Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

sheViolet
4mama
Dziewczyny po 3 porodach powiem, ze najlepiej sprawdziły mi się wspomniane już majtki siatkowe i wkładki Seni. Canpol i BabyOno to jedna i ta sama firma i te ich najtańsze są z flizeliny, mają wstrętne uwierające gumki i nie przepuszczają powietrza.
Nakładki na sutki ja sobie daruję. Robiłam podejście do karmienia z nimi przy starszej dwójce i poniosłam klęskę. Trzeba przetrwać pierwsze dni po nawale pokarmu, nawet jak brodawki są poranione, smarować Bepanthenem i często wietrzyć. Te nakładki to jest kolejny niepotrzebny gadżet.
Sterylizator tez odpuszczam. Ze starszą dwójką teściowa wyparzała wrzątkiem przez tydzień potem jej sie nie chciało... Ja wyparzalam najmłodszej na talerzu od zupy w mikrofali z 1cm wody. Działa to dokładnie tak, jak te sterylizatory do mikrofali:-) podgrzewanie mleka w mikro nie wpływa na jego wartość bo tylko porusza w nim cząsteczki wody. Ważne jest by nie zagotować mieszanki bo wtedy zabija sie witaminy. Podgrzewacz mam i jeśli będzie potrzeba będziemy używać. Nastawiam się na pierś, bo nie trzeba sterylizować i podgrzewać ;-))

Nie jestem przekonana co do tej mikrofali. W końcu tyle się "trąbi" o tym, że odgrzewanie jedzenia w ten sposób jest szkodliwe. No, ale każdy robi to co uważa i w co wierzy :)

Przełamałam się i zamówiłam laktator i podgrzewacz, a i czajnik elektryczny do paczki dorzuciłam :D Wyszło całkiem nieźle finansowo, choć nie ukrywam, że wydanie na jedne zakupy 170zł trochę mnie zabolało.

Jakby któraś chciała skorzystać to podaję:
Laktator snow bear TU za 89zł
Podrzewacz też snow bear Tu za 32zł
I jakby któraś chciała czajnik :D to daję TU 35zł za 2l, więc dla mnie cena spoko.

Zestaw do mleka wyszedł z przesyłką 130, więc chyba taniej się nie da

Jestem technologiem żywności i wg mojej wiedzy podgrzewanie w mikrofali to jedna z najbezpieczniejszych metod, gdyż działa jak zwykłe gotowanie. Co innego jak kuchenka jest uszkodzona i mikrofale przenikają na zewnątrz i działają na nasz organizm stojący obok kuchenki.
Wg mnie sterylizator jest zbędny, ja wygotowywałam wszystko w garnku w wodzie. Podgrzewacz przydał się, ale tez mozna bez niego sie obejść. Za to bez laktatora u mnie było ani rusz. Mam ręczny i zepsuty elektryczny - liczę że mój brat elektrotechnik go naprawi.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

Aska123
Taak... Teraz poobrazajcie sie wszystkie i obserwujcie tylko forum.

Do tej pory jak ktoras miala problem czy to ciazowy czy prywatny to dzielila sie tym na forum i bylo ok, a pozniej nagle bum, jedne zaczely odchodzic, inne sie poobrazaly. I oo..

Zgadzam się. Forum było "od wszystkiego", później fakt zrobiło się trochę dziwnie, ale to dlatego, że zaczęło się dużo kpin i wyśmiewania pewnych spraw, choć jak to mówią milczenie złotem. Mnie też się kilka rzeczy nie spodobało, ale ominęłam czytając, albo spostrzeżenia zachowałam dla siebie i jakoś żyję. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność po prostu :) Na forum jest dużo rożnych charakterów, o burzy hormonów już nie wspominając, ale to nie znaczy, że się mamy wszystkie poobrażać. Wrzućcie kobiety na luz i nie spinajcie dzieciaków :)

No, a w temacie spinania. Założyłam dzisiaj pierwszy raz od hohoho czasu moje ciążówki. I zonk. Jest mi mega cianto. Czas chyba na zakupy, albo niech lato wraca :D

Ja przy Madzi do pępka spirytusu używałam. A teraz widzę że ten octanisept bardzo modny. Sama nie wiem co wybrać.
Co do obrażania się, to nie ma co się obrażać. Bo wydaje mi się że akurat fajne jest to że mozemy sobie tu o wszystkim mówić (pisać). Czasem lepiej wyżalić się obcym osobom niż dusić to w sobie.
A apropo żali nie ciążowych to moja Magda byla dzis tak niegrzeczna przy gościach ze popłakałam się. Przeszla samą siebie.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

sheViolet
Aska123
Taak... Teraz poobrazajcie sie wszystkie i obserwujcie tylko forum.

