Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Hej kobietki:-) kilka dni mnie nie było a tu taki ruch! Super fajnie miałam co czytać! Wszystko nadrobilam! Witam wszystkie nowe mamusie:-)
U nas dni tak szybko uciekają ze czasami nie daje rady. Chodzę jak zombiak. Mały ogólnie jest grzeczny ale. .. tylko kiedy ma mnie w zasięgu wzroku... chce się ciągle bawić i być w centrum zainteresowania:-) a Hanka widzę już pogodzila się z sytuacją ze nie poświęcam jej aż tak dużo czasu choć bardzo się staram.
kurczę dziewczyny mam dylemat czy posłać tą moją corcie do szkoły... teraz to zależy od nas . wahamy sie bardzo, jest wiele plusow ale tez minusów. W sumie ona też z września,dopiero 6 lat będzie miała...co wy o tym myślicie? liczę na jakieś porady ;-)
U mnie też włosy lecą na potęgę, aż boję się myć głowę bo wtedy wypadają całymi pukami...
walczymy z katarkiem też póki co Frida i solą ale wypróbuję też ten czosnek koło łóżeczka.
nie wiem już sama co jeszcze miałam napisać. .. Chciałam się pochwalić synusiem lecz nie mogę się zalogować. .. a na fb też wysłałam zaproszenie ale nie zostałam nawet przyjęta. .. a dopiero doczytałam że niektóre z was zostały wyrzucone. ..
ja tam i tak wolę forum żeby nie mówić że jestem już uzależniona...hihi
Aaa ja też na dietę powoli wkraczam...kiepsko mi już z moimi dodatkowymi kg. A na pożegnanie słodyczy upiekłam jeszcze dziś tort bezowy daqouise....
spokojnej nocki :-)

Monikule co do szkoły to różne opinie chodzą. Moja poszła w tym roku, bo miała taki obowiązek ( jest z grudnia) i początki były ciężkie, bo ona chciała się bawić jeszcze a nie siedzieć w ławce i się uczyć . Z odrabianiem też był problem, bo nie umiała się skoncentrować. Teraz jest już luz. Uczy się dobrze pięknie czyta ale w końcu jej mamą (czyli ja) jest nauczycielem nauczania wczesnoszkolnego więc od małego ja szkoliłam. Kochana powiem tak jeżeli jej rówieśnicy idą to ja też bym ja poslala bo w końcu wśród znajomych dzieci będzie jej łatwiej się odnaleźć, ale jeżeli zostają to nie ma nad czym się zastanawiać tylko pozostawić ja w zerówce i nie zabierać jej dzieciństwa. Ale to moje zdanie :) Ty kchana musisz sama zdecydować co dla Twojego dziecka będzie najlepsze i wierzę że podejmiesz dobrą decyzję ☺

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9ho33ezuuy.png

mycha88 i Ania.r to straszne co spotkalo tych rodzicow! tak nie powinno byc ze rodzice chowaja swoje dzieci :( Masakra!!!!
Co do rozszerzenia diety to rowniez polecam zaczac od warzyw.
Kurcze podziwiam Was dziewczyny, ze znajdujecie czas na forum :) Staram sie juz byc na biezaco.
Sliczne te Nasze dzieciaczki z brudnymi buzkami! Ja musze mojemu zrobic jak wcina zupke. Poki co ma zdjecie z kaszka ;)

monthly_2016_01/wrzesniowki-2015_42561.jpg

http://s2.suwaczek.com/201508281756.png
28.08 ch cc Alan waga 2950 i 48 cm godzina 8:17 rano

Znow caly dzien czytalam i ciezko was nadrobic przez co odzywam sie troche rzadziej. Sebus zasnal przed 23. Wszystko przez sasiada z gory ktory urzadzil sobie impreze. Potem pobudki 1.20 i 5.10. Nie najgorzej. Ma przytkany nosek i ciagle purka. Purka chyba po moich ogorkach kiszonych.
Wczoraj sie inhalowalismy ( mam inhalator z lidla z firmy silver crest i jestem mega zadowolona tak jak z innych produktow tej firmy zwlaszcza ze sa tanie). Po inhalacjach katarek rozrzedzony ale suche powietrze i i itak jakos zle oddycha.

