Skocz do zawartości
Forum

Cycusiowe mamusie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Agula system sns to wydatek ok. 80 zł/ Ale wiesz co, nie wiem, czy pisałam, ale Dominik na początku mlecznej przygody też mial problemy z pzybieraniem. On miał akurat za krókie wędzidełko i w poradni laktayjmej je przycieli i po sprawie. ALe ze wzgledu na ten mały przyrost pani w poradni laktacyjnej kazala małego dokarmiać systemem sonda-pierś. DOstałam wtedy za darmo sondy. I leżą u mnie teraz bezużytecznie. Jeśli mi podeślesz swój adres, to Ci je wyślę. Takie karmienie wygląda podobnie jak system sns, ale ma też coś z tego, co robisz teraz ze strzykawką. Do piersi przyklejasz sobie sondę, albo jak jesteś sprytna po chwyceniu przez dziecko piersi wsuwasz mu delikatniedo buzi. Z drugiej strony sondy jest dozownik, do którego podłączasz strzykawkę. I jak dzidziuś ssie, to aplikujesz mu przez strzykawkę dodatkowe mleczko, a ono nie musi ssać butelki. Robaczek mam chyba dwie sondy, więc Tobie też mogę wysłać. :)

Mama_Monika
Agulaf jeśli moge doradzić porę roku najlepszą na odstawienie to najlepsza to zima, a najgorsza to lato. Ze względu na temperaturę, gdy jest mróz jest mniej bakterii i wirusów. W lecie łatiwje chciażby o biegunki i zatrucia pokarmowe.
Myślę, że nie ma jednego, odpowiedniedo momentu na odstawienie od piersi, nie mozna załozyć, że 6 miesięcy, 1 rok czy 2 lata to dobra pora, bo każdy przypadek jest inny. Myślę, że jeśli mozesz sobie pozwolić na dalsze karmienie, to dlaczego dziecku odmawiać. Poza tym jeszcze wiele pokarmów nie zostalo wprowadzonych do diety dziecka gdy ma 1 rok, więc warto żeby było chronione piersią.
Ale 1 rok karmienia to i tak pięknie. Bravo! :big_whoo:

Musze szczeze powiedzec ze nie brałam pod uwage pory roku, tylko wiek dzieka.do zimy na pewno nie dam rady go karmic, mam wewnętrzna potrzebę zrobić to w najbliższym czasie.

AgulaMamula
Witam się dziewczyny
Byłam u pediatry i lipa:( mała dalej nie przybiera na wadze:36_1_4::36_1_4: Dostałam mieszankę Bebilon nenatan dla dzieci z niedowagą i mam jej dawać 7x30lm za pomocą strzykawki po każdym karmieniu piersią oprócz nocnego. Mam też ją trzymać przy piersi nie dłużej niż 20 minut , bo mała jest słaba i szybko się męczy,więc znowu laktator idzie w ruch i to co dwie godziny:what:
Najgorsze jest to, że w domu wszyscy gadają że mam słabe mleko, żebym sie nie bawiła tą strzykawką itd...a ja mam doła ale sie uparłam i sie tak łatwo nie dam. Dopóki lekarka nie powie mi że nie ma szans żeby Karolina rosła na moim mleku.Mała waży tyko 3500 a powinna już ponad 4:what: i faktycznie jest coraz słabsza:36_1_4:
No zobaczymy za tydzień mam kolejne ważenie

ja akurat nie miałam takich problemów jak ty kochana,Bartuś dobrze przybierał na wadze, ale za to cała rodzinka jak słyszała ze karmie tylko piersią małego i ze budzi mi się w nocy, to wszyscy(razem z moja mamą i teściową) mówili mi ze pewnie to przez słaby pokarm i zebym mu dała butle....I w tej kwesti bardzo pomogła mi pani Dorotka(doradca laktacyjny)bardzo mnie wsparła ze wszystko jest dobrze , ze to ja mam racjie chcac karmic małego tylko piersią i ze wszystko jest ok.pomogła mi uwieżyć w siebie:)jestem jej bardzo wdzięczna.Ja mam takie wrazenie, ze mnie wszyscy odradzali karmienie piersi(czytaj :ze nie wykarmie)poniewaz mam bardzo małe piersi.
Agula najważniejsze to żebyś uwiezyła w siebie , w swoje mleko i nie słuchała "dobrych rad" znajomych i rodziny.Zycze powodzenia, napewno niebawem się wszystko unormuje i bedziesz szczęscliwą mamą i bedziesz miała małego szczęsliwego ssaka:)

patrycja`81
newania
[
Dziewczyny - a co to jest to "apaczowanie"?

