Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

~pasikonik
aska123 to nie narzekaj w takim razie- przypomnę ci co napisałaś wczesniej : " Jakis dol mnie lapie, bo ciagle tylko w domu siedze i ruszam sie do lekarza co 3 tyg albo raz na tydz na zakupy spozywcze jedziemy. A tak rano wstaje, robie mezowi sniadanie i jedzenie do pracy, potem polaze po domu, sprzatam, odkurzam itp ale ilez mozna pucowac szafki? Troche tv.. Po poludniu biore sie za obiad, maz wraca 18.30, jemy, on idzie a to cos z autem robi, a to na podworku a ja mam wybor- sprzatac po obiedz albo pałetac sie za nim po dworze... "

Ale dlaczego nie może narzekać? Nie siedzi na zwolnieniu bo nie chce jej się pracować, tylko lekarz ją wysłał ze względu na warunki panujące w pracy...

http://fajnamama.pl/suwaczki/7dr3e5c.png

Gość pasikonik

zuzia.be27
Panstwo placi na wiele rzeczy z naszej kasy. Taki mamy klimat. Co jak co ale na kobiety w ciazy niech placi.

no własnie przez takie myślenie płaci i płaci i konca nie widać- bo utrzymujemy masę ludzi którym pieniądze sie należą, bo nie wykazują swoich dochodów, bo pracują na czarno itp.. ciężarna nie jest jakimś wyjatkiem, sorry, ale od zajscia w ciążę część robi się chorych z automatu, ... Dla mnie oburzająca jest łatwość w tłumaczeniu tego faktu...

Dopiero wczoraj jedna położna powiedziała mi jak wyglądała reakcja mojego męża jak przyszedł do mnie i zobaczył puste łóżko, nikt nie poinformował go o moim stanie,nie zadzwonili do niego chociaż numer mięli.Płakał podobno jak dziecko,a ja znam go bardzo długo i nigdy łez u niego nie widziałam. Zawsze był twardy.Jak już trochę do siebie doszłam to prosił żebym więcej mu tego nie robiła...

http://fajnamama.pl/suwaczki/hwkp64z.png

Gość pasikonik

Ania 77- nie ma czegos takiego jak zwolnienie na "złe warunki pracy" nie ma i juz!... pracodawca jest zobowiązany przesunąc pracownicę w ciąży do takich czynności które moze wykonywać... I błagam nie popadajmy w przesadę- jakoś nikt nie widział na oczy dzwigajacej kartony ciężarnej. ..

~pasikonik
Ania 77- nie ma czegos takiego jak zwolnienie na "złe warunki pracy" nie ma i juz!... pracodawca jest zobowiązany przesunąc pracownicę w ciąży do takich czynności które moze wykonywać... I błagam nie popadajmy w przesadę- jakoś nikt nie widział na oczy dzwigajacej kartony ciężarnej. ..

tzn. ze jak ja pracowalam w firmie produkującej zawieszki samochodowe, gdzie jest jedna hala + lazienka, szatnia i kuchnia a i biuro to jakbym byla w ciazy to gdzie mam mnie szef przeniesc zeby te chemikalia nie zagrazaly dziecku?? na dwór?? i co mam robic?? stac z reklamą?? bo nie rozumiem

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Pasikonik- narzekam i bede narzekac. Tego mi nie zabronisz. A to, ze jestes Matka Polka i "nie masz czasu na pierdoly" to tylko pozazdroscic. Ja mam teraz na to czas i bede z tego korzystac.
Zle warunki pracy nie istnieja? Haha dobre sobie. Otoz oświeciły Cie wczesniej dziewczyny, TAK jest cos takiego. I jesli pracodawca nie ma mozliwosci przeniesienia pracownicy na inne stanowisko nie zagrazajace ciazy to ciezarna w skrocie musi isc na zwolnienie. Poczytaj troche kodeks pracy O ILE ZNAJDZIESZ CZAS :)
Co by bylo szybciej podrzucam link:

http://kadry.infor.pl/kodeks-pracy/bhp/324657,Ochrona-kobiet-w-ciazy-w-zakresie-BHP.html

