Skocz do zawartości
Forum

Konkurs ze Stewiarnia.pl


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani,

czy wiecie, co może skutecznie i zdrowo zastąpić cukier? Jest wiele opcji, a jedną z nich jest stewia! Specjalnie dla Was mamy konkurs, w którym do wygrania jest 3 zestawy produktów od Stewiarnia.pl! W skład każdego zestawu wchodzi: stewia do słodzenia w płynie - 100 ml, opakowanie płatków crunch słodzonych stewią, krem czekoladowy do smarowania słodzony stewią oraz czekolada ciemna słodzona stewią:

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Stewiarnia.png

Zastanawiacie się, co czego można użyć stewii? Mamy dla Was również kilka ciekawych przepisów: Bananowe placki bez cukru, Jabłkowy chlebek z orzechami czy Orkiszowe ciasto śliwkowe z migdałami i czekoladą.

Aby wygrać jeden z pięciu zestawów należy udzielić odpowiedzi na pytanie: "Zdrowe przekąski. Co podajecie dzieciom, gdy mają ochotę na coś słodkiego?"

Na Wasze odpowiedzi czekamy do 24 marca 2015 roku do północy! Zamieszczajcie swoje wpisy w wątku konkursowym z zarejestrowanych profili, a już w ciągu dwóch dni roboczych od daty zakończenia konkursu, ogłosimy wyniki!

Biorąc udział w konkursie, akceptujesz jego regulamin.

Odnośnik do komentarza

moje dzieci są na diecie bezglutenowej.wymagają specjalnych słodyczy,których wcześniej smaku,zapachu nie znali,Nasze słodycze są zdrowe,wartościowe i smakowite.
polecam "kulki"gdzie produkty zawsze są pod ręką,czyli
gorzkiej czekolady 70% kakao
50 g mąki migdałowej (bezglutenowa, odtłuszczona)
1 mały dojrzały banan
2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao do obtaczania trufli
3 łyżeczki płynnego słodu(syrop z daktyli,syrop klonowy,stwewia-w zależności co kto ma w domu)
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
wymieszaj utartą czekoladę i mąkę migdałową – na jednolity pył Banana obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na miazgę.. Do startej czekolady wymieszanej z mąką dodaj wszystkie pozostałe składniki: kakao, banana, słód płynny,cynamon.). Mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa uzyska konsystencję gładkiej, gęstej i dość mocno klejącej pasty.. W dłoniach formuj z masy czekoladowej małe kulki. Każdą kulkę obtocz w sproszkowanym kakao w miseczce (pojedynczo) i odłóż na talerz. Kulki na talerzu nie powinny się stykać. Dłonie warto wcześniej lekko oprószyć kakao, by masa formowana w kulki mniej kleiła się do rąk.. Talerz z gotowymi truflami wstaw na kilka godzin do lodówki.U nas stoją w lodówce 10minut;-))
na ten smakołyk zawsze znajdują sie chętni bezglutenowcy ale też "glutenowcy"
Polecam wszystkim.

Odnośnik do komentarza

polecić chciałam jeszcze domowe bezglutenowe masło orzechowe na bazie avokado...tak tak...smaczne,pozywne i zdrowe,bez ulepszaczy,dodatków smakowych chemicznych.smaczne dla bezglutenowców ale też dla "glutenowców"wiec potrzebne będzie avokado,kilka kropli cytryny,1-2łyżeczki słodu płynnego,zmielone(całe podprażone orzechy laskowe).
wszystko blenderujemy,i juz.
łatwe,proste,pozywne i dostępne od ręki.
smarujey tym chlebek,naleśniki i co kto chce nawet gofry.
to jest zachciewajka dzieci moich,jak nie ma w domu "gotowców"słodyczowych.

Odnośnik do komentarza

Nasze maluchy uwielbiają suszone owoce, które dajemy im zamiast słodyczy. W sezonie suszymy owoce z naszego działkowego mini sadu- śliwki, jabłka, morele, winogrona, czasami gruszki oraz kupne banany. Susz nadaje się także na kompoty, które dzieci uwielbiają. Jest to zdrowa przekąska bez konserwantów, która dodana do porannej porcji owsianki daje malcom energię na cały poranek.