Newania bawilas sie kiedys w indianow?:D
jesli tak,to pamietasz jak indianie robia jak ruszaja do boju?

to wlasnie apaczowanie

ja właśnie tez się zastanawiałam o co chodzi z apaczowaniem, teraz to juz wiem.:)

20 Maja skończyłem roczek:)
Bartuś

BARTUŚ gratulujemy ukończenia roczku
MICHAŁ wszystkiego naj z okazji 8 miesiączka
ninnare spóźnione życzenia urodzinowe

Agulaf jeśli jesteście oboje gotowi na odstawienie to bądź nieugięta, popróbuj kilka dni bez jednego karmienia rano lub wieczorem i zobacz jak będziesz się czuć i jak mały się zachowa - niech to się odbywa naturalnie i spokojnie

krysiak brawo dla Dominika za picie z otwartj szklanki!

AgulaMamula nie denerwuj się bo calkiem laktacja ci się zatrzyma. Przede wszystkim zweryfikuj swoją dietę i nie popadaj w panikę bo to zwykle przyczyna kryzysu. Skoro lekarz zalecił podawanie sztucznego to trudno - jemu głównie chodzi o to by dziecko przybierało. Gdy zdecydujesz się na odstawienie od piersi to nie będzie katastrofy. Jednak to powinna byc twoja decyzja i nie słuchaj nikogo poza własnym sercem. Jeśli jednak chcesz utrzymać produkcję mleka to polecam ci system medeli SNS. Mam nadzieję że wystarczy ci sił na pokonanie kryzysu. Wiem coś na ten temat i byłam bliska poddania się po 2 tygodniach męki. Nie dość że butelka jest droga (koszt 70 zł) to jeszcze nie mogłam się nauczyć prawidłowego przystawiania. Bo przecież nie tylko rurkę trzeba dziecku wepchnąć prawidłowo ale i sutek. A nie byle jak bo nie zassie. Potem gdy laktacja się normuje, dziecko jest syte i zadowolone a ty możesz regulować kiedy dajesz sztuczne a kiedy tylko pierś. Powodzenia

patrycja`81 masz rację że w polsce nie ma wielu specjalistów ds laktacji, poza tym nie ma wsparcia rodziny, no i wokół mamy reklamy tylko butelek ze smokiem.

ninnare chyba wszystkie dzieci mają podobne metody na rodziców:)

pozdrawiam

http://lbym.lilypie.com/zW7Gp2.pnghttp://lb3m.lilypie.com/epfRp2.png
28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc

dorotea72
BARTUŚ gratulujemy ukończenia roczku
MICHAŁ wszystkiego naj z okazji 8 miesiączka
ninnare spóźnione życzenia urodzinowe

Agulaf jeśli jesteście oboje gotowi na odstawienie to bądź nieugięta, popróbuj kilka dni bez jednego karmienia rano lub wieczorem i zobacz jak będziesz się czuć i jak mały się zachowa - niech to się odbywa naturalnie i spokojnie

powiem Ci ze ja jestem w 99% gotowa na to żeby małego odstawić, on to chyba nigdy nie będzie gotów na ten krok.musze jednak spróbowac.
dzięki za dobrą rade:)

20 Maja skończyłem roczek:)
Bartuś

agulaf
Musisz przemyśleć dlaczego myślisz o zakończeniu karmienia: może masz już tego dość, czy może tak wypada i odczuwasz presję otoczenia... Osobiście zamierzam karmić jak najdłużej bo to uwielbiam i mały też jest zadowolony nawet jeśli miałoby to rok lub dwa. Tak jak Mama_Monika napisała nie ma określonej granicy bo każdy jest inny.

28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc

Magda ja mojego nie mogę nauczyć kosi kosi:( ani papa:( ani jaki jest duży:( jak to zrobiłaś że Michałowi się spodobało?

magdaloza jeśli chodzi o okres to ja dostałam po 8 mcach karmienia ale myślę że to indywidualna sprawa więc nie masz się co martwić, może u ciebie szybciej się obniżył poziom hormonów a tak przynajmniej wiesz kiedy się bzykać:)

robaczek1 twój pediatra miał na myśli że dziecko wybierze butlę ze smokiem bo szybciej leci a przy cycu trzeba się napracować no i inaczej trzeba uchwycić: cyca językiem a smoka dziąsłami, tak jak aguli polecam ci SNS.