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8l9cwgv2.png

Aska123
Magdalena3 jakby pasikonik byla Twoja szefowa to pewnie stalabys z ta reklama (ewentualnie dostalabys krzeselko) aaalbo lazienke sprzatala ;)

hehe pewnie tak chyba ze szef z pracownika produkcyjnego awansowal by mniena szefa i siedzialabym w domu i przyjmowala zamowienia :D

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Daga81
Kaszka, ja też kiedyś przeplakalam jak to ciążą źle wplywa na moje ciało. A mój mąż krótko skwitował, że jakby wiedział że tak będę wariować to by ręki do tej ciąży nie przyłożył i że mu wstyd za mnie.

bo to nie rękę trzeba przyłożyć do tego :D
tak serio...
mój też tak mówił i też go trafiało, ale to był pierwszy raz, wcześniej moje ciało było moje. nie było nikogo kto mógłby mieć na nie destrukcyjny wpływ poza mną.

kaszka
Dzieki, adonis.
Niemniej głupio mi, bo w rozpaczy pomyślałam kilka nieprzyjemnych rzeczy o małym lokatorze, ale zaraz sobie uświadomiłam, że tak naprawdę to przeklinam ten stan, a nie biedactwo.
Daga, mój mi powiedział tyle, żebym się nie mazała, to on ma gorzej, bo to JEGO żonie wychodzą rozstępy! :P

nie ma się co obwiniać. też kilka razy pomyślałam, coś brzydkiego o dziecku. I to czyni mnie złą matką? a co my obie miałyśmy w głowie jak ty usłyszałaś- dziewczyynka!
a ja- chłopiec!
wszystko jest ok póki nie będziemy winić dziecka kiedy się urodzi. teraz mozemy pomyśleć, przyzwyczaić się i ochłonąć.
albo powieś lustra wyżej to nie będzie widać nic poza twarzą :D

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

adonis_25
... powieś lustra wyżej to nie będzie widać nic poza twarzą :D

ja mam jedno w domu w lazience i z poleczka wiec nie widac nic ponizej piersi :D
dobra rada :D jak to dobrze madrego posluchac :D

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

I dziwić się później można że ciężarnej nikt w kolejce nie ustąpi albo w autobusie jak same ciężarne uważają że ciąża to nie choroba ani powód do jakiegoś wyjątkowego traktowania. Co z tego że masz wymioty, zawroty głowy czy ogólne osłabienie na codzień przecież bez ciąży czasem też tak można mieć (nie ważne ze w ciąży niektóre to maja na codzień) bolacy kręgosłup,przecież można sobie zrobić przerwę i się na chwilkę położyć (juz widzę te leżaki dla ciężarnych w laboratoriach,czy na produkcji czy choćby w marketach) o a do ubikacji co chwilę bo dziecko na pęcherzu siedzi też napewno zawszemożna wyjść. Masakra co za kraj alkoholicy dostają rentę chorobowa a ciężarna nie powinna iść na zwolnienie bo inna ciężarna jej zwyczajnie zazdrości. Może i kiedyś tak było że kobieta z "pola"prosto na porodowke, ale ile kobiet przy poradach umierało ile było poronien na początku ciąży albo przedwczesnych porodów,chorych dzieci? a teraz zbrodnia bo żeruje się na państwie,które nawet emerytury godnej zapewnić nie potrafi

A pasikonik chyba w pracy się nudzi, skoro ma czas na forum, chyba że z góry przepraszam jak na zmiany pracujesz.
Kasiek81, cieszę się że się odezwałaś, bo codziennie myślę o Was. Musisz wytrzymać choć do 36 tyg i wierzę że uda się. A tak szczerze to aż łzy mi się w oczach zakręciły jak przeczytałam o Twoim mężu. Mój jak poroniłam drugą ciąże też płakał jak dziecko, a niby taki twardy się wydaje. Trzymaj się kochana i odwiedzaj nas na forum.

