Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam porannie :) na wstępie bardzo dziękuje za słowa otuchy i powiem Wam ze u mnie przewrót w związku ! Otóż wczoraj jak już się położyłam z mężem do łóżka zaczęłam rozmowę o tym co mnie boli i co mi się nie podoba. Porozmawialiśmy a mąż po tym wszystkim w końcu przełamał swój strach i poprzytulalismy się :)! Po 9cio miesięcznej przerwie! Mam nadzieje ze teraz będzie już tylko lepiej :)
Monika ja Nusi daje cały słoiczek warzywek albo warzywek z mięskiem koło 12-13 a kasze tobie dopiero o 18. Do kaszy dodaje pół słoiczka owockow a kaszę przygotowuje z 60 ml wody i kopiarek łyżki kaszy :).
U nas weekend szybko przeleciał. Wczoraj pół dnia u teściów siedzieliśmy. Obiad i te sprawy. Zauważyłam ze Nusia coraz mniej śpi w dzień...

Gość Szczęściaraaaa

Qarolina jakbym o swoim czytała. U nas to samo, kąpiel na sygnale a po mleczku zaczyna nawijać. Nie wiem jaki to ma związek ale pomaga jak mu dam trochę cycusiu przed kąpielą.
W ogóle Maciek potrafi oprócz standardowych pobudek obudzić się w nocy 2-3 razy tak że ma otwarte oczy i rozmawia, wyspany. On nigdy nie przespi nocy.
My już dawno obnizylismy łóżeczko, już tak szaleję że mógłby wypaść. Nie ma tragedii, szybko się przyzwyczailiśmy z Mężem.
I czas spakować lezaczek bo swiruje, już go odrywa od ziemi jak się chusta. Zaraz będzie tak jak na tym filmiku Charlotte co się Maluch plecami odkrywał. Ale bez lezaczka sobie nie wyobrażam.

Szczęściara próbowałam ją podkarmić i też źle. Od 4 dni tak ma. Może to chwilowe. Kurcze ja potrzebuję chwili dla siebie. A jak ona mi zaśnie ok 21 to już na nic nie mam siły. Nawet pogadać z moim :P
Co do bujaczka/leżaka my musieliśmy się pożegnać już dawno tj miesiąc temu bo Gosia przekroczyła dopuszczalną wagę :D ale teraz dzieci są już bardziej mobilne więc i tak nie chcą w tym siedzieć ;)

iv098u698jhjb01j.png

Witam :).
Ktoras z Was pisała ( sorki tyle czytania że ciezko sie odnieśc konretnie do osoby ) ze nowe smaki jakoś szału nie robią i u nas tez nie ma szału ale jako tako coś tam zje... az zacznie sie denerowac i plakac a jak daje cycka to nawet sporo ssie. probowałam dac samej wodu ciut wypila i po 30minutach musialam dac cycka. w ogole smutno mi ze daje sloiki no ale jak nie mam wlasnych warzyw.
A jak to bedzie z miesem ? czy z czasem jak juz sie rozwinie uklad pokarmowy to bedzie mozna dawac spokojnie " sklepowe mieso "?

Smutno mi jak piszecie o problemach w zwiazku i bardziej doceniam swoje malzenstwo - u nas bardziej sa sprzeczki a nie klotnie , no ale moj mąż zawsze jak cos mu nie posawalo to zaczynal poważna rozmowe i teraz i mnie tego nauczyl a wiec rozmawiamy o problemach i radosciach na bierząco :)

Maag gratuluje przytulaskow :) kurcze tyle czasu bez ;O

Monmonka moja Zosia tez ma krwiaka z tyłu głowy a dokladnie na szyjce i podobna ma zninkąc :).

Dzis Zosia ma jakies marudki ... mega ciepla glowe a zimne raczki i myslalam o gorączce , niby moj termometr raz pokazał 38 a potem juz dwa razy 36,6 i badz tu madry, chyba musze kupic normalny rtęciowy termomentr.