Miłego wieczorku dla wszystkich

28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc

Ja nie pomoge za bardzo przy problemach z karmieniem, bo naleze do tych szczesliwych mam, ktore nie mialy zadnych problemow z karmieniem. Fakt, ze na poczatku maly nie potrafil sie porzadnie przyssac. Ale po 2 tygodniach walki maly zalapal i juz bylo z gorki. Nie odczulam zadnych kryzysow laktacyjnych, nie miala problemu z nawalem mleka itp. Dlatego tak bardzo podziwiam mamy, ktore tak dzielnie walcza o karmienie piersia!!!

Dorotea kurcze, nie pamietam jak maly nauczyl sie kosi-kosi. Chyba sam zaczal czasem klaskac, a my wtedy od razu spiewalismy kosi-kosi i po jakims czasie zalapal o co chodzi. Teraz robi to na kazde zawolanie :). A "jaki jestem duzy" zaczal robic, a po kilku dniach przestal i teraz nie daje sie juz namowic.

Gość AgulaMamula

krysiak
Agula system sns to wydatek ok. 80 zł/ Ale wiesz co, nie wiem, czy pisałam, ale Dominik na początku mlecznej przygody też mial problemy z pzybieraniem. On miał akurat za krókie wędzidełko i w poradni laktayjmej je przycieli i po sprawie. ALe ze wzgledu na ten mały przyrost pani w poradni laktacyjnej kazala małego dokarmiać systemem sonda-pierś. DOstałam wtedy za darmo sondy. I leżą u mnie teraz bezużytecznie. Jeśli mi podeślesz swój adres, to Ci je wyślę. Takie karmienie wygląda podobnie jak system sns, ale ma też coś z tego, co robisz teraz ze strzykawką. Do piersi przyklejasz sobie sondę, albo jak jesteś sprytna po chwyceniu przez dziecko piersi wsuwasz mu delikatniedo buzi. Z drugiej strony sondy jest dozownik, do którego podłączasz strzykawkę. I jak dzidziuś ssie, to aplikujesz mu przez strzykawkę dodatkowe mleczko, a ono nie musi ssać butelki. Robaczek mam chyba dwie sondy, więc Tobie też mogę wysłać. :)

Bardzo chcę tą sondę. wysłałam ci ader na priv:in_love: może coś pomoże. Na razie humor mi się polepszył jak wszystkich porozstawiałam po kątach i zachowyją swoje uwagi dla siebie. Męczymy się ztą strzykawką ale jakoś idzie:in_love: W nocy jesteśmy tylko na cycu.:in_love:
Jeszcze raz dziękuję dziewczyny za wsparcie, bez was dawno bym się poddała. Szkoda, że sześć lat temu nie miałam internetu:sofunny:

Karmiłam moją córcię 5 miesięcy mimo licznych problemów. Od początku jadła przez kapturki silikonowe, a kiedy miała 2 tygodnie trafiła do szpitala z przedłużająca się żółtaczką. Kazali mi odstawić ją od piersi .Dostałam zapalenia piersi i prawie zanikł mi pokarm. Ale walczyłam o niego. Odciągałam systematycznie. Zosia nauczyła się w szpitalu jeść butelką i w domu był koszmar. Rozleniwiła się i nie chciała ssać piersi. Jadła jak leciało, a potem nie chciało jej się. Musiałam więc odciągać laktatorem i podawać. To było ciężkie ale myślę, ze i tak wytrwałam długo.

Gość patrycja`81

Witam:usmiech:

