Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczynki,polecam od razu udac sie do fizjoterapeuty. My dzis bylismy u lekarza rehabilitanta(prywatnie) i oprocz tego,ze obejrzala Malego,sprawdzila,co robi,czego nie to niczego sie nie dowiedzielismy,tylko tyle,ze nie jest zle,ale jest nieduza asymetria i warto isc do fizjoterapeuty,zeby wszystko powiedzial i pokazal jak cwiczyc w domu. Panstwowo trzeba isc do lekarza,bo musi dac skierowanie do fizjoterapeuty,ale prywatnie,jesli nie dzieje sie nic naprawde zlego,to wydaje mi sie,ze troche szkoda kasy i mozna to ominac. Ale to tylko moje zdanie,moze sie myle.
Milego wieczorku:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Witam mamusie .
Maja 168 niemartw sie u mnie Zuzia tez miala sklejone wargi lekarz powiedział ze miała jakas infekcje dróg moczowych i dlatego sie jej skleiły . My bylyśmy na bioderkach i ten lekarz to zauważył posmarował jej to maścią potem je rozkleił troszke ja to bolało ,ale po pierwszym siku strasznie płakała a potem już było dobrze .Lekarz wtedy kazał dać jej coś przeciwbólowego . Po tygodniu zrobiłam badanie moczu i wszystko dobrze . Jakbyś miała jakieś pytania chetnie odpowiem .

Łojezu mój syn dziś ma ADHD... Od rana sumując jego drzemki spał 50min..... Cały czas jęczy, gada, płacze albo wydaje inne dziwne dźwięki i macha kończynami jakby cały czas biegł. No masakra. Od wczoraj daję mu troszkę herbatki Hipp melisa z sokiem jabłkowym. Oczywiście rozwadniam to bardzo dodatkowo. Ale na Maćka uspokajająco to nie działa...

wjwtbxz.png

Cześć dziewczyny:)
U nas dzien zaczyna sie kształtować w pewne ramy. Chodzimy spac codziennie o 1.00, ale przesypiamy noc bez jedzenia. Jemy 8, 11.30, 15, 18.30. 22 i 24.
Cycek został odrzucony całkowicie, pokarm został mi tylko w lewej piersi. Ściągam po 50-60ml na karmienie i reszta mm. Ale na karmienie wychodzi sumarycznie od 100ml do 150ml wiecej nie ma szans :)

Charlotte nie moge doszukać dlaczego jeździsz na rehabilitacje. Co sie dzieje Stasiowi????

http://s6.suwaczek.com/201609034565.png

Mamonka Ty ogarnialas ile dziecko powinno teraz przybierać? Maciek przybrał 300g w 3 tygodnie i zastanawiam się czy to nie za mało.

Kurde forum znowu szwankuje.

Jesteśmy po szczepieniu. Maciuś śpi od 17.30 bardzo płakał chyba go boli. Lekarka nas olała bo wie że do nie nie chodziliśmy wcześniej. Powiedziała że dzieci na piersi tak się budzą bo są delikatne... :/

Myślę że Maciek jest głodny bo jak mu dawałam smoczka to się ciągle budził a jak pierś to co 2h jak w zegarku. Niech je jeśli potrzebuje.

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Padme, Staś ma lekką asymetrię i leżąc na brzuszku zamiast podpierać się raczkami rozsuwa je na boki i troche do tyłu. Efekt jest taki, że szybko się meczy, bo do trzymania głowy używa tylko mięśni grzbietu.. fajnie, ze się odezwałaś ;) współczuję tego późnego chodzenia spac, ale z drugiej strony od tej pierwszej do osmej troche pospisz ;)

My juz wykąpani, poćwiczeni, zasypiamy przy cycu.. muszę jeszcze ogarnąć obiad na jutro, bo mi się zachciało gulaszu z soczewicy mmm.. a jutro może nie być okazji do gotowania ;) nie mam sumienia Stasia zostawiać samego jak nie spi, staram sie wszystko ogarniac w czasie jego drzemek a i tak nie zawsze wychodzi. Mam przerost ambicji jesli chodzi o sprzątanie..

Szczęściara współczuję kiepskiej porady lekarskiej, trzymam kciuki, zeby Maciuś dzielnie zniósł tą dobę po szczepieniu.. biedulek. Na co dzis szczepiliscie?