Odnośnik do komentarza

Nasza pociecha uwielbia słodycze ale my staramy się jej podawać ich jak najmniej. Wiadomo że czasem skosztuje czekoladę albo poliże trochę lizaka.Aby zastąpić słodycze podajemy je do jedzenia suszoną żurawinę i morele oraz rodzynki.Bardzo lubi pałeczki kukurydziane oraz chrupkie pieczywo.Często podaje jej jabłka oraz gruszki.

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_26771.jpg

Odnośnik do komentarza

W naszym domu królują owoce, bakalie i zdrowe desery własnoręcznie przygotowane. Oto jeden z nich.

Deser orzechowo-czekoladowy
2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka miodu, 100 g orzechów makadamia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 czubata łyżka kawałków gorzkiej czekolady lub gotowych groszków z gorzkiej czekolady, 80 ml mleka ryżowego, kilka truskawek do dekoracji.

Do blendera wrzucamy orzechy, olej kokosowy, mleko, miód i ekstrakt waniliowy, blendujemy . Przekładamy masę do rondelka i chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Następnie przekładamy masę do 2 miseczek. Dodajemy czekoladowe kawałki i mieszamy wykałaczką. Pod wpływem ciepła czekolada rozpuści się tworząc wzorki. Dekorujemy truskawką. Deser chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_26777.jpg

Odnośnik do komentarza

Gdy mój synek ma ochotę na słodką przekąsek, podaje mu wtedy suszone owoce, są zdrowe, słodkie i zawierają dużo witamin. synek ma 3 latka a ja od początku staram się dbać o jego zdrowie, dlatego po roczku dawałam mu już do cyckania suszone owoce, żeby synuś się przyzwyczaił. Na początku wypluwał, ale po kilku razach już mu zasmakowały, najbardziej lubi suszone śliwki, truskawki i jabłka!

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

Kiedy moja córka ma ochote na coś słodkiego.Robię jej placuszko-ciasteczka z platków owsianych,są one zdrowe i bardzo szybkie.Więc na ich przygotowanie mam jakieś 5 min:) Polecam

Domowe Crunchy
*2 jajka
*1 łyżka miodu
*7 łyżek płatków owsianych

Jajka ubić mikserem z łyżką miodu na jednolitą masę.
Stopniowo dodawać płatki owsiane,tak by powstała konsystencja ciasta.
Masę przełożyć na teflonową patelnię,dobrze rozgrzaną.
Można też sobie kształtować ciasteczka.
I smażyć przez chwilę z obu stron.Podawać z owocami,jogurtem,miodem,dżemem-
jak kto woli:)

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_26789.jpg

Odnośnik do komentarza

gdy moja córcia ma ochotę na coś słodkiego robimy wspólnie muffinki, do których można dołożyć zarówno owoce jak i warzywa. Ulubione muffinki Irenki zawierają jabłko, banana i marchewkę, ale można również dodać maliny, wiśnie, jagody, gruszkę, buraczki, wszystko zależy od fantazji dziecka i mamy.

Odnośnik do komentarza

Witam Serdecznie,

właśnie wspólnie z mężem i synem wykonaliśmy małą mapę myśli, która przedstawia "Przekąski Karola - 10 miesięcznego". Dodam, że razem z mężem także się tymi przysmakami zajadamy.
Od kiedy urodziłam zaczęliśmy zdrowy tryb życia, dotyczy to wszystkich płaszczyzn naszego funkcjonowania.

W załącznikach przesyłam naszą "mapę myśli".

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_26838.jpg

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_26839.jpg

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_26840.jpg

Odnośnik do komentarza

ZDROWE ZNACZY SMACZNE
Kiedy dziecko ma ochotę na coś słodkiego najczęściej podaję mu smaczną, ale zdrową przekąskę, którą zrobiłam samodzielnie z podstawowych, nieprzetworzonych i naturalnych składników. Świetnie sprawdzają się tu na przykład słodzone miodem, domowe sezamki lub wykonane z pełnoziarnistej mąki bakaliowo-owsiane ciasteczka. Znakomity słodki deser to również soczysty owoc, także ten podany z naturalnym jogurtem. Ostatnio coraz częściej zdrowe smakołyki znaleźć można także na sklepowej półce. Niestety, wciąż jeszcze zdarzają się wśród nich nafaszerowane chemią i konserwantami łakocie. Jaki jest mój sposób na pseudo-zdrowe przekąski? Zawsze czytam uważnie etykiety. Jeżeli tylko znajdę jakiś niepokojący (albo nieznany mi) składnik, od razu odkładam "przysmak" z powrotem na półkę. Pamiętam, że zarówno nawyki żywieniowe jak i cały organizm kształtuje się już od najmłodszych lat:-)