Kobiety mam pytanie:
ale najpierw krociutki wstep:
panna Emilia coraz ladniej je stale pokarmy,najlepiej wchodza desery owocowe,kaszka,noi obiadki w sumie tez,bo bywa ze pol sloiczka 190g zje(nie codzien takie swieto)
je cztery razy dziennie staly posilek,nie je sniadania,ale to z mojego braku checi do wstawania,bo potrzebuje sobie rano pospac:wink:(jednak zamierzm za niedlugo znow robic sniadania,napoczatku robilam,ale teraz jak napisalam nie:D)
je moje mleko wiec krzywda sie jej nie dzieje:D
ostatnie jedzonko czyli kasze je miedzy 19 a 20-nie wiem ile to wychodzi w g,
ale od jakiegos moze tygodnia zwiekszylam jej dawke o polowe,noi maly zarloczek to wcina:D zazwyczaj cos tam zostawia,ale nie duzo

jesli chodzi o picie,to wciaz jestesmy na etapie nauki ,wiec tej wody nie wiele pije,najczesciej i tak sie to konczy cycem:D
ale w ciagu dnia(nie liczac porankow) cyc nie jest zbyt czesto uzywany-oczywiscie nie codzien jest tak pieknie:wink:

niby wszystko pieknie wyglada,niby dziecko najedzone w ciagu dnia,i na noc pieknie zje,ale.....gdzies po godzinie od kaszy,budzi sie na cyca,pozniej znow,i znow,dopoki sie kolo niej nie poloze
myslalam,ze to wlasnie chec pocyckania,ale ona normalnie je,jakby wieki nie jadla
pozniej po polnocy bywa roznie,ale juz rzadko sie budzi na sama chec jedzenia,noi jak jestem przytomnie obudzona to ja tylko przytule poglaskam i spi dalej
ale jak spiaca,to z przyzwyczajenia cyc:lup:

i moje pytanie:
jak to jest z Waszymi dziecmi?a moze jakies rady,zeby mi sie dziecko tak szybko po kaszy nie budzilo?

co prawda ja wogole jeszcze nie jestem gotowa do odstawienia,no ale z a3 miesiace panna Emilia konczy rok,a wtedy juz bym chciala,zeby sie odessala:D wiec wszystko pomalu w kierunku,pozegnania z cycem:)

PS
:sofunny: powyzszego posta umiescilam dziewczynom na styczniowkach,ale ze mnie rozkojarzeniec:D

Gość patrycja`81

anetamlp
Karmiłam moją córcię 5 miesięcy mimo licznych problemów. Od początku jadła przez kapturki silikonowe, a kiedy miała 2 tygodnie trafiła do szpitala z przedłużająca się żółtaczką. Kazali mi odstawić ją od piersi .Dostałam zapalenia piersi i prawie zanikł mi pokarm. Ale walczyłam o niego. Odciągałam systematycznie. Zosia nauczyła się w szpitalu jeść butelką i w domu był koszmar. Rozleniwiła się i nie chciała ssać piersi. Jadła jak leciało, a potem nie chciało jej się. Musiałam więc odciągać laktatorem i podawać. To było ciężkie ale myślę, ze i tak wytrwałam długo.

:brawo::brawo::brawo:

Emilka ma dzis 9 m-cy - gratulacje !!!
Patrycja mój mały sie w nocy wybudza i zasypia przy cycu, nie mam rad niestety :(
Do 15 udaje mi sie nie podawac mu piersi. Wody wypija niewiele ,ale idzie mu to coraz ładniej, ciesze sie, bo do pracy tuż tuż.
Wogóle czesciej mi sie wybudza znów, nie wiem moze idą dolne dwójki choc to słabo na razie widac.

Patrycja- mam podobny problem, tyle, że nie z nocnym budzeniem, bo mała na szczęście przesypia całe noce bez problemu, ale po stałych posiłkach domaga się mleka i ssa wtedy, jakby wieki nic nie jadła (a słoiczek był np. 0,5 - 1 godz. wcześniej) i też nie wiem co zrobić, bo teoretycznie w ciągu dnia przez ok. 7 godzin potrafi już wytrzymać bez cycka, ale czasami ja kapituluję i daję jej się przyssać częściej w ciągu dnia, a wtedy zje mniej innych posiłków. Kaszkę daję jej raczej w ciągu dnia to mam wtedy gwarantowane, że trochę mi przyśnie w ciągu dnia, chociaż ostatnio przysypiała mi już w trakcie jedzenia - śmiesznie to wyglądało ;)
Tak więc niestety nie za wiele jestem w stanie Ci pomóc.

Aneta - podziwiam za wytrwałość w karmieniu!! Szczególnie na początku, bo pamiętam, jak to było ciężko u mnie przez pierwsze tygodnie - na hasło męża "mała jest głodna" normalnie nóż mi sie w kieszeni otwierał, bo cycki tak bolały, że na myśl, ze ona znów będzie mnie troturować, to prawie płakałam. I przeklinałam tych co mówili, że karmienie jest przyjemne i nie powinno boleć ;) Teraz wiem, że to prawda, ale nie odnosi się ona do pierwszych tygodni ;)

A 17 czerwca idziemy na kontrolę wagi - jestem ciekawa jak mała przybiera na wadze.

