Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Margeritka

Kostki rosołowe - używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość filemonica

ja już od dawna nie używam kostek rosołowych, teraz kupuję bulion [reklama usunięta], bez zagęstników, wzmacniaczy smaku, dużo zdrowszy i smaczniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ulinkaa

to zależy, ja jak już coś to używam gotowego bulionu w płynie z Krakusa, jest zdrową alternatywą, bo nie zawiera konserwantów i glutaminanu sodu więc sięgam bez obaw, super sprawdzają się jak potrzebuje trochę bulionu do posiłku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

skład kostek mnie tak skutecznie do nich zniechęcił, że już dawno się u mnie nie pojawiają. teraz tylko same, najzwyklejsze przyprawy i też jest dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, ale tylko ekologiczne. Natomiast ze smutkiem muszę przyznać, że rosół mojej mamy, która używa i kostek i magi, jest najlepszy... Niestety trzeba wybrać między smakiem a zdrowiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zuzzka

ja akurat jeśli chodzi o kostki rosołowe to ni eużywam sceptycznie podchodzę do dań gotowych, chyba że znam skład i jest ok, jak np koncentrat żurku nie zawiera chemii w skąłdzie dlatego wiem, że taki produkt mogę spokojnie wykorzystać w kuchni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość gabii123

zamiast kostek rosołowych wolę gotowe koncentraty bulionu, przyznaję ze dzięki teu gotuję dużo więcej zup, bo to mocno skraca czas i nie muszę za każdymr azem gotować garnka bulionu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie używam takich klasycznych typu knor czy inne, bo dużo tam jest świństwa. Ostatnio widziałam ciekawe - w rosmanie na tym dziale ze zdrową żywnościa, są tam całkiem fajne, naturalne i wegetariańskie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie używam. Ktoś wyżej pisał, że bardziej mu smakuje rosół z kostka i maggi. Mnie właśnie zdecydowanie bardziej smakują zupy bez glutaminianu sodu. Zresztą sam zapach maggi mnie odstrasza. Nigdy nie lubiłam i nie rozumiałam fenomenu tej przyprawy. Zaś zupy z dodatkiem kostek rosołowych palą mnie w język. Dobrze i długo gotowany rosół jest najsmaczniejszy, nie trzeba do niego żadnych "wspomagaczy". Ja gotuję wielki gar, część zjadamy a część mrożę w porcjach i mam gotowy wywar na szybką zupę.
Kostek "eko" natomiast nie próbowałam, więc trudno mi się do nich odnieść.


Z. 2011, J. 2014

Przepraszam za brak polskich liter - mam stara klawiature i alt mi nie zawsze działa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Miroselka

No dokładnie. Kostki rosołowe to rozwiazanie bardzo szybkie, ale niekoniecznie zdrowe. Jak również moim zdaniem niezbyt smaczne. Wiadomo, że smak to kwestia gustu, ale moimi zdaniem lepiej jest użyć naturalnych ekologicznych ziołowych przypraw, które po pierwsze są o wiele zdrowsze niż kostki rosołowe, bo nie mają tyle chemii. Po drugie są również aromatyczne oraz nadają potrawie szlachetnego smaku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...