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_26898.jpg

Odnośnik do komentarza

Gdy moi synowie chcą czegoś słodkiego,
nie kupuję lizaków ani nic czekoladopodobnego.
Nie wybijam też z główek chęci naturalnej;
wszak- zakazany owoc kusić może bardziej!
Ja domowe słodkości serwuję maluchom;
sama decyduję co w nich jest- i jak dużo.
Polecam galaretki pyszne, kolorowe; na bazie owoców- są naprawdę zdrowe:)
Robię też chłopakom witaminowe michy owocowe-
naturalnie słodkie, bardzo kolorowe:)
Od święta robimy ciasta i domowe lody.
Z bananów i z miodu mamy całą słodycz :)
Ważne jest dla mnie, by jeść naturalnie!
Bez spulchniaczy, bez chemii,
domowo, zwyczajnie....

Odnośnik do komentarza

WARZYWA – dla niemowlęcia najbezpieczniejsza będzie gotowana na parze marchew lub różyczki kalafiora czy brokułu. Dla starszaka dobrze radzącego sobie z gryzieniem prawdziwym rarytasem będę pokrojone w słupki lub plastry różne, kolorowe warzywa: marchew, papryka, ogórek czy kalarepa. Może to dla niektórych wydawać się dziwne, ale Poli najlepiej smakuje pokrojony w paski korzeń pietruszki, który od czasu gdy skończyła półtora roku, je przynajmniej raz dziennie.

OWOCE – kawałek banana, pieczonego jabłka czy miękkiej, dojrzałej moreli można wręczyć już dla paromiesięcznemu maluszkowi, który dopiero uczy się samodzielnie jeść. Starszemu dziecku, które bez problemu radzi sobie z gryzieniem, wystarczy pokroić na cząstki jabłko, gruszkę, arbuza lub inne, sezonowe owoce.

SUSZONE OWOCE I WARZYWA – warto z nich korzystać zwłaszcza wówczas, gdy nie mamy dostępu do świeżych produktów. Rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, a nawet marchew można podawać jako samodzielną przekąskę albo dodawać do różnego rodzaju deserów. Ale uwaga! Nie róbmy tego, gdy nasze dziecko ma jeszcze problemy z gryzieniem, ponieważ może się nimi po prostu zakrztusić.

PESTKI DYNI, SŁONECZNIKA, ORZECHY – zawierają mnóstwo błonnika, witamin z grupy B i E oraz cenne dla mózgu kwasy tłuszczowe. Wybierając orzechy pamiętajcie, aby nigdy nie kupować tych przetworzonych (solonych czy w karmelu). Zawierają bowiem zbyt wiele soli i sztucznych składników. Ze względu na ryzyko zakrztuszenia, pestek ani orzechów nie należy podawać dzieciom, które mają jeszcze problemy z gryzieniem.

SOKI – każdy sok, zwłaszcza ten przecierowy, jest swoistego rodzaju przekąską. I to zarówno te warzywne, jak i te owocowe. Jeśli dziecko wypije go zbyt dużo, może potem nie mieć ochoty na zjedzenie głównego posiłku. Rodzice niestety często o tym zapominają. Najpierw pozwalają dzieciom pić je niemalże bez ograniczeń, a następnie dziwią się że ich pociechy nie mają ochoty na zjedzenie obiadu czy kolacji. Najmłodsze maluchy powinny pić wyłącznie soczki przeznaczone specjalnie dla dzieci. Tylko takie nie zawierają dodatkowego cukru i innych, chemicznych substancji. Ten sam efekt osiągniemy wyciskając sok ze świeżych owoców lub warzyw w domu. Pola uwielbia świeżo wyciśnięty sok z marchwi i jabłka, który przygotowuję jej w niespełna pięć minut.

PRODUKTY MLECZNE – wśród produktów mlecznych wybierajcie tylko te, które są przeznaczone specjalnie dla dzieci. Ich wybór jest ogromny: począwszy od mleka, poprzez kaszki, kleiki, jogurty, aż do twarożku. Najmłodsze maluszki powinny jeść produkty tylko na bazie mleka modyfikowanego. Mleko krowie jest bowiem zbyt ciężko strawne dla tak niedojrzałego jeszcze układu trawiennego. Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze samodzielnie posługiwać się łyżeczką, może w nich moczyć np. swoje ulubione owoce. Dla starszego malucha, świetną przekąską może okazać się jogurt naturalny wymieszany z łyżeczką ulubionych owoców, koktajl mleczny lub twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, który moja córka po prostu uwielbia.