Patrycja u mnie to wyglada podobnie, mam na mysli dzien. Czyli cyc w obiegu coraz rzadziej. ale Michał kaszke je na sniadanie, wieczorem tylko cyc. Kilka razy jadl kaszke wieczorem i bylo tak samo jak u Was. Mialam wrazenie, ze wybudzal sie jeszcze czesciej. Dziewczyny z mojego watku (wrzesniowki) powiedzisaly, ze to moze dlatego, ze po kaszce chce mu sie bardziej pic. Juz sama nie wiem. Ale tez cyca w nocy je, a nie ciumka.

Jesli ktos ma jakis pomysl to i ja skorzystam :)

Anetamlp gratulacje! 5 m-cy sciaganie mleka to super robota!!!

Czesc kochane:D

Wszystkiego najlepszego dla Emilki:D:D:D

Aneta BRAWO dla wytrwalej mamy!!!! Mam kolezanke,ktora miala podobny problem a tyle nie wytrwala:D:D:D

U nas ok.Choc Amy tez cos ostatnio budzi mi sie w nocy;/Nie wiem co jest...Wczoraj zasnela o 19,pobudka o 20(cycuch),potem o 23 potem o 1.30,potem o 6.Ale wstalam do niej wczesniej dac jej smokala...Ehh.Nie wiem co jest,czy to zeby czy moze to pragnienie ja budzi i po prostu chce jej sie pic????No nie wiem...,ale szczerze licze,ze to dlugo nie potrwa:D

Co do @ to dziekuje za informacje.Cenne:D @ nadal obfita;/ Nigdy nie mialam takich @ i jakos tak niepewnie sie czuje...No ,ale zobaczymy..

W niedziele mamy chrzciny Amelki:DWiec roboty mam troszke w domu

Zycze mamom cycusiowym udanego dzionka:D

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/3774.png

http://www.suwaczek.pl/cache/7795e927a9.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20060416580117.png

oj ciezko sie pisze z Maja w poblziu :)

Agatamlp - gratuluje wytrwalosci!

Patrycja - moja w nocy tez je, a nie ciumka. Jak dostanie kaszke na wieczor to nie widze zadnej poprawy, poczatkowo budzila sie po niej czesciej, tak jak pisala Magda, a teraz jakby bez roznicy - 2,2.5 godz. Jedynie na spacerze mala wytrzymuje ze 3 godz.
A z tym kladzeniem sie obok - Majka wytrzymuje w lozku do ok. 22-23. polozona o 20. Wtedy juz biore ja do nas, bo nie chce walczyc z odkladaniem, budzi sie wtedy i afera. A ja chce troche pospac. Chce nas czuc i koniec.

Agula, Robaczek - strasznie wam wspolczuje ze nie idzie tak gladko jak powinno. Bez wzgledu na to jaka podejmiecie decyzje, bedziecie wspanialymi Mamami! Wiem ze jest wam ciezko dlatego zycze wytrwalosci raz jeszcze!

Newania - ja na poczatku etz przeklinalam tych co tak pieknie mowili o karmieniu, ale poczatki sa trudne, jak uda sie pokonac przeszkody, to pozniej jest z gorki. Mam nadzieje ze naszym dziewczynom sie uda!

U nas pogoda do kitu, pada mocno a ja sie tak na spacerowanie szykowalam. Moze jednak przejdzie, tu tak zmiennie.
Zycze milego dnia Kobiety!! :)

http://www.alterna-tickers.com/tickers/786895.png

AgulaMamula sama widzisz że wystarczy pozytywne myslenie a wszystko jakoś samo się układa:)

Witaj anetamlp! I gratuluję walki o laktację

patrycja`81 gratulacje dla Emilki na 9 miesiączek:)