Drożdżóweczka, co u Was?

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

Uhuhhuhu hu się tu dzisiaj narobiło. Co do tego, że Państwo płaci ciężarnym. Guzik prawda. Płaci złodziejska instytucja, która zabiera ludziom gruby hajs i w większości przypadków truje ludziom życie. Mam przykład mamy, która po 15 latach zapierdalania i odprowadzania składek jest teraz po 3 operacjach (łokcie + kolano) i nie dostanie ani grosza bo, jest "zdolna do pracy" i za mało robiła, żeby chociaż rentę dostać. A możecie się domyślić jaka jest robota po "przestawianiu prostowników palcy".

Poza tym to nie jest tak, że to wychodzi z "moich" pieniędzy, bo nikt wam emerytur nie pomniejsza przez to. Szkoda, że nie pieklą się tacy "systemowcy" jak sobie prezesiki przyznają wielomilionowe premie :)
No to tyle w kwestii tego L4. Skoro się je dostaje, to znaczy, że jest jakiś powodów - proste.

W innym temacie. Dostałam dzisiaj zjebę od położnej i lekarza, czemu tyle przytyłam. Mam zakaz soli i słodyczy, mam mniej jeść i kontrolować ciśnienie. Poszło o moje +13kg.
Dziewczyny, które idą podobnie wam nic lekarz nie mówi?

Usagi86
I dziwić się później można że ciężarnej nikt w kolejce nie ustąpi albo w autobusie jak same ciężarne uważają że ciąża to nie choroba ani powód do jakiegoś wyjątkowego traktowania. Co z tego że masz wymioty, zawroty głowy czy ogólne osłabienie na codzień przecież bez ciąży czasem też tak można mieć (nie ważne ze w ciąży niektóre to maja na codzień) bolacy kręgosłup,przecież można sobie zrobić przerwę i się na chwilkę położyć (juz widzę te leżaki dla ciężarnych w laboratoriach,czy na produkcji czy choćby w marketach) o a do ubikacji co chwilę bo dziecko na pęcherzu siedzi też napewno zawszemożna wyjść. Masakra co za kraj alkoholicy dostają rentę chorobowa a ciężarna nie powinna iść na zwolnienie bo inna ciężarna jej zwyczajnie zazdrości. Może i kiedyś tak było że kobieta z "pola"prosto na porodowke, ale ile kobiet przy poradach umierało ile było poronien na początku ciąży albo przedwczesnych porodów,chorych dzieci? a teraz zbrodnia bo żeruje się na państwie,które nawet emerytury godnej zapewnić nie potrafi

uspokój się. Nie ma się co gorączkować. po prostu co jakiś czas P. musi wpaść i nas opier... bo takie ma widzi mi się. Ja się staram to omijać. Mamy nie iść nna l4, nie chodzić na sor w razie obaw, mamy zasuwać jak w kołchozie i do tego wieje mi tu zimnym chowem. Dopiero co miałyśmy tu wojnę światów- wystarczy. Też się nie zgadzam z tym, ale po co to ruszać? łatwiej przemilczeć.

sheViolet
Uhuhhuhu hu się tu dzisiaj narobiło. Co do tego, że Państwo płaci ciężarnym. Guzik prawda. Płaci złodziejska instytucja, która zabiera ludziom gruby hajs i w większości przypadków truje ludziom życie. Mam przykład mamy, która po 15 latach zapierdalania i odprowadzania składek jest teraz po 3 operacjach (łokcie + kolano) i nie dostanie ani grosza bo, jest "zdolna do pracy" i za mało robiła, żeby chociaż rentę dostać. A możecie się domyślić jaka jest robota po "przestawianiu prostowników palcy".