KANAPKI – malutkie, wykonane z pełnoziarnistego chleba kanapki, mogą okazać się wspaniałą przekąską. Wystarczy tylko trochę rozbudzić wyobraźnię, odrobinę je udekorować i staną się prawdziwymi dziełami sztuki, po które Wasze dzieci będą sięgać z ogromną przyjemnością. Pola uwielbia wykonywane przeze mnie kanapki w kształcie zwierzątek, których uszy to odpowiednio ułożone plasterki żółtego sera, oczy plasterki ogórka czy rzodkiewki, a wąsy fragmenty szczypioru czy natki pietruszki. Pamiętajcie ponadto, że na kanapce mogą znaleźć się także owoce, które doskonale sprawdzają się w połączeniu z jogurtem lub dżemem.

CHRUPKI KUKURYDZIANE – chrupki kukurydziane to chyba najczęściej wybierana przekąska zarówno przez dzieci, jak i przez mamy. Nic w tym dziwnego, bo chrupki kukurydziane mają mnóstwo zalet. Po pierwsze są lekkostrawne i nie uczulają. Po drugie z ich jedzeniem radzą sobie już najmłodsze maluchy. Po trzecie są bezpieczne, bo rozpływają się w ustach, a po czwarte mogą nam towarzyszyć dosłownie wszędzie: w domu, na spacerze czy podczas podróży samochodem. Kupując je, zawsze sprawdzajcie jednak, czy nie dodano do nich soli lub innych zbędnych składników (np. barwników), które mogą uczulać.

WALFLE RYŻOWE – wafle ryżowe stały się ostatnio alternatywną dla wspomnianych wyżej chrupek kukurydzianych. Można znaleźć je w ofercie wielu firm, produkujących żywność wyłącznie dla dzieci. I tylko je starajcie się kupować. Macie wówczas pewność, że nie będą zawierać nadmiernej ilości soli, cukru i innych, zbędnych dodatków.

PĄCZKI, DROŻDŻÓWKI, BUŁKI – jeśli sięgamy po pieczywo starajmy się, aby było różnorodne. Ciemne pieczywo jest bowiem zdrowsze, gdyż zawiera więcej witamin i błonnika, za to białe jest lekkostrawne. Idealnym, więc rozwiązaniem wydaje się urozmaicenie. Serwujcie swoim dzieciom grahamki, kajzerki, rogaliki, pieczywo z sezamem, ziarnami, a nawet pumpernikiel. Unikajcie jednak pieczywa z dużą zawartością konserwantów. Po czym je poznać? Najprościej po długim terminie przydatności do spożycia(np. chleb tostowy). Dla pączków i drożdżówek zarezerwuj tylko 1-2 dni w tygodniu. Są zbyt kaloryczne oraz bogate w zbędny tłuszcz i cukier.

CZEKOLADA, WAFELKI, BATONY – czekolada sporządzana jest zazwyczaj z miagzi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego oraz innych, różnorodnych dodatków(najlepsze czekolady nie zawierają innego tłuszczu niż masło kakaowe). Czekolada dostarcza energii, magnezu, żelaza, białka, wapnia oraz witaminy B3. Jednak nie należy podawać jej dzieciom, które nie ukończyły jeszcze 2 roku życia. Starszym maluszkom najlepiej jest podawać czekoladą mleczną zamiast gorzkiej, ponieważ zawiera więcej wapnia i znacznie mniej kofeiny. Jeśli zaś zdecydujecie się na zakup wafli lub batoników, wybierzcie te produkowane specjalnie dla dzieci. Producenci wyrobów dla najmłodszych starają się, aby produkowane były z najlepszych składników, pozbawionych konserwantów, aromatów i sztucznych barwników. Niestety w większości są dostępne dopiero dla dzieci powyżej pierwszego roku życia.