PS. z bialych body nie chce mi sie odeprac kupcia czy wybielacz do prania nie zaszkodzi ? w ogole po tych marchewkach tez slabo schodzi brud a u mnie sliniak nie zawsze daje rade. Albo np. tesciowa bardzo mocno chcicla zebym u niej dala sloiczek że przeciesz ma sciereczke żeby podlozyc no ale Zosia ta sciereczke caly czas sciagala i przez tesciowa jedne body mam całe brudne w marchewce z ziemniaczkami ;/

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Oj,jak mi sie tez nic nie chce:/Nawet mialam dzis nie wychodzic,mysle sobie ze nic sie nie stanie jak raz Lila nie wyjdzie na spacer,no ale w koncu jakos na sile sie zebralam:/Lila spi a ja w parku na lawce moge w spokoju poprzegladac internety. chociaz tyle:)Brokul okazal sie najgorszym zlem pod sloncem:(Dalam jej dzis bananka i troszke zjadla ale szalu nie bylo:/Qarolina,moja tez uwielbia bawic sie butelka wody-normalnie nie ma dziecka:)no i gazetami ale wtedy musze ja kontrolowac zeby kartki nie powedrowaly do buzi:)oho,juz po spaniu.....

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Agnes,to u nas nowe smaki zaliczyly bolesny falstart.dobrze ze zaczelam teraz dawac to moze za tydz jak skonczy pol roku zacznie cokolwiek jesc.co do plam to ja uzywam od dawna vanish.a te marchewkowe to od razu pod zimna wode i mydelkiem z rossmana i sladu nie ma.no ale jak z lenistwa nie zapralam dyni i wrzucilam zaschniete do pralki to sam proszek sobie z tym nie poradzil.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Hejka:)
Dziewczynki,zycze Wam dobregonnastroju,bo widze,ze ta pogoda ma negatywny wplyw nie tylko na mnie. Chociaz,zeby u mnie to byla tylko pogoda,bylabym szczesliwa.
Szczesciara,wymiatasz:) Mozna faceta nauczyc...? Mozna!:))) I to jak szybko:)
Charlotte,mam nadzieje,ze szybko uda Wam sie dobrze zdiagnozowac Stasiowe dolegliwosci. Jak wiadomo jak pomoc dzieciaczkowi to i mama spi spokojniej.
Maag,ja tam wiem,ze wszystko u Was bedzie super. Jak nieraz piszesz,jak dogadzasz mezowi gotowaniem i w ogole jak dbasz o niego,to nie ma opcji,zebyscie sie nie dogadali. Na pewno on docenia to co ma,a reszta sie pouklada z czasem:)
Ruda,wspolczuje choroby,ale jest diagnoza to i leczenie jest,wiec bedzie dobrze:)
Megi,moj Igor nma nie krwiaka,a naczyniaka z tylu glowy,ale dr mowi,ze sie wchlonie.
Anka,parasol swietny! Akurat na ta pogode:)
U nas dzis byl pirwszy dzien dyni i wcial pol sloiczka:) A nad tym brokulem to tez sie zastanawiam,ze jak Maly nie zalubi,to na sile nie bede mu dawac,bo to tak jak z brukselka,jedni uwielbiaja,inni nienawidza,a kiedys wszystkim wciskali na sile. Ja w dziecinstwie nie wiedzialam,ze cos takiego jak brokul istnieje i zyje:)))) W ogole rozmyslam,ze warto dziecko przyzwyczajac powoli do tego,co my preferujemy w kuchni,bo przeciez chodzi o to,zeby docelowo jadlo to co my:) Ja nigdy w zyciu nie jadlam np pasternaku,dam pewnie Mlodemu na probe,ale mysle,ze na niemowlectwie jego przygoda z tym warzywem sie skonczy:)))
Milego dnia:)))

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Cześć mamusie,
nie pisałam przew weekend bo mielismy niezły hardkor z małym, Wiktor zdecydował, że nie będzie już dłuzej grzeczny i dał nam nieźle popalic. do tego dostałam okres, więc ledwo chodziłam. Weekend się skonczył, a marudy i płaczki nie... Nie wiem co robic z tym moim gałgankiem, ciągle chce być na rekach i tylko u mnie ;/

składam również spóźnione życzenia dla Anki i naszych kochanych jubilatów ;-)