cantedeskia wpadaj czasem i wycaluj dziewczyny od nas:)

joasiaG ja bym sie takim ciasteczkom nie umiala oprzec!!!:)

monikulek moj 6 latek poszedl do szkoly i bardzo sie ciesze ze nie zostal w przedszkolu bo tam sie juz nudzil. Ladnie czyta i liczy. Jest troszke problem z jego zachowaniem bo jest jeszcze emocjonalnie mniej dojrzaly ale ma super wychowawce i same 6 latki w klasie wiec jestem zadowolona.

dzieciaczki wcinajace warzywka sa przeslodkie niebawem i my dolaczymy.

jasmine86 kazdemu sie cos zdarzy powiedziec nie tak zwlaszcza jak sie jest zlym i nirwyspanym.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3p07wr09wc777.png

KingaM
Dlaczego nie macie nic odciągać z noska? Zastanawiam się czy dobrze robię odciągając po wkropieniu wody morskiej.
monikulek
Jestem nauczycielką edukacji wczesnoszkolnej i ostatnio miałam klasę dzieci 6letnich. Większość dzieci zaklimatyzowała się w szkole szybko, cieszyły się i nawet były dumne, że nie są już w przedszkolu. Jednak było też dziecko, które nie dawało sobie rady, ewidentnie rodzice za szybko posłali go do szkoły, zarówno był niedojrzały emocjonalnie, jak i społecznie. Jednak często jest też tak, że dzieci młodsze będąc w klasie ze starszymi szybko ich doganiają. To ty powinnaś wiedzieć czy Twoje dziecko jest gotowe, czy chce iść do szkoły, czy w przedszkolu wypełnia polecenia nauczyciela, porozmawiaj z nauczycielami w przedszkolu, na pewno doradzą. Pamiętaj też, że pogram jest dostosowany do takich małych dzieci.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49jw4zekd5zhak.png

Witajcie
Nora stwierdzil ze to nie az taki katar zeby mu tam gorzej podrazniac. I zielona jestem. Po wodzie morskiej staram sie nie odciagac, ale po inhalacji sporo tego naplywa i delikatnie odciagam.
Dodam ze to lekarz pediatra pulmunolog z chyba 50cio letnim doswiadvzeniem:) moja tesciowa ze szwagierka do niego chodzila jak po moesiacu lezenia w szpitalu nie wyleczyli jej, juz noe pamietam z czego bo kilka lat temu mi opowiadala, u niego jedna wizyta wystarczyla zeby zdiagnozowac. Moja siostra z corka tez tylko do niego chodzi. Niech zyje 200lat bo do 100to juz mu nie wiele brakuje:) a malo jest takich lekarzy.
Tak wiec po zaleceniach Stas spi sobie wlasnie na tarasie, na spacer ciezko bo mieszkamy na wsi i droga slabo odsniezona.

I do mnie okres zawital.. juz mogl poczekac do poniedzialku a nie psuc mi niedziele..

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvze6ydg7w61lsu.png Szczesliwa :)

Gosiam,karolaazazdroszczę nocek,choć u nas aż tak źle nie było:zasnął 21(po butli 170), o 24smok,o 3.30piers, a później o 5.30i o 7.00.No i zaczęłam wyciągać mu smoczek i dawać Wit. łyżeczka z myślą a niedługim karmieniu warzywami.
Dziś raz udało mu się odbić a raz nie ale odłożyłam spać.
Byłam z nim też trochę a tarasie a wiatr mroźny ale mieszkamy niedaleko górki i piski dzieci budziły więc dpi teraz już w pokoju.
Dziewczyny widzę że ćwiczyć, a jak to jest z zakwasy i tym kwasem w mleku?to można czy nie można?chciałabym zacząć chodzić na fitness ale ja po cc no i jeszcze kp.
joasiuprzepyszne wyglądają te ciastka!mniam! Ja niestety wciąż łakotki owsiane,albo jablecznik.
Więcej nie pamiętam.....
Przepraszam że nie pamiętam ale któraś dawała już kaszki manna-czy robiona była na wodzie?
Dziewczyny podziwiam za odwagę chodzenia ja basen z małżeństwem, ja niestety nie będę ryzykować, bo ze starszym miałam masakra jak zaczął jako 3latek uczęszczać za zajęcia-non stóp katar,albo zatoki