Poza tym to nie jest tak, że to wychodzi z "moich" pieniędzy, bo nikt wam emerytur nie pomniejsza przez to. Szkoda, że nie pieklą się tacy "systemowcy" jak sobie prezesiki przyznają wielomilionowe premie :)
No to tyle w kwestii tego L4. Skoro się je dostaje, to znaczy, że jest jakiś powodów - proste.

W innym temacie. Dostałam dzisiaj zjebę od położnej i lekarza, czemu tyle przytyłam. Mam zakaz soli i słodyczy, mam mniej jeść i kontrolować ciśnienie. Poszło o moje +13kg.

to chyba zależy od tego ile masz wzrostu. Ja w pierwszej ciąży w... 32 tyg ważyłam chyba też około 13 kg wiecej czyli byłam tydzień dalej niż ty, ale ja mam 173 wzrostu i mnie moja powiedziała, że moje 13 to nic w porównaniu do innych pacjentek mojego wzrostu które mają na tym etapie już po 20.

SheViolet, ja na razie 8 kg i lekarz nie krzyczał, ale on chyba taki jest, bo niektóre dziewczyny opowiadają ze im lekarki na wstepie mówią ze 8 kg i basta przez całą ciąże i znam takie co pilnują, ale mi jakoś ciężko sie tak ograniczać, mimo że nie jem dużo, tyle że ruchu mniej, bo siły brak i brzuch po spacerze 200m twardy jak kamień. Co zrobić? Wolałabym moc wszystko robić i być w 100% aktywna jak kolezanka Pasikonik.

Nasza córeczka Pola jest już z nami. Urodziła się 3.10.2015 o 23:55, waży 2870g i ma 54cm długości.

adonis_25
sheViolet

to chyba zależy od tego ile masz wzrostu. Ja w pierwszej ciąży w... 32 tyg ważyłam chyba też około 13 kg wiecej czyli byłam tydzień dalej niż ty, ale ja mam 173 wzrostu i mnie moja powiedziała, że moje 13 to nic w porównaniu do innych pacjentek mojego wzrostu które mają na tym etapie już po 20.

No ja mam 175cm. Startowałam z 70kg, więc też jakaś bardzo gruba nie byłam. A Jak u Ciebie to wagowo wyglądało?

No ja mam 175cm. Startowałam z 70kg, więc też jakaś bardzo gruba nie byłam. A Jak u Ciebie to wagowo wyglądało?

wtedy startowałam z 63,5
teraz z 70 i mam teraz pewnie z 9 kg na plusie bo w ub. poniedziałek było 8. Biorąc pod uwagę że ostatnio w 3 tyg miałam 3kg to teraz będę miała pewnie też z 12-14 kg w 32 tyg.

Moje drogie wiadomo,.ze nasze panstwo,ciagle robi nas w hu...a wiec ciaza to doskonaly czas zebysmy teraz my go w hu..a zrobily :) L4 nalezy sie kazdej nawet jak jej sie niechce pracowac, a jak juz na zwolnieniu lepsza kase sie dostaje to tym bardziej trzeba korzystac!!:) Ja jestem na L4 kto jest od pacztku zna moja historie tlumaczyc sie nie bede :)

Mnie tez dobija montonia, wstaje zmieniam pieluchy, sniadanie, pieluchy,sprzatanie,.pieluchy, obiad...itd. czasem mam ochote to olac ale nie potrafie nic nie robic jak jest co robic:)

Co do uzywanych laktatorow to ja mialam.po siostrze i to bylo ok bo siostra,teraz kupie nowy bo mnie osobiscie obrzydza po.kims choc wiem ze mozna wyparzyc to w mojej glowie siedzi:( mozna kupic elektryczny juz za130zl wiec to nie tak duzo,jak znalazlam Medeli mini za 250 i chyba go kupie bo ufam ten firnie, albo campol jak piszecie:)

http://www.suwaczki.com/tickers/5djyugpjir57gby3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/190f97313d.png