Co do rytuałów, u nas nie sprawdza się nic praktycznie, dlatego odpusciłam. Wczoraj np, wiktor zasnął przed 18, czasami mu sie to zdarza, zwłaszcza, ze przez cały dzien spał tylko 30minut wiec myslałam, ze pospi z pół godzinki, potem wstanie, wiec będzie kapiel, kaszka na kolacje i dopiero spanie. A on zasnął tak mocno, w dzinsach, w brudnym bodziaku po obiedzie i w ogóle cały brudasek po całym intensywnym dniu.Miałam pierdla, bo jakos tak długo spi, wiec ide do niego a on jakby nie oddychał, biore za ręke - cieplutka, patrzę na niego - no oddycha bardzo spokojnie. Wziełam go na ręce, a on ani drgnie. Pierwszy raz sie zdarzyło mu tak, wiec nie było ani kapieli, ale jedzenie, zmieniłam mu na spiocha ubranko, pieluszke, obcięłam paznokcie u stóp ( pierwszy raz bez wiekszej gimnastyki) i spał do 6 rano, z 3 pobudkami na jedzenie. W koncu mielismy czas z mężem, żeby spędzic wieczór we dwoje ;-) Mężuś przyniósł wino i myśle sobie, ale romantycznie, ciekawe co bedzie dalej, a co zrobił mój mąż? Zaczął mi pokazywac jakies kable i rury, bo kładli nam odpływ liniowy w łazience i chciał sie pochwalic, jak świetnie to wyszło... Cały romantyzm poszed w dym. Mężczyźni to naprawde kosmici!

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png

Byłam w sobote u mojej przyjaciólki, tej która ostatnio rodziła, opowiadałam o niej ;-) Ale Majeczka jest maleńka, juz nie pamiętam, kiedy mój mały tez był taki okruszek. A jak ładnie ssie cyca, po tylu trudnosciach, aż mi zal było patrzec, bo takie ładne sutki ma, jak pół palca dosłownie, w ogóle nie musi nic robic zeby dziecko ssało, a jak ja sobie przypomne moja męczarnie to wyć mi się chce.
I koniec końców, mam nadzieję, ze nie bedziecie mnie potępiac, ale postanowiłam zakonczyc laktacje. Po prostu juz nie mam siły i czasu na sciagnie co kilka godz. Wiktor jest tak zajmujacy ze jak jestem sama z nim to jest po prostu nierealne, sciągam tylko rano i wieczorem, ale juz coraz mniej mam mleka przez ostatnie 4 dni. Wytrzymałam pół roku, nie wiem sama jak to możliwe, ale udało się. Teraz już czas pomyslec o sobie, diecie i wiekszej ilości snu.

Tak na usprawiedliwienie znalazłam taki wierszyk jednej z Pan na grupie z fb ;-) U nas była podwójna walka ;-)

"Walczył Cycuś z Buteleczką
"Ja mam odpowiednie mleczko!
Dobra mam temperaturę,
Wspieram rozwój i naturę,
Dziecku same dobro daję,
Innych płynów nie podaję.."
Zasmucila się Butelka..
Myśli długo, przy tym stęka..
Lecz po chwili uśmiech wraca..:)
Bo z Butelką to też praca. .
Trzeba umyć, wygotować,
Dobrze mleczko przygotować.
Jedno mleczko nie pasuje,
Drugie krosty powoduje..
Trzeba nieźle się natrudzić,
Zdążyć zrobić i wystudzić.
Dobra mama to KARMIĄCA!
Zła jest tylko ta GŁODZĄCA!
Czy Butelkę dasz czy Cyca...
Grunt, że dziecko się nasyca.."

Gość studentka2017

Wiem, że nie na temat i przepraszam za "zaśmiecanie" ale potrzebuję pilnie 50 ankiet do pracy magisterskiej
https://www.survio.com/survey/d/M8J8Q1J2F3B5L3V5P
Piszę pracę magisterską na temat wpływu przedwczesnego pęknięcia błon płodowych na czas trwania ciąży. Ponieważ czas mnie niezmiernie goni będę bardzo wdzięczna za wypełnienie ankiety przez WSZYSTKIE kobiety, które rodziły w okresie ostatniego roku. Jeżeli nie stanowiłoby to problemu bardzo proszę o udostępnienie dalej :) Dziękuję, będę zobowiązana

Gość studentka2017

Wiem, że nie na temat i przepraszam za "zaśmiecanie" ale potrzebuję pilnie 50 ankiet do pracy magisterskiej
Piszę pracę magisterską na temat wpływu przedwczesnego pęknięcia błon płodowych na czas trwania ciąży. Ponieważ czas mnie niezmiernie goni będę bardzo wdzięczna za wypełnienie ankiety przez WSZYSTKIE kobiety, które rodziły w okresie ostatniego roku. Jeżeli nie stanowiłoby to problemu bardzo proszę o udostępnienie dalej :) Dziękuję, będę zobowiązana