CIASTKA I CIASTECZKA – najmłodszym dzieciom podaje się najczęściej biszkopty lub herbatniki. Jeśli Wasze dziecko nie skończyło jeszcze trzech lat, podajcie mu wyłącznie ciasteczka przeznaczone specjalnie dla dzieci w jego wieku. Pozostałe bowiem produkty cukiernicze wyrabia się przy użyciu niebezpiecznych i niezdrowych tłuszczów i zbyt dużej ilości cukru. W sklepach ze zdrową żywnością można natomiast dostać produkty zawierające np.mąkę orkiszową – składnik, bogaty w minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor i wapno, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, D, B1, B2, B6 oraz białko. Orkisz jest znakomicie przyswajany przez ludzki organizm, dlatego wyroby, które go zawierają polecają pediatrzy na całym świecie. Alternatywą dla nich mogą być domowe wypieki. Delikatne, biszkoptowe ciasto z galaretką jest do dziś ulubionym deserem mojej dwuletniej córki.

Odnośnik do komentarza

U nas w domy prym wiodą owoce pod przeróżnymi postaciami, np. owoce suszone, z kompotu, świeże, pieczone (jabłka), galaretka z owocami, owoce z jogurtem naturalnym, owocowe sorbety (z malin, truskawek, cytryn).
Dużą popularnością cieszą się batoniki zbożowe. Są to wartościowe przekąski, które dodają dziecku energii.
A marchewka pokrojona w słupki, doskonale zastępuje paluszki.

Ale sama stworzyłam takie dwie przekąski, a właściwie desery, które są jednocześnie bardzo smaczne i bardzo zdrowe. Jest to prawdziwy, domowy kisiel oraz czekoladowe lody, które dostarczają błonnika, magnezu i potasu, a przy tym nie są tłuste - obydwa przysmaki przygotowuję własnoręcznie i są one uwielbiane przez całą rodzinkę.

Przepis na owocowy kisiel:
- 1 szklanka owoców (świeże, mrożone lub z kompotu),
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Mąkę wymieszać z połową szklanki wody, a resztę składników wrzucić do garnka i gotować. Kiedy się zagotują, wlać wodę z mąką i doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać, aż kisiel zgęstnieje.

Przepis na lody czekoladowe:
- opakowanie waniliowego serka homogenizowanego light,
- czubata łyżka kakao,
- łyżka miodu,
- banan.
Banana pokroić w kawałki, włożyć do zamrażalnika na godzinę. Po upływie czasu zblendować go z resztą składników, przełożyć do foremek i chłodzić około 1-2 godziny.
Lody mają konsystencję gęstego puddingu i smakują wyśmienicie.

Odnośnik do komentarza

Obie nasze panny są modelowym wprost przykładem wielbicielek słodyczy. Po obiedzie przydałby się deser, na kolacje może uda się wyprosić jakąś słodką potrawę, a na śniadanie warto zjeść batonik - muesli, więc bardzo zdrowy;)
Niestety, te gotowe batoniki są bardzo często słodzone syropem glukozowo-fruktozowym... Ten sam składnik znajdziemy w wielu gotowych łakociach - dlatego też nie ma soboty bez pieczenia! Słodzimy nasze wypieki miodem (uwielbiamy pierniczki) lub brązowym cukrem, piekę muffinki czekoladowe jedynie z gorzką czekoladą - zresztą jest to nasz ulubiony "gotowy słodycz" - zaczęło się od tego, że obie panny miały uczulenie na mleko, zatem ja mogłam jedynie bardzo ograniczony zestaw słodyczy jeść - ale w tym na szczęście właśnie gorzką czekoladę! Polubiły ją i dziewczyny i teraz zjadamy po pół paseczka;) Oczywiście niezawodnym łakociem są rodzynki (za innymi suszonymi owocami nie przepadają, a szkoda...). Zawsze pod ręką są jabłka, czasem banany i mandarynki, choć wiadomo, że nie zawsze do się słodyczowego głodu zaspokoić owocami;) O dziwo - choć przecież nie słodkie - to sprawdzają się w roli takie przegryzki fistaszki (oczywiście bez czekolady, polewy, choć i takie są lubiane, ale staramy się nie nabywać ich zbyt często;)). Nigdy za to nie kupujemy takich "klasycznych" kremów czekoladowych (za dużo w nich curku...) ani napojów gazowanych - zatem nawet jeśli czasem są słodycze, to zdecydowanie te "wybrane":)

