Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Gość Lisiczka napisał:

Hej w pierwszej ciąży nie  miałam plamienia, ale już teraz tak. W dniu kiedy miałam mieć okres pojawiło się plamienie, dość obfite. Myślałam nawet, że nici, atu miła niespodzianka😊

Ja też wcześniej nie plamilam w czasie przyszłej niedoszłej miesiaczki A w tej ciąży tak...ttlko że w 10tc poronilam. 

Zgrzeszylam i kupiłam kilka malutkich ciuszków na 50 /56 i kołyska/lozeczko która jest teraz na promocji w dreamer.pl hihi ale radość:) wydaje mi się że idealnie się sprawdzi bo synuś pierwsze miesiące będzie spał z nami z sypialni a tutaj jest też funkcja dostawki. A Wy jak kupujecie już coś dla dzidzi? 

Gość Lisiczka

A kupuj na zdrowie😊 nie ma nic lepszego niż zadowolona mama🥰

U mnie 17 tydzień, dziś byłam na wizycie w Instytucie Hematologii, za tydzień kolejna wizyta i badania genetyczne naszego maleństwa i walka o zdrowego dzidziusia. Trzymajcie kciuki🤞

Niestety chyba będę zmuszona do prowadzenia ciąży w Warszawie, a mam 200 km w jedną stronę😒

Gość Klaudyna
19 minut temu, Gość Jena napisał:

Zgrzeszylam i kupiłam kilka malutkich ciuszków na 50 /56 i kołyska/lozeczko która jest teraz na promocji w dreamer.pl hihi ale radość:) wydaje mi się że idealnie się sprawdzi bo synuś pierwsze miesiące będzie spał z nami z sypialni a tutaj jest też funkcja dostawki. A Wy jak kupujecie już coś dla dzidzi? 

Pojedyncze ciuszki, wyprawkę jako łóżeczko wózek itp mam po córce

Jena szczęśliwa mama to szczęśliwy dzidziuś. Ja się wstrzymuje bo nie znam płci 😉 Hahah 

Lisisczka a dlaczego instytut hematologii przez konflikt ??? Nie pamietam czy u ciebie pojawiły się przeciwciała ??? 
kurcze 200kn w jedna stronę 😞 czy wizyty chociaż będziesz miała bezpłatne ? Co ile będziesz musiała jeździć ? 

Gość Lisiczka

Niestety przez konflikt.

U mnie (w podlaskim) nie ma lekarzy, którzy się na tym znają. I tak każdy mnie odsyła do kogoś innego. Badania prywatnie są pieruńsko drogie, a w Instytucie na nfz. 

Przeciwciała mam od początku ciąży

Gość Lisiczka

A jeździć będę różnie...na razie do Instytutu mam za tydzień i za tydzień usg w szpitalu na starynkiewicza. Potem usg w szpitalu co 2 tyg, a wizyty w Instytucie co 4 tyg, więc się najeżdżę.

Najgorzej, że muszę jeździć sama, bo nie mamy gdzie sprzedać Młodego i mąż z nim siedzi...nie wiem jak to będzie już w zaawansowanej ciąży.

Poród też w Warszawie

Lisiczka No z jednej strony dobrze jest być pod opieka specjalistów. Będziesz się czuła bezpieczna. Ciekawe jak będzie ze mną 🙈 jetem w 15 tc a wizyta za tydzień, ciekawe kiedy pani dr zleci mi badania na przeciwciała 🤷🏻‍♀️ mówiła,ze na pewno musze pamiętać żeby w 26tc ale nic nie mówiła o wcześniejszych badaniach... 

Gość Pistacja

Lisiczka, współczuję tych dalekich podróży samej, zwłaszcza później, no ale jak trzeba to trzeba. Najważniejsze, żebyś była pod okiem specjalistów. Jakie to szczęście jak się ma dziadków, którzy mogą się od czasu do czasu zaopiekować dzieckiem.