Do tej pory jak ktoras miala problem czy to ciazowy czy prywatny to dzielila sie tym na forum i bylo ok, a pozniej nagle bum, jedne zaczely odchodzic, inne sie poobrazaly. I oo..

Zgadzam się. Forum było "od wszystkiego", później fakt zrobiło się trochę dziwnie, ale to dlatego, że zaczęło się dużo kpin i wyśmiewania pewnych spraw, choć jak to mówią milczenie złotem. Mnie też się kilka rzeczy nie spodobało, ale ominęłam czytając, albo spostrzeżenia zachowałam dla siebie i jakoś żyję. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność po prostu :) Na forum jest dużo rożnych charakterów, o burzy hormonów już nie wspominając, ale to nie znaczy, że się mamy wszystkie poobrażać. Wrzućcie kobiety na luz i nie spinajcie dzieciaków :)

No, a w temacie spinania. Założyłam dzisiaj pierwszy raz od hohoho czasu moje ciążówki. I zonk. Jest mi mega cianto. Czas chyba na zakupy, albo niech lato wraca :D

Ja ciazowek nie znoszę, te pasy na brzuch mnie do furii doprowadzają . Noszę getry rozmiar większe i jest git. A przytulam juz 8 kg i 18 cm w pasie i 6cm w biodrach, tak dla pocieszenia innych ciężarnych. No i sukienki uwielbiam. Ale też już ciasne się robią.

Ja mam 2 pary spodni ciazowych, ktore nakladam glownie jak wychodze do miasta, a po domu to dres lub jakies sportowe sukienki-worki. I nie ukrywam tez juz ciasnawe sie robia, a mialam nadzieje, ze dotrwam w nich do konca...

Daga81 wagowo podobnie mamy na + tylko ja +7kg. Ale za to wymiarami.. Eeh... W talii +30cm... Mialam 65 a teraz jest 95,5cm dokladnie. W okolicy pepka mam juz 102 cm. Ciekawe co bedzie za 2 mies

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8l9cwgv2.png

Zjemcimika Wszystkiego najlepszego i sto lat!
Adonis ja tam dzisiaj wylałam swoje gorzkie żale i mi lepiej :)
Dziewczyny atmosfera się przynajmniej oczyściła i wszystkie mamy do siebie szacunek więc bądźmy dla siebie takie jak byłyśmy :)
Łupinka ja mam z babyono testowałam ostre :)
Amadeo moja siostra zmieniała lekarza i można tak zrobić o ile w karcie ciąży masz wizytę przed 10tc. A na mojego podziałała w końcu rozmowa na spokojnie przy kawie z konkretnymi przykładami i argumentami. Zrozumiał że ja mu na złość nie robię, hormony to naprawdę silne istoty a on nie może mnie prowokować. Może tak spróbuj jeżeli awantury nic nie dają.
A ciążówek też nie znoszę wolę nosić pod brzuchem wszystko niż na.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgejk704zuf.png

Aska123
Ja mam 2 pary spodni ciazowych, ktore nakladam glownie jak wychodze do miasta, a po domu to dres lub jakies sportowe sukienki-worki. I nie ukrywam tez juz ciasnawe sie robia, a mialam nadzieje, ze dotrwam w nich do konca...

Daga81 wagowo podobnie mamy na + tylko ja +7kg. Ale za to wymiarami.. Eeh... W talii +30cm... Mialam 65 a teraz jest 95,5cm dokladnie. W okolicy pepka mam juz 102 cm. Ciekawe co bedzie za 2 mies

Ale przynajmniej tylko w brzuch Ci poszło. A mi wszędzie. Ja miałam w pasie 70, a teraz 88cm. Średnio teraz na tydzień 1cm w pasie mi przybywa.