dziewczyny bylo super. polecam:) dzis sama i troche się stresowalam ale jakos poszlo.na szczescie Janek padl wiec na spokojnie wszystko ogarnelam.
spotkania co tydzien x10 wiec potem juz sama bede z nim jezdzic. zajecia trwaja 30 min z czego na poczatku o koncu po 5 min dla siebie swobody w wodzie a 20 min zajecia. dla malucha wystarczająco

http://www.suwaczek.pl/cache/a750bf96c6.png

Gosia.M fajnie że z tym basenem się udało. Ja też planowałam dziś iść, ale że ja nie na zajęcia to stwierdziłam, że pójdę jutro bo będzie spokojniej na basenie w części rekreacyjnej. Niestety też sama, szkoda bo chętnie bym poplywala a nie tylko pomoczyla Janka.
KolczykM ja zanim poszłam z małym na basen też trochę poczytałem i pooglądalam filmy na YouTube. I najważniejsze jest chyba to by się nastawić że początki to oswajanie dziecka z wodą, że może się ono bać i nie być od razu przeszczesliwe ;)
LenkaHania mój chłopak też ćwiczy głos. Zwłaszcza rano, gdy ja jeszcze chciałabym postać.
joasiaG twarda jesteś z tą dieta.
mamajasia15 co jest z tymi facetami? Napisz coś o swoim palancie jeśli masz ochotę? Szkoda tych naszych Jankow :(
Martucha33 wszystkie rachunki są ma mamę G, wiem bez sensu... Teraz bym inaczej zrobiła...
Emi871208 z tym pobiciem... Nie wiem czy bym dała radę wrócić do pracy. Chociaż jak trzeba to trzeba... Czy sprawca został jakoś ukarany?
Zdrowia wszystkim przeziębionym maluchom!
Śnieg piękny, ale wózek ciężko pchać przez zaspy. No i dziś złapałem gumę w wózku, naszczescie pod blokiem.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgo7escgqmhxi0.png

Faceci to instynktu rodzilskiego sa raczej calkiem pozbawieni..
Poszlam na gore na komp zeby zdjecia pozgrywac i wybrac do wywolania (tak wybieralam ze prawie 500wyszlo :) maz z malym zostal, i tlumacze mu ze maly powinien sie kolo 5zdrzemnac bo o 6jedzenie potem inhalacja kapiel i spanie. Wola mnie zebym zeszla bo musi na chwile wyjsc, oczywiscie maly nie spi a oczka malutke, na dodatek caly mokry bo ulalny i do tego lezy z kupa. Cisnienie moment w gore, plus rozdraznienie przez okres, A ma szczescie ze zdazyl juz wyjsc bo moglby zarobic łupnia..
Przebralam polozylam zeby zrobic mleko wracam i dziecko spi. Super. Trudno dalam na spiocha zeby nie zaburzac naszego juz ostatnio stalego rytmu przebudzil sie ale wraz przysypia. Juz widze nasze zasypianie juz na noc...
Ulzylo mi jak sie pozalilam :)
Gosia.M fajnie ze fajnie bylo:) u nas najblizszy basen jest ok 40km i ie sprawdzalam jeszcze czy sa jakies kursy z bobaskami. Maly lubi sie kapac ciekawe czy w takim areale wody podobaloby mu sie:)

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvze6ydg7w61lsu.png Szczesliwa :)

GosiaM fajnie, że tak Wam się podobało. Pierwsze koty za płoty :) nawet pomyśleli o czasie dla siebie, miło!

