Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Banany pod kokosową kołderką
Składniki:
4 duże banany
1/2 szk. mąki ziemniaczanej
2 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
4 łyżki wiórków kokosowych
mleko
olej do smażenia
Do dekoracji
1 szklanka bitej śmietany
wiórki czkoladowe
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i cukier waniliowy, wiórki kokosowe, wlać taką ilość mleka, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe, wszystko dokładnie połączyć. Banany obrać, przeciąć wzdłuż. Zanurzyć banany w przygotowanym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przd podaniem udekorować bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi.

Odnośnik do komentarza

Najciekawszym sposobem na podawanie dziecku szpinaku jest koktajl Ufoludka, dziecko z chęcią o niego woła.
KOKTAJL UFOludka
Składniki:
-100 g świeżego szpinaku (liście)
-3 duże słodkie jabłka
-sok z połowy cytryny.
Wszystko razem miksujemy i otrzymujemy piękny zielony kolor i bardzo orzeźwiający smak, dziecko szczęśliwe i nawitaminizowane:) matka jeszcze bardziej szczęśliwa, że dziecko zadowolone.

Odnośnik do komentarza
Gość Pan Pomidor

Składniki: 8 średniej wielkości pomidorów.

Nadzienie:
1 cebula
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
75 g twarożku
100 g zielonego groszku konserwowego
1 puszka z tuńczyka
1 pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:
Umyj pomidory, odetnij czapeczkę z każdego pomidora i usuń ze środka miąższ łyżeczką do herbaty.
Przygotować nadzienie. Pokrojona drobno cebulę wrzuć do miski, dodaj sól, sok cytryny i twaróg, wszystko wymieszaj.
Tuńczyka rozgnieć widelcem i połącz z twarogiem
Odsącz groszek konserwowy i dodaj do nadzienia.
Napełnij nadzieniem każdy pomidor.
Posyp z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i nakryj czapeczka z pomidora.
Podawaj z zielona sałatą i pieczywem. Smacznego :):)

Odnośnik do komentarza

Botwinka

Gotuję botwinkę z 2 ząbkami czosnku (może być z bulinem warzywnym lub z warzywami), jak z warzywami to po ugotowaniu wyciągam je.

Dodaję sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, posiekany pęczek koperku i serek mascarpone (zależy od ilości zupy, takie 2 solidne łyżki). Wszystko miksuję, ale nie na gładko, tylko tak, żeby jeszcze jakieś drobiny zostały. Zupka ma piękny kolor i moi synowe chętnie ją jedzą.

Do tego gotuję osobno młode ziemniaki w mundurkach i wykładam na talerze przekrojone ma pół, 1/2 łyżeczki masła i zalewam zupą.

Na koniec posypuję posiekaną dymką i koperkiem. Synom ziemniaki obieram i młodszemu nie daję cebulki, bo zdecydowanie nie lubi.
Smacznego

Odnośnik do komentarza

Chłodnik z owoców 750 gram truskawek, 750 ml śmietany 80-150 gram cukru.
Owoce przebrać, opłukać i odsączyć. Wybrać 250 g najładniejszych owoców i odłożyć. Pozostałe przetrzeć przez sito. Wlać śmietanę i wsypać cukier. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki. Chłodnik musi być mocno oziębiony. Przed podaniem włożyć odłożone owoce. Podawać z biszkoptami.

Odnośnik do komentarza
Gość primcessa

Witam, chciałam podzielić się przepisem na pyszne, proste i zdrowe danie dla dzieci w postaci:
POMARAŃCZOWEJ OWSIANKI Z NUTĄ KAKAO
Do miseczki wsypuję owsiankę. Zalewam ją szklanką gorącego mleka z kakao i zostawiam na kilka minut pod przykryciem. Następnie dodaję pokrojoną pomarańczę oraz orzechy, np. nerkowca.
Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza

"Krem śródziemnomorski dla malucha",

Składniki:
wywar ze świeżych warzyw
3 czerwone papryki
2 cukinie
4-5 dojrzałych pomidorów
2 cebulki
1 ząbek czosnku
bazylia, sól
śmietana lub kefir lub jogurt naturalny

