Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Qarolina, może przy tym ząbkowaniu Gosia gorzej trawi? Ostatnio chyba była mowa, że przy ząbkowaniu dziecko jest bardziej podatne na choroby itp., bo organizm trochę osłabiony.
U nas kolejny dzień bez pawia. Na bank musiały Zuzi szkodzić obiadki. Kupy też lepsze i mniej ich. Podejrzewam, że to może być jakaś alergia i dopiero z czasem poziom histaminy na tyle został podniesiony, że wyszła reakcja.

Calineczka, życie pisze nam różne scenariusze. Najważniejsze, że w końcu się odnaleźliście i tworzycie super rodzinkę ;-)

Mila_mi, z tym podgrzewaniem owoców i wody to chyba trochę przesada.
Ardo, owoce w tych słoikach nie są surowe, a do tego te słoiki, chyba i tak są pasteryzowane, więc poddawane wyższej temperaturze. Ale podawanie ich na ciepło dziecku, szczególnie 5-letniemu, to trochę przesada. I co, latem lody też mu podgrzewają? :-p

No i na koniec - dzieciom ząbkującym oczywiście życzymy blyskawicznego i bezbolesnego ząbkowania ;-)

Hejo niedzielnie :)
Monmonka z jednej strony dobrze, że wiesz, że to od obiadów ale co teraz dalej? Ciekawe co powie na to lekarz. Przecież mała musi też c jeść stałe posiłki.
A co do podgrzewania to czytałam gdzieś, że nie trzeba, że dziecku to na tym etapie wszystko jedno, ja podgrzewam delikatnie obiadki a owoce tylko te z lodówki i to do temp.pokojowej .Monmonka dobrze gada, lody też będą podgrzewać dziecku? Hehe.
U nas noc ciut lepsza, pewnie dlatego, że poszłam spać wcześniej i mała od drugiej spała że mną.
Calineczka nieważne, że późno tylko super, że wogóle się odnaleźliście. Ja co z tego, że wyszłam wcześnie za mąż jak za 8 lat się już rozwodziłam. A dziś już małżeństwo nie ma dla mnie uroku i nie jest potrzebne do szczęścia.
Życzę wszystkim udanej niedzieli i spacerowej pogody :)

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png

Hej:)
U nas noc w miare,za to od samego rana mega marudki,wszystko zle. Udalo mi sie wlasnie w koncu ululac i pedem pod prysznic. Idzie nam drugi zabek i chyba bardzo Malemu dokucza,musialam dac mu paracetamol,bo az tarl buzia w poduche i plakal.
Dzieki,Dziewczynki,za odpowiedzi,wiedzialam,ze zawsze moge na Was liczyc:)
A co do tych znajomych, jak bylismy kiedys razem na jakiejs wycieczce to Maly jadl wtedy lody,wiec troche sie zdziwilam ta ostatnia rozmowa i podejsciem tej kolezanki. Jak sobie przypominam,to wtedy Maly mial mniej niz cztery lata. Wtedy to ka bylam zdziwiona,ze daje lody dziecku,bo nie dosc,ze to bylo na jakiejs wiosce,upal nie do zniesienia,to jeszcze lody kulkowe niewiadomego pochodzenia i predzej nad tym bym sie zastanawiala rozwazajac dac,czy nie:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png

Dziewczynki, pytanko, nie wiem czy którakolwiek dzisiaj siedzi z nosem w internetach i czyta forum, ale zapytać nie zaszkodzi ;-) Otóż dzisiaj idę na kontrolę do mojego ginekologa po tych całych moich zaburzeniach cyklu. Postanowił mnie przyjąć za darmo w szpitalu na swoim dyżurze. Miesiąc temu podczas mojego pobytu w szpitalu też bardzo w porządku się zachował, mimo że poszłam prywatnie do innego lekarza. Myślicie, że powinnam mu się jakoś odwdzięczyć? Mój mąż twierdzi, że wystarczająco kasy u niego zostawiliśmy przez całą ciążę, bo to było kilka tysięcy zł. Mam dość dobre wino w domu. Wypada dać wino facetowi?
A poniżej coś na dobry niedzielny humor ;-)