Maaag widze, ze my ze szczepieniami idziemy identycznie. Tez mamy za 3 tyg trzecią dawkę 6w1 plus rota. A po 6 mcu pneumo.

Błażej właśnie zaliczył pierwszą pobudke i dojada. Rzucił się tak na cyca, że nie mam wątpliwości że jest głodny. Wczoraj w nocy budził się co dwie godziny... Za to w dzień zaliczył trzygodzinna drzemkę. Dafne nie rozpiescisz dziecka pozwalając mu spać, przecież nasze maluszki potrzebują bardzo dużo snu! Ah te mądrości naszych mężów...

Charlotte podziwiam Twoje zamiłowanie do porządków :)

Mamo Joasi będzie dobrze! Współczuję że tak Cię potraktowali... i jak tu ufać lekarzom? :/

Stevenka dobrze że przypomnialas o tym mydełku! Jutro atakuje rossmanna.
Dzisiaj kupiłam ramki na zdjęcia i wywołałam parę fotek dla dziadków. Mąż ogarnie prezenty dla swoich rodziców. A ja ogarniam dla dwóch moich babć, dziadka i rodziców. To ich pierwszy wnuk i chyba dokupienie jeszcze jakieś fajne kubki.

Jutro po 16:00 mamy wizytę i nie mogę się doczekać. Mam nadzieje że obejrzy Małego dokładnie i rozwieje wszystkie moje obawy no i przede wszystkim poradzi coś na te placki. Liczę na to że wykluczy alergie pokarmowa.

Spokojnej nocy dla naszych Maluchów i ich mam :)

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54154.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ko4mkw3ce.png

O widzisz Charlotte jak śmiesznie się nam zbiegło :p Nusia śpi od 20:20. A ja powiem wam ze dalej walczę z dziadami hemoroidami. Miałam 20 dni kuracji czopkowej i dalej mnie boli przy wypróżnieniu ale już mniej. Przynajmniej już nie płacze a nie tak jak miesiąc temu... Hania dzisiaj stosunkowo sporo spała w ciągu dnia. Udało jej się przespać dwie godziny ciągiem ale na moich rękach a ja zaczęłam oglądać serial Lost :p kiedyś oglądałam go już lecz nie obejrzałam wszytakich sezonów, chyba na 5 się zatrzymałam. Teraz planuje obejrzeć od początku do końca. Uwielbiam ten serial choć jest zagmatwany na maxa ! :p
Oglądacie jakieś mamuśki na YouTube ? Ja uwielbiam doriske :p

Moja w 3 tygodnie przybrała 700 g ale ona jest wybitna jeśli chodzi o wagę. Gosia po szczepieniu taka przygaszona i śpioszek. Na razie bez temperatury i oby tak zostało. My dziś szczepiliśmy 3 dawkę obowiązkowych na NFZ a 1 lutego czeka nas 3 dawka pneumokoków.
Mój J do poniedziałku jest na L4, powiem Wam że fajnie tak w 3. Szkoda że częściej nie mamy takich chwil. Ja nie wiem jak Wy dziewczyny z mężami zagranicą dajecie radę. Mój pracuje od pn- pt 7.30-15.30 więc po 16 jest w domu. Do tego dorabia w piątki i nie raz w soboty na nockach a i tak mam wrażenie że mało czasu z Gosią spędza.

iv098u698jhjb01j.png

Hej mamusię,dawno nie pisałam ale czytam waS codzienne,u nas w miarę ale przy czwórce pociech to czas mam tylko wieczorem jak już śpią albo z samego rana jak najmłodsze jeszcze śpią,czyli koło 6.00,. Moj Michał ma katarek cały czas ale to od suchego powietrza niestety ma wiotkość krtani i przez to szybciej się meczy i często łapie infekcje górnych dróg oddechowych przez co szczepienie mamy do tyłu:/ ale waży już całe 8000g z wagi urodzeniowej 3220g więc jest ok,przekreca się już z brzuszka na plecki i z pleców na brzuch więc idzie ku dobremu no i gaduła straszny,my od urodzenia na mm jesteśmy ale z rozszerzeniem diety się wstrzymaliśmy z powodów brzyszkowych,bedziemy próbować za miesiąc znów,

Padme współczuję ci zasypiania o 1,00. Może spróbuj Pole jakoś przestawić,w dzień np ja przytrzymaj z spabiem i nie zaciemniaj pokoju bo wtedy też się jej przestawia,

Charlotte mój starszy sen też miał rehabilitację z tego powodu co twój uwierz pomoże,choc teraz ci się wydaje że to takie trudne,u nas przy drugiej serii była dopiero poprawa,potem zaczął siedzieć jak miał 10miesiacy a zaczal chodzić jak miał 14miesiecy więc nie tak źle.

