nie wiem od czego taka wysoka goraczka. Kataru kaszlu brak. Eh... Juz nie mam sil u nas zawsze musi sie cos dziac.

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvzp07wkpxbts1b.png