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_57043.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_57044.jpg

monthly_2017_04/wrzesnioweczki-2016_57045.jpg

Monmonka ja naszej pani dr co jakiś czas cos kupuje typu czekoladki itp. Jest z nami na telefon,cos się dzieje to dzwonie i zawsze oddzwoni gdy nie odbiera. Mialysmy male zgrzyty ,ale wyjasnilysmy sobie wszystko i teraz jest dla nas bardzo mila. Ha uważam ,ze warto daj jakiś upominek jeśli ktoś robi nam przysluge .
Calineczka mialysmy próbę spacerówki ,ale nasza jest mega duza a mala drobna i nawet pasow nie możemy dopasować . A nie stac mnie na kolejny wózek. Chodź szaleje na punkcie quinny moodd pink jasny he ale ponoc daszek do niczego i siodelko male i nadaje sie tylko na lato. A mnie nie stac dac 1,5tys by pojezdzic nim 2-3mies. Także tak. Lipa jest. Na parasolkę tez wydaje mi się,ze mala jest za drobna . Wiec jesteśmy w kropce ...

Monmonka,ja w sumie jestem przeciwna "rozpieszczania" lekarzy i nigdy zadnemu prezentow nie robilam i od lat staram sie "edukowac "moja mame w tym temacie bo ona to by chetnie z koniakiem latala do kazdego lekarza.ale prezent na zalatwienie czegos to jedno a podziekowanie to drugie.sama wyczuwasz jaki to typ czlowieka.jesli jest zawsze mily i przychylny to mysle ze taki prezent jest ok a jesli 50 osob traktuje jak bankomaty a dla jednej na te 50 okazuje troske i pomoc to nie ma sensu.

Kaska,moim zdaniem powinnas mimo wszystko zrezygnowac z gondoli przy siedzacym dziecku.to jest baardzo niebezpieczne.maluchy sa teraz w takim okresie ze z jednego dnia na drugi robia ogromne postepy i wszystkiego nie przewidzisz.napewno mozna znalezc rozwiazanie tylko trzeba chwile poglowkowac.moze na razie tani wozek z komisu albo kombinowac z wkladka do wozka ktora pomniejsza wnetrze.ja taka mialam w komplecie.moze mozna taka kupic albo w razie wu cos uszyc.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Czesc mamusie :)

My dzisiaj kończymy 8 miesięcy :)

Co do podgrzewania to ja podgrzewam :) tez nie chciałabym jeść zimnego obiadu :)

Kochane jaki rozmiar buta noszą Wasze dzieci ? Musze kupic Leosiowi buty :) ma teraz 19 i sa za Male stopkę ma ok 12/13 cm.

Monmonka tez się zastanawiałam czy cos kupic mojemu ginekologowi bo naprawde super prowadził ciąże ale stwierdziłam ze ostatnie dwa miesiące jeździłam co tydzien ma badanie przeplywow i stanu łożyska przez ta cholestaze i nie opuścił mi nawet zlotowki ... A placilam 150 zl + wyniki watrobowe ! Czyli tez wydaliśmy kupę kasy i koniec końców nic nie dalam.

My juz jeździmy w spacerówce gondola leży na szafie Leos coraz częściej siada wole nie ryzykować :)

Musze go pochwalić dzisiaj pierwszy raz kawałek przeraczkowal :) ale jestem dumna :)

No i męża musze pochwalić :) gugus siedzi z nim w kuchni w krzeselku ja pije kawke a on ... Robi gołąbki na jutro na obiad :)

A no i co do małżeństwa :) poznaliśmy sie jak miałam 18 lat zaręczyny po roku i w wieku 21 lat wyszłam za mąż. Jestesmy dwa lata po ślubie tzn będą w czerwcu :) jest cudownym mężem :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72923.png

Natuska,brawa dla Leosia,super.pewnie sam sie zdziwil slodziaczek:*A mi sie dzis snilo ze Lila raczkuje hihi.Poki co to podnosi czasem dupke i cos kombinuje w temacie raczkowania:)
Lilka ma stopke ok 11-11,5cm i nosi rozm.20 z pepco.kupilam baleriny z paskiem posrodku i lepiej si e trzymaja.a jak miala trampki to sekunda i buty zdjete wiec tez ubieralam Lili dwie pary skarpet na spacer:)