Odnośnik do komentarza

Kiedy Filipek ma ochotę na coś słodkiego podaję mu owoce świeże lub suszone. Często po powrocie z przedszkola na podwieczorek dostaje owoce z jogurtem naturalnym i różnego rodzaju orzechami, a herbatkę słodzimy w bardzo małych ilościach, głównie miodem :) kiedy mamy ochotę na słodkie śniadanie robimy razowe naleśniki bądź kaszę jaglaną z owocami i bakaliami :) a na wycieczki zabieramy upieczone w domku ciasteczka owsiane :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-71171.png
http://s1.suwaczek.com/200905081662.png

Odnośnik do komentarza

Naszym przepysznym sposobem na zabicie słodyczowej ochoty jest owsianka! Jednak o nie byle jaka owsianka moi drodzy. W naszej owsiance nie znajdziecie nudy. Są tu rodzynki, suszone morele, figi, suszone śliweczki, żurawinka i jagody goji. A wszystko dosładzamy pysznym i zdrowym miodem.

Mamy też tajną broń:D

A co chyba każdy taką ma placuszki z kaszy manny z bananami.
Przepis:
Szklanka mleka
Szklanka kaszy
2 jajka
1 banan

Kaszę zalewamy mlekiem i zostawiamy na 30 minut. Potem ubijamy białka. Dodajemy powoli do kaszy, potem dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy pokrojonego banana. Można je podawać z jogurtem naturalnym i malinami :) Dla amatorów słodkości zawsze można polać odrobiną złotego miodu.

Odnośnik do komentarza

Dzieciaki mają szczególne upodobanie do wszystkiego co słodkie, kolorowe i ze sklepu. Może nie wszystko co kupne jest złe, ale wolę poświęcić parę chwil i wykonać dla dziecka domowy deserek czy przekąskę. Na weekendy zazwyczaj piekę ciasta dodając połowę cukru i tłuszczu zalecanego w przepisie, ale tak robię już od bardzo dawna. Wiadomo, że dzieci jedzą również wzrokiem (szczególnie te starsze) dlatego warto pogłówkować nad sposobem podania domowych przekąsek: kulki wykonane z masła orzechowego i płatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców ładnie pakuję w kwadraty powycinane z folii aluminiowej i w ten sposób mamy nasze ulubione domowe ferrero rocher;D Od tradycyjnie podanych owoców bardziej smakują te nakłute na patyczki i podane w formie kolorowych szaszłyków, albo jabłko pokrojone na „frytki”. Latem robię pyszne domowe dżemy używając jak najmniejszej ilości cukrów i w przeciwieństwie do tych sklepowych nie ma w nich chemii więc kanapka z dżemem do kubka kakao czy herbaty też jest dobra przekąską;)

Odnośnik do komentarza

Coś słodkiego, zdrowego i smacznego ;)! A najlepiej domowej roboty! Oto niektóre z pomysłów na słodkości dla moich dzieci:

1. Kolorowe cukierki ;) - duże kulki porzeczki (czerwona, czarna, biała), mogą być mrożone, zanurzamy w zimnym syropie cukrowym, powinien być gęsty, osączamy i na oddzielnym talerzyku cukier i obtaczamy kolorowe kuleczki
2. Domowy Kisiel owocowy, wykorzystujemy jesienne kompoty w słoikach(3 szklanki kompotu i zmiksowanych owoców) , dodajemy 2 łyżki skrobi, gotujemy i gotowe.
3. Domowe galaretki - również z wykorzystaniem domowych jesiennych kompotów, lub mrożonych owoców. Do zmiksowanych owoców z kompotem dodajemy żelatynę, odstawiamy do zastygnięcia, kroimy w kostkę, i mieszamy w miseczce z owocami.
4. Deser twarożkowy - możemy wykorzystać kolorowe kostki galaretki – do twarożku dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody (najlepiej z kompotu) mieszamy i do tężejącego twarożku dodajemy kolorowe kostki galaretki.
5. Twarożek z owocami – jak dodamy drobno krojone owoce, np. brzoskwinie, jagody, zawsze można dodać trochę utartej marchewki
6. Kaszka manna, może być kukurydziana, – gotujemy kaszkę na mleku, z laska wanilii, odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy surowe jajko, wyrabiamy łyżką ciasto, obtaczamy w bułce tartej lub wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach, smażymy kotleciki, podajemy z miękkimi owocami - utartymi jabłuszkami, brzoskwiniami, jagodami.
7. Omlet na słodko – możemy dodatkowo urozmaicić owocami, przecierami owocowymi.
8. Ciasteczka pieczone w domu – bezy, biszkopty i owsiane. Podczas przygotowywania ciasta na biszkopty, ciasteczek owsianych możemy dodać trochę utartej marchewki