Gotujemy mocno warzywny wywar. W tym czasie na blasze do piekarnika przygotowujemy pokrojone: papryki, pomidory, cukinie, cebulę, czosnek. Pędzelkiem do smarowania smarujemy delikatnie warzywa oliwą z oliwek. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni C, ok. 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie czekamy do wystudzenia warzyw. Obieramy warzywa ze skóry: paprykę, pomidory, cukinię. Zostawiamy jedną cebulkę, czosnek wyrzucamy. Wkładamy warzywa do blendera i miskujemy na jednolitą masę. Aby ułatwić, możemy dodać wody mineralnej. Na sam koniec dodajemy kefiru. Następnie masę wlewamy do wywaru, doprawiamy solą i
bazylią. Czekamy do zagotowania. Zupka gotowa :) Można podawać z makaronem, ryżem lub pieczywem.

Odnośnik do komentarza

Owocowa galaretka

- 2 szklanki truskawek
- 2 szklanki jagód
- banan
- galaretka (u mnie cytrynowa ale może być jakaś czerwona)

Zmiksować na jednolitą masę: 1 szklankę truskawek, 1 szklankę jagód i banana. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Gdy lekko ostygnie dodać do zmiksowanych owoców.
Do 3 miseczek rozdzielić pozostałe jagody i truskawki (truskawki podzielić na ćwiartki). Zalać owocową galaretką. Wstawić do lodówki aby stężało.

PYCHA :)) Smacznego

Odnośnik do komentarza

By maluszki były zdrowe należy przyrządzać
im potrawki kolorowe.Pyszne zupki,kanapeczki,sałateczki
i deserki wszystko musi być kolorowe w 100% odlotowe.
Kolorowe potrawki maluszka do jedzenia zachęcą
a po zjedzeniu buźki uśmiechać się będą.

Teraz przedstawię kilka potrawek którymi zajadają się maluszki.

http://www.familie.pl/profil/kasiella/gallery/phpvzlekl.jpg

Kolorowy Nektar Samo Zdrowie
Składniki:
1 kg świeżych truskawek
4 duże świeże brzoskwinie(lub nektarynki)według uznania
4 świeże kiwi
6 łyżek miodu

Owoce miksujemy blenderem(3 rodzaje owoców oddzielnie) do każdego smaku dodajemy po dwie łyżki miodu.
Wlewamy do szklanek,przybieramy truskawkami i gotowe. Bardzo prosty przepis,ale za to jaki rozkoszny i smaczny.
POLECAM
SmaczneGO

Kolorowa potrawka wiosenna
Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 duże cukinie
papryka czerwona
2 mniejsze cebule
2 pęczki koperku
koncentrat pomidorowy
bulion warzywny
ketchup
przyprawa do gyrosa
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Pierś kurczaka myjemy i odsączamy,kroimy w większa kosteczkę.Cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę,
cebulę obieramy z łupiny i kroimy w piórka.Na patelni smażymy pierś doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy przyprawą gyros
pod koniec polewamy ketchupem.Cukinię wrzucamy do garnka wraz z papryką,dolewamy troszkę oliwy,gdy warzywka
troszkę się podsmażą dolewamy do nich bulion (na równo z warzywami),wrzucamy cebulkę,dodajemy 2 łyżki koncentratu i podsmażoną pierś z kurczaka,
pod koniec duszenia potrawkę doprawiamy przyprawami,dodać posiekany na drobno koperek,
dusić jeszcze przez ok.15 minut. Podawać z chlebkiem lub bagietką.
SmaczneGO

Ćwiartki pieczone w sosie pomarańczowo-miodowym
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
przyprawa do kurczaka złocista
2 pomarańcze
3 łyżki miodu
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa

Ćwiartki dokładnie myjemy,dzielimy na pół.Do miseczki wsypujemy przyprawę do kurczaka,dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy,miód,
odrobinę soli i pieprzu do smaku oraz oliwę,wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę,odstawiamy na ok 30 minut aby składniki przegryzły się.
Ćwiartki nacieramy sosem,wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 1 godzinę.Spływającym sosem podczas pieczenia nacierać ćwiartki.
SmaczneGO

Najważniejsze żeby było smacznie,zdrowo,kolorowo a wtedy możemy być pewni,że buźki maluszków będą zawsze uśmiechnięte a brzuszki zdrowe i najedzone.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2107.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2108.jpg

Odnośnik do komentarza

Witam, my proponujemy przepis na placuszki z kaszy jaglanej z owocami!

Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- Jabłko
- Banan
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy (na pół szklanki kaszy, półtorej szklanki gotującej wody i gotujemy na małym ogniu do wyparowania wody).
W tym czasie ścieramy jabłko na tarce o dużych oczkach, rozgniatamy widelcem banana. Gdy kasza przestygnie dodajemy starte jabłko, rozgniecionego banana, oraz mąkę kukurydzianą i wszystko ze sobą mieszamy.
Formujemy placuszki, i kładziemy na rozgrzaną oliwę na patelni.
Przepis można modyfikować w zależności od tego jakie owoce mamy, można zamiast jabłka, dodać gruszkę lub marchewkę, zamiast banana mięciutkie brzoskwinie itp.
A wszystko zdrowe i smaczne!
Synek uwielbia je od małego!!!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2109.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2110.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2111.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2112.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2113.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2114.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2115.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2116.jpg

:16_3_204:

Odnośnik do komentarza

Witam proponuje przepis na pyszne jedzonko dla maluchów dzieci uwielbiają takie kuleczki są pyszne i zdrowe.
Owocowo mięsne kulki:
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka/może być inne/
1 jajko
1 jabłko
10 świeżych śliwek /mogą być suszone , owoce mogą być dowolne: banany,ananasy,gruszki co kto lubi/
2 łyżki oleju
pieprz
sól
WYKONANIE :
Mięso doprawić solą pieprzem dodać jajko uformować kulki .krótko obsmażyć na oleju przełożyć do garnka dać obrane i pokrojone jabłko ,śliwki lub inne owoce wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem 20 minut .Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub innym dodatkiem.Smacznego

Odnośnik do komentarza

zupka krem marchewkowy z curry
1 litr wywaru warzywnego
6do8 młodych marchewek
szczypta przyprawy carry
1 łyżeczka śmietany
kilka liści kolendry
2 ziemniaki ugotowane
marchewki obieramy drobno kroimy i wrzucamy do wywaru czekamy aż marchewki z miękną doprawiamy przyprawa carry i czekamy aż wszystko razem się zagotuje gdy zupka jest już gotowa wlewamy ja do blendera i miksujemy jeśli zupka będzie zbyt rzadka możemy dodać do niej z 2 ziemniaki i razem zmiksować zupkę przelewamy do miseczki polewamy jedną łyżeczką śmietany i dekorujemy kolendrą.
Moja córka za nią szaleje mam nadzieje że waszym maluchom też będzie smakować :)

Odnośnik do komentarza

Pyszna zupa krem z dyni
1 małą dynia
kawałek piersi z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
1 ziemniak
jogurt naturalny
sól
pieprz
curry
chili
majeranek
rozmaryn
Dynię pokroić, dodać świeży rozmaryn i majeranek i wstawić na 30 minut do piekarnika. Warzywa obrać i pokroić i wrzucić do garnka razem z indykiem pokrojonym w kosteczę. Gotować do miękkości. Dynię wyjąć z piekarnika, obrać miąższ i wrzucić do zupy, chwilę gotować. Zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą, pieprzem curry, chili oraz jogurtem. Zupę można posypać świeżą kolendrą, lubczykiem lub pietruszką

Odnośnik do komentarza

Sałatka ziemniaczana

Nie jest to może danie wyszukane, ale bardzo lubiane przez moje dziecko (i nas rodziców też:-)

Składniki:
kilka ziemniaków
ogórek zielony (objętościowo daję tyle samo ogórka co ziemniaków)
sos:
jogurt naturalny
łyżka majonezu
świeży koperek

Ziemniaki gotuję w mundurkach (bez soli), obieram po wystygnięciu i kroję w grubą kostkę (mniej więcej 1,5cmx1,5cm). Ogórka obieram ze skórki i kroję w taką samą kostkę. Kilka łyżek jogurtu mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem. Ziemniaki, ogórki i sos mieszam razem i odstawiam do lodówki aby się schłodziło. Sałatki nie przyprawiam już niczym, bo jogurt z majonezem nadają jej smak.
Sałatka świetnie smakuje z grillowanym mięskiem ale solo też jest pyszna i pożywna:-)
Polecam

Odnośnik do komentarza

Zupa owocowa z gwiazdkami
Składniki
- ulubione owoce (porzeczka, wiśnie, truskawka, malina itp.) 1kg
- cukier do smaku
- woda - 1l
- słodka śmietana – 150 ml
- Międzybrodzki Makaron w kształcie gwiazdki – 250 g
- mąka – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Zagotowujemy w wodzie wcześniej włożone owoce.
Całość doprawiamy cukrem do smaku, a następnie dodajemy słodką śmietanę.
Gotujemy makaron, odcedzamy, a później hartujemy go w zimnej wodzie.
Wszystkie składniki łączymy z zupą owocową. Podajemy według uznania na ciepło bądź na zimno.
Na patelni smaż czosnek, szalotkę, następnie dodaj szpinak i Bulionetkę Knorr. Smaż, do momentu kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub np. smażone.

Odnośnik do komentarza

Mój synek jest jeszcze mały chętnie więc sięga po wszystko co przyszykuje mamusia ;) Wiem jednak, że nie każdy maluch tak entuzjastycznie zajada warzywa :/ Nie wiadomo dlaczego, ale szczególnie 'złą sławą' cieszą się przepyszne liście szpinaku... Moim pomysłem jest pyszne i szybkie danie z tym zdrowym przysmakiem Popey'a ;)

"Mini canelloni ze szpinakiem"

Składniki:
- wiązka świeżego, ładnego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- makaron canelloni,
- pół kostki masła,
- śmietanka 30%,
- ser żółty,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.

Przygotowanie:
Namoczony w wodzie szpinak odsączamy. Ćwiartkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulkę i czosnek. Gdy już się zeszklą, dodajemy szpinak. Całość dusimy na niewielkim ogniu. Po podduszeniu dodajemy śmietankę i redukujemy do konsystencji gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron canelloni gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, aby się nie posklejał, na średnio- twardy. Po podgotowaniu wyjmujemy i kroimy na połówki.
Gdy farsz odpowiednio wystygnie napełniamy nim rurki i układamy w wysmarowanej lekko masełkiem brytfannie. Całość posypujemy żółtym serem.

U nas, to danie cieszy się ogromną popularnością, a dzięki niemu szpinak jest szczególnie lubiany!
Smacznego! :D
Oto nasz warzywny obiadek :P

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2132.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/0d1yyx8dpcpxb1ea.png
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9itfxz7too.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfegz27v1ws8z4.png

Odnośnik do komentarza

Zdrowa owocowa owsianka dla dziecka
100 ml mleka sojowego
100 ml mleka
4 łyżki platków owsianych
garstke orzechów bardzo drobno pokrojonych lub zmielonych (w zależności od wieku dziecka)
0,5 banana
dwie łyżki żurawiny
szczypta soli
dwie kostki pokrojonej w kostke czekolady
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy płatków owsianych (chwile czekamy aż płatki zmiękną, nie można gotować gdyż wszystkie wartości znikną) następnie dodajemy do ciepłej owsianki orzechy, banan kroimy w kosteczkę, dodajemy żurawinę, szczyptę soli a następnie kostki czekolady.
zamiast żurawiny możemy użyć zmielone lekko truskawki.

Odnośnik do komentarza

Sałatka warzywna
brokuł
kalafior
ryż lub kasza kus kus
filet z indyka
kukurydza
natki pietruszki
kiełki brokuł lub rzodkiewki
sos: 100 ml jogurt naturalny, 2 łyżki oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz według uznania i smaku
Kasze gotujemy według wskazań, następnie brokuł i kalafior gotujemy na parze i odcinamy malutkie kawałki aby były możliwe do przegryzienia dla dziecka, gotujemy w osolonej wodzie filet do miękkości lub zapiekamy w piekarniku, kroimy w drobniutką kostkę dodajemy według uznania kukurydze natki pietruszki i kiełki. Następnie przygotowujemy sos.

Odnośnik do komentarza
Gość ania-gotuje.blog.pl

Mój synek we wtorek skończy roczek.
Często przygotowuje mu takiego oto łososia w pomidorach.
Składniki ( na porcję):
50 g filetu z łososia
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki zielonego groszku
1/2 pomidora
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:

Łososia zalewamy kilkoma łyżkami wody(najlepiej przegotowanej lub mineralnej) i dusimy aż stanie się różowy.
Dolewamy 1 szklankę płynu, dodajemy groszek, pomidora bez skórki ( może być z puszki ) i kaszę, gotujemy aż warzywa zmiękną a kasza napęcznieje.
Pod koniec gotowania mieszamy z tłuszczami.

Jestem kulinarną blogerką , przepis można znaleźć na moim blogu: http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/03/dla-niemowlat-losos-w-pomidorach/

Odnośnik do komentarza

Przemycanie owocow i warzyw w potrawach to dla mnie codzienne wyzwanie. Dania musza byc nie tylko smaczne ale i ciekawe, bo kto jak kto, ale dzieci "jedza oczami". Oto moja propozycja pysznego deseru dla dzieci (przepis pochodzi z mojego bloga kuchniodajnia.pl):

Mus z czerwonych owocow
szklanka dojrzałych pokrojonych w ćwiartki truskawek
szklanka malin
szklanka czerwonych czereśni lub wiśni
szklanka borówek
3/4 szklanki kefiru
1/2 szklanki cukru
2 galaretki owocowe
200 ml słodkiej schłodzonej śmietany (30%)
cukier waniliowy

Obie galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i odstawić do wystudzenia.

Owoce umyć i przełożyć do blendera, dodać cukier oraz kefir i dokładnie zmiksować. Następnie dodać przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksować. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę.

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego tak długo aż powstanie sztywna piana. Moja śmietana niestety nie była dobrze schłodzona a tym samym dobrze się nie ubiła, co widać na załączonym zdjęciu :-(

Nasz puszysty mus podajemy na zimno z dodatkiem bitej śmietany, udekorowany np. tartą czekoladą lub kolorowymi cukierkami do deserów.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Gość magdaa303

Indyk z brokułami z ziołową nutką

50g fileta z indyka
różyczki brokuła ok 100g
ryż
koperek
natka pietruszki
oregano

Indyka gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 20-30 min, następnie dodać brokuły i gotować, aż brokuły będą miękkie. Dodać oregano i gotować jeszcze 5 min. wszystko razem zmiksować (jeśli potrawa jest przygotowywana dla większego dziecka wystarczy tylko rozgnieść widelcem) na końcu dodać ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż, natkę pietruszki i koperek. Smacznego!

Odnośnik do komentarza

TARTA Z CUKINIĄ I DYMKĄ

SKŁADNIKI:
Ciasto:
• 25 dag mąki
• ½ kostki masła
• 1 jajko, sól

Farsz:
• 3 cukinie
• 1 pęczek dymki
• 1 pęczek szczypiorku
• 2/3 szklanki śmietany
• 3 jajka
• 5 dag parmezanu
• sól, pieprz
• 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremek. Podpiec kilkanaście minut w temperaturze 180oC.

Przygotować farsz. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach., przełożyć na sito, posolić. Po kilku minutach odcisnąć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w piórka dymkę, zeszklić. Dodać cukinię, dusić kilka minut bez przykrycia.

Śmietanę ubić z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczną i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180oC.

Odnośnik do komentarza

ZUPA ŚLIWKOWA Z CYNAMONEM

SKŁADNIKI:
• 70 dag śliwek
• 250 ml słodkiej śmietanki (12%)
• 3-4 łyżki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3-4 goździki
• po kawałku kory cynamonu i skórki cytrynowej
• listki melisy

PRZYGOTOWANIE:
Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestki (kilka odłożyć). Litr wody zagotować z cukrem, goździkami, cynamonem i skórką cytrynową. Do wrzącego płynu włożyć połówki śliwek i kilka pestek. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż śliwki będą miękkie. Usunąć pestki, cynamon, goździki i skórkę cytrynową. Kilka połówek śliwek wyjąć do dekoracji. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do zupy i mieszając, zagotować. Zupę lekko ostudzić, zmiksować, wlać śmietankę, wymieszać i podgrzać.
Zupę wlać na talerze, udekorować odłożonymi śliwkami i listkami melisy. Można podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2148.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...