Wszystkiego naj naj dla Leosia , pięknie wystartował. Mój Tusiek coś tam próbuje ale bardziej się cxolga do przodu. Ja nie wiem jaki mamy rozmiar buta. W lidla kupiłam rozm 21 z myślą o czerwcu. teraz są za duże tak jakby o dwa rozm. Dostał też trampki rozm 6 -12 msc ale za małe w podbiciu, no i mamy adidasy z odzysku, był kilka razy na spacerze ale nie pamiętam rozm. Najczęściej też w skarpetkach grubych.
Momonka co do prezentów w ramach podziękowania to owszem zdarzyło mi się.
Sevenka ja jak bym kiedyś z tamtym człowiekiem wzięła ślub to też teraz byłabym rozwodka na bank. Wiec nie żałuję tylko szkoda mi tych straconych 7 lat.
Chwalił am się już na fcb wiec i tu się pochwale. Patrzę rano do buzi małego a tam lewa górna dwojka wyszła. Dziwne że przed jedynkami ale może i tak się zdarza. Wiec mamy juz trzy zeby. W sumie lekko to przeszedł. Trochę marudzil od dwóch tyg gdzieś i w nocy się bardziej wiercil . chyba z raz coś mu dałam przeciwbólowe go.
Mila mi oraz innym zabkujacym życzę szybkiego bezbolesnego finału.

PS. U mnie miało być słońce dziś a było pochmurno i chłodno, buuuu .oby maj zaczął się lepiej.

[url://fajnamama.pl]http://fajnamama.pl/suwaczki/0biq621.png[/url]=http

Monmonka ja bym chyba nie dała.. to jest jednak ich praca a i placilas w ciazy niemało także.. no ale ile nas tyle opinii :)

Kurczę mamy problem.. coraz bardziej obawiam się jak Stasio zniesie imprezę komunijna.. wyobrazcie sobie, ze moj synek odkąd zaczął pełzac, uwielbia przebywać na podlodze. Do tego stopnia, ze jak bylismy dzisiaj u cioci mojego męża to płakał na rekach, wyginał się i złościł a jak go polozylam na podłodze to dziecko całe szczęśliwe, bawiło się samo traktorkiem.. na tą chwilę, to nie widzę go spedzajacego caly dzien na rekach albo w wózku.. chyba dostanie szalu na tej imprezie :/ ech..

Aaa i wyszedł nam piąty ząbek. Lewa dolna dwojka i prawa tez się przebija.. a objawów zabkowania zero. Ogolnie nastrój fantastyczny..

A i jeszcze chcialam, Kasia spróbuj pokombinować z tą spacerowka.. może rzeczywiście zamów jakąś wkładkę, bo powiem Ci ze ja bym się cykała tak małego na siedząco w gondoli trzymać..

Charlotte ja rok temu miałam komunię córki i mój Kubuś niby już był mobilny bo miał 1,5roku ale to był cyrk,ja się go bałam puścić bo obrusy na stołach etc.na dwór nie poszedł bo niby słońce ale takie było zimno jak diabli i tak to się meczylismy z 2godziny,potem się wkurzylam i kazałam mężowi przywieść łóżeczko turystyczne postawiłam w kącie sali i był względny spokój.

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

Hej laseczki!no i mamy katar Ale ewidentnie od zęba Ale moja maleńka jest tak dzielna ze aż jestem w szoku.Ale najchętniej cały dzień by siedziała przy cycu widzę że przynosi jej to ulgę więc się cyckujemy ile ma ochotę.monmonka jesli normalnie płaciłaś za wizyty to ja też bym chyba nic nie dawała.ja tylko raz dałam dla lekarza koniak w ramach podziękowania ale to był mój wujek i robił mi operacje kolana tak bez kolejki i wg na kontrolę jak chodziłam to bez rejestracji tylko odrazu do gabinetu.więc wypadało mi jakoś podziękować;-)
Charlotte no dla takich maluszków imprezy to kara.my mamy 14 komunię mojego chrZesniaka ale pojedziemy tylko do kościoła i na kilka min na salę bo szkoda mi właśnie Amelki.
Kurczę to duże stopy mają Wasze bąble my mamy buty dwie pary rozm 18 i są za duże.
Kasia pomysł nad spaxerowka bo nasze dzieci są nie obliczalne my też właśnie że względu bezpieczeństwa przeszliśmy na spacerowke choć gondola była jeszcze ok.