Wituś skończył 4 miesiąc i zjadł z tej okazji pierwszą dynię. Poszło bardzo dobrze, jednak nie bez zdziwionej miny i otrząsania :) na koniec zaczął gadać do łyżki, bo chciał więcej.

Powiedzcie mi, jaka jest porcja posiłku, do której mamy dojść? Waga lub objętość. Bo ja robię mu sama i muszę jakoś poporcjować.

Witek
17.09 g. 4.20

Witamy sie i my po pełnym dniu wrażeń.

Gosia M zazdroszczę zabawy na basenie na mojej wiosce nie ma takich atrakcji :(

Joasia G nie kuś takimi rarytasami bo ja tez ostra dieta i juz na szczęście 2 kg mniej

Kolczyk M mysle ze finalnie to dziecko caly sloiczek naraz je czyli ok 125 g. My juz powoli takie ilości jemy. Maly zaakceptował wszystko oprócz kalafiora.

Któraś pisala ze ma też problem ze smoczkiem. Moj tez już sie tak przyzwyczaił że niby noce przesypia ale jak dydol wypadnie jest awantura. Sama jestem zła na siebie że mu wczesniej nie wyciągałam jak usnął.

A my dzis mieliśmy kulig. Maly z babcią a starsza szalała na śniegu z kuzynką.potem ognisko i tylko zastanawiam się kiedy ta impreza znajdzie finał u lekarza;)

Spokojnej nocki kochane ;)

Hej. Widzę że przez weekend mniejszy ruch tu panuje :-) u nas dzisiaj dzień marudzenia, tak się cieszyłam ze noce się poprawiły i lepiej spimy ale za to w ciągu dnia Natek nieodkladalny i ciagle cos mu się nie podoba. Teraz zasnął i mam nadzieje ze juz tak zostanie do rana.
GosiaMzazdroszczę tego basenu, u mnie nie dość że najbliższy basen daleko to jeszcze nie organizują takich zajęć dla bobaskow. A Natus lubi się kapac wiec może by się chętnie popluskal i może w końcu mąż by się bardziej zaangażowal jakby coś mogli razem porobić.
KingaM nie martw się, doskonale Cie rozumiem bo gwarantuje że mój mąż zachował by się dokładnie tak samo. A przecież położyl by dziecko spać i miałby czas dla siebie... Ach te chłopy!
Kolczyk.m ja daje ze sloiczka ale w sumie to się nie zastanawiałam do jakiej porcji trzeba dojść. Na początku piszą żeby dać pare łyżeczek ale po jakim czasie dziecko powinno zjadać cały słoiczek, czy to zależy od apetytu czy są jakieś wytyczne. Może poporcjuj na takie gramatury jak w sloiczku. Sama nie wiem.

Faktycznie cicho coś tu dzisiaj, nie ma co czytać to ja trochę naprodukuje póki mój sie kapie☺dziś miałyśmy z mloda fajny dzień. Rano na zmianę z mezem poszliśmy do kościoła popołudniu była rodzinka na obiedzie, Ala przez cały czas super grzeczna. Teraz juz spi a my oglądamy gwiezdne wojny:D My już chyba po skoku, musiał się jakoś nałożyć z jej chorobą ale masakry nie było. Z nowości to moje dziecko przekonało się do smoczków. Jak dla nas rewelacja. Nie muszę jej zatykać piersia co się wybudzi tylko dostaje smoka i śpi dalej. Powoli oduczamy jej spania w łóżku rodzicow. Zmotywowala mnie historia znajomej, której 4 letnia córka śpi z nimi nadal. Diety jak narazie nie rozszerzamy, chyba poczekamy do 6mc, dobrze wygląda na samej piersi:D mój mąż mnie dziś zaskoczył. Sam zaproponował czy nie skończymy po mój puder do rosmana i kozaczki zimowe, szok :D