Jeśli chodzi o twoje pytanko to uważam że mogą istnieć 2 przyczyny:
1. małej chce się pić bo głodna na pewno nie jest więc staraj się podawać jak najwięcej z kubeczka chociaż krzyś też mało pije
2. przyzwyczaiła się że w nocy dalej dostaje na żądanie cyca żeby zasnąć
mała rada: do północy dopajaj ile się da a potem poświęć się kilka nocy i nie kładź się by zasnęła bez przystawiania ręczę że jak nie dostanie cyca to przestanie się budzić. jednak każde dziecko ma swoje emocjonalne potrzeby więc to również powinnaś mieć na uwadze

newania musisz się uzbroić w cierpliwość bo przecież dopiero zaczynacie się uczyć jeść i pić jak dorośli i jeśli możesz podawaj cyca jak najczęściej bo 5 miesięczny maluszek jeszcze go potrzebuje

Zgadzam się z wami że chociaż karmienie piersią to wspaniale uczucie ale nie każdy ma lekko a w podręcznikach nawet nie wspominają że pierwsze tygodnie kojarzą się ze wściekłym bólem zanim sutki się zahartują. Jednak czy się wytrzyma miesiąc czy rok każda karmiąca matka zasługuje na wsparcie

28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc

Oceniłam ten wątek na bardzo dobry i proszę wyskoczyło- 5 gwiazdek przy wątku:) Brakowało jednego głosu. A bo uwazam ,ze sie tu bardzo miło zrobiło, mozna sie sporo dowiedziec, uzyskac wsparcie. Az zaluje,ze nie miałam netu na początku i tu nie trafiłam wczesniej gdy karmienie piersią kosztowało mnie tyle stresu. A to czy mam dosc pokarmju, a to ze piersi bolały, a to mimo karmienia dostałam @. A teraz widze, ze wile z nas ma podobnie.
Buziaki dla wszystkich cycusiowych mam.:)

Dziewczynki mam pytanie do tych od nieco starszych dzieciaczkow.Czy Wy pamietacie kiedy sa skoki rozwojowe???Wiem,ze jeden jest po 3 tyg,potem ok 3 mies czy jakos tak...Sama nie wiem ...Juz niczego nie jestem pewna.Amelka juz trzecia noc z kolei wybudza sie co 2 /3godz z wrzaskiem(bo placzem tego nie mozna nazwac)...nie wiem sama czy jest glodna czy moze pic jej sie chce...daje cyca i tyle...a co drugi raz tylko smokala...Zastanawia mnie fakt,co moze byc powodem???Moze jej za cieplo???Miala ktoras z was taka sytuacje???
Dziekuje za podpowiedzi:D
Dobrej nocki wszystkim

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/3774.png

http://www.suwaczek.pl/cache/7795e927a9.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20060416580117.png

Magdaloza nam mówili w szkole rodzenia ze skoki rozwojowe są 3,6,9,12 tydzien i 3,6,9, i chyba 12 m-c.
A moze małej zaczynają juz wychodzic ząbki, to moze potrwac ale moze juz cos odczuwa.
Gorąco tez moze byc powodem i wtedy chce jej sie pic.Mnie lekarka kazała zeby jak bedzie ciepło spał z gołymi stópkami -to wychładza, dzis tak spał.

Robert teraz wybudza sie w nocy i duzo je, a jest w 9 m-cu. I mam nadzieje,ze to jest powodem, no albo zęby. Ja zdecydowalam sie za namową lekarki i karmię go jeszcze w nocy. Nie odzwyaczajam póki co. Ale on teraz mało dostaje w ciągu dnia bo muszę go odzwyczajac ze względu na pracę do której wracam.:(

Gość patrycja`81

Dziekujemy za Emilkowe zyczenia:23_30_126::Kiss of love:

jeszcze do mojego pytania wczorajszego i odpowiedzi(za ktore bardzo dziekuje i ciesze sie ze nie tylko tak u nas jest:D)

Emilia po nocnej kaszy prawie,ze od razu ma chec na cyca,tak wiec pragnienie jej nie budzi-zarlok maly

wczoraj tez postaralam sie budzic razem z nia,wyszllo dopiero po polnocy-i ta mala bestia budzila sie co 2 godziny na porcje mleka,raz tylko sie wybudzila,i zasnela jak ja pomyzialam po glowie:oczko:
ale dzis dobra corka,jak wyzlalysmy tate o 7:30,to dala mi pospac do 10:30(ona tak dlugo spala:D)

popatrzylam na ten przyrost co napisala Kalinah,wiec to moze i unas na 9 m-c,Emilia zrobila sie takim pozeraczem:D

i ja uwazam ze u Cycusiowych jest sympatycznie:smile_jump: