Skocz do zawartości
Forum

Fasolki sierpień 2015

kalafiorki

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj larin, ja rodziłam w Ligocie ale nascie lat temu hehehe wiec moja opinia raczej mało uzyteczna. Ogólnie byłam bardzo zadowolona z opieki ale syn miał 36cm obwodu główki co jest wskazaniem do cesarki a ja rodziłam sn i bardzo się meczyłam na tym ostatnim etapie, synus urodził sie lekko niedotleniony, 6pkt w pierwszej minucie i 10 w 3 wiec na szczescie wszystko skończyło się dobrze. Moja ciaze prowadziła dr Piecuch Gelner, przemiła babeczka, niestety nie było jej przy porodzie.
Co do kompletowanie wyprawki po porodzie to podziwiam Cie, ja chciałabym miec wszystko gotowe przed koncem czerwca zeby spokojnie odpoczac przezte ostatnie tygodnie a gdy juz maleńka bedzie z nami raczej nie bedzie mi się chciało na poczatkowym etapie biegac z nia po sklepach. :)

Hej Inez80, ja także 12 lat temu tam rodziłam. Co do wyprawki mam ale wózka nie kupię za żadne skarby teraz! Jak rodzilam córeczkę to moja mała ważyła 3,770 i 60cm.dluga wiec malutkie ubranka 54 rozmiar nie wchodziły w grę, a takie nowe dostałam i nie przydały się:-(bo były za małe.

Córka teraz jest wysoka i bardzo szczupla po mezu, który ma wzrostu 190.a pamietam powiedziano mi że moje dziecko będzie bardzo malutkie i z takim przekonaniem urodziłam :-)) Teraz czekam spokojnie zobaczymy do sierpnia jeszcze trochę czasu zostało.

Wkoncu moglam Was nadrobić od rana :)
pogoda u nas wspaniala, sloneczko niezle grzalo i dlatego wzielam sie za czyszczenie wózka :)
wiem, ze mam czas ale nie moglam sie powstrzymac :D
teraz w czerwcu chce juz mieć wszystko uszykowane żeby na biegu nic nie kupowac, bo nigdy nic nie wiadomo z porodem, a będę spokojniejsza wiec odrazu uszykuje torby do szpitala a przy okazji będę dokupywać pampersów i chusteczek :)

maluszek popoludniu sie uspokoil, i dobrze bo jak dwa razy kopnal mnie i wystawil nóżkę to nie powiem ze bylo to przyjemne uczucie
będzie brakowalo mi po porodzie tego brzuszka i ruchów maleństwa, tak jak teraz brakuje mi jazdy na rowerze i spania na brzuchu :D

Silv ja piję codziennie sok z buraka, robię go sama w sokowirówce co dwa lub trzy dni (zależy czy mój R mi podpije)... dodaję jabłka, marchewki a na koniec odrobinę cytryny. Proporcje różnie robię jak się trafi tzn zależy od dostępności produktów w mojej spiżarce. Staram się mniej więcej na trzy buraki dorzucić dwa jabłka, chyba że są mniej soczyste to i trzy oraz dwie marchewki - wychodzi ok. 1 litra soku. Cytrynkę raz wciskam raz nie i to do szklanki którą wypijam.
Witam nowe mamusie.
RudaMaruda no widzisz, dobrze, że już czujesz małą i jesteś pewnie spokojniejsza... te dzieciaczki też już mają swoje bardziej leniwe dni albo wręcz przeciwnie i wtedy boleśnie to odczuwamy ;-)
Olga ja wprawdzie czytałam majóweczki tylko kilka dni ale właśnie z tego powodu zrezygnowałam - zaczęłam odczuwać niepokój i stwierdziłam, że nie jest mi to potrzebne więc odpuściłam...będziemy miały swoje wpisy i wolę wierzyć, że wszystko będzie u nas dobrze, a historie będą tylko z happy endem ;-) ...a obawy no cóż to chyba nierozłączny element ciąży...
Inez ja też jestem w 29tc a kość łonowa zaczęła mnie boleć już jakiś miesiąc temu chyba najszybciej z nas wszystkich tu ale mój lekarz twierdzi, że to możliwe także ból ten w 29tc to raczej na pewno już może występować. U mnie mimo tego bólu nic się nie dzieje, nie skraca się szyjka więc myślę, że u Silv to faktycznie mógł być zbieg okoliczności. Rodzaj bólu identyczny tzn. występuje analogicznie do zakwasowego pojawia się po dłuższym bezruchu - jak już wstaniesz i chwilę rozchodzisz to mija prawda? Dokładnie tak to wygląda - mam to od miesiąca i najgorzej jest wstać z łóżka w nocy lub rano...Inez myślę, że jest dobrze - tak ma być. Jedyne co lekarz zalecił to mniejszy wysiłek i mniej schodów (jak oczywiście można to ograniczyć).
Kasia2307 ja też niestety mam problemy z oddychaniem i nie mogę już spać całkiem na płaskim bo wtedy budzą mnie duszności. Serce bije mocniej od dłuższego czasu i czuć taki szum w uszach przepływu krwi - teraz jej więcej i szybciej jest pompowana więc to raczej normalne i nie doszukiwałabym się w naszym stanie niedoboru czegoś przy tej typowej dolegliwości. Mari u Twojej siostry, która chyba nie jest w ciąży to co innego...
Liza jak mi mała nie daje spać w nocy, a zdarzyło się to już kilka razy to po prostu wstaję i chodzę i tak po ok 10 min zasypia i ja też wtedy szybko myk do łóżka i mogę spokojnie zasnąć... dzieciaczki już nas przyzwyczajają do nocnej opieki - tylko teraz jeszcze nie płaczą!!!
Larin mamy ten sam termin, nie jestem z Katowic ale tam chodzę do lekarza i planuję rodzić na łubinowej.
Ja też szukam super lekkiego wózka, w piątek byłam pierwszy raz obejrzeć na żywo i to co wybrałam w necie zupełnie mi się nie podoba ale póki co nadal szukam bo nic mnie nie zachwyciło...jutro kolejna próba w innym sklepie z innym asortymentem.

Potwierdzam - golenie to już niezłe wygibasy i ja się zastanawiam czy długo jeszcze sama będę to ogarniać..hehe zobaczymy.
Mmadzia u mnie tak samo ponoć, gdybym pojechała na IP to jakieś trzy dni z głowy na oddziale także wolę konsultować najpierw z lekarzem no chyba, żebym miała jakieś ewidentne objawy.
Chiyo ja tak właśnie będę prała ciuszki używane jak piszesz- dlatego myślę, że powoli czas się za to zabrać ale wstrzymam się do powrotu z wakacji.

Dobranoc mamuśki!

http://fajnamama.pl/suwaczki/fijqsye.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/ei0rt0s.png

Tosio dzięki za odpowiedź. W sumie sok robiłam podobnie tylko bez marchewki:-) a powiedz mi czy na początku picia tego soku nie miałaś problemów z żołądkiem? Bo ja wczoraj bardzo często odwiedzalam toalete a w sumie nic innego nowego nie jadłam oprócz awokado ale tego było nie wiele...

Cześć dziewczyny:)
W sobote miałam USG 30tc i mój synek ważył 1670g. Leży główką do dołu i radośnie kopie mnie w przepone. Termin porodu z tego badania mam na 21 lipiec. Zaraz mam wizyte u diabetologa. Zobaczymy czy nie skończy się na insulinie. Do tej pory przytyłam 4kg ale ostatnio apetyt tak mi dopisuje, że nie wiem jak to sie skończy wagowo i cukrowo. Trzymajcie kciuki

http://suwaczki.maluchy.pl/li-71378.png

Aneta - powodzenia, oby się udało bez igieł!
Ja muszę się poskarzyć że coraz gorzej śpię, po prostu w żadnej pozycji nie jest mi wygodnie... Jak leżę na boku to brzuch mnie ciągnie, na plecach zabraniają... to co mam robić. No i mój synek lubi nocne harce po brzuchu, tez sprawy nie ułatwia, ale najgorsze są bóle pleców, biodra, brzucha.
Czy myslicie że ta ce-poduszka mi pomoże? Bo juz nie wiem czy nie pojechac prosto do sklepu.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09kiovyujc1.png

Aniu juz tu kiedyś pisałam ze ja sobie bez tej poduszki nie wyobrażam. Posiadam ja mniej więcej od 5 miesiąca. Teraz gdy juz jest coraz ciężej dzięki podusi zawsze wpasuje sie w odpowiednia i wygodna pozycje. Podpiera kręgosłup z tylu co uniemożliwia przewrocenie sie do pozycji na plecach. Przesypiam cała noc , nie licząc przerw na wizyty w toalecie:D

Sa tez dziewczyny u których ona sie nie sprawdziła zupełnie. Wiec Aniu pozostaje Ci samej spróbować i sie przekonać:)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9c9vvjlced7c2d.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bfarxzdvzp7wry0j.png