Odnośnik do komentarza

Ciężko znaleźć słodkie zdrowe przekąski :) Ale można próbować :) Oczywiście doskonałym przykładem są owoce zarówno te świeże jak i te suszone i różne desery z nich stworzone czyli np. z dodatkiem jogurtu. Tak samo można zrobić kisiel lub budyń albo kaszę manną lub jaglaną z owocami. Można upiec ciasteczka owsiane, które na pewno są zdrowsze od paczkowanych ciastek ze sklepu. Jeśli jednak chcemy podać coś co jest "prawdziwą" słodkością najlepiej zrobić to samemu w domu, będzie ona na pewno dużo zdrowsza niż taka ze sklepu chociaż nadal będą to produkty z cukrem :)))))) Dobrym pomysłem jest nadziane na patyczek plastra kiwi, banana, truskawki itp. i zatopienie go w rozpuszczonej czekoladzie, będzie to na pewno zdrowsze od czekoladowych deserów ze sklepu. Tak samo zamiast kupować pączka z supermarketu z całą tablicą mendelejewa to lepiej upiec go samemu.

Odnośnik do komentarza

Gdy moja córka i syn mają ochotę na coś słodkiego nigdy nie podaję im "kupnych" słodyczy (moje dzieci nie znają ich - a córka ma już 3 lata), tylko sama przygotowuję zdrowe przekąski. Jestem przeciwniczką "kupnych" słodyczy, ze względu na zbyt dużą ilość cukru do nich dodawaną, czy choćby ze względu na tłuszcze trans, które jak wiadomo są bardzo niezdrowe.
W zależności od tego na co mają dzieci ochotę i co mam w kuchni przygotowuję dla nich domowe przekąski: ciasta - zwłaszcza biszkopt z owocami i ciasto drożdżowe, sałatki owocowe, galaretki, suszone owoce, orzechy.

Ostatnimi czasy największą popularnością cieszą się u nas zdrowe ciasteczka owsiane, które robi się błyskawicznie.
Potrzebujemy:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1/4 szklanka cukru brązowego (może być zwykły)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 kostki rozpuszczonego masła
kilka łyżek mleka (jeśli masa będzie zbyt gęsta)
bakalie (rodzynki, suszona żurawina, pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, pokrojone bardzo drobno migdały itp.).
Wszystkie składniki mieszam w misce. Formuję dłonią (lub przy pomocy łyżki) ciasteczka, lekko spłaszczam. Piekę na papierze do pieczenia ok.15 minut w 160 st.

Innym razem kiedy dzieci najdzie ochota na coś słodkiego przygotowuję im mus z kaszy jaglanej i truskawek mrożonych. Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną miksuję z rozmrożonymi truskawkami, lekko schładzam w lodówce. W sezonie mogą to być oczywiście truskawki świeże.

Wszyscy wiedzą że orzechy i miód są zdrowe. Przygotowuję więc dla moich dzieci prostą przekąskę z orzechów i miodu. Na patelnię (bez tłuszczu) wrzucam orzechy i podpiekam aż uzyskają lekko brązowy kolor. Dodaję 1-2 łyżki masła i mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję 2 łyżki miodu, mieszam i czekam aż miód lekko zgęstnieje i pokryje wszystkie orzechy. Przekładam na płaski talerz, czekam by ostygły.

Nie ma chyba dzieci które nie lubiłyby galaretek owocowych- moje dzieci też je lubią, obowiązkowo do tej przekąski dodaję owoce. U nas zawsze jedna warstwa to jogurt wymieszany z galaretką -powstaje w ten sposób zdrowa mleczna galaretka.

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_27201.jpg

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_27202.jpg

monthly_2015_03/konkurs-ze-stewiarnia-pl_27203.jpg

Odnośnik do komentarza

Kochani,

bardzo dziękujemy za udział w konkursie :-) Fantastyczne pomysły na zdrowe przekąski z pewnością zagoszczą też w innych domach :-)

Oto i zwycięzcy konkursu:
dariolka195
polleczka
necia66

Serdecznie gratulujemy! Czekamy przez 14 dni na Wasze adresy pod mailem: konkursy@parenting.pl. W temacie wiadomości prosimy o zaznaczenie swojego nicku z forum oraz nazwy konkursu.

Zapraszamy do innych naszych konkursów! :-)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...