I dziewczyny, po to jest moim zdaniem to forum zebysmy się we wszystkim wspierały. A nie tylko ciuszkami dla dzieci się chwaliły. Bo takie rzeczy jak normy morfologii to w necie można znaleźć. A to ze jest nam źle, to wujek Google nas nie pocieszy. Także , ja się nie obraze jak będziecie dalej żalić sie na mężów, teściów czy sąsiadów. Milego wieczoru.
P.S. Błędy też mi nie przeszkadzają

Wita ciocie malutka Ada ♥
wazy ok 1214g , lezy juz glowka w dół i oczywiscie na poczatku nie chciala sie pokazac bo jest zwrocona do srodka. Ale troche pozaczepiana choc ciutke ujawnila swoja piekna buźke . Normalnie jestem zakochana ♥♥♥♥
a ze mna wszystko ok , wyniki w normie, szyjka dluga , zamknieta. Znow na wadze + 2 kg wiec juz w sumie 11 do przodu. Bede grubsza niz z Igorkiem zapewne, bo mam 82 yh ale no coz .. ;p to tak na szybko co u nas :)

monthly_2015_07/pazdziernikowe-maluchy-2015_33359.jpg

monthly_2015_07/pazdziernikowe-maluchy-2015_33360.jpg

monthly_2015_07/pazdziernikowe-maluchy-2015_33361.jpg

monthly_2015_07/pazdziernikowe-maluchy-2015_33362.jpg

"Noszę twe serce z sobą- noszę je w moim sercu " ...Igorek Aniołek
Czekam na Ciebie córeczko!
http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/56fc3fc4.gif

Hello
jak tu cukierkowo się zrobiło, sama słodycz normalnie, aż mdli niekiedy, w kółko wałkowanie tych samych tematów, do zrzygania. Ileż można się pastwić nad wózkami, laktatorami, podkładami czy butelkami, ja rozumiem wracać do tematu co kilka tygodni, ale nie ciągnąć go przez kilka dni! Jakby ktoś na siłę chciał udowodnić, że to jednak forum dla ciężarnych i tematyki tylko z tym związanej. A co było złego w tym, że czasami porozmawiało się o facetach, którzy nas wkurzają albo i nie, o tym co na obiad, kto ma problem z teściową, jak idzie remont, czy po prostu pożartowało z kumpelą z forum. Do póki nikt nie zaczął narzekać było super, dziewczynom które dołączyły do nas w tym okresie bardzo się spodobało i zostały, pamiętam jak któraś z Was napisała, że ma wrażenie, że odkąd Niuśka dołączyła do nas to forum jakby ożyło, dziewczyny zaczęły się chętniej udzielać i atmosfera się rozluźniła w dobrym tego słowa znaczeniu. A teraz te same dziewczyny nagle umilkły, ma się wrażenie, że skład został zmieniony, a co za tym idzie atmosfera. Zdrętwiało jakoś, oby tylko kółko różańcowe tu nie powstało. I przestańmy z tymi błędami i interpunkcją, każdy na swój sposób może się wyrazić i tak jak Martynika napisała, ważne aby się zrozumieć a to czy napisze się 'rz' czy 'ż' nie ma tu najmniejszego znaczenia bo to nie dyktando. Przepraszam, że wracam do tematu , ale dlaczego mam siedzieć cicho skoro wiem, że są tam dziewczyny, które myślą podobnie o tym co tu zaszło. Być może powinnam ugryźć się w język, ale już dwa dni się gryzłam aż mi spuchł. Fora są po to aby wyrazić swoją opinię co w tym momencie czynię, nie mam zamiaru wszczynać tu kolejnej niepotrzebnej dyskusji, ale nie atakujmy się wzajemnie wytykając palcami i przytaczając imiona (nicki). THE END