Dzięki Lusia. Mam nadzieję że też mi przejdzie choć z dwojga złego chyba wolę to niż zaparcia;-) tym bardziej że brzuch mnie nie boli :-)
Mój kot znowu przyszedł i układa się na brzuchu :-) ale fajnie jest jak mała czasem go kopnie a ten otwiera szeroko oczy i nie wie co się dzieje:-D

Ania to trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :) daj znać!
Silv genialna ta komoda, ja żałuję że nie mam miejsca na takie rzeczy :/ ale pocieszam się, że "jeszcze tylko" rok musimy się tu przemęczyć.
Larin ja jestem z Katowic, rodzić będę w Mysłowicach, o ile dojadę :) do lekarza co tydzień? Jakie wskazanie na tak częste wizyty?
Rewolucja domyślam się co musiałaś przeżyć.. A co do golenia to ja się śmieję, że mam tam jakąś awangardę bo golę gdzie sięgam, na oślep i później mam dłuższe i krótsze fragmenty :D
Olga miałam taką sytuację w piątek właśnie. Dobrze że trafiamy na takich lekarzy, którzy robią to z uśmiechem i życzliwością bo słyszałam różne historie z wyzywaniem od histeryczek itp...
Co do patrzenia na papier po sikaniu - ja w ten sposób odkryłam początek plamień i tylko szybka reakcja uchroniła moją małą więc jest to naprawdę wskazane :)

O palpitację jakiś czas temu pytałam tutaj, później u lekarza. Stanęło na tym, że serce ma teraz zwyczajnie tyle pracy, że tak a nie inaczej reaguje.

Mam dziś taką zaćmę umysłu, że czytam Wasze posty po 3 razy żeby zrozumieć cokolwiek...

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzcwa1y1ul5yo0.png
http://www.suwaczki.com/tickers/vpjwxzdvhnaaa3fj.png

Hej mamusie. Witam nowe mamy. Dzisiaj mam kiepski dzień, jak tak to mogę góry przenosić a dzisiaj zero mocy. I jeszcze pradu do 16:00 mieć nie będę bo jakaś awaria, a tu tyle rzeczy do zrobienia w domu a wszystko na prąd. Co do poduszki Rogala to tez się zastanawiam nad kupnem, ale nie wiem czy ta w kształcie litery "c" czy może ta prostą. Jak myślicie te dziewczyn które juz mają taką poduszkę.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgwn15hky2x8xj.png

Magdaaa.d no widzisz jaki zbieg okoliczności ;) u mnie też ma być dziewczynka ;) trzecia ;) Tatuś otoczony przez kobitki będzie.

Co do golenia to mnie do porodu to M szykował bo się nie dało inaczej ;)

Ja mam poduszkę nie takie całkiem c w sumie to nie wiem taka jest zaokrąglona że wchodzi pod głowę i między nogi, chyba bardziej rogal. Nie wyobrażam sobie spania bez niej i nawet po ciąży pozostanie moim przyjacielem ;) Więc Karolcia uważam, że lepiej C lub rogala bo prosta to się chyba nie sprawdzi tak fajnie.

Tosio no ja tez już pojadę jak coś powaznego się będzie dziać. Ale mam nadzieję że mnie to ominie i dopiero do porodu będę mykać.

Ja w nocy miałam taaaaaaką zgagę. Normalnie jak nigdy, kilka razy się budziłam i do lodowki po mleko bo ogień okropny. Coś zjadłam albo już mała coraz większa i wszystko pcha do góry.

http://www.suwaczki.com/tickers/er3m8u69afywnlln.png

Tosio, masz racje, ból pojawia sie przy wstawaniu a potem mija ale powraca gdy zbyt długo jestem w pionie ze tak sie wyraze, musze wtedy chwile posiedziec lub polezec i tak w kółko :) Nie jest to jakis ból niedozniesienia ale utrudnia mi to prace wiec chyba czas pomyslec o zwolnieniu bo zaczynam się czuc wsrod współpracowników jak niepełnosprawna :/
Ogólnie stwierdzam, że moja zdolnosc do pracy dramatycznie spadła z końcem 29 tc.Jak do tej pory nie narzekałam tak nagle schody na pietro w moim własnym domu stało się wyzwaniem =P

Inez ja decyzję o L4 podjełam w zeszłym tygodniu i nie żałuję.
Też juz mi było cięzko i wysiedzieć i się skupic... Postanowiałam że juz czas odpocząć i teraz wypoczywam w domu, robie porządki (powolutku), szykuje wyprawkę i dobrze mi... W koncu trochę się lepiej wyśpię i nie jestem taka padnięta wieczorem.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09kiovyujc1.png