Wszystkim mamom życzę wytrwałości i cierpliwości choć musicie przyznać że uśmiech Maleństwa wynagradza wszystkie niedogodności,zmartwienia i smutki:)
Ps.sliczne te wasz szkraby:)
A to mój michas:)

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54155.jpg

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

Sorki dziewczyny ze znowu was podczytuje i pisze ale macie starsze dzieciaki i jestesmy dla mnie yhmmm ksiazka wiedzy.... Pisze w sprawie sklejania warg sromowych. Nie czyscilam bo polozna nie kazala. Za to pediatra byla w szoku. Przeciez tam tez jest brud a o bakteriach nie chciala wspomniec jej slowa. A malo tego mowila ze jest jeszcze ta maz plodowa. Odsunela je i mi pokazala. Wstyd mi bylo jak cholera ale jest to moje pierwsze dzieciatko i wierzylam poloznej. Pokazala mi jak mam czyscic i zapisala mi linomg zielony na to. Dwa trzy razy dziennie mialam smarowac. I Tez tak robilam. Od jakis dwoch tyg smaruje jej co kilka dni efekty prawie odrazu.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribsbwki7my.png

Aha ktras z mam pisała że na bardzo obfity okres po porodzie,otoz ja też mam przez pierwsze 3-4dni to jest tragedia podpaske ta na noc noszę w dzień i najlepiej z domu nie wychodzić i co 1,5h do wc na zmianę,bylam u ginekologa i dostałam na to excacyl o cyclonamine i podczas okresu biorę,troche pomaga ale jakby nie te leki to najlepiej z wc nie schodzić bo jest tragedia:/

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

Piszecie kobietki o higienie dziewczynek a jak to jest z czyszczeniem ptaszka? Bo właśnie położna nie kazała ingerować w to, pielęgniarka pediatryczna mówiła że trzeba. Przyznam, że ją nie próbowałam odciągnąć skórki mojemu synkowi ale może powinnam? Pytałam męża jak to jest ale nie potrafił mi pomóc bo on na dziecięcym ptaszku nie zna się. Może jakaś mama chłopca oświeci mnie o tym temacie.

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png

Siedze wlasnie na podlodze po drugim treningu z chodakowska ciekawe ile tym razem wytrwam :D.

Maaaag Losty ?? Moja Zosia ogladala je od urodzenia :D maz katowal i obejrzal wszystkie sezony potrafil nawet kilks odcibkow na raz obejrzec a ja juz przy 2sezonie sie pomotołam tak jak i kiedys ogladalam. Z youtuberek od ciazy ogladam patitv - fajnie gada.

Zoska usnela dzis godzine wczesniej niz zwykle i bardzo malo zjadla hmmm ciekawe ile pospu.
I z tym czyszczeniem ... I rozchylaniem warg to tez tego nie robilam bo polozna w SR mowila zeby tam nie gmerac...

A to jest ulubiona pozycja do drzemek Zosi

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54157.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

U nas doba po szczepieniu to jakaś pomyłka. Diabeł wstąpił w mojego syna, już mam dość tego wrzasku po dziurki w nosie. Aż z tych nerwów nie leci mi mleko. I W końcu nie wytrzymałam i się poplakalam jak 4 raz musiałam usypiac małego i przerywalam przez to ściąganie mleka. a mój mąż kupił sobie jakieś kuzwa zajebiste hantelki i ćwiczy w drugim pokoju zamiast mi pomóc. Już mnie trafia dziś. Faceci to jednak nie mają mózgów czasami.