My mamy 2 komunie ale na szczescie jedna u siostry w mieszkaniu wiec jak cos to smigniemy do innego pokoju a druga u siostry meza i ona robi w takim klubiku osiedlowym wiec tam na podloge sie polozy mate czy cus:)

Dzis byly dwa chrzty.smiesznie bo jedna rodzina wygladala jak z żurnala,chrzestny w blekitnym garniturze i maluch tez: biala koszula,krawat i blekitny garnitur.chlopiec wygladal na ok 5mies.Druga rodzina w jeansach:)Ale maluch tez super ubrany bo biala koszula bezowe spodnie granatowy sweterek i tenisowki w szachownice.az zalowalam ze synka nie mam:)

A jeszcze wam opisze takie dwie sytuacje:
1.stoi matka z dxieckiem ok 1,5-2 lat na reku w "kolejce"po komunie sw.Nagle biegnie spowrotem do wozka,wyjmuje paczke precelkow lajkonik i wraca do kolejki.wyjmuje precelka i trzyma w dwoch palcach przed synkiem.kiedy ksiadz daje matce komunie i odchodzi ona tak samo daje precelka malemu do buzi...

2.Stoje w kolejce w empiku a tam dziecko ok 2 letnie normalnie krzyzem lezy na podlodze,uderza wszystkimi konczynami jakie bozia dala w podloge,placze i drze sie.mama najpierw tlumaczy ze zaraz mu cos kupi a potem juz podchodzi do kasy kupujac ksiazke.dziecko wrzask na caly sklep,ludzie sie smieja,ekspedientki zmieszane.kasjerka uwija sie jak w ukropie zeby szybko obsluzyc kobiete ale jsk zawsze mowi ta formulke o karcie lojalnosciowej i punktach payback.a kobieta zamiast szybko wyjsc i zabrac swojego potwornickiego to wdaje sie w dyskusje na czym polega program lojalnosciowy i jakie korzysci.a mlody w tym czasie dalej drze jape i napieprza w te plytki.na sxczescie pani w drugiej kasie zdarzyla w tym czasie obsluzyc juz kilka osob wiec i ja wyszlam nie widzac zakonczenia tej cudownej historii...
Ja pierdziu,niektorzy nie powinni miec dzieci:))

A tak z innej beczki u nas karmienie piersia wyglada tak ze musimy zsmknac sie w pokoju zeby nikt nam nie przeszkadzal i nie rozpraszal Lili.inaczej nie ma mowy o jedzeniu.
No i jak juz sie karmimy to tak mnie kopie w podbrzusze i odpycha od moich ud ze masakra.no i co chwile obraca sie na brxuch i spowrotem tylko juz pod innym katem.a jak jest bardzo glodna albo zmeczona i obroci sie na brzuch to wpada w ryk...i wez tu badz madry;)

Charlotte tak jak pisze Kari łóżeczko turystyczne byłoby super. Jak nie macie to może od kogoś pożyczyc? Albo pokoj jeśli jest hotel w restauracji i wychodzić jak będzie źle.

Gratulacje dla Leosia i taty. Gołąbki wow.
Natuska a którego czerwca? Ja mam 6 rocznicę też druga.
Monmonka myślę że to zależy od lekarza. Ja swoejmu czasem coś dawałam ale chodziłam tylko na nfz.

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Sto lat dla Leosia:)))) No i gratulujemy postepow:)
Monmonka,ja wychodzac z Malym ze szpitala kupilam slodycze i kawe dla poloznych,bo super sie nami opiekowaly i po prostu chcialam podziekowac. Ale sporadycznie mi sie to zdarza,choc uwazam,ze symboliczny,niezobowiazujacy prezent mozna dac. Moze to glupie,ale mozna kupic kwiaty,moja mama zawsze tak robi,zeby nie byc zle odebraną:)
Dalam dzis Igorowi upieczonego kurczaka,porwanego w kawaleczki,oczywiscie samo biale miesko z piersi i jestem szczesliwa,bo zjadl z apetytem:) A na wieczor kaszka z gruszka,choc mialam obawy po ostatnich postach Monmonki. Raz juz jadl gruszke i bylo ok,a jak bedzie teraz,zobaczymy.
My mamy buciki rozmiar 18,ale z butami jest chyba tak samo,jak i z ciuszkami,rozmiar rozmiarowi nierowny,przynajmniej,jesli chodzi o buty,ktore my posiadamy:)
Ja tez zmienilam gondole na spacerowke ze wzgledow bezpieczenstwa,chociaz rozmiarowo nie bylo takiej koniecznosci:) Jak posadzilam Malego w wozku i zobaczylam,jaka ta gondola plytka,to sie przerazilam. W spacerowce Mlody tez moze spokojnie lezec,a jak siedzi to jest zdecydowanie bezpieczniejszy niz w gondoli,no i widoki tez lepsze:)
Spokojnej nocy:)

http://fajnamama.pl/suwaczki/4iorh3a.png