Jena, kupowanie rzeczy dla maleństwa zawsze sprawia wiele radości, zwłaszcza te maleńkie słodkie ubranka 😊 Ja jeszcze nic nie kupuję. Kilka drobiazgów mam po synku, ale małe ubranka, wózek i łóżeczko oddałam. Co do rozmiarów to chyba kupię kilka sztuk na 56, ale większość na 62. Starszy syn urodził się miesiąc wcześniej, więc ubrania na 56 były troszeczkę za duże, natomiast młodszy urodzony o czasie był sporawy - prawie 4 kg i 56 cm, więc z tych mniejszych rozmiarów szybciutko wyrósł. Teraz też się zapowiada "kawał chłopa", bo wagą wyprzedza o ponad tydzień swój wiek 😉

Jeszcze chciałam napisać,ze dziewczyny ten tydzień mija bez skurczu!!! Jeśli był to taki mikro !!! Czy to zasługa 2 tygodni brania magnezu? Czy macica już jest wyżej i teraz spokoj 🤷🏻‍♀️ Oby tak zostało 🙏🙏🙏🙏

Kzbn cóż większa role odegrał magnez także bierz go codziennie ja raz przestałam Bo się nie chciało łykać tabletek 🤦🏼‍♀️I szybciutko wróciły dolegliwości 🙉bo niestety bardzo jesteśmy wypłukane z witamin 😞 

Kzbn ja też swiezak :) 

Co do skurczy,  to pojawiły się u mnie już trzeci raz w niedzielę i brzuch był taki napięty ...  Dziewczyny chyba macie rację z tym magnezem,  bo sobie odpuscilam i ból się pojawił.  Ale mam jeszcze jeden problem - puchną mi stopy, kostek nie widać i dłuższy spacer nie wchodzi w grę, bo bolą nogi i ciśnie w butach.  Martwi mnie to na tak wczesnym etapie. Co będzie później?  😕

Macie lub miałyście tez taki problem?

Ja tez jestem świeżakiem 😅 Tez wstrzymuje się z kupowaniem dla dziecka rzeczy,w lipcu połówkowe i mam nadzieje ze poznam płeć 😍 Ruchy dziecka już czuje,wczoraj nawet bardzo jakby się przekręciło 😂 Jeśli chodzi o witaminy to biore takie specjalne dla kobiet,2x dziennie magnez,kwas foliowy i duphaston (niestety muszę) jak coś boli wtedy nospe 

Aneta, serdecznie witamy 😁 U mnie też trzeci dzidziuś i widzę, że jesteśmy w podobnym wieku 😉

A ja właśnie miałam wrażenie, że większość to "nowe" mamusie 😊

Kzbn, myślę że to jednak zasługa magnezu. Mi na razie brzuch nie twardnieje, ale w poprzedniej ciąży miałam takie napinania i to czasem bardzo bolesne od 17 tc.

Klaudia, może za bardzo się przemęczasz... A przed ciążą nie miałaś problemów z zatrzymywaniem wody w organizmie? Mi nigdy nogi nie puchły, ale pamiętam że moim koleżankom tak, tylko wtedy było gorąco i były na końcówce ciąży. Myślę, że to nic takiego, ale jeśli Cię to niepokoi, skonsultuj się z lekarzem.

Teraz już będę pilnować magnezu.

Pistacja,  wcześniej nie miałam problemu z zatrzymaniem wody w organizmie. Jak jest chłodniejszy dzień,  to spuchniecie lekko widoczne, ale jak jest ciepło ,  to masakra. Dużo odpoczywam,  staram się zbilansowac ten ruch,  ciężarów nie dzwigam.  Mam nadzieję,  że to przejściowe. 

Dziewczyny,  a ile dziennie pijecie wody ? Może to w tym problem.

Magnez 2 razy dziennie u mnie najwiadoczniej musi być! Ja biorę jeszcze kwas foliowy, duphaston, witaminę D i witaminy Prenatal Classic. No i dopochwowo luteina. 
ruchow chyba nie czuje albo jak czytałam myśle je z czymś innym 😉 jestem w 15 tc wiec się nie stresuje,ze nie czuje. 
Oh super,ze nie jestem pierwsza świeży ka  Hahah i super,ze są tu mamy już doświadczone! 
Klaudia89 wiesz co ja gdzieś czytałam te opisy z tygodnia na tydzień i ze w czasie 4 miesiąca już mogą się zacząć problemy z puchnięciem! Ze to normalne już na tym etapie. Pamietam,ze ostrzegali jedynie jeśli opuchlizna wyjdzie na buzie to wtedy konsultacja z lekarzem. 
z piciem wody to 1,5l Max do 2l jestem z rodziny wielbłądów 😬 mam duży problem z piciem wody. Do tego codziennie owoc.