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png

Iwa27, wiem co masz na mysli, moj maz po twierdzeniu, ze rozpieszczam corke, stwierdzil, ze po kapieli usypia. Dal do lozeczka, Mala nie chciala jeszcze spac i zaczela plakac, mowie mu, ponos ja chwile lub pobaw sie, zmeczy sie i za 10min zasnie. Maz na to, ze on jest rodzicem i on decyduje kiedy dzircko spi, bo co jak Mala bedzie miec 2 lata to tez ona decyduje? A to moja wina, bo rozpieszczam. Efekt metody tatusia? Laura dostala histerii i 40 min plakala, a raczej wrzeszczala i juz zadne noszenie nie pomagalo. Az ledwo oddech lapala bo tym jego noszeniu, ja ze stresu poplakam sie i w koncu Mala padla ze zmeczenia a my do siebie sie nie odzywamy. Mam tego serdecznie dosc, to ja zajmuje sie dzieckiem 24/7 i wiem jak reaguje corka, a jak 18 lub 19 wroci z pracy i zajmie sie nia i cos mu doradze to obraza majestatu, ze go pouczam! Faceci sa czasem beznadziejni, to juz wole jak idzie sobie po pracy na silownie. To pozalilam sie;)

Maja, dopiero jak Zuza napisała o swoim przypadku, to zrozumiałam o jak mocne sklejenie warg chodzi. Teraz rozumiem sens konsultacji u chirurga. U nas to po prostu jak wargi się stykają to wyglądają na lekko sklejone przez wilgoć w pampersie. Ja przy każdym czyszczeniu kupy przecieram lekko pomiędzy większymi wargami sromowymi i czasami przy siku też. Nam też położne w szpitalu mówiły żeby nie rozchylać, ale moja znajoma położna powiedziała mi, że lekko przecierać można i tak robiłam, bo mi to po prostu trochę śmierdziało. Sama wiem po sobie, że jak dokładnie się nie umyję "na dole", to czuję się niekomfortowo i brudno, więc czemu bym miała zostawiać tam brud swojemu dziecku.
Mam nadzieję, że u Twojej perełki tylko na maści się skończy ;-) I nie obwiniaj się, trudno dobrze postępować skoro wszyscy w okół wprowadzają w błąd.

Charlotte, podziwiam Cię za te ambicję i motywację do sprzątania. Ja też lubię porządek, ale czasami po prostu mi się nie chcę... A Ty taka pełna sił i wigoru :-) Ja to chyba już po prostu stara jestem :-p

Mała, również mam nadzieję, że lekarz wykluczy alergię pokarmową u Twojego Błażeja ;-)

Agnes , pierwsze co zauważyłam na zdjęciu, to właśnie tego banana, hehe ;-)

Iwa, kochana, na szczęście ten dzień już się kończy. Mam nadzieję, że jutro Wiktor z powrotem będzie sobą :-)

Szczęściara, w okresie 3-6 m-ca zaleca się, aby dziecko przybierało 17-18 g, co daje 119-126 g na tydzień, więc 300 g w ciągu 3 tyg. to nie jest zły wynik ;-) Myślę, że nie ma się co martwić :-)
Poniżej wklejam zalecenia jakie dostałam ze szpitala.

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54158.jpg

Ja też córci nie gmeram, położna nie kazała, chyba ze zrobi kupę no to wtedy trzeba wyczyścić, mojej znajoma córka miała zrosniete właśnie przez to że dużo tam czyscila chusteczkami nawilzanymi i smarowala dużo kremem.
Ja co prawda też używam chusteczek z wygody ale małe warstwy maści smaruje. Póki co jest ok i żadnego odparzenia nie było.
Iwa a mój sobie wymyślił siłownię. Tak więc też mnie czasem szlak trafia.
Jutro idę do dentysty. Coś czuje ze dużo mi poszło przez ciąże i kp. Aż się boję pomyśleć. ..

http://fajnamama.pl/suwaczki/193s6pj.png

Iwa też się o to męża pytałam i też mi powiedział że na takich małych ptaszkach się nie zna hehe.
A położna mówiła żeby tak lekko ściągać żeby ten napletek tak minimalnie się rozkleil i tam umyć. Nic na siłę. A dziś lekarka mówiła innej mamie że każdy chłopiec do 3 r.z. ma stulejke.

Co do mądrości Mężów mój po 6 przebudzeniu Maćka miał to w końcu on iść włożyć mu smoczka do buzi a zamiast tego przyniosl go do salonu bo otworzył oczka a on go jeszcze tego dnia nie widział. Zaczął z nim gadać, wygłupiać się, śmiać. I Maciek od godziny nie śpi, właśnie płacze. Niech sobie go sam usypia, nawet pół nocy. Właśnie mówi że chcę iść się wykąpać. Na pewno...

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png