... a dziękuję, u mnie dobrze, dostałam dzisiaj skrzynkę pomidorów i wór ogórków od pana, któremu oddałam stare meble i tak mnie urządził, że stoję w kuchni i robię keczup na razie a później jakąś sałatkę z tych ogórków, albo już jutro :)) Mój mały 'rozkopał' się ostatnio, tak ładnie w pęcherz potrafi już strzelić. Dziewczyny czy myślicie, że powinnam zabrać ze sobą w razie czego kilka rzeczy do szpitala jak będę wyjeżdżać pod koniec sierpnia 500km od domu? Czy nie kusić losu? Termin mam na sam koniec października.

http://www.suwaczki.com/tickers/7u229jcgxa2l6kfr.png]Tekst linka[/url]

ZjemCimisia Wszystkiego najlepszego! sto lat!!!
Jay śliczności, super :)

Kurcze dziewczyny ale Wy już macie wyprawki ja to tak ubogo, czekam jeszcze na pieniążki więc może coś w sierpniu kupię. Ale szkołę rodzenia mam dopiero 25 sierpnia pierwsze spotkanie więc z wyprawka do szpitala na razie się wstrzymuje czekam na to co mi tam powiedzą, ogólnie stresuje się że nie zdążę z wszystkim przez to, ale z drugiej strony jak mam coś źle kupić albo w szpitalu będą wymagać czegoś innego to wole poczekać

Witam wszystkie Mamusie :) Dawno mnie tutaj nie było ;) Widzę, że wątek rozwinął się niesamowicie. Bardzo się cieszę. Spodziewam się córeczki, będzie miała na imię Zuzia. Zaczęłam kompletować wyprawkę, więc liczę, że to już się nie zmieni :D

Lencia bardzo dziękuję Ci za ten link do kompletu mebelek, dzięki Tobie chyba w końcu coś zamówimy.

Amadeo, pracuję w świadczeniach rodzinnych i zajmuję się między innymi wypłatą becikowego, bywało tak , że do jednego wniosku miałam trzy zaświadczenia od trzech różnych lekarzy i to było ok, lekarz jest zobligowany rozporządzeniem do wystawienia takiego zaświadczenia i guzik go powinno obchodzić, że zmieniłaś lekarza. Dla mnie nawet było ok jak na jednym zaświadczeniu wpisało się trzech lekarzy, ważne żeby każdy przy odpowiednim trymestrze się podbił i wpisał odpowiednią datę badania- ja z tych mniej upierdliwych, nie wiem jak w Twoim urzędzie to wygląda ;)
Pozdrawiam Was cieplutko.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3gywld9c072uc.png

Widzę, że jednym z objawów ciąży stały się urojenia.
Z tego co przeglądałam krytyczne wpisy(i sama się udzielałam) to żadna z dziewczyn nie mówiła nic złego o tematach 'pobocznych'. Bardziej chodziło o beztreściowe wpisy zrozumiałe tylko dla piszących.
Nie rozumiem, skąd się wzięła taka interpretacja... W każdym razie każda niech pisze, na co ma ochotę, pojawiło się trochę krytyki, można ją albo przyjąć i przemyśleć, albo olać... Ale nie dotyczyła ona tematów pozaciążowych.
A Niuśki nikt(poza Kamiodką) palcem nie wskazywał, dopiero po wylewie jej wiele wnoszących wpisów pt. 'JAK TAM moje kolko z BAZARKU???!!' pojawiło się kilka wpisów, żeby opuściła temat, bo na co eksploatować ciężką atmosferę? Akurat o to sama się prosiła(niejednokrotnie!) więc już nie róbmy z tego społecznego ostracyzmu. :)
A poza tym chyba po raz 1szy przeczytałam kilka jej wpisów z przyjemnością, bo były jakoś zrozumiałe napisane. :)
Wg mnie to dobrze, że te kilka słów zostało powiedziane, należy się cieszyć szczerością forumowiczek, wyciągnąć wnioski i wrócić do tematów ciąży, tesciowych, VATu na ubranka, mężów, zazdrosnych szwagierek i cokolwiek jeszcze nas tam trapi.
Wyluzujcie poślady mówiąc krótko! Pozdrawiam Was serdecznie i czekam na wpisy!

http://www.suwaczki.com/tickers/85993e3kclkyx2cl.png