Gość studentka2017

Piszę pracę magisterską na temat wpływu przedwczesnego pęknięcia błon płodowych na czas trwania ciąży. Ponieważ czas mnie niezmiernie goni będę bardzo wdzięczna za wypełnienie ankiety przez WSZYSTKIE kobiety, które rodziły w okresie ostatniego roku. Jeżeli nie stanowiłoby to problemu bardzo proszę o udostępnienie dalej :) Dziękuję, będę zobowiązan

Qarolina, 37,4 u niemowlaka, to normalna temperatura :) Na pewno Gosi nic nie jest i nie było :)

Magi, faktycznie nie zaciekawie ten krwiak wyglądał, no i bardzo się cieszę, że to już przeszłość ;)

Agnes, u nas też ten naczyniak trochę na szyję schodzi. Już i tak jest dużo bledszy niż na początku, a jeśli się do końca nie wchłonie, to przecież włosy go zasłonią jak urosną :)
Co do wybielacza, to nie powinien zaszkodzić. Kwestia tylko po tym porządnego wyprania i wypłukania. My też na niektóre plamy używamy wybielacza :)

U nas brokuł nie zrobił zbyt dobrego wrażenia na dziecku. Raczej nie będzie to jej ulubione warzywko ;) Co prawda Zuzia zjadła pół słoiczka, czyli 60g, i to nawet całkiem chętnie otwierała buzię, ale kwasiła się i krzywiła przy tym niemiłosiernie. A po brokułku Zuzka wypiła nawet całkiem sporo wody. Dziecko chyba chciało zapić smak brokuła, hehe :P

Iwa, dokładnie tak jak piszesz - czasami też trzeba trochę pomyśleć o sobie i czerpać przyjemność z macierzyństwa, jeśli się da, a nie wiecznie się poświęcać :) Wszystko ma swoje granice. Ja tę decyzję o karmieniu podjęłam już dawno temu, ale o tym już dyskutowałyśmy kiedyś. Było mi z tym bardzo źle, ale z czasem minęło. Ty z odciąganiem dałaś radę przez pół roku, więc należy Ci się wielki szacun ;) Nikt nie ma prawa powiedzieć Tobie nic złego ;)

Witajcie. Od razu powiem ze mam duże zaległości na forum bo wczoraj mieliśmy chrzciny, przyjęcie w domu na 13 osób dorosłych i dwoje pieciolatkow. Musiałam to wszystko ogarnąć i żałuję że nie zrobiliśmy w restauracji.wszystko się udało, Wojtus całą msze był grzeczny jak aniołek, obiad też wyszedł spoko tylko wieczorem juz padlam o 21 ze zmęczenia. A i Wojtus w domu prawie wcale nie spał przez to zamieszanie i dwóch kuzynów lobuzow. Dopiero wieczorem zasnął na szczęście bez problemu.
Nie nadrobie juz ale nam nadzieje ze u Was wszystko dobrze. Na pewno są solenizanci wiec wszystkiego najlepszego dla nich. Mamusie które były w szpitalu mam nadzieje że już są w domku. Zerknelam tylko na ostatnią stronę a tu jakieś krwiaki, naczyniaki, nie wiem o co chodzi ale zdrówka życzę.
A i Iwa to dobra decyzja, i tak dzielnie walczylas o kp. Dobra mama to szczęśliwa mama pamiętaj.
A co tam u Was słychać tak w skrócie? Są juz nowe ząbki bo u nas dalej nie, skok chyba też już minął.
Gdzieś mi się obiło o oczy że komuś spóźniłal się okres ale dalej już nie doczytałam. chyba Szczesciara? ??

[url://fajnamama.pl]http://fajnamama.pl/suwaczki/0biq621.png[/url]=http

Agess to tak jak moja Hania. Płakała płakała aż w końcu padła. Dokuczają jej te dziąsła :( szkoda mi jej strasznie.
Iwa ja Cię podziwiam ze dałaś radę przez te pół roku. Piszesz o przyjaciółce ze tak ładnie jej Niunia ssie. U mnie było podobnie. Sutki mam jak wentyle :p Hania nigdy nie miała problemu ze ssaniem piersi. Teraz widzę ze to błogosławieństwo !
Także nie przejmuj się w ogóle ! A wierszyk super :D