Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki,Dziewczyny za info o palakach,zakupimy,ale jeszcze sie zastanawiam,z dzwiekiem czy bez. Te lusterka tez super,ale ja zawsze siedze z tylu,a R. nigdzie sam z Malym poki co nie jezdzi:)
Maja,ciesze sie,ze macie zabieg z glowy,pewnie spadl Ci wielki kamien z serca.
Quarolina,Igorek tez juz nie bardzo chce zostawac sam,od dwoch dni tak ma:)
Monmonka,,dzieki za info o badaniach:)
A moj Gwiazdor rosnie chyba na melomana:) Tylko mu spiewac,ale jest wtedy szczesliwy:) Zasnal na cycu. O matko,az sie boje tej nocy:)
Spokojnej nocki)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Cześć Mamusie, kilka dni sie nie odzywalam ale czytam na bieżąco.Lilka w nocy nadal budzi sie co 2h, podjelam niesmialą próbę dodania jej kleiku do mojego mleka ale nie podpasowało malutkiej.W dzien tez jest absorbująca,tzn. szybko jej sie wszystko nudzi, hwila na leżaczku, chwila na macie,chwila pod karuzelką i tak w kółko.Zabawki też mam wrażenie powoli jej sie nudzą.Na brzuszku nadal dlugo nie leży ale od wczoraj juz pewnie wyciąga ręce przed siebie i sięga po zabawki:))Niestety co do obrotów to nadal zero w tym temacie.Od 2 tygodni odparza sie jej pupa, pomimo ze nigdy wczesniej nie miala z tym problemu, a pieluszki ciągle te same.Zasypuje mąką ziemniaczaną, myje wodą przegotowaną, wietrze, smaruje linomagiem, sudocremem i srednio nam idzie pozbycie sie tego paskudztwa.juz chyba najlepszy efekt daje krochmal ale to tez nie od razu.W efekcie kapie teraz codziennie, jeden dzien w krochmalu a drugi z żelem myjącym.Na spacerki biegamy codziennie po 2h wiec wtedy choc troszke pospi bo w domu to najwyzej 20min.a co do ząbkow to ani widu ani słychu...

gratki dla Gosi z okazji 5 m!
Maja, dobrze ze juz po wszystkim, dzielne jestescie,ale teraz juz bedzie tylko do przodu!
Kaska, duzo zdrowka dla Laurenki!
Milutka, dojechaliscie bezpiecznie, bo nie doczytalam?

monthly_2017_02/wrzesnioweczki-2016_54524.jpg

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Omg usypiałam dzisiaj Nusie 45 minut. Biedna nie mogła zasnąć. Boli ja to dziąsło ale ząbek już na wierzchu :)
Moja lubi leżeć na brzuszku i raczki się jej nie rozjeżdżają. Potrafi w takiej podpartej pozycji na rękach wytrzymać nawet 10 minut. Z brzucha na plecy się obraca ale z pleców na brzuch jeszcze ani razu choć wywija się w łuk jak leży na plecach o odchyla główkę do tylu. Wyglada to tak jakby chciała najpierw głowę odwrócić a dopiero potem resztę ciała.
Ja się nie przejmuje ze jeszcze ani razu nie obróciła się na brzuszek. Kiedyś na pewno przyjdzie na to czas:)
Ja już lecę spać. Dobrej nocki Mamunie :)

Wlasnie tak patrze że jest paru Maciusiów na forum :) u nas to imię wybrała starsza córka :) była rozczarowana że jednak nie siostra więc pozwolilismy jej wybrac imię jakie chce :) i ładnie wybrała :)
Calineczkamała u nas Maciek śpi w wózku i w dzień i w nocy... jakbym mogla cofnąć czas to bym do tego nie dopuściła a tak sie przyzwyczaił że też sie zastanawiam co będzie jak wyrośnie z gondoli?? Raz go uspilam w lozeczku na noc to sie obudzil już o 1 a zawsze pobudke pierwsza ma pomiedzy 5-6 rano. Ale chyba trzeba bedzie powoli go przyzwyczajac. Już się boję :D
dobrej nocy dziewczynki

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaupjyybl9kibx.png

Dzięki dziewczyny za miłe slowa o mojej córci.
100lat dla Gosi:)
Maaag faktycznie ja pisalam o tym krzeselku do karmienia i Iwa w sumie tez pozniej. A co sie stalo?
My bylysmy dzia na rehabilitacji i pytałam z ciekawosci czy jak dziecko ma 5 mcy i nie obraca sie na brzuch to czy to zle i uslyszalam ze " no juz powinno".
Moja mala agentka fakrycznie zaczyna stawac powoli na czworaka ale to znowu podobno nic zlego. No i kapiel to istne szalenstwo. Lazienka zalana ja cala mokra nawet na wlosach.
Kari moja Emilka ur. O godz 10.27 ;)
Tez wlasnie kojarzę ze ty tez jakos wtedy rodzilas.
Aaa i na nasze ząbki pomogl dentinox. Nie wiem jakima sklad ani nic, wazne ze pomogl. Farmaceutka mi polecila to chyba nie taki zly.
Mind nam na odparzona pupe na puerwszy strzal poszedl tormentiol. Pozniej masc posladkowa robiona z apteki. Teraz od prawie 4miesiecy nie wiem co to odparzenie. Teraz uzywam bephanten extra masc.srokao polecala i faktycznie jest super.

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvzp07wkpxbts1b.png

Charlotte, u nad Zuzia w pewnym momencie tak zaczęła robić, mimo, że wcześniej leżała ładnie na brzuszku. Zaczęła rozkładać ręce na boki lub do tyłu, nogi do góry i nos w matę, czyli tzw. samolocik. Ale to było jeszcze na początku grudnia. Jednak szybko sobie z tym poradziliśmy na własną rękę. Okazało się, że kładziemy ją na zbyt miękkiej kanapie, no i konsekwentne kładzenie na brzuszku na twardszym podłożu i poprawianie rączek przyniosło takie rezultaty, że dzisiaj Zuzia leży na brzuszku jednorazowo min. 30 min, a czasami nawet zaczyna płakać jak ją przekręcam na plecki. Łącznie w ciągu dnia leży i się bawi na brzuszku, myślę, że ok. 2-3h :-) Wczoraj byłam też badana pod kontem neurologicznym i wszystko jest ok.

Witajcie:) rety, ledwo nadrobilam, tylw ciekawych tematow:) u nas jedna raczka idzie wbok jak Mala ma brzuszku lezy, nie obraca sie wcale na brzuch,za to ostatnio trenuje obroty iw lozku lub na macie przekreca sie, odwraca glowe do tyl lezac na boku, chyba kazdy maluch ma inne tempo. Pupe podnosi ostatnio do gory jakby pelzac chciala;) stad mysle o macie do raczkowania, sa takie z gabki jak karimata np puzle zeSmyka, cos kochane madre Mamusie polecicie w tym temacie? U mnie pediatra mowila, zeby uwazac na kleik ryzowy i podawac max 2x w tygodniu, bo moga byc u malucha zatwardzenia. Poki co podaje warzywka delikatnie i Laura wcina ze smakiem.
U nas tez zatkana kanaliki łzowe, masuje, ale łzy i ropka wyplywaja i potem to samo. Maja,ciezko bylo? Ile to trwa? Dziecko ma znieczulenie?od razu poprawa? Na NFZ czy prywatnie robiliscie?jaki koszt ewentualnie?
Dobranoc Mamusiom i slodkim Maluszkom:*

Ja wkasnie zamówiłam taka matę z puzzli wiec napisze jak przetestujemy ;)

Dziś moje dziewczyny mega marudne Alicja od wczoraj robi rzadkie kupki wiec to chyba kolejny objaw ząbkowania. Tylko gdzie te zabki bo ja nic nie widzę, pozostaje mi cierpliwie czekać...,

Wszystkiego dobrego dla Gosi;);*

Blanka i Alicja ur. 8.08.2016 37+3tc

http://fajnamama.pl/suwaczki/q6ds4rl.png

Co do ząbkowania, to u nas najlepiej gryzaczki wodne prosto z lodówki działają. Ciumka chwilę, potem się nimi bawi i po płaczu. Żel ten ze szczoteczką kupiłam, ale trudno powiedzieć, że działa, bo zlizuje od razu, więc używam raczej do masowania. No tylko czasami żałuję, że odkryła, czemu zęby służą i widzę gwiazdki ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkvcqgdgdqdv4a.png

My mamy 2 opakowania maty z puzzli ze zwierzętami firmy BabyOno:
http://www.babyono.com/puzzle-piankowe-6szt-zwierzeta.html
Jednak trudno mi coś o tych mapach napisać, bo na razie jedna leży pod matą edukacyjną na kanapie, żeby usztywnić podłoże, a druga jeszcze nierozpakowana. Ja się akurat tym zakupem jakoś szczególnie nie przejmowałam, ale ponoć trzeba uważać, bo dużo tych puzzli ma substancje szkodliwe. Akurat te co mam są bezpieczne i spełniają europejskie normy. Trzeba też uważać, żeby elementy nie były zbyt małe, bo dziecko może wyjąć i połknąć. Przez rehabilitantów polecane są puzzle Mały Genius, bo się nie ślizgają:
http://puzzle-piankowe.pl/home/1-aktualnosci/14-maly-geniusz-europejskie-piankowe-puzzle

Charlotte, jeszcze wracając do tematu AZS, to u nas niby AZS, ale te objawy są znikome póki wyeliminowaliśmy białko mleka krowiego. Z tego powodu też nie drążyłam zbytnio tematu. Czasami już mi się po prostu nie chce albo nie mam siły. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to co już pisałam, że najczęściej AZS wynika z alergii pokarmowej, ale to już pewnie wiesz. Tylko mi się wydaje, że żeby cokolwiek osiągnąć i móc stwierdzić na temat Stasia, to byś musiała całkowicie wyeliminować białko mleka krowiego. Słyszałam też, że jeśli dieta eliminacyjna nie przynosi znacznej poprawy przez ok. 4 tyg. to trzeba szukać innej przyczyny, innej alergii pokarmowej albo wziewnej. Może alergia na sierść? Macie jakieś zwierzaki? A może pościel z pierza? Bo o kurz czy roztocza, to pewnie u Ciebie w domu ciężko ;-) Wiem jeszcze tyle, że przy AZS, trzeba uważać na ubrania z wełny. No i najlepiej swoje ciuchy, z którymi Staś ma styczność również prać w specjalnym proszku dla alergików i prasować.
A tak przy okazji, bo Ty chyba używasz też Linomagu do tych zmian skórnych, pamiętaj, że Lanolina też może uczulać.

Calineczkamala najwspaniałości dla Wojtusia z okazji 5 mc.
Maaaag ja się bardzo przejmuje że Gosia się nie obraca. Ona skończyła 5 mc (Hania jest dużo młodszą) i o ile z pleców na brzuch jeszcze nie musi o tyle w drugą powinna. Na brzuchu lubi leżeć ale co z tego jak łapki jej się po chwili rozjeżdżają. Już nie raz nie mam mocy jej poprawiać. I jakoś tak się z dołem obudziłam. Za oknem szaro i do bani.

iv098u698jhjb01j.png

Dzień dobry z rana!Ja już na nogach a reszta brygady jeszcze śpi,wczoraj Amelka wieczorem była mega piszczaca ewidentnie Ja cis bolało.wystosowała się tylko wtulona w moje ramię i musiałam kolysac.jak zasnela to do 1 jeszcze tak niespokojnie spała a później do teraz wszystko ok.chyba to jednak ząbki jej tak dokuczaja. Muszę przejść się do apteki po jakiś żel.

Naszej nocy to już nawet nie skomentuję i nie opiszę. To jakiś koszmar dziewczyny. Ja już nie daje rady. W nocy nie spi . W dzień na brzuchu nie chce leżeć. Tylko łapki na boki rozkłada i jeczy.
Monika Ty wczoraj coś pisałaś że u Ciebie tak było. A dzisiaj o azs ze to wynika z alergi pomarmowej. Bo ja wczoraj byłam mała u alergologa i mi Powiedziała że mała ma lzs wynikające z alergi na mleko.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8u69i2a2d7b8.png

Dafne mieliśmy skierowanie ale na nfz zwykła wizyta dopiero na czerwiec. Wiec poszłam prywatnie do Pani ordynator z am bo ona się tym zajmuje u małych dzieci. Na wizycie zasugerowała zabieg. Masaże często pomagają. Ale powiedziała nam ze jak do 3 miesiąca się nie cofnelo dzięki masaża to szanse są juz małe. Pediatra powiedział to samo. Wiec mono różnych opini w necie się zdecydowałam. Sam zabieg bardzo szybko i chyba faktycznie nieinwazyjny bo nie ma śladu. Nic ja nie boli bo nie marudzi i daje się tam dotknąć ale dla mnie było strasznie. Oczka ładne mam nadzieje ze juz będzie ok. No ale robiliśmy prywatnie i tanie to nie było 600 zł.

Jejku u nas nocka najgorsza od dawna. Maciuś przed 3 był wyspany.... Jestem jak zombie.
Co do zdolności dzieciaków u nas też się pogorszyło. Mam wrażenie że ten skok rozwojowy ostatni więcej zabrał. Wcześniej młody leżał na brzuszku ładnie z główką u góry. A teraz... Leniwiec kładzie główkę, jedną rączkę też rozkłada. Nie przekręca się. Wcześniej 3x zdarzyło mu się z brzucha na plecy teraz wcale. Nóżki go nie interesują, nic po prostu nie robi. Jedyne co go interesuje to pchanie wszystkiego do buzi... Ja jestem załamana. Będę musiała znowu zadzwonić po rehabilitantkę pewnie. Jeszcze poczekam na męża, może od go zmotywuje! Wraca za 2 dni, jejku jak się cieszę!!
Pfff właśnie Zubilewicz powiedział w ddtvn że w przyszłym tygodniu wracają mega mrozy!?